Keresés

Részletes keresés

smile64 Creative Commons License 2022.05.19 0 0 23941

Erről most eszembe jutottak az élsportolók. Akik egész életükben gürcölnek, mint az állat, hogy aztán öt percet tölthessenek egy emelvény tetején. És mindenki el van alélva a teljesítményüktől, és teljesen odavan értük. Pedig az egésznek a hasznossága és értelmessége alaposan megkérdőjelezhető.

Előzmény: BVNG25 (23938)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2022.05.19 0 1 23940

Te gondoltad volna a TOS vagy a TNG első öt része alapján, hogy ezekből legendák lesznek...?

weirdo Creative Commons License 2022.05.19 -1 0 23939

Túlgondolod, mint egy ellenzéki szavazó nyugger, aki majd kikéri magának, hogy ő nem a pohosra szavazott. 2 rész ment le, ember, miért vagy negatív? 

BVNG25 Creative Commons License 2022.05.18 -1 0 23938

Szeretném, ha tök jó és a régiekhez méltó sorozat válna az SNW-ből.

De ne vegyem észre, ami nem olyan benne? Dicsérjem bután? Például ez az Uhura-kadét zseni dicsőítése szájbarágós, manipulatív volt. Azt, hogy egy szereplő zseniális, a nézőknek maguknak kell gondolniuk, kialakítaniuk, azon okból, hogy olyanokat cselekszik, beszél. Nem pedig szájbarágni, oly módon, hogy a többi szereplő aléltan megjegyzi és mélyértelműen bólogat. Ráadásul olyan adat említése miatt, aminek hasznossága, értelmessége alaposan megkérdőjelezhető.

Szintén nem tetszett a 2. rész kezdőjelenete, Pike a kötényben joviális házigazdaként főzőcskét rendez. És sablonos történeteket mesél korábbi űrkalandjairól. Ez olyan volt, mintha a Jóbarátok vagy az így jártam anyátokkal szappanoperáiból emeltek volna át megszokott vicces jelenetet. Ennél fantáziadúsabbnak kell lenni egy igazi Star Treknek. Nem?

Előzmény: Mlle. Grenelle (23933)
HPéter1978 Creative Commons License 2022.05.18 0 1 23937

Ja és igen, komoly teljesítmény 37 nyelven beszélni. Vagy akár csak megérteni.

Különösen ma mikor ott tartunk, hogy az anyanyelvét se beszéli mindenki anyanyelvi szinten.

Előzmény: HPéter1978 (23935)
Siphersh Creative Commons License 2022.05.18 0 0 23936

Énnekem az a logikus, hogy az egzotikusabb, szokatlanabb szerkezetű új nyelveket egy nyelvésznek meg kell fejtenie, mint egy rejtvényt. Hogy az UF el tudja kapni a szálat, ahonnan aztán már tudja folytatni automatikusan. Mint ahogy egy mesterséges intelligenciát is hozzá kell hangolni a konkrét feladathoz, néha.

Előzmény: HPéter1978 (23935)
HPéter1978 Creative Commons License 2022.05.18 0 0 23935

Minden sorozatban volt legalább egy epizód, amiben megförmedt az UF.

Előzmény: BVNG25 (23932)
ron89 Creative Commons License 2022.05.18 0 0 23934

Téged amúgy megcsalt az asszony, vagy elhagyott a barátnőd, hogy ennyire zavar a jelenlétük? 

Az a józan megfigyelés, hogy csak nők vannak Pike hajóján, Kirkén meg csak férfiak? :)))) 

Előzmény: BVNG25 (23931)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2022.05.18 0 1 23933

Az NX-01-en is volt nyelvészeti tehetség, ha jól rémlik.

Tényleg mindenbe bele akarunk kötni?

Előzmény: BVNG25 (23932)
BVNG25 Creative Commons License 2022.05.18 0 1 23932

SNW:

a második epizód Uhura kadét.központú. Közelbe hozzák a dilemmáját, miszerint akar-e hosszú távon Csillagflottás lenni. Közben kiderül eddigi tragikus sorsa - kinek nincs ezen a hídon? Mindenki lelki sérült eddig, akinek a múltjáról szó esett.

Valamiféle híres szupertehetségként állnak hozzá különben - el vannak ájulva, hogy "37 nyelvet tud". Még Spock és Pike is meglepődve, de elismerően csettint és bólogat. Azta, ez aztán a zseni!

Kérdés: minek? Milyen értéke és haszna van ennyi nyelv elsajátításának abban a közegben, amiben folyamatosan dolgozik az Univerzális Fordító? Ami még az újonnan, véletlenszerűen a mélyűrben talált idegen fajok nyelvét is azonnal csillagflotta-angolra fordítja és vissza?

Mi olyan nagy szám azon, hogy valaki 37 földi (esetleg néhány köztük nem földi) nyelvet ismer?

BVNG25 Creative Commons License 2022.05.18 0 0 23931

Nem para, hanem józan megfigyelés.

Előzmény: kaviat (23929)
BVNG25 Creative Commons License 2022.05.18 0 0 23930

Szándékosan nem reagáltam az alantas felvetésedre, nem válik előnyödre, hogy ismételgeted.

Előzmény: Siphersh (23928)
kaviat Creative Commons License 2022.05.17 0 0 23929

wuhh, most komolyan, már az is a para, hogy több a nő a fedélzeten mint pasi?

Siphersh Creative Commons License 2022.05.16 0 0 23928

"Az átmenet a férfidominált Kirk korba pedig valós probléma, örülök, hogy ezt te is elismered."

Azt mondtam, hogy HA a TOS-ban sokkal több a férfi, mint a nő, akkor a T.J. Kirk buzi. (Logika.)

De én itt csak nőket látok:

Itt meg a férfiaknak csak az a szerepük, hogy szórakoztassák a nőket mindenféle társasjátékokkal:

Előzmény: BVNG25 (23921)
BVNG25 Creative Commons License 2022.05.16 0 0 23927

A DS9 is bőven hozta már az általad említett nem nemes tulajdonságok dominanciáját és a lelki nyomor-sci fi jelleget. Hány jelenet és beszélgetés zajlik a "latinumok megszerzése" körül benne..... Az  ellenségképzést pedig csúcsra járatják.

Előzmény: Siphersh (23926)
Siphersh Creative Commons License 2022.05.16 0 1 23926

Igen, a Star Trek világa nem disztópikus vagy posztapokaliptikus sci-fi, hanem egy felvilágosult jövő, ahol az emberiség nemesebb értékei a meghatározók. És nem csak abban, hogy nincs pénz, meg ilyenek. Hanem hogy például hogyan szól egy kapitány a legénységhez, és hogyan kezelik a konfliktusokat.

Azért is olyan furcsa némelyik új Star Trek, amikből teljesen hiányzik ez az utopisztikus idealizmus. Nem arról szólnak, hogy milyen lenne a világ, ha az emberiség nemesedik és lélekben is fejlődik. Hanem ilyen tipikus lelki nyomor-scifi. Ebből a szempontból is inkább a régebbi Star Trek-et idézi a Strange New Worlds stílusa, szerintem.

Előzmény: BVNG25 (23924)
Mlle. Grenelle Creative Commons License 2022.05.15 0 1 23925

Köszönhetjük mindezt egy férfiközpontú, patriarchális világnak, amely a nőket nemes egyszerűséggel távol tartotta az ún. "fontos dolgoktól".

De miért kellene ennek így lennie a XXIII. században is? Csak eljutottak már addigra valameddig a női egyenjogúsági mozgalmak...

Ez egy ilyen legénység, kicsit több benne a nő. Kirk legénységében meg a férfi volt több. Ne feledjük, a The Cage-ben is nő volt az elsőtiszt, és ott is volt főnővér a hajón... 

Előzmény: BVNG25 (23924)
BVNG25 Creative Commons License 2022.05.15 0 0 23924

Valóban, jól tudjuk, hogy a felfedezőexpedíciókban, repülésben űrhajózásban mindig is többségben voltak a nők. Kolumbusz, Drake, Cook és a többi merész, napi életveszélyt vállaló felfedezők és hódítók között. A vadász -és berepülőpilóták között is csak mutatóban voltak férfiak, majd az űrhajózás kezdeteinél és intézményesülése során is.

Teljesen természetes, hogy a térhajtóműves galaktikus űrhajózás során, a Csillagflotta zászlóshajóján is a tisztek nagy többsége nő. Hiszen olyan helyekre kell merészkedni, ahol még ember nem járt, felfedezni a Világegyetem ismeretlen különös világait és nagyon sokszor csatákat vívni, háborús eszközökkel megvédeni magukat és a Föderációt. Az Enterprise egyszerre kutatóhajó és csatahajó, félelmetes fegyverzettel. Ez nemigen való férfiaknak, ez női szakma, minden haladó felfogású ember tisztában van ezzel. Ide is főleg nők jelentkeznek és versenyeznek a pozíciókért, mint az óvodákba, a pszichológiai tanácsadók vagy a divatcipő tervezők közé.

Előzmény: Mlle. Grenelle (23922)
ron89 Creative Commons License 2022.05.15 0 1 23923

Elég sokat elmond az SNW színvonaláról, hogy az a legnagyobb "probléma", hogy 5-3 v. 6-2 a nők aránya egy kiragadott jelenetben.

Én is elmerészkedtem oda, ahol még senki sem járt azelőtt, és megnéztem az első két részt. (Magyar felirat is van már hozzá, köszönet a fordítónak) Eddig ez tűnik a legjobbnak az új sorozatok közül, kár lett volna hónapokat várni, mire méltóztatnak nálunk is elérhetővé tenni.

Végre nincs veszélyben az egész galaxis, nagyon hiányoztak már ezek a "planet of the week" történetek.

Én is csináltam egy képet csak úgy, lehet számolgatni. :)

Mlle. Grenelle Creative Commons License 2022.05.15 0 0 23922

Janice Rand is nő volt a TOS-ban.

Egyébként miért ne lehetne egy olyan személyzet (ekvipázs), ahol ugyanannyi/több nő van a csapatban, mint férfi?

A Pike-féle legénységben több a nő, a Kirk-félében még több a férfi...

Előzmény: BVNG25 (23913)
BVNG25 Creative Commons License 2022.05.15 0 0 23921

A különbség az, hogy én alátámasztottam, ellenőrizhető adattal, amit mondtam, ott a kép. Te viszont nem, hanem csak beírtad, hogy "szerintem összességében fele-fele"; ez így csak duma.

A hídon pedig könnyű összeszámolni, hogy 5:2 és 6:3 arányban nők nyüzsögnek a jelenetekben. Arra már csak nem mondod, hogy "szerintem fele-fele".

Az átmenet a férfidominált Kirk korba pedig valós probléma, örülök, hogy ezt te is elismered.

Lehet majd például transzporter-baleset. Amikor az új legénység főtisztjei elindulnak felsugározni, még 6 nő és 3 férfi van közöttük. De a transzportersugarat megzavarja egy ritka anomália a szubtérben, ami azt okozza, hogy a testek összerakásakor az XX és XY kromoszómák kicserélődnek. És hopp, mikor megérkeznek a fedélzetre, már 6 férfi és 3 nő lesz belőlük. A személyiségük többi része marad ugyanaz, a kormányos most is kormányos, csak már férfi, pedig nőként indult. Suluhoz ez passzolna is.

Előzmény: Siphersh (23919)
Siphersh Creative Commons License 2022.05.15 0 0 23920

De egyébként ha a TOS legénységében összességében sokkal több a férfi, mint a nő, akkor ezt a folytonossági problémát valahogy tényleg orvosolni kell. Várjál, rá is jöttem a megoldásra: a sorozat valamelyik későbbi részében kiderül, hogy a Kirk valójában meleg volt, és azért vette körül magát annyi férfi legénységgel. Lehetne egy külön történetív az elfojtott érzelmeivel való küzdelméről.

Tessék. Megoldottam a problémádat.

Előzmény: BVNG25 (23918)
Siphersh Creative Commons License 2022.05.15 0 0 23919

Végiglapoztam az epizódot, szerintem összességében véve fele-fele a nemek aránya. Te csak kiszemeztél egy olyan pillanatot, ami viszonylag egyenlőtlen eloszlású. De mondom: ha véletlenszerűen választottad volna, az se jelentene semmit, mert matematika.

Előzmény: BVNG25 (23918)
BVNG25 Creative Commons License 2022.05.15 0 0 23918

Számítottam efféle ellenvetésre. Tessék, fényképezz ki az epizódból olyan részt, ahol látszik több statiszta - van tehát mintavétel-, és többségében vannak a férfiak, vagy legalábbis egyenlő számban. Előtted a pálya!

Előzmény: Siphersh (23917)
Siphersh Creative Commons License 2022.05.15 0 0 23917

Ha fele-fele nemi arányú népességből véletlenszerűen kiválasztasz öt embert, akkor 38% a valószínűsége, hogy mindegyik ugyanolyan nemű lesz, vagy csak egyetlen más nemű lesz közöttük. Szóval az ilyen szintű egyenlőtlenség viszonylag gyakori, csak a véletlenből adódóan. A tökéletesen egyenletes eloszlástól ilyen szintű eltéréseket akkor is találnál, ha a hajszínt nézed, vagy akármilyen tetszőlegesen választott dolog eloszlását.

BVNG25 Creative Commons License 2022.05.15 0 0 23916

Kattintsatok rá, akkor jól látszik. Minden statiszta nő. Az Enterprise-on tehát nem dolgozik férfi legénység. Spock az egyetlen, őt sajnos nem lehet megszüntetni, a csúnya Nimoy ezt jól elintézte.

Előzmény: BVNG25 (23915)
BVNG25 Creative Commons License 2022.05.15 0 0 23915

Egy véletlen, de jellemző kép. az SNW 2. részének végéről, Uhura és Spock összegző beszélgetése a folyosón. Közben az Enterprise-on folyik a szokásos tevékenység, jön-megy a legénység, ahogy a TOS-ban is volt. A jövőmenők általában statiszták, nincs érdemi szerepük.

Kard Creative Commons License 2022.05.15 0 0 23914

Nemváltó műtét? :)

BVNG25 Creative Commons License 2022.05.15 0 1 23913

A 2. rész kulcsjeleneteiben a vezérlőben (a hídon) 5 nő és 2 férfi szerepel. Számold meg, ha nem hiszed.

Pedig ez az az Enterprise, aminek 10 év múlva Kirk lesz a kapitánya, Spock az első tiszt, Sulu és Csekov a két kormányos. A TOS részeiben csak Uhura nő a hídon és néhány mellékszereplő, ikletve vendégszereplő; amikor extra tudós vagy ügyész érkezik stb.

Kíváncsian várom, hogyan ábrázolják majd ezt a változást? )

Ha csak nem trükkösen széthasítják alternatív idővonalakra. Ez az Enterprise marad az Ösztrogén Univerzumban és nem Kirk lesz a kapitánya.

Előzmény: Kard (23912)
Kard Creative Commons License 2022.05.15 0 0 23912

Lehet reklamálni, de pont a progresszivitást hiányoltátok sokan, hát ez szerintem pont az. Elég jól látszik, hogy 20-30 év múlva sokkal több nő lesz magasabb pozíciókban mint férfi a fejlett világban. Eleve a nők között már most is arányaiban több a diplomás.

Előzmény: Siphersh (23911)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!