Körbeautóztuk a környéket, nem tudtunk kiszállni mert szó szerintvégig felhőszakadás volt. 14 fok volt lent, a hegyen 1400-on 7 fok, a 4634 méteres Monta Rosa-ra csak felnéztünk. Vagyis volna, ha láttunk volna valamit.
Még soha nem jártunk Milánóban, köszi hogy ezeket leirtad! Akkor nem veszem.meg előre a busz jegyet, félek hogy nem találjuk ott meg a hozzá tartozó buszt..... Már előre izgulok! Remélem nem lesz gond és időben ki érünk a reptérre)
Az út forgalomtól függően 50 perc és 1 óra körül lehet (persze ha nem történik valami előre nem látható forgalmi fennakadás). A bergamoi repülőteret folyamatosan fejlesztik Kb 2 éve adták át az új utasforgalmi terminált, de még ez sem tudja követni azt amilyen elképesztő ütemben növekszik a repülőtér forgalma. Amióta én először ott jártam, azóta megháromszorozódott a Orio forgalma, ma már több utas (közel 11 millió) fordul meg ott évente mint a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren. Ezt csak azért írom, mert főleg a repülőtér indulási oldala ezzel nagyon nehezen tart lépést (a hatalamas forgalomhoz képest kevés a röntgenkapu) Egészen hihetetlen hosszúságú sorok tudnak kialakulni a biztonsági ellenőrzés előtti "kacskaringók" előtt, nem egyszer szó szerint már ahogy belépsz a terminálba sorba ütközöl... Tavaly több mint másfél órával az indulás előtt értünk ki, de megállt bennünk az ütő, amikor a sorokat megláttuk (aztán persze simán elértük a gépet, de ez elsőre nem volt ilyen egyértelmű...) :)
Egyetlen dolog miatt érdemes előre megvenni a jegyet, ha retúrt veszel, akkor az néhány euróval olcsóbb lehet fejenként. A Centrale oldalában könnyen megtalálhatóak a buszok, egy 50-60 méteres utca-szakaszon egymás mögött állnak, és elég sok (arra persze figyelni kell hogy melyik repülőtér a céljuk: Bergamo Orio, Milano Malpensa vagy Milano Linate). Ez az az utca a Centrale pályaudvar oldalán:
Ha nagyon nem vagytok még a környéken ismerősök, és nem vagytok biztosak melyik kijáraton jöjjetek ki a pályaudvarról, akkor ha a főbejáraton (azt talán könnyű megtalálni :) ) kijöttök akkor nem a jellegzetes Pirelli-toronyház ( a "vasaló") felőli oldalszárnya felé a pályaudvarnak, hanem a másik oldal felé kell elindulni, és ott lesznek a buszok a pályaudvar oldalában, kb 80-100 méterre annak sarkától.
Ami fontos lehet, a buszokat megtalálni könnyű, választani sem nehéz belőlük, viszont a milánói Centrale pályaudvar óriási, ne a budapesti Keleti vagy Nyugati Pályaudvar méreteiből induljatok ki, mert azok kis túlzással villamosmegállók a többszintes milánói Centrale pályaudvahoz képest, forgalmában és méreteiben is. Szóval onnan kikeveredni lesz, vagy lehet kicsi több idő.
Sziasztok! Csütörtök hajnalban indulunk a férjemmel Torinóba, Milánói átszállással. ☺ Egy pici segítségre lenne szükségem 😊 Visszafelé Milánó Centrale pu- ra érkezünk és Bergamobol indul a gepunk haza. Annyi lenne a kérdésem hogy érdemes a reptéri buszra előre megvenni a jegyet? Biztosan megtaláljuk majd azt a buszt ott amire jegyunk van? Vagy úgy is lesz sok lehetőség ott? Az út a reptérre kb 1 óra igaz? Köszönöm Ha vki segít! 😊
Örülök! :-) Sokan lebecsülik, de nekem is tetszett Milánó, egyszerűen egy hatalmas város, és persze nincsen annyi szépség benne, mint Rómában, nem olyan jó a fekvése, mint Nápolynak, nem olyan érdekes, mint Genova, és nincs benne annyi apró és nagy csoda méterenként, mint Firenzében, ja, és nem Velence..., de klassz hely:-) Persze azt nem mondom, hogy minden vágyam oda visszamenni, de azt a pár napot mindenképpen megérte.
OFF: A fiam középiskolás korában tanulta meg a nyelveket, ösztöndíjat kapott és az USA-ban élt, úgy ahogy én meg Skóciában éltem és jártam egyetemre brit ösztöndíjjal. A tanulás nekünk soha nem került pénzbe. Az Erasmus megterheli a szülőket, de jó annak aki még nem volt külföldi környezetben huzamosabb ideig.
Off. A lányom valóban csodálatos lehetőségeket kapott az egyetemtől, és tán ez az Erazmus volt az utolsó, 1 hónap Sienában, 5 hónap Nápolyban. Valóban a te fiad idősebb, de bizonyára ő is az egyetem alatt és részben az egyetem finanszírozása által tanulta a nyelveket. A lányom azt mondja, minden nyelv közül az olasz volt számára a legkönnyebb, talán mert már volt alapja spanyolból. De maga az, hogy egyedüli magyarként élt Olaszországban fél évig, bizonyára kényszerítette arra, hogy megismerje jól a nyelvet. De azért ez sem volt ingyen, az ellátásáról részben nekünk kellett gondoskodnunk. Amúgy nem a nyelvtanulás volt a fő ok, az "csak" mellékes plusz volt, az egyéb tanulmányaihoz kellett a nápolyi egyetemre járnia.
OFF: Annak ellenére, hogy csak hébe-hóba irkálok ide és a többi olaszos topikba nyomon követem gyerekeid sorsát, hisz kettőt személyesen is bemutattál nekem, és örülök folyton a család gyarapodásához unokák tekintetében, a facebookon is lesem őket. Az én gyerekemnek szerencsére nem került pénzbe a taníttatása, mert mindent saját erejéből ért el és mikor az Erasmus ideje eljött ő már pénzt keresett, nem keveset. Munkahelye volt.
Off. Az biztos, hogy a párválasztásban is szerepet játszhat ez a lehetőség, hiszen azok a fiatalok eléggé egymásra vannak utalva, összejárnak, buliznak..., és nem tinik már! Van kockázata a dolognak, na de ilyen előítéletekkel nem lehet belevágni az életbe. Ám rengeteg érdekes tapasztalattal gazdagodhatnak ezek a fiatalok, hiszen mégiscsak anyanyelvi környezetben élhetnek, amit kevés szülő tudna finanszírozni. Rá vannak kényszerítve a kommunikációra. Szerintem ha magánemberként finanszírozol egy ilyen jellegű nyelvtanulási lehetőséget, annak is meg vannak az ilyen jellegű veszélyei. Ha csak itthon jár nyelviskolába a gyerek, annak is!:-) Persze a viccet félretéve tény, hogy van veszélyes a dolognak, a fiatalok már csak olyanok, párra van szükségük. Ám én, ismerve a lányomat, emiatt sosem aggódtam.
OFF: Hát akkor én el vagyok tévedve. Az én fiam ilyenre el se ment mert tudott már nyelveket ekkor és nem volt szükség rá, hogy ily módon tanulgasson és ezzel töltse az idejét. Párválasztásra viszont úgy tűnik ideális:
Az Erasmus főleg éppen a nyelvtanulásról szól, de ő dolgozni is szeretne. Ha októbertől tanul, azért biztos sokat fog már tudni, magasabb szinten meg ott tanul meg. Gondolom tudja, hogy mit csinál, ez nyilván bevett gyakorlat. Az én lányom 0 olasszal ment ki fél évre, és tök jól megtanult. Bár lassan sajnos elfelejti.
Már megbocsáss, de ha most kezdesz olasz tanfolyamra járni akkor ez azt jelenti, hogy nem tudsz olaszul. Ez az oka annak, hogy nem válaszolnak. Az lenne a minimum szerintem, hogy olaszul beszélj.