Nekem tetszik! :) Kemény 1700.-ért vettem tavaly a tecsóban. Az idén már elvirágzott jó sok virág volt rajta, most egy fehér színű változat nyílik. És tényleg illatos.
Azt hiszem azert vettem meg, mert annyira fura volt. Egyaltalan nem tetszett. Meg nagyon olcson is adtak. :) de Kell neki ido, hogy megszerettesse magat.
Érdekes, én nem éreztem tavaly illatát. Lehet, hogy nem mindegyik illatos? Az enyém emlékeim szerint nem pontosan ilyen virágokat hozott, mint Geobstem szépsége.
Ez gyönyörű! Én is vettem egy hasonlót tavaly és most láttam, hogy hoz egy virágszárat (legalábbis úgy emlékszem ő lesz az), majd meglátjuk, ha kinyílik felteszem. És most már tudni fogom, hogy egy brassia. :)) Nagyon-nagyon szép!
Nekem is van egy pont ugyanilyen. En is learazva vettem tavasszal, de meg volt rajta egy par kornyadozo virag. A 4 eves lanyom azt mondta ra, hogy anya ez sokkal rondabb, mint a tobbi! :) mi tagadas eleg szokatlan kinezetu, de en addig nezegettem, hogy egeszen megtetszett. Es jo illata van! Nalam azota nem viragzott, de a zold reszeit buzgon noveszti es igy is szepen diszit. Azert remelem meglep majd egyszer viragokkal is.
Gyönyörű, gratulálok. Lathatoan jol érzi magát az erkélyen. Sok az eső, ne álljon alatta a viz.
koszonjuk, hogy feltetted.
nalam egy meglepő Brassia nyílt ki, amire nem emlékszem, talán virag nélkül, leértékelte, Cambriakent kerülhetett hozzam. Nagyon tetszik, egy nagy esést túlélt, csak a középről tort ki négy bimbo. Most igy néz ki ;
Manocska, sajnálom, egy szem papucs orchideam van, en is leértékelve vettem, de sehol semmi eredmény. Igaz, hozott ket uj novedeket, de az anya elsargult. Ugy kezelem, mint a többi orchideat, talán egy kicsit gyakrabban öntözöm es ritkábban mutragyazom.
Majd utána-olvasok es, ha valami fontosat találok, akkor, szólok.
A két említett könyvre vadászom már, egyenlőre kevés sikerrel, de a Tátrai könyvet talán az Orchideatársaságtól sikerül majd beszerezni. Röllke honlapját felkutatom, a könyvét keresem a neten, de úgy nézem kénytelen leszek előjegyeztetni egy netes antikváriumban.
Az erkélyem északi, ennek minden előnyével és hátrányával, de úgy látom jól érzik ott magukat egyenlőre, árnyékolónak 2 nagyméretű és lombú szobaficust jelöltem ki.
Amint kinyílt az összes virág, fotózom. Amúgy ezt a példányt leárazva vettem, már a virágboltban levirágzott 1x és ott kezdett új virágszárat hajtani, de odaadták nyomott áron. :)))
szép napot és köszönöm a segítséget! Majd jövök még hasonló kérdésekkel :))
Az információkat is köszi, jelenleg kint van az erkélyen, a többiekkel csoportban, kavicstálcán, pár nagyobb szobanövény árnyékában és már a 2. virág is kinyílt.
Ó,és ma felfedeztem egy másikon is a virágszárat, majd későbbi állapotában őt is felteszem, ha nem tudom beazonosítani.
Esetleg tudnál konkrét szakirodalmat ajánlani orchideákról? Német nyelvű is lehet.
ez egy csodas hibrid; Burragearra Nelly Isler Swiss Beauty.
Nem könnyű megtartani es ujraviragoztatni.
Sok szort, szűrt fény, ne száradjon ki, a környezetnek megfelelően nyáron minden második nap öntözni, lágy/esovizzel. Ha nincs akkor forralt Es kihutott szobahomersekletu vízzel. Elvirágzás utan az ajánlott dózis felével ket-harom hetente öntözésnel mutragyazni. Télen mtr. nelkul hetente locsolni.
Új vagyok a topicon és az orchideanevelésben is eléggé kezdő. Vettem a múlt héten egy "cambria"-t, esetleg be tudná valaki azonosítani, hogy milyen hibrid lehet? Az igényei miatt kérdezem, mert van 4db régebbi, de a vásárlásuk óta még egyik sem hozott újabb virágot, lehet, hogy rosszul tartom. A lepkéim rendszeresen virágoznak, de a cambriákkal nincs szerencsém. Csatolok pár képet.
Van egy olyan lepkeorchideám ami az összes levelét ledobta, a léggyökerei viszont szép zöldek. A kérdésem az lenne, hogy vajon fog új leveleket növeszteni, vagy pedig ez a növény már kuka?
Andi, szereti a helyet, talán egy kicsit tultaplaltak, azert jönnek az oldal hajtások es uj viragok. Csökkentsed a műtrágya adagot, csak 1/4-et, vagy max felet add az ajánlott dózisnak.
az 5-os oldalon 63732 szám alatt talalsz reszletes informaciot a Nobilek gondozasarol.
ha van meg további kerdesed, szivesen, legjobb tudasunk szerint valaszolunk.
Több, mint 2 hónapja kaptam egy dendrobium nobile-t, fehér színűt ami akkor virágzott. Majd olyan 1 hónap múlva elkezdte ledobálni a virágait (gondolom elvirágzott), aztán a tövénél elkezdett hozni új sarjakat. Hármat is egyszerre. Az egyiket levettük, az azóta egy külön kis cserépben növöget. Aztán további új hajtások vagy sarjak jelentek meg mindenhol a már meglévő szárán. Most pedig már bimbókat is hoz. :) mondjuk ennek csak örülök, mert ezek szerint jól érzi magát a virág, bár még sose volt ilyenem, tehát nincs a gondozásában tapasztalatom. Most keleti fekvésű ablakban van. Viszont a meglévő szára olyan, mintha fonnyadna. Vagy csak az új hajtások szívják el tőle a nedvességet? Illetve ezeket a kis sarjakat le lehet valamilyen módon választani? Vagy érdemes? Vagy ez normális ennél a virágnál.
Kérlek benneteket, hogy lássatok el hasznos tanácsokkal, hogy minél tovább érezze jól magát ez a virág nálam! :) Köszönöm. Képeket csatolok róla.
Viragot hozott az 500 ft-os mentett Miltonia, es egy masikon ket bimbo is van! Olyan boldog vagyok!
Egyebkent nekem kulon orom az, hogy varom milyen viraga lesz. Meglepetes.
Ugy nez ki lassan sikerul lekuzdeni a tripszeket is, es a phalaenopsisok a sok levagott viragert, bimboert karpotolnak, ujabbakat hoznak! Pedig azt hittem most oszig mar nem lesz virag.
Dito, azt hiszen, hogy jobb megvárni, hogy elvirágozzon es utána levágni, külön cserépbe, orchidea közegbe ültetni. A közeg legyen nedves, nyirkos, de me tocsogjon a tulontozestol. Beultetes utan 7-10 napig - ha csak nincs kanikula - nem ajanlott öntözni. Esetleg a level fonakat permetezni lehet a kora reggeli orakban.