Keresés

Részletes keresés

taormina1 Creative Commons License 2012.04.18 0 0 8190

Ez engem is nagyon érdekelne; a Medinillám épp most pusztult bele ugyanebbe a rejtélyes betegségbe.

Előzmény: murasake (8189)
murasake Creative Commons License 2012.04.18 0 0 8189

Sziasztok!

Japán aráliánkkal valami komoly van; nagy olajosjellegű foltok jelentek meg rajta, ami később be is száradt. Meg tudná valaki mondani mi a gond és mi az ellenszer?

Lehet, hogy nem éppen a megfelelő topicban kérdezem, hogy melyik az "illetékes" azt is szívesen veszem.

Üdv; murasake

sz.margo Creative Commons License 2012.04.18 0 0 8188

Esetleg fokföldi ibolyákat nem próbáltál még? Igaz, hogy nálam sem nagyon virágoznak többször, de azért elég sokáig szépek és lehetne több színben, elférne rajt 3 cserép is:)

Előzmény: nettomazsola (8184)
ZsuR Creative Commons License 2012.04.16 0 0 8187

En most jatszok egy elviragzottal... kivancsi vagyok, mi lesz belole.

Előzmény: nettomazsola (8186)
nettomazsola Creative Commons License 2012.04.16 0 0 8186

nagyon terebelyes. es mikor elviragzott nem tudtam ujra viragzasra birni.

Előzmény: ZsuR (8185)
ZsuR Creative Commons License 2012.04.16 0 0 8185

Mostanaban szerettem bele a bromeliakba... nagyon szep szinekben lattam- tobb fajtaja van, az egeszen kenyesektol a konnyen tarthatokig... nagyon "ajandek" kategoria.  A hely nagyon jo lenne neki!

https://www.google.com/search?q=bromelia&um=1&ie=UTF-8&hl=en&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&authuser=0&ei=QveLT_6jOIGSgQevraHKCQ&biw=824&bih=519&sei=TveLT6bOJ82p0AHrzsm7CQ

Előzmény: nettomazsola (8184)
nettomazsola Creative Commons License 2012.04.16 0 0 8184

mindegy.

a komod az enyhe tulzas. 30 cm mely. nincs egeszen a falnal, de igy is max 20cm van körbe a növenynek hely.

a nagy fak elött el kell mennem az ablakhoz ...

most egy aloe van rajta de randa (szegeny).

Előzmény: ZsuR (8183)
ZsuR Creative Commons License 2012.04.16 0 0 8183

Viragozzon, vagy ne?

Előzmény: nettomazsola (8180)
nettomazsola Creative Commons License 2012.04.15 0 0 8182

köszönöm!

a hibiscus nem jo, mert nö mint a bolond, a masik kettö igen! kösz!

(anyaknapjara majd elszolom magam ... nem szeretem a vagott viragot, ez örökke megmarad)

Előzmény: taormina1 (8181)
taormina1 Creative Commons License 2012.04.15 0 0 8181

Rex Begonia, Hibiscus, Aphelandra

Előzmény: nettomazsola (8180)
nettomazsola Creative Commons License 2012.04.15 0 0 8180

segitsegetekre, ötletre van szüksegem.

kene talalni egy növenyt JO helyre, de

ne fusson, ne logjon, ne legyen terebelyes, ne legyen se tul nagy, se tul kicsi.

2 ablak közt van egy komodom arra kene ( a fiokok miatt ne logjon) sok feny, de nem közvetlen napsütes.

helyem nem sok van, mert "fasor" van elötte es naponta parszor meg kene közelitenem az ablakot.

mindegy, h viragos v  zöld, csak szep legyen.

es NE "Sansevieria cylindrica" - az mar van egy par ...

köszönöm!

csaba08 Creative Commons License 2012.04.04 0 0 8179

Szia,

A vitorlavirág is jó.

Én annó akváriumomba tettem be és tök jól bírta a víz alatt is.

Csaba

Előzmény: FlatEric (8178)
FlatEric Creative Commons License 2012.04.04 0 0 8178

Sziasztok! Visszatérő terrarista vagyok és azért érdeklődöm, hogy tudtok-e olyan dísznövényt, amit kétéltű terráriumba tehetnék. A szobafutókára gondoltam, emellett borostyánt meg egy vizes részre jávai mohát.. meg valami mohás követ is szereznék a hűvösvölgyből. Van még ötletetek, mit lehetne beültetni még?

Ju13 Creative Commons License 2012.03.18 0 0 8177

Nekem nagyon jó tapasztalataim vannak a dologgal, ahogy írtam, évekig neveltem így futókát. Nálam csak olyan történt, hogy a dugvány nem gyökeresedett ki, hanem rohadni kezdett a vízben. De gyökeres növényekkel sosem jártam úgy, ahogy írtad.

Előzmény: taormina1 (8176)
taormina1 Creative Commons License 2012.03.17 0 0 8176

Vízbe tápoldat? Isten ments! Bestiálisan meg bír büdösödni. Én nem tapasztaltam egyébként extra mértékü tápanyagigényt. Én kifejezetten sanyargatom szegényt; már évek óta esedékes lenne az átültetés, de sok méterre föl van futva és a levegöben nem tudom megoldani.

Földben jobban szeret, mint vízben. Utóbbiban nehezen is gyökerezik, de ha egyszer sikerült neki, vízben is elél. Viszont már meggyökeresedett növényt nem lehet földböl vízbe áttenni.

Előzmény: Ju13 (8175)
Ju13 Creative Commons License 2012.03.15 0 0 8175

Egyrészt igaza van Margónak, azért a vízbe néha kell némi tápoldat is:))) másrészt, olyan magasan kap egyáltalán elég fényt? Illetve, amiket vízbe tettél, volt már gyökerük? Azért kérdezem, mert én régen neveltem így, és nagyon is szép volt! Csak én egy ablak elé lógattam függő tartóban az üveget, tehát bőven kapott fényt!

Most is gyökereztetek belőle néhányat, de nem mind gyökeresedett ki, volt jópár, ami elrohadt a vízben. Aminek lett gyökere, azokat viszont így nevelem tovább, nem ültetem át földbe. (Ha nem felejtem el, egyik nap csinálok képet róluk, ott lesik a tavaszt az ablakpárkányon 2 dunsztos üvegben:)))

A felkopaszodásra egyébként hajlamos, ha már idősebb és hosszú a szár, akkor nem lesz szép, dús levelű! Tehát ne nagyon számíts arra, hogy 2-3 méternyire szaladgál tömve levelekkel! Azt olvastam, hogy kb 1,5 méternél hosszabbra nem érdemes így hagyni; javasolják, hogy folyamatosan kell metszeni, akkor lesz szép dús. És, állítólag, mivel nagyon gyorsan nő, ezért kifejezetten tápanyag-igényes is!

Előzmény: nettomazsola (8171)
Ju13 Creative Commons License 2012.03.15 0 0 8174

Igazán szépeket vettél, és tényleg nem drágán! ha azt nézem, a környékbeli virágosoknál kb a duplája lenne...

Látod, pl egy jópár a tieidből szintén igénytelen, hálás fajtának van elkönyvelve, de nálam nem szeretnek, pedig többször próbáltam mindegyiket, mielőtt lemondtam róluk (fikusz; pálmafélék, diffenbachia, vitorlavirág)

Hol jártál körülnézni-vásárolni?

Futóféléket nem szereted??

Előzmény: sgeryy (8173)
sgeryy Creative Commons License 2012.03.15 0 0 8173

Íme a vásárlás szerzeményei:

Clorophytum

Diffenbachia p.

Dracaena marg. bic.

Ficus belga

Spathiphyllum

Sansaveria

Eddigi növények, amik bírták a strapát

Ficus elastica

Euphorbia trigona

Aloe

Chamaedorea 

A 6 növény csak  6,000Ft-ba került, megérték az árukat... :) A new gardenbe iszonyat árak voltak most is, nem is értem ki vásárol ott... (még a kertépítő árak is magasak...)
Átültettem mindet és kevertem a földbe osmocote-ot, így 6 hónapig nem kell tápanyagot adnom nekik legalább.
A cserép aljára és a föld tetejére tettem agyaggranulátumot mindegyiknél.

sz.margo Creative Commons License 2012.03.14 0 0 8172

Gondolom azért, mert más tápanyagra is szüksége van a vízen kívül...és talán annyira nem szereti a vizet:( Az öntözéssel is vigyázni kell, nem szabad túlzásba esni nála sem... Én egyébként kis látrát rakok mellé és arr tekerem a cserép kürül, és nem hosszan lóg, így nem látszik ahol már kopaszodik, a régebbi ágakon:)...de ahol van neki magasabban hely, ott a falon is lehet futtani, csak ez a hátránya, hogy a régi ágak már nem olyan szépek és nem mutatnak olyan jól...

Előzmény: nettomazsola (8171)
nettomazsola Creative Commons License 2012.03.14 0 0 8171

"pedig a futóka, szintén nagyon sok van már belőle, a lépcsőházban is ezek vannak a falon lévő tartókban..."

nagyon magas lakasban lakom ... fent 2m magassaban tudnek viragot.

gondoltam ez a "futoka" elel vizben siman ( sokszor lattam) igy meguszom a letran locsolas, mellefolyast stb, de nem. levagom, berakom vizbe es elsargul, felkopaszodik. cserepben, foldben, gyönyörü.

miert??

Előzmény: sz.margo (8167)
taormina1 Creative Commons License 2012.03.13 0 0 8170

Sziasztok, az alábbi növényekböl tudok dugványnak valót fölajánlani ezen a héten, személyes átvétel esetén Budapesten.

Passiflora Constance Elliot, aurantia, caerulea, belotii

Plumbago, Fucsia, pink-fehér telt, Impatiens niamniamensis, Jakobinia, Abutilon (piros)

sgeryy Creative Commons License 2012.03.11 0 0 8169

Köszönöm az újabb válaszokat!

Majd készítek képeket a meglévő és új növényekről is. Délután elmegyek vásárolni aztán átültetek mindent.

Ha valakit egyébként érdekelnek a kerti növények és azok metszése / ápolása akkor vegye fel a facebookon a Tölgyfa kertészeti kft-t, ott folyamatosan posztolunk metszéses videókat és hasznos információkat. Nem reklámnak szántam, remélem nem gond :)

Előzmény: Ju13 (8166)
sz.margo Creative Commons License 2012.03.11 0 0 8168

...bocsi, de megint az index ördöge működik és fele lemaradt az írásomnak....a vége felé, pld... alul már tiszta kopasz volt és  a lépcsőházban tartottam, amíg ki nem dobtam. Ez egy nagy pöttyöslevelű óriás volt:)...nem az a bokros hegyesebb levelű..sajnos én nem mindnek tudom ám a hivatalos nevét, csak az egyszerű népi nevét :)

Az utolsó képen lévő növényekből már alig van, ez már  pár éves kép...

Előzmény: sz.margo (8167)
sz.margo Creative Commons License 2012.03.11 0 0 8167

Sziasztok!

Én már nem vagyok egy mai csirke, sok növényt kipróbáltam életem során és ezért is szeretnék segíteni, amennyiben tudok.

Látom már kaptál válaszokat, nagyjából én is ezeket tudnám javasolni...hozok pár képet, pld. a nyíllevél nagyon bevált nálam is, gyorsan nő, lehet róla szaporítani a hajtásokról, könnyen gyökerezik, akárcsak a futóka (mi mini filodendronnak is nevezzük)...viszont a páfrány nálam sem maradt meg, pedig nagyon tetszik, akárcsak a szobafenyő:(...ezeknek hűvösebb kellene, mint a mi klímánk a panelben:(...pedig már nem fűtök 22-23 foknál jobban, mégis...és permetezek is néha. Télen nálam is több növény kirohadt már, azóta nagyon óvatosan és kevesebbet öntözök...pár növényemet megmutatom, amiről van képem is.

ő egy yukka, amiről már egyik ágát levágtam és szépen meg is gyökerezett, így lesz fiatalabb, ha ez már kiöregszik vagy nem fér el a lakásban...

a nyíllevél, amiről már többet is bújtottam azóta... 

ő pedig a futóka, szintén nagyon sok van már belőle, a lépcsőházban is ezek vannak a falon lévő tartókban...

a ficus benjamina és van még a zamioculcas nálam is...és a sefflera ami szintén jól bírja... bocsi, a neveket csak emlékezetből fonetikusan írtam..

viszont az ibolyák nem nagyon nyílnak már többször, sem a korallok....őket inkább cserélgetem:)

Nálam a diffenbachia is kipusztúlt előbb utóbb:((, pedig nekem is nagyon tetszenek, igaz volt már egy nagyon magas, plafonigérőm is, ami alul már tiszta kopasz volt, sokáig a lépcsőházban tartottam még, mielőtt kidobtam. 

....és én is mindig átültetem amikor veszek új növényt!

Sok sikert a válogatásnál!

Előzmény: sgeryy (8162)
Ju13 Creative Commons License 2012.03.10 0 0 8166

Igazán szívesen. Személyes tapasztalatom: ha olyan növény kerül hozzám, amit sokáig meg szeretnék tartani, akkor mielőbb és feltétlen átültetem, még akár a tél elején-közepén is, ezzel nem szoktam megvárni a tavaszt, épp azért, amit Te is írtál. (Van, akinek évekig megmaradnak a gyári kőzetgyapotban - merthogy ez állítólag egyáltalán nem tőzeg, amiben árulják őket...)

kaktuszokhoz, pozsgásokhoz (korallvirág, crassula) és az említett dracéna, yukka félékhez én a földbe keverek 1-2 marék agyaggolyót, mert úgy vettem észre, hogy segít lazábban is tartani a talajt, nem tömörödik annyira a föld. 

Földet illetően részemről kerülöm a "saját márkás", kellemesen olcsó termékeket, a kicsit drágábbakban jobban bízom,  és jobb tapasztalataim vannak velük. (Garri, Florimo, és a régi, békebeli sárga zacskós -márkanevet nem tudok- virágföldet szoktam használni, ezek nekem beváltak.) Általános, B típusút.

Tápokkal szintén, mint a föld, Florimo, Garri, Vitaflóra és a Compo, amiket így fejből tudok, h venni szoktam. 

Fentiek az én szeméyles tapasztalataim, nekem ezek beváltak, ami nem jelenti azt, hogy más ne tudna szép növényeket nevelni az egyéb márkájú termékekkel! (Nagyon sokat számít, hgoy milyen lakásba -fény és klímaviszonyok- milyen növényt és hova rámolsz.) Ezért nem említettem neked a páfrányt pl, mert sok pára kell neki, bár nem túl sok fény. De, ha van akváriumod, akkor egy páfrány biztos virulna a közelében!

És, ha úgyis a Fito-ba mész, + öntözési feledékenység is fennáll, akkor javaslom, kérdezz meg ott egy eladót az önöntözős és a hidrokultúrás cuccokról! Úgy tapasztaltam, a Fito-sok értik a dolgukat, nem cipőbolti múlttal kerülnek oda:))) Bár, anyagilag kicsit húzósabb megoldás, viszont sok előnye van, és megkockáztatom, h 2-3 éves viszonylatban sokkal olcsóbb, mint a kiszáradó állomány rendszeres pótlása...

Hja, és ha néha elfelejtesz locsolni, akkor lehet, hogy egyszerűbb néhány csomag táprudat beszerezni, azt csak beledugod a földbe, és hetekig ellátja a növényt tápanyaggal. (ugyanígy működik, csak földbe keverve az Osmocote-drazsé)

Ha a portyádon szerzel szépeket, remélem, majd megmutatod!!! Már nekem is nagyon viszket a tenyerem egy kertészeti körútra, de a köv hetekben valszeg nem jutok el:((((

Jó válogatást!:)

Előzmény: sgeryy (8165)
sgeryy Creative Commons License 2012.03.10 0 0 8165

Köszönöm a válaszokat!

Holnap benézek a fitoba és a new gardenbe, hátha találok valami szépet. Bár az utóbbi hely még kertépítőknek is iszonyatosan drága, sőt, pofátlan kategória :)

Általában nem jutok el odáig, hogy átültessem a növényeket, maradnak a tőzegben, amit igazából nem szeretek, mert ha 1x kiszárad akkor vége az előnyeinek. És biztos, hogy 1x kiszárad, mert pl. most tavasszal sok a munka, így nem tudok rájuk nézni minden nap, hogy kell-e nekik víz..

Milyen típusú földet javasoltok? Golyókat csak az aljára tegyek a cserépnek, vagy keverjek bele, tetejére?
Növény tápanyagból jó pl. a yara milla, osm., vagy folyékony tápanyag jobb öntözve/permetezve?

Előzmény: Ju13 (8164)
Ju13 Creative Commons License 2012.03.10 0 0 8164

És mi az elképzelésed? Ha valami nagyobbra növő, szoliter jellegűt szeretnél, akkor a Dracénák néhány fajtája (a Fragrans és a Marginata általában kapható), vagy Yucca. Én mindkettőt úgy tartottam, hogy vásárlás után átültettem valami jobb fajta földbe + kevertem a földhöz agyaggolyókat. (mivel mindegyiket könnyű túlöntözni). Sokan ajánlják a különféle fikusz-féléket (Benjamina; Lyrata és Elastica a leggyakoribb fellelhető fajták). Ezekkel nekem sosem volt szerencsém, nagyon kényesek a huzatra. Mások szerint (és főleg, ha találsz egy kedvükre való helyet nekik!) roppant hálás és igénytelen jószágok.

Bokros lesz az Aspidistra, azt mostanában inkább kertészetekben látok (Oázis, Fitoland).

Ha virágzó, bokrosodó árnyéktűrőbbre vágysz, akkor a vitorlavirág, rákvirág, és pl begóniából a Corallina-fajtákat javaslom.

Ha van egy napfényes ablakod, a közelébe tehetsz viaszvirágot (Hoya), ezt piacokon idősebb néniknél és szintén kertészetekben találsz, ez viszont futó jellegű.

És panelba a futó-típusok kedvelőinek én is javaslom a szobai futókát (Epipremnum aureum), nyíllevelet (syngonium), illetve a különféle philodendron-féléket említeném még - nekem most Ph. Red Emerald és Laciniatum bizonyítja a -sokat-tűrő képességét.

Ablakpárkányra mehet pl korallvirág; majomfa-(=pozsgafa; Crassula); fokföldi ibolyák - ezek fényigényesebbek, és kisebb termetűek is, bár a pozsgafa és a korallvirág idővel jócskán megnőhet, ám jól metszhetők.

És persze, szóba jöhetnek még különféle kaktuszok, de azok is többnyire a napos helyeket szeretik, úgyhogy vagy egy jó tájolású helyiség vagy szintén ablakpárkány kell hozzá.

Ezek meglehetősen igénytelen, könnyen kezelhető növénykék, a kényesebb, igényesebb fajtákról nekem nincs gyakorlati tapasztalatom, mert rengeteg elpusztult nálam:(((

Hja, broméliák nem igényelnek sok fényt sem sok törődést, és még virágosak is. Sok féle van a boltokban, ez is mindig kapható.

Hát, kb elsőre ez a véleményem. Ha még érdekel valami, kérdezz bátran! Jó válogatást, hja, a fentiekről bőven van kép a gugliban, úgyhogy lehet nézelődni:)))

Lora1213 Creative Commons License 2012.03.10 0 0 8163

A növényed Calathea Triostar . Rendkívül magas páratartalmat kedvel. Szobában nehéz tartani. A Zamioculcas ideális szobanövény, és én nagyon szeretem az Elefántlábat is. 

A Szobai futóka szinte minden körülmények közt megél. 

Ha új növényt veszel a boltban át szoktad ültetni? 

sgeryy Creative Commons License 2012.03.10 0 0 8162

Sziasztok!

Panel lakásomba szeretnék néhány szobanövényt, amik jobban bírják a strapát, mivel elég alacsony a páratartalom télen / nyáron (klíma..) és csak félárnyék van mindenhol.
Tavaly már vettem pár növényt, ezek közül a Cupressus sajnos kiszáradt, a Ficus benjamina szintén ledobta leveleit továbbá volt még egy szintén Ficus bonsai is, ami elég gyorsan elhalálozott. Vettem még az ikeába 2db ici pici dracaena-t de ezek is kiszáradtak. Öntözve azért persze voltak, de a tél miatt persze mérsékelve. Van még egy növény, aminek elfelejtettem a nevét, sose láttam ezelőtt és sehol sem írnak róla. Itt egy kép róla. Ennél az a gond, hogy a végei felöl mindig felszáradnak a levelek, de aztán mindig hoz új hatjásokat. 
Ami megmaradt az a Chamaedorea, Ficus elastica, Aloe, Euphorbia trigona. Ennyi.  

Ajánljatok még valami igénytelen és szép növényt kérlek.
Amik még tetszenének az a Diffenbachia p., Phoenix c., Dracaena (akár a happy bamooo), Páfrány.

Egyébként szakkertész vagyok, van kertészeti cégem is, de csak kerti növényekkel foglalkozunk, azokról minden tudok, de a szobanövények távol állnak tőlem. Felmismerem a 80%-ukat, mert tanították őket, csak az igényeiket nem... :/

sz.margo Creative Commons License 2012.03.10 0 0 8161

Szia Tom...én úgy szoktam valamikor a vizipálmát szaporítani, hogy levágtam valamelyik ágát, úgy 4-5 cm szárat hagytam rajt, arról két-három centire visszavágtam a leveleket, így fejtetőn a vízbe raktam gyökerezni...utána elültettem és szépen kezdett hajtani a levelek elágazásánál...a cserép viszont mindig vízban állt. Valamikor nagyon sok vízipálmám volt, aztán valahogy kipusztúlt, vagy beleúntam... és abbamaradt a tartása, most ahogy itt látom, lehet, hogy valamikor újra szerzek magamnak, de már nem nagyon tudom hova rakni, az a bajom:)

Előzmény: TomWoplf (8154)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!