Askja: az elmúlt évekből kiindulva július eleje korai lesz. az út közepes nehézségű, minden a vízállástól függ. a Jeep Patriot azért nem túl combos.
Laki: ezt a videót én csináltam:
2013 júl. végén készült, átlag alatti vízállásnál.
Askja felé amúgy több úton is el lehet jutni, Myvatn-tól F88 az első, de most nincs meg fejben az összes F szám... talán F905 a másik lehetőség az 1-es útról. youtube-on biztos vannak hasonló videók.
mindkét útra azt mondom hogy a vízállástól függ h mennyire para, és azt csak akkor tudod meg, de főleg az Askja esetében amondó vagyok, hogy túl korai időpontot választottál
Sziasztok! No úgy néz ki idén mi is visszamegyünk (júni legvége - júli első 2 hete). Végigolvastam ismét a fórumot, és lenne pár kérdésem azokhoz, akik voltak az Askjánál és a Lakinál. Júli 2-4 között lennénk a Myvatn környékén így ezen három nap valamelyikén mennénk az Askjához. Kissé görcsben van a gyomrom, h nem túl korai-e ez az időpont, de majd elválik. (Olvastam talán VargaBetű hozzászólásában, hogy júli közepén is le volt zárva az F910...) De ha nyitva lenne: milyen gáz az út addig? Olvastam nyugtató hatású posztokat, hogy a folyón átkelések túl vannak dramatizálva, de azé tele van a gatyó. Vezetéstechnikai tréningre elmegyünk az biztos, de hát akkor is... Lakigigar szintén zenész: oda júli 9-12 között mennénk, útlezárás lutri, de ha nyitva lesz: durvák a folyók arrafelé? Ja, a kocsi egy Jeep Patriot (vagy hasonló) lenne. Ú, basszus, lehet, h később kéne (kellett volna) menni? :(
mondjuk én foglaltam olyan szállást, ahol eleve csak kp-vel lehet fizetni. és olvastam szállás értékeléseket, ahol azon panaszkodtak, hogy a kártyás fizetésre felárat számoltak.
Kártyával kb. mindenhol lehet fizetni Izlandon, de persze bármi közbejöhet, még ott is elromolhat valami, vagy belefuthatsz egy-két kivételes helybe, ahol nem lehet. Vegyél biztonsági tartaléknak koronát mondjuk 50 euróért. Ha a reptéren jónak látod az árfolyamot, akkor ott, ha nem, akkor majd a városban. Itthon nem nagyon kapsz ISK-t, max. ha találsz egy hazajött turistát, aki eladja. Még svéd és norvég koronát is művészet itthon vadászni, nemhogy izlandit.
Egyszer-egyszer használd is a pénzt, hogy kapjál vissza halacskás érméket :-) a maradék papírt meg legfeljebb visszaváltod a végén.
Én május 04-08 között leszek izlandon s kérdezném hogy érdemes anyagiakat intézni---elég bankkártya vagy vigyek eurot s ott váltsak be vagy netán itthon váltsak izlaandi koronát vagy ezzeket hogy kombináljam?
én azt olvastam, hogy a Grotagja az elmúlt években annyira felmelegedett, hogy fürdőzésre már nem annyira alkalmas, de ha meg akarod főzni magad, arra jó lehet :)
Ami a híres Kék Lagunát illeti, ezen kicsit mosolyognom kell mindig. Én pl szeretek úszni és pancsolni, de mindig úgy érzem, Izland nem erről szól. Persze az poénos is, hogy termálvízben ki lehet bírni egy fél napot is amikor ronda idő van, ami Izlandon gyakori.
De ha már termálfürdő, sokan (én is) ajánlják ezt:
(elnézést, de nem vesződöm az izlandi betűkkel) Jardbödinn Nature Bath. Ez ugyanúgy természetes termálvíz, csak nem olyan nagyméretű tó, hanem kisebb, de tekintve hogy sokkal kevesebben vannak ott, láthatóan nem zsúfolt (saját fotó)
Jelen belépődíj a weboldaluk szerint 4000 izlandi korona ami kb 28EUR.
Maga a környék, a Myvatn tó is még sokkal szebb mint az fő-bluelagune, a tó, egy tök fekete vulkáni kúp (megmászható), és geotermálisan aktív mező van a közelben, azaz mini-gejzírek, iszap-kotyogók, stb.
Még egy fürdési lehetőség, a Grótagja barlang. Ez egy groteszk sziklahasadékban van, ami nem más mint az atlanti árok ottani része. Kint leparkolunk, fördőcuccot veszünk és bent forró fürdő vár.
Ez egyébként ingyenes, teljesen szabadon hozzáférhető, csak meg kell találni a földutat ami odavisz a Myvatn-tótól.
Nálunk nem is tűnt nehéznek, meg igaz, hogy csak 2 bálna volt, de jó párszor adtak módot a fotózásra. Igaz, eléggé június vége volt.
Látom, jól fölment már az ára, 70€ körül van. De szerintem aki szeret érdekes állatokkal találkozni, annak ezt egyszer az életben érdemes befizetnie. Másodszor nem mentem újra, amikor lett volna lehetőségem. Igaz, az a Lofot-szigeteken volt, kb. 120 €-nak megfelelő pénzért :-) van az a helyzet, amikor az ember megbecsüli az izlandi olcsóságot :D de az ottani árat sem fizettem volna ki újra.
Viszont (régi vesszőparipám :D) ez a 70€ még mindig sokkal jobban megéri, mint az agyonhájpolt Kék Lagúna 50-ért.
bm613 képét kiegészítve a bálna farkával, talán picit kielégítőbb lesz :-)
Volt szerencsém 2 helyen bálnalesni: Azori szk, és Izland, Húsavik, mindkétszer augusztus hónap volt. Azt mondták, hogy Azorinál, tehát délen vannak ott a májusi elléstől addig míg egy kicsit megnő a kisbálna néhány tonnásra :-) , azután nyárra felúsznak Izlandra, Grönlandra és még északabbra. Emiatt mi ott lent Azorin alig láttunk 1 bálnát azt is csak messziről. Mert addigra északon jártak legtöbben.
Húsaviknál viszont augusztusban elég hamar találtunk (mármint a kapitány) bálnát (ugyanezeket a "hunchback" fajtákat). De nem könnyű lefotózni mert elég fürgék. Volt pl mikor fel is ugrott egész testtel kiemelkedve, szóval olyan volt mint a cirkuszban :-) Csak ugye nehéz elkapni.
Ezek után félő, de júniusban valami köztes helyzet lehet, tehát valszeg lesz bálna, csak talán nem annyi mint később.
Szerintem, de ez magánvélemény, ha nem kifejezetten ez a hobbibk, a bálnales mellőzhető, Izland annyira szép, hogy sok másra is el lehet verni a pénzt.
Ez a legjobb kép, amit sikerült csinálnom :-) amúgy 2 bálnát láttunk, mindkettőt kb. 5-6 alkalommal. Pár percenként jönnek fel levegőért. 41€ volt csoportkedvezménnyel, 48 lett volna rendesen.
Saját állításuk szerint kilencvenvalahány % éves átlagban, nyáron 99%-nál is több. Tudják, merre kell menni. És garanciát is adnak, legalábbis olyan értelemben, hogy ha mégsincs bálna (ami egész nyáron összesen párszor ha bekövetkezik), akkor mehetsz még egyszer. Pénzt nem tudom, adnak-e vissza. Mi sikerrel jártunk. Ezt a képet 2009.06.27-én készítettem.
Tapasztalatokra lennék kíváncsi a bálnalessel kapcsolatba. Volt valaki Izlandon júniusban és ment Húsavikból hajós túrára?
Azt olvastam, hogy a bálnák vonulása július-augusztus környékére tehető, ezért kérdezném, hogy júniusban mennyi az esély a találkozásra? Garancia nyilván nincs semmire :) Köszönöm előre is az infókat.
Sziasztok, mi is az economy c r tól béreltünk. Ez csak egy közvetítő ügynökség. A kocsit nem ők adják. Valószínűleg a Sixt nél vagy valamelyik másik nagynál fogjátok találni magatokat végül. Az e c r is ad el biztosítást de ott helyben a cég aki kiadja a kocsit is fog ajánlani mert kár esetén a kiadó cégnek perkálnod kell és majd az e c r nál kötött biztosítás alapján visszakaphatod a lét. Érdemes végiggondolni. Továbbá az útvonal nagyon fontos. A hegyi utakra nem lehet behajtani 2WD vel és sok helyen a térképen normálnak jelzett utak is földutak. Ide be lehet hajtani, kérdés hogy bírja a kocsi. Kisebb fényezési sérülésekkel szerintem nem törődnek, viszont defektre, felni sérülésre nagyobb esély van. Vagyis ha csak 2WD utakban gondolkodtok akkor sem mindegy hogy egy szappantartóval vágsz neki vagy egy masszívabb legalább középkategóriás járgánnyal. Mi egy pici Toyota izét béreltünk. Borzalmas volt. Néhol olyan szél volt hogy a kocsi hullámvasútként imbolygott az úton. A váratlanul feltűnő barikról az út közepén nem is beszélek.
Ha nem csak a Reykjavik környékét járnátok be ajánlom hogy inkább egy jobb kategóriát válasszatok. Olyan kocsit aminek jó az úttartása. Induláskor lámpák, vészfékezés esetén reakció vizsgálata és mindenképpen legyen gyakorlott a sofőr.
Nyári tapasztalataim vannak, gondolom milyen lehet télen...
Ja, lopásra biztosítás egy olyan országban, ahol sem elrejteni, sem kicsempészni nem lehet a lopott autót :-) max. alkatrészekre szedve eladogatni, de az is necces
egy olyan országban, ahol egy kölcsönzőcég kiteszi a kocsit a reptéri parkolóba nyitva, kulccsal, papírokkal, mert későn jön a bérlő gépe, nem akarnak addig ott lenni :-) szerintem nem lehet gyakori a lopás, ha ezt meg merik lépni.
With all rentals SCDW (Super Collision Damage Waiver), GP (Gravel Protection) and TP (Theft Protection) is included at no additional price. To decrease your self-risk even further you can purchase additional Gold SCDW for 2.300 ISK/day.
Do you offer sand and ash insurance?
Yes, sand and ash insurance is included in GP (Gravel Protection) which is included free of charge with all rentals.
Ezt amit feketével kiemeltem, nem nagyon látom az economy-nál, ott csak a collision damage waiver van, vajon benne foglaltatik vagy sem??
Nagyon szájbarágicsa, nyomulós weboldalak amúgy sem szimpik általában. Ettől még lehet jó, nem ismerem őket. Én nem náluk béreltem.
ahogy most kiművelődtem: a theft protection izlandon tök fölösleges. Viszont ami tényleg kéne, ha nem csak aszfalt úton mész: gravel portection a kőfelverődés okozta károkra.
Kisebb a kockázat, de biztos, ami biztos, sokan javasolják még a sand and ash protectiont, homokvihar ill. vulkánkitörés okozta fényezési sérülésekre .
Eezek nincsenek benne a "full insurance"-ben. Nyilván ezeket helybenátvételkor is kérheted.