Keresés

Részletes keresés

Sas_Iron Creative Commons License 2012.10.08 0 0 20717

Futottál már a Szaharában Puding? Egyik barátom oda készül, tudnál pár tanácsot mondani neki??

Thx

Előzmény: pudingman (20716)
pudingman Creative Commons License 2012.10.07 0 0 20716

Megjöttünk Máltáról. Annyi templomot láttam, hogy összeszedtem egy jó kis templommérgezést:-)

Ha két szent találkozik: feri, assisiból, és sanyi, angyalföldrölJ

Sajnos, az utolsó nap beugrottam a szikláról a viharos tengerbe, és a kijövetelnél elvágtam a talpam. Elég szépen gyógyult, de az egyik vágás begyulladt tegnapelött.

Nem tudom mi lesz, ha nem gyógyul be, mert így nagyon nehéz lesz egyedül felmásznom 3800méterre, 12év "pihenö" után.

Ráadásul elég nagy hó van + a derekam Máltán teljesen tönkrement, köszönhetöen a túl kemény matracnak.

Azért megdögleni nem akarok....:-))

Laci,

elolvastam mégegyszer amit írtál. Eszembe jutott, hogy reagált egy evoluciókutató az egyik topicban, mikor pár idióta kreacionista beírását olvasta.

Ez volt a válasza: egy nagy büdös lófaszt!

Szerintem, nekem is ezt kéne válaszolnom……:-)

nyiltan megveti a második helyet, versengő alkat, fejfájásokra hajlamos, az ego és individualizmus domináns jegye.

Igen, amikor az utcán verekedtem igyekeztem elsö lenni, mert általában a másodikat agyonverték.

A fejfájásnál nem figyeltél. Azt örököltem, arról nem tehetek, ahogy arról sem tehetnék, ha púpos lennék. De mióta abbahagytam a húsevést, majdnem teljesen eltünt.

Az egó egy nagyon tág fogalom, itt mire gondolsz?

Én ezt úgy fogalmaznám, hogy nekem fontos az önbecsülésem, és hogy szégyenkezés nélkül tudjak tükörbe nézni.

Mindig utáltam a csordaszellemet. Pl. 1972-ben az egész iskolában csak én nem voltam kisz-tag. Ez már individualizmus?

De persze a Mérlegből is maradt azért - félnek a magánytól és nagyon fontos nekik kihajtani magukból a múlt mérgeit, különben nem tudnak mozgásban maradni. És ez meg is betegítő őket, a tétlenség és mozgáshiány...

Na ezek akkora hülyeségek, hogy most jönne az egy nagy büdös…

Ezt honnan veszed, hogy én félek a magánytól?

Mérgeim sincsenek a múltból, mert bosszúálló tipus voltam.

Mindent megtesz azért hogy megkedveltesse magát (nálad részben), hódít és elismerést arat (főleg nőknél - ez igaz). A karmájuk része, hogy nehéz hármas döntéshelyzetekbe kerülnek mind magánéletben, mind a munkában.

Én mindent megteszek, hogy megkedveltessem magam?

Szerinted, én alakoskodó, kétszínü vagyok, és más szájize szerint beszélek?

Nem mondom ki, amit gondolok?

Hódítok? 37éve egy nö van az életemben. Ez neked hódítás?

Gyerekkorom óta munkakerülö vagyok. 55év alatt kb. 5évet dolgoztam.

Milyen nehéz döntésbe kerültem? Mit tudsz te a magánéletemröl?

Bocs, de egyre nevetségesebb leszel….

Ingadozó lelkiállapotuk szervezetük elsavasodását és sejtburjánzást okozhat.

Terápiája: fontos a megnyugtató környezet. Kiváló számára a beszélgetés és a pszichoterápiák, ahol elmesélheti és elemezheti a problémáit - ez már fél gyógyulás számára.

Ezt a sok faszságot hol olvastad?:-) Ha nem ismernélek, akkor sértésnek venném, és azt hinném, hogy belém akarsz kötni.

Pszichoterápia: csak nem te is Woody Allen kedvelö vagy?

A lelkiállapotommal semmi baj. Tisztában vagyok a képességeimmel, és hibáimmal.

Sokáig így gondolkoztam: „Aki nincs velem, ellenem, van“ Mt 12, 30

De pár éve már nem vagyok ennyire agresszív, mint a mesebeli jézuska, és most ezt vallom:

„mert aki nincs ellenetek, az veletek van."  

Én soha nem azért csináltam valamit, hogy mások, vagy magam elött többnek látszódjak. Pl. Hány kisebbségiérzéssel küzdö szerencsétlen, csak azért fut maratont, csinál ironmant, hogy ezzel növelje az „egóját“

Már csak azt szeretném tudni, hogy mi késztetett arra, hogy a kevés szabadidödböl ilyen sok idöt szánj szerény személyemre?:-))

Előzmény: Sas_Iron (20660)
F1DO Creative Commons License 2012.10.05 0 0 20715

Köszi!

Előzmény: Sas_Iron (20714)
Sas_Iron Creative Commons License 2012.10.04 0 0 20714
Előzmény: Sas_Iron (20713)
Sas_Iron Creative Commons License 2012.10.04 0 0 20713

MEGLEPETÉS! - Norseman 2012 beszámoló hanganyag (norseman.zip 147MB)

A tegnap esti Pesti Mese Tamás Matlák előadásában. (Zsuzsanna Harsányi csak 2/3 rész van meg, lemerült a ketyerém... Kalmar, Wales)

Remélem Tamás hozzájárul - régi törekvésem, hogy tudjak úgy riportot közvetíteni hogy valamit átadhassak azoknak is, akik nem voltak ott.

http://lantosistvan.com/temp/
norseman.zip

Előzmény: Sas_Iron (20712)
Sas_Iron Creative Commons License 2012.10.04 0 0 20712

A beszámoló képei - Norseman 2012 - Matlák Tamás finisher!!!

https://picasaweb.google.com/108133114889796054217/NorsemanBeszamolo#

Ha a témáról bővebben szeretnétek olvasni, akkor regisztráljatok a Facebookon a Magyar Ironman-ek csoportba!
Előzmény: atom. (20679)
csecsaba2 Creative Commons License 2012.10.04 0 0 20711

Köszönöm a lehetőséget.

Előzmény: atom. (20679)
luiapple Creative Commons License 2012.09.30 0 0 20710

Az 1:03-nál éves uszodai bérletem volt, és sajnáltam volna ha nem használom ki, meg mások szerint is rövidebb volt a táv. Az 1:22-nél nem lehetett neoprént használni és köd is volt, el is tévedtem, egy kajakos jött utánam, plusz a felkészülésre is kevesebb időm volt. 

Előzmény: tusken (20708)
Elm Creative Commons License 2012.09.29 0 0 20709

Biztos akkor valtott melluszasrol gyorsuszasra. :o)

Előzmény: tusken (20708)
tusken Creative Commons License 2012.09.28 0 0 20708

ha elengedem a fantáziám nekem is eszembe jutnak hasonlók h biztos pillangózott vagy súllyal a kezén úszott víz alatt de az 1.03 ha nem is az eleje de igen jó idő az 1.22 meg nem annyira. szóval mi okozta ezt a jelentős vissza esést??

Előzmény: Sas_Iron (20707)
Sas_Iron Creative Commons License 2012.09.28 0 0 20707

A nyílt vizi úszás szerintem. Egyik évben például a ködben rossz irányt vett a felvezető csónak és az őket követő élboly is.

De azt is el tudom képzelni, hogy a szigetnél néhányan megállnak elszívni egy jó szivart :-)

Vagy egy kiállós lábgörcs, vagy hosszúra sikerült barna medve a rajt előtt és így késői indulás, túl sok bringa edzés (hihi), egy szoros neoprén vagy mondjuk viharos oldalszél.

Tud még valaki ötleteket fokozni???

Előzmény: tusken (20706)
tusken Creative Commons License 2012.09.28 0 0 20706

elég nagy a szórás. mi okozta h 1.03 után 1.22 ill 1.15 után 1.07??

Előzmény: luiapple (20702)
luiapple Creative Commons License 2012.09.28 0 0 20705

3-5 perccel gyorsabb vagyok benne, mint nélküle. Ha tehetném mindenhol használnám, még sprint versenyen is. Valószinüleg időt nem nyernék vele a vetkőzés miatt, de energiát biztos.

Előzmény: Sas_Iron (20703)
Sas_Iron Creative Commons License 2012.09.28 0 0 20704

> annál inkább rövidíti a verseny távját és növeli a bemelegítő szakasz jellegét...

Nagy illúziók vannak itt az ironmanban, rengeteg mindent képzelhetsz el pusztán a játék kedvéért. És talán ez a legfontosabb, ha ez megmarad.

Mert persze a cél sem létezik, csak neked kell egy olyan illúzió. Mert a szamár effektus nélkül nem indulnál el. A belógatott répa még mindig működik :-DD

Sétálj csak vissza most oda, ahol a verseny napján a cél volt. Nincs ott semmi, ezt te is tudod. De a verseny napján olyan jólesik odaképzelni, hogy ott van :-))

Előzmény: csecsaba2 (20701)
Sas_Iron Creative Commons License 2012.09.28 0 0 20703

Nálam egyébként a +neoprén is mínusz három-öt perc. :)

Nem tudod lehúzni?

Előzmény: luiapple (20702)
luiapple Creative Commons License 2012.09.28 0 0 20702

01:22:24( 97), 01:19:14(100), 01:10:53( 65), 01:03:46( 60), 01:22:58(145), 01:11:05( 84), 01:15:10( 86), 01:07:45( 77), 01:09:39(103)

Ezek 2004 óta az úszás időim. Az elsőt még mellben úsztam, a másodikat vegyesen mell+gyors. Azon kívül hogy nálam kb. 15 perc az eltérés azonos edzésmennyiség esetén, én gyorsban csak egyensúlyozok lábbal, tehát gyakorlatilag pihenten szállok fel a bringára. 

Nálam egyébként a +neoprén is mínusz három-öt perc. :)

Előzmény: csecsaba2 (20701)
csecsaba2 Creative Commons License 2012.09.28 0 0 20701

Én még nem csináltam IM-et, de minnél eredményesebb versenyzőt halgatók, annál inkább rövidíti a verseny távját és növeli a bemelegítő szakasz jellegét. (pl: "IM a maratonnál kezdődik"-től a "kalapácsos embertől van az igazi verseny, azaz itt is minden az utolsó 10-12-ön döl el")

Úszáson nem az az 5 perc számít, hanem az, hogy a keron fejlődhető 15 percet meg tudom e duplázni és még mindig futom-e a maratont, vagy eleve sétálva vágok-e neki. Azaz, gyorsra váltva nem kell "gyorsabban" úszni, de lényegesen kevesebb energiával.

Előzmény: Elm (20699)
csecsaba2 Creative Commons License 2012.09.28 0 0 20700

Kereszt edzések hatására, ha fele annyit biciklizel és helyette úszól, az nem azt jelenti, hogy fele annyi idő alatt teljesíted az úszást és kétszer annyi alatt a biciklit.

Sőt!

Ha az arányaidat vesszük figyelembe, az évben csak 5 percet nyersz úszáson, buksz 15-öt biciklin, lesz egy 10 percel rosszabb IM-ed. Ez elhanyagolható a mentális felkészülés (adott évben a családi háttér, pl. a gyerek oviból iskolára vált), az időjárás befolyásálásához képest.

De az úszás tudásod megmarad örökre és a 15 percet játszva visszaszerzed a következő évre kerón + a frisseség, amit nem hagysz a mell miatt a tóban. Tehát 2 éves távon megkétszerezed a visszaesés mértékét előre, annak ellenére, hogy a rutin melett a kilókat és az éveket is gyűjtőgetjük.

(ahogy Hobór Péter / Szilágyi Egon páros összes triatlon tapasztaltát összegezve: "A Rutin, a Kilók meg az Évek!" :-)

Előzmény: Sas_Iron (20697)
Elm Creative Commons License 2012.09.28 0 0 20699

Abszolute egyetertek abban, hogy sokkal jobb egy edzovel, vagy hozzaertovel keszulni, aki 6 evesen tanult uszni, aztan felnott koraban kezd ujra, az kb semmit se tud a technikarol, biztos millio dolgot lehet javitani mar ranezesre is, rendszeres eszkozos celzott edzessel meg plane.

De tovabbra is fenntartom, hogy van, aki eseten igazabol ennek nincs ertelme. Hiaba erheto el barki egeszseges embernek a 11 ora, ha valaki valodi hobbista, olyan, aki kifejezetten celzottan egyik szamra sem edz, nagy ritkan elmegy uszni, ha van ideje bringazik egy-egy nagyobbat, es ha van kedve fut hetene egyszer-ketszer, vagyis 14-16 ora kozotti celidonel jobban nem gondolkozik, es nem is feltetlenul akar, marmint akar 1-2 ora javulasert sem fektetne bele heti 15+ orat az edzesbe, annak felesleges par perc lefaragasaert uszoedzohoz menni.

Ha tenyleg javulni akar, akkor sokkal inkabb a bringara kellene szanni az idejet, es ha mar abbol kihozott eleg sokat, akkor utana talan-talan erdemes az uszasra is fektetni valamennyit. Elso lepesnek akar csak nehany orat, amivel valszeg egy csomo technikai hibat kijavitanak, mar az lehet hogy kulonosebb edzes nelkul is sok percet jelent.

Szoval nagyon egyenfuggo a a dolog. Szerintem 14 ora felett szazszor hatekonyabb a bringaba fektetni az energiat a javulashoz. De 10-11 ora korul (ha nem kifejezetten uszo vonalrol jon  valaki) minden bizonnyal erdemes az uszasaval is foglalkozni.

Előzmény: csecsaba2 (20694)
luiapple Creative Commons License 2012.09.28 0 0 20698

Ez alapján, meg jóval több: http://www.triatlon.hu/index.php?op=news&art=2007

Persze tudom minden a felkészülésre szánt időtől függ, de hidd el a 11 óra egy egészséges ember számára nem elérhetetlen cél.

Előzmény: Sas_Iron (20697)
Sas_Iron Creative Commons License 2012.09.27 0 0 20697

A barátom jobban úszik és jobban fut nálam. Félórával előtte értem be. Az összidő szempontjából a bringa a legdominánsabb. Persze mindenben legyél jó - de az összképet tekintve a bringa a legdominánsabb.

Az uszodában én mindig gyorsban úszok, nyílt vizen meg mellben. És mindkét helyen élvezem a dolgot.

Talán pont ezért történt meg az a hihetetlen tény idén Atádon, hogy bár Csaba jóval gyorsabban úszik gyorsban, mégis utánam jött ki a vízből. Én meg mentem mint a meszes a bringán, mert utol kellett volna, hogy érjem. De ez az összes törekvésem ellenére sem sikerült...

Úszásban lenne még bennem öt perc, bringán meg még van bennem tizenöt.

Előzmény: csecsaba2 (20695)
neumanki Creative Commons License 2012.09.27 0 0 20696

Sziasztok! Köszönöm a segítséget, már felvettem Oláh Andrással a kacsolatot, hétfőn kezdek a dagályban. A "total immersion" tippet is köszönöm, utána nézek. Nézegettem már youtube-on videókat, bár eddig csak a smooth swimming kifejezéssel találkoztam. Amúgy nem állt szándékomban ekkora hitvitát indítani melluszás terén :) Tény, hogy nem tudom megítélni hogy gyorsabb-e vagy lassabb, kívülről úgy tűnt nekem, de ez még nem jelent semmit. Viszont a vállkattogás miatt nem a többieket féltem, hanem magam, mert egy idő után már fáj :)

csecsaba2 Creative Commons License 2012.09.27 0 0 20695

Lehet, hogy sokan úsztok melben, sőt még lenyomtok gyorsúszókat, de valszeg, ha ők is mellbe mennének, akkor még jobban lenyomnátok őket már úszáson és a többi számban is gyengébbek lennének.

Lehet biciklizni a talpfákon a két vasúti sin között, de mellette az országúton sokkal könnyebb. Bár ha a mocsáron csak a vasúti töltés megy keresztül, akkor nincs más lehetőség.

Ha gyorson mennétek, ami lehet, h 1 évig sokkal több edzést igényelne, akkár a biciklis edzések felét át kéne orientálni, nem hinném, hogy egy ironmennen abban az évben fél óránál többet jelentene visszaesésbe, de onnantól évente javulnátok ugyanannyi edzés mellett 1 órát. mintha vízből kifutással kezdenétek a versenyt.

Előzmény: Sas_Iron (20693)
csecsaba2 Creative Commons License 2012.09.27 0 0 20694

Lehet, h félreérthető voltam. Egy dzőt, vagy inkább oktatót azért javasolok. A mennyiséget és a feladatot nem kell meghatározni, ez sokáig elég. De a technikánál sokat számít.

Előzmény: Elm (20692)
Sas_Iron Creative Commons License 2012.09.27 0 0 20693

>mellúszni meg nem akarok, mert lassú plusz kattog a vállam...

Szerintem a legnehezebb az előítéleteid levetkőzése lesz. Elég sokan úszunk mellben, elég sok gyorsúszót még így is lenyomtunk, a váll kattogásod sem hiszem, hogy zavarná a többieket. A futópályán még fingani is szoktak...

Az a baj, hogy konkrét elképzeléseid vannak, hogyan szeretnél triatlonozni. Én meg azt mondom, hogy majd a versenyek faragnak rajtad és ami neked való, az kérdezés nélkül úgyis ott marad... A többi meg merő hiábavalóság!

Előzmény: neumanki (20687)
Elm Creative Commons License 2012.09.27 0 0 20692

Nos igen, en is felnottkent kezdtem uszni, ugyhogy en az edzovel torteno edzest ket okbol is elnapoltam eddig (valoszinuleg orokre), egyfelol ahogy irtad is, az adottsagok miatt (gyenge vallmobilitas, rossz alaptartas, etc), masreszt, mert nekem, hobbi amatorkent valoban teljesen mindegy, hogy egy feltavon 45 vagy 50 percet uszok. Sot, az osszido szempontjabol a 40 es az 50 kozott se lenne sok kulonbseg. Ebbol is lathato, hogy a 18'/1500 fenyevekre van, kenyelmesen 23-24 perc az ezer is, ha csak egy gyors ezerre hajtanek, az se lenne nagyon 20 percen belul valoszinuleg. Ezen onmagaban mar csak par jo tanaccsal is biztosan sokat javithatna egy edzo, marmint magamhoz kepest, de egy triatlonverseny osszidejen ezzel sokat nem valtoztatnek. Valoban szinte csak egyensulyozok a labammal, erosebb porgetesre jon a tudokikopes...

Pedig szeretek uszni, es orulnek egy kis javitasnak is, de amig csak siman uszni is havonta-kethavonta jutok el, addig lassuk be, tok felesleges lenne edzot zaklatnom...

Előzmény: csecsaba2 (20691)
csecsaba2 Creative Commons License 2012.09.27 0 0 20691

Triatlonban, főleg a hosszún amatőrként az úszás valójában egy melegítés. A bő 1 órás számmnál tök mindegy az-az 5 perc, amit a semmiről indított melegítésként felfogott, abszolúlt aerob körülmények közt telejsített úszás és az izzadásig, tüdő, keringés felkészítésével bemelegített állapotban elkezded és annyira átesel anaerobba, amit még a depozásnál visszaregenárolódsz közt van.

Sokat kell úszni edzésen kart, bólyával és a gyorst kettes (ollózó) lábbal úszni. A comb/far a legnagyobb izomköteg a testen, ez veszi fel a legtöbb oxigént. Haszna 18' feletti 1500-nél nincs, azaz ha haladásnál használod a lábad, közelebb kerülsz az anaerob küszöbhöz, sebesség növekedés nélkül. A lábizomzatban lévő CH készletedet meg fölöslegesen meríted, olyan, mintha beraknál a neopréned zsebébe egy gélt és kimászásnál visszadobnád a tóba. (persze a gél méretét itt hasra mondtam :-) )

Tehát a lábtempó nektek csak egyensúlyzó és lábfentartó szerepű. Csak akkor kell erős lábat úszni, ha hideg a víz és fázik, ekkor is csak 20-30 méteres szakasazokban kell bele erősíteni és utána visszavenni.

Előzmény: Elm (20689)
csecsaba2 Creative Commons License 2012.09.27 0 0 20690

Az nem baj, ha mind a 4(vagy inkább 3, pille nélkül) úszásnemet megtanulod. Egymást kiegészítik, olyan, mintha rávezető gyakorlat lenne. (pl: a futásnál a futógimnasztika). A hát úszás is segít a gyorsodon.

29 évesen elég sok rossz mozzanat fog beléd ívódni, amit semmivel sem rudtál volna elkerülni. (az alkatod, izomlatzaság, izületi lazaság, mozgáskészség behatárolja a technikádat, és ezen a határon belül lehet csak a jobb határértéket megtanulni illetve a rosszabat átmentileg megtanulni.

Elm Creative Commons License 2012.09.27 0 0 20689

Ha van idod es penzed raszanni, akkor mindenkeppen erdemes uszoedzohoz jarni. Tobb triatlon klubnak is van edzese, ahol szvsz fogadnak kulsosoket, akar egyeni foglalkozasra is. Nezd meg, melyik klub van kozel a lakohelyedhez (illetve, hogy melyik klub jar a lakohelyedhez kozeli uszodaba, nem mindig ugyanaz a ketto). De egyebkent sok uszodaban van lehetoseg a helyi edzovel megbeszelni oktatast, sok helyen van kifejezetten felnott kezdo uszas. Nezz szet a kornyekbeli uszodakban is esetleg.

Ha belevagnal egyedul, akkor ajanlom a "total immersion" szokapcsolatra keresest a youtube-on. Van fent rola rengeteg video, workshop, ha birod az angolt sok okosat lehet tanulni abbol is, ha nem, a videokbol akkor is egyertelmu mit hogy kellene csinalni. Nekem is kb. 50 meter volt a max tavom, es aztan kikoptem a tudom, persze csapkodtam es porgettem a labamat, hiszen ezt tanultam. Aztan elkezdtem ezt csinalni, folyamatosan epitettem bele amit kellett (eloszor csak a lab-kez kombinaciora figyeltem, aztan a fejtartasra, kesobb a test forgatasara, keztartas, vizfogas, etc...), es eloszor felvaltva usztam mellt es ezt, eleinte 50/50 meter, aztan 100 lett a gyors, aztan 400, es igy tovabb. Most tudok 2000 metert uszodaban egyben gond nelkul igy uszni, kulonosebb faradtsag nelkul, menne a tobb is, csak megunom. :o)

Viszont egy dologban nagy elore lepes nem tortent : ezzel a kenyelmes gyorsuszassal NEM vagyok idoben gyorsabb mint mellben. Viszont ketsegtelenul pihentetobb szerintem, a labat kimeli, a karokat nem annyira, de az a triatlonon mar nem annyira kell a kesobbiekben, mint a lab. Uszodaban is szoktak jobb uszok siman eluszni mellettem mellben, ami nem esik jol, de hat ez van. :o)

papamaci67 Creative Commons License 2012.09.27 0 0 20688

Szia neumaki,

"már 29 éves vagyok"

Én meg már 45 és áprilisban kezdtem járni hasonló céllal úszni tanulni, mert kollégámmal beneveztünk felesben a nagyatádi IM-re.

Én - baráti tanácsra - Oláh Andráshoz jártam és szavamra nem bántam meg.

Itt minden szükséges info megvan róla: http://www.futas.net/hungary/Budapest/olah-andras-uszasoktato.html

Sok sikert

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!