Keresés

Részletes keresés

hphphphp Creative Commons License 2003.04.29 0 0 1162
"de ha nem periodikus, akkor az lényegében azt jelenti, h nagyobb frekvenciájú összetevői is vannak, mint a mintavételezési frekvencia fele
ezek a felharmonikusok kiszűrődnek, de egy ez alatti frekvenciájú szinuszjel nem torzul"

Pontosan. Ugyanezt irtam (hogy ti. a 20.5 kHz folotti frekitartomany teljes hianya, amit azert meg egy normalis, nem kristalyhangszedo meg rohogve atvisz) par hozzaszolassal ezelott.

Előzmény: Degeczi (1153)
hphphphp Creative Commons License 2003.04.29 0 0 1161
"Miért ne lenne igaz? A fekvenciaduplázás NEM ELÉG a tetszőleges jel pontos visszaállításához, kizárólag az aliasing-ot szünteti meg! Shannon bácsi erről is írt, ugye? Egy tetszőleges, nemperiodikus analóg jelet nem lehet a semmiből visszaállítani, egy 10kHz-es jelet mindösszesen 4 ponton tud mintavenni, és a jelalak ismeretének hiányában azt tesz oda, amit akar! (amit az elektronikája tippel)"

Nem teHET oda semmit, csak a hatarfreki alatti szinuszos jelet, azokat viszont egyertelmuen ujra lehet generalni.

Amugy en imadtam a Hi-Fi Magazint/Mozaikot (Darvas-Solymos), ott _soha_ nem _egyertelmuen_ a magastartomanyt hoztak ki a CD-k hibajanak. Pedig ha valami, hat a HFM szinvonalas lap volt.

Előzmény: CiluHS (1152)
Degeczi Creative Commons License 2003.04.28 0 0 1160
"A halál időpontja előrehozható, ha véletlenül jön egy áramszünet, vagy egyéb okból áramtalanít valaki"

valóban, a "robbanó vargánya" PC-s tápok is rendszerint ilyenkor durrannak el

Előzmény: Törölt nick (1159)
Törölt nick Creative Commons License 2003.04.28 0 0 1159
"...a videóm (Philips VR813/02 SVHS) "megbolondult" (valószínű elszállt a vezérlés) bevittem bevizsgálásra, és amire visszakaptam 2 nap mulva, a tápja ki volt lőve, és azt állították, hogy a capstan motor is elszállt (meg persze a vezérlés). Érdekes módon friss forrasztásnyomok voltak a tápban, és számomra nagyon úgy tűnt, hogy frissen ki van forrasztva belőle pár kondi..."

Tegyük fel, hogy a készüléked állandóan be volt dugva a konnektorba, mint ahogy az általában szokás. Ilyenkor — standby állapotban — a kapcsolóüzemű tápegységben bizonyos helyeken elég meleg van, némely alkatrész kellemetlen igénybevételnek van kitéve, pl. idővel kondik kiszáradnak. Ennek következménye vagy a tápegység leállása, de gyakrabban inkább a megfutása, ami a kimeneti feszültségek többszörösére való növekedését jelenti, mely aztán tönkrevághat bármit a készülékben, végül maga a tápegység is tönkremehet.

A halál időpontja előrehozható, ha véletlenül jön egy áramszünet, vagy egyéb okból áramtalanít valaki. Mondjuk azért, mert szervízbe viszi a készüléket. Ugyanis, amikor kihűl a tápegység, a kondikban olyan fizikai változás történik, ami a bekapcsolás pillanatában azonnali megfutást eredményez.

Ha ez a szervízben történik, az borzasztó kellemetlen szívás, mert ugyebár nehéz megmagyarázni egy laikusnak, hogy a műszerész egyszerűen csak bedugta a konnektorba és már füstölt is.

Talán belátható, hogy utóbbi szemszögéből nézve teljesen igazságtalan volna, ha emiatt kártérítést kellene fizetnie. Remélhetőleg tisztában van ezzel egy bármilyen szakértő is feljelentés esetén.

Ennek tükrében a januári kérdésedre megjelenő válaszok szánalmas, rosszindulatú hőbőrgéssé degradálódnak. Mert ugyebár minek hőbörög bizonyíték nélkül az, akinek halvány fingja nincs az elektronikáról? Úgyhogy csak ismételni tudom magam:

Egy jóindulatú ügyféllel ezt meg lehet értetni, mert ő esetleg úgy gondolkodik (helyesen), hogy "na én ehhez nem értek, nincs jogalapom megvádolni a másik embert".

A rosszindulatú embernek természetesen nem lehet megmagyarázni semmit, reménytelen. Ő mindent jobban tud. Sajnos a szervízszakmában néha több baj van egy-egy készülék tulajdonosával, mint magával a készülékkel...

Az említett Sony tévéből egyébként szerintem nincs értelme kilopni semmit. Szakszerűtlen munka persze lehetséges, ez már más kérdés, hogy ki, kiben bízik meg.

Szerintem a szakemberek többsége lelkiismeretesen végzi a munkáját, márcsak azért is, mert mindenki utálja, ha visszakerül egy készülék és ismét görcsölni kell vele. Mindenki utálja a problémákat, tehát igyekszik azokat elkerülni, ez egy ilyen természetes törekvés. De hiába igyekszik, előbb-utóbb, szinte menetrendszerűen mindig adódik egy problémás eset, ez márcsak így működik...

Előzmény: CiluHS (1156)
Degeczi Creative Commons License 2003.04.28 0 0 1158
tökmindegy, csak szinusszal könnyebb elképzelni
ha vmi extrém hullámformával próbálkozol, az csak akkor nem megy, ha abban a mintavételezési freki fele fölötti összetevők is vannak
a laposabb, egyszerűbb szűrő miatt érdemes nagyobb mintavételezést használni, nem azért mert az elv ne lenne jó
Előzmény: CiluHS (1155)
graum Creative Commons License 2003.04.28 0 0 1157
Hali !

Nem tudtok véletlenül egy jó Panasonic video szervízt.
Van egy NV-45-ös magnóm aminek valószniüleg vmi mechanikus hibája van. Nem veszi be a kazit. Nem is adja ki. :)

Lehet magánban is.
Kössz...

Üdv
Graum

Előzmény: CiluHS (1156)
CiluHS Creative Commons License 2003.04.28 0 0 1156
Jogos a félelmem ?

Szerintem jogos. Lásd az én esetemet idén január elejéről. Tanulságos.

Előzmény: harpokratesz (1148)
CiluHS Creative Commons License 2003.04.28 0 0 1155
Ki mondta, hogy szinuszjel?

Na ez itt a legfőbb probléma, mindenből szinusz lesz, abból is, amiből nem kéne... azt ne mondja már nekem senki, aki itt a topicban hozzáértőnek tartja magát, hogy nem hallja a CD-n a magas hangok drasztikus megváltozását egyszerűen szólva "digitális" formára.

Előzmény: Degeczi (1153)
CiluHS Creative Commons License 2003.04.28 0 0 1154
PCM für Video-8:
Aufzeichnungsspur vor dem Videosignal
Umschlingungswinkel 221°, davon 26° 18' für PCM
...
Übertragungsrate 5,75 Mbit/s (f. 50 Hz/625 Z.)

Már elnézést, németül nem igazán tudok, de szerintem ez egy PCM "helyettesítő modell" a Video8-ra, és nem a Video8 szabványa. Már csak azért, mert a video8-as kamerám eddig még digitális kép és hanghibát nem produkált, de analógot már igen, és persze a gyorstekerésekben is egyértelműen látszik. Utánanéztem, a PCM modellt a Digital8 szabvány használja.

Előzmény: hphphphp (1124)
Degeczi Creative Commons License 2003.04.28 0 0 1153
de ha nem periodikus, akkor az lényegében azt jelenti, h nagyobb frekvenciájú összetevői is vannak, mint a mintavételezési frekvencia fele
ezek a felharmonikusok kiszűrődnek, de egy ez alatti frekvenciájú szinuszjel nem torzul
Előzmény: CiluHS (1152)
CiluHS Creative Commons License 2003.04.28 0 0 1152
"Mar ne haragudj, de a Shannon-Nyquist torveny ertelmeben (lasd pl. itt) nem egeszen igaz az, amit irtal."

Miért ne lenne igaz? A fekvenciaduplázás NEM ELÉG a tetszőleges jel pontos visszaállításához, kizárólag az aliasing-ot szünteti meg! Shannon bácsi erről is írt, ugye? Egy tetszőleges, nemperiodikus analóg jelet nem lehet a semmiből visszaállítani, egy 10kHz-es jelet mindösszesen 4 ponton tud mintavenni, és a jelalak ismeretének hiányában azt tesz oda, amit akar! (amit az elektronikája tippel)

Na ez a fő baj a 44.1kHz-cel. Nem véletlen, hogy normális helyen 192-t használnak. (vagy analógot)

Előzmény: hphphphp (1145)
Alelnök Úr Creative Commons License 2003.04.27 0 0 1151
DIVISION BY ZERO:
bocs nem tudom most végigolvasni ha már válaszoltak akkor sorry.
Szerintem, a funkció irányítókereket kell szétszerelni, óvatosan kitisztítani, és újrazsírozva visszatenni. Egy régi NOKIÁm volt, az is ugyanezt csinálta, play után 10-bôl 5ször tovább forgott a mechanizmus pause állásig, de a capstan meg ment. Mindig kigyűrte a kazit, aztán kiadta.
Az irányitókerék adja a jeleket a procinak az aktuális üzemmódról. Képzeld el, hogy ez összevissza kontakthibás lesz. Káosz.
Én erre tippelek.
Előzmény: division by zero (1122)
hphphphp Creative Commons License 2003.04.26 0 0 1150
"Szerintem nem jogos, ez az alkatrészlopási legenda még a régi csöves készülékek korából és a Gelka-korszakból maradt fenn, de talán akkor sem volt igaz általánosságban. Inkább a laikusok fogják rá, mivel más magyarázatot nem bírnak elképzelni."

Velem is megcsinaltak ezt egyszer a Gelkasok. Teljesen uj fej volt a magnoban, amikor levittem valami nehezen felderitheto elektronikai hiba miatt a Gelkaba. Talan mondanom sem kell, hogy a fej is "kicserelodott" egy erosen hasznaltra (nem az volt a hibas). Mondjuk aztan nem balheztam a dolog miatt, mert csak harmadik magno volt, alig hasznaltam. De ezen eset kapcsan is SZVSZ eleg gyakori volt az ilyen cserebere...

Előzmény: Törölt nick (1149)
Törölt nick Creative Commons License 2003.04.26 0 0 1149
Szerintem nem jogos, ez az alkatrészlopási legenda még a régi csöves készülékek korából és a Gelka-korszakból maradt fenn, de talán akkor sem volt igaz általánosságban. Inkább a laikusok fogják rá, mivel más magyarázatot nem bírnak elképzelni. Pedig igen sokféle oka lehet egy javítás után jelentkező problémának, sőt rendkívűl speciális esetek lehetnek.

Legtöbb esetben csak a fizika természetes történései okoznak bosszúságot mindkét(!) félnek, máskor a szakszerűtlen munka is szóbajöhet.

Alapvetően nincs értelme kivenni semmit, mert úgyis be kellene rakni helyette valamit. A műszerész örül, hogy megvan a hiba, lehet gyorsan összerakni, nemhogy még külön csinálja magának a plusz munkát, nem beszélve az esetlegesen létrejövő szövődményekről.

A pénz a lényeg, arra megy ki a játék, és hogy ne kelljen viszontlátni ugyanazt a szemétládát mégegyszer. Kutya nem törődik a vacak alkatrészekkel... Abból nem lesz benzin az autóba stb...

Egyszerűbb megvásárolni/megrendelni az újat és simán bepakolni. Ha pedig nem beszerezhető, akkor mondjuk egy bontott IC is aranyat érhet, úgy ahogy van, semmi értelme kicserélni egy másik használtra. Ilyen alkatrészeknél amúgy is gyakorlatilag szinte mindegy, hogy használt vagy új. Vagy jó, vagy nem jó. Mechanikus, kopásnak kitett alkatrészek viszont, amikor cserére kerülnek, mehetnek is a kukába, semmire nem jók. Az apróbb (RC) alkatrészek felesleges cseréje pedig eleve értelmetlen.

Némely ember a szerelő számára olyan fontosnak és különlegesnek képzeli a készüléke alkatrészeit, hogy az már szinte vicces. Pedig a szerelő a hibakeresésre és a javításra figyel, meg persze a pénzre, amit kap érte. Baromira nem érdekesek azok a vacak alkatrészek, amik még ott vannak a készülékban...

Épp elég elviselni a kikerülhetetlenül jelentkező problémákat, nemhogy még műhibákat csináljon magának az ember. Például, képzeljük el milyen bosszantó, amikor javítás után a készüléknek egy olyan részén jelenik meg hiba, amiről tudom, hogy hozzá sem nyúltam. Mégis, esetleg a javítással járó mozgatás, herce-hurca hozott ki egy már amúgy is lappangó hibát, vagy egyszerűen pont akkor jelentkezik egy külső vagy belső anyagfáradás, stb.

Egy jóindulatú ügyféllel ezt meg lehet értetni, mert ő esetleg úgy gondolkodik (helyesen), hogy "na én ehhez nem értek, nincs jogalapom megvádolni a másik embert".

A rosszindulatú embernek természetesen nem lehet megmagyarázni semmit, reménytelen. Ő mindent jobban tud. Sajnos a szervízszakmában néha több baj van egy-egy készülék tulajdonosával, mint magával a készülékkel...

Előzmény: harpokratesz (1148)
harpokratesz Creative Commons License 2003.04.26 0 0 1148
már bocsánat, de ez nem azért van, mert szépen kicserélgetik a szervízekben az alkatrészeket a gépekben (mondjuk kivesznek egy jót és betesznek egy régit, vagy egy használtat).

én ezért nem merem bevinni a régi Sony tévémet javíttatni, mert ettől félek. Jogos a félelmem ?

Előzmény: Törölt nick (1143)
Asszem Creative Commons License 2003.04.25 0 0 1147
A legnagyobb beszopás, hogy a DVD audio, meg SACD hangja még elmarad egy profi CD hangjától. Igaz ez utóbbit már vagy 20 éve tuningolják.
Hiába a nagy mintavételi freki, meg a soxoros kvantálási szint, előjönnek újabb problémák.
hphphphp Creative Commons License 2003.04.25 0 0 1146
"A CD 96dB SNR csak a digitális jelre érvényesek, a D/A-k sajnos ennél sokkal rosszabbak."

Ez igaz - amig analog az erosito, addig 80-85 dB-nel nem lesz jobb az SNR. Az mas kerdes, hogy ez egyaltalan nem zavaro, mert egy musoros, gyari CD-nel a kivezerles optimalis, azaz a 0 dB-t megkozeliti, ami magasan a zajszint felett van 80-85 dB-lel. Eppen az alacsony kivezerles (pl. szamitogeprol videora jatszas) miatt jelenthet gondot a Hi-Fi videok 70-75 dB-es SNR-e, ha mondjuk a kivezerles csak -30 dB.

Előzmény: CiluHS (1144)
hphphphp Creative Commons License 2003.04.25 0 0 1145
"A C-vel nem az SNR-je, hanem a siralmas 44.1kHz-es mintavételi frekvenciája a nagy baj, ami kb. 5kHz-es hangátvitelre képes normálisan. Felette már csak a "tippelgetés megy", hogy a CD elektronikája mindenféle matematikai algoritmussal utánozza a vélhetően eredetit."

Mar ne haragudj, de a Shannon-Nyquist torveny ertelmeben (lasd pl. itt) nem egeszen igaz az, amit irtal.

A CD-nel igazan a 20(5.) kHz feletti tartomany teljes hianya a zavaro, sokan ezzel magyarazzak az LP jobban hangzosagat (ugyebar egy dinamikus vagy egy magneses hangszedo rohogve atvisz 24-25 kHz-et is, amit a tipikusan 76,1 cm/s-sel mukodo, amuszterlemez vagasahoz hasznalt analog studiomagnok is birnak meg, meg Dolby-A hasznalata mellett is).

Előzmény: CiluHS (1144)
CiluHS Creative Commons License 2003.04.25 0 0 1144
A CD 96dB SNR csak a digitális jelre érvényesek, a D/A-k sajnos ennél sokkal rosszabbak. A C-vel nem az SNR-je, hanem a siralmas 44.1kHz-es mintavételi frekvenciája a nagy baj, ami kb. 5kHz-es hangátvitelre képes normálisan. Felette már csak a "tippelgetés megy", hogy a CD elektronikája mindenféle matematikai algoritmussal utánozza a vélhetően eredetit.
Előzmény: hphphphp (1129)
Törölt nick Creative Commons License 2003.04.25 0 0 1143
Sajnos én is gyakran így szoktam járni (pórul) más téren, pl. autószerelés terén.

"...rosszabb esetben újabb hibák is keletkeztek..."

Előzmény: division by zero (1141)
Degeczi Creative Commons License 2003.04.25 0 0 1142
tök jó, h nálunk a portás régebben műszerész volt, és nem is rossz: amikor apám régi Sony-ja gyűrni kezdte a szalagot, a típust ismerve látatlanban mondta, h egy szalagfeszítő kar zsírozása száradt ki, s tényleg; az én régebbi Akaim pedig hasonló hibaüzenetet produkált, azon pedig szintén az üzemmódkapcsoló salétromosodott el
először egy kis érintkezőpálya-tisztítás még segített rajta, utána pedig a csere
az Akaihoz nem volt túl drága (egy ezres környékén) és percek alatt cserélhető volt, mert szerencsére nem kellett nagyon szétbontani hozzá
Előzmény: division by zero (1141)
division by zero Creative Commons License 2003.04.25 0 0 1141
És hol találok megbízható videószervízt vagy műszerészt???
Videóval úgyan még nem probálkoztam, de fényképezőgéptől mobilig mindennel pórul jártam: 3-4x is vissza kellett vinni a szervizbe javítás után, amiből legalább 2x horribilis összeget kellett kifizetni, és ezekután a hiba pár hét után újra előjön, rosszabb esetben újabb hibák is keletkeztek...
Szóval ki tud tényleg megbízható videószerelőt?
Előzmény: Törölt nick (1140)
Törölt nick Creative Commons License 2003.04.24 0 0 1140
Ehhez nem szükséges márkaszervíz, bármely megbízhatónak tartott videoszervíz vagy műszerész megfelel.

Úgyemlékszem, az F03 egy olyan hibajelzés, aminek többféle oka lehet, először az üzemmódkapcsolót kell ellenőrizni, valamint mechanikus alkatrészek szokásos kopása lehetséges, amit gyakorlott szakember hamar felismer.

Az üzemmódkapcsoló, bár röviden így szokás nevezni, de valójában nem üzemmódot kapcsol, hanem a mechanika aktuális pozícióját csatolja vissza a rendszervezérlő processzor felé. Tapasztalat nélkül nem javasolt piszkálni, mert – konstrukciótól függően – a mechanika kisebb-nagyobb megbontása szükséges, ráadásul az alaphelyzet visszaállítása is gondot okozhat.

Előzmény: division by zero (1122)
hphphphp Creative Commons License 2003.04.24 0 0 1139
Nem is tudom, hogy ki is mondta azt, hogy a Digital8-nal vezettek be a PCM hangrogzitest... meg ki okoskodott a 16 kHz-cel...
Előzmény: Törölt nick (1137)
Törölt nick Creative Commons License 2003.04.24 0 0 1138
Univerzális, illetve tanítható távszabályzó jelenthet megoldást, mert az adott távszabályzók és/vagy készülékek módosítása reálisan nem megoldható.
Előzmény: lakos (1135)
Törölt nick Creative Commons License 2003.04.24 0 0 1137
Nem írtam nagyob baromságokat, mint te, csak a szelektíven látsz...

Fenntartom, hogy egy barom vagy szerintem, márcsak a másik topicban tett kellemetlenkedő megjegyzésed miatt is, meg a szemellenződ miatt is, úgyhogy legyen elég belőled ennyi...

Előzmény: hphphphp (1136)
hphphphp Creative Commons License 2003.04.24 0 0 1136
Mar megbocsass, de nem csak a 16 kHz volt az egyetlen orbitalis baromsag, amit irtal. Ott volt az a benyogesed is, hogy PCM hangrogzites csak es kizarolag Digital8 modellekben talalhato meg.

Amugy ocsikezd a baratnodet, tokfej.

Előzmény: Törölt nick (1134)
lakos Creative Commons License 2003.04.24 0 0 1135
Gőzöm nincs a topicban előforduló szavak, rövidítések 80 % áról, de lenne két rövid kérdésem:) Tud valaki olyan helyet ajánlani ahol egy sima vhs kazettán levő felvételről tudnak nekem csinálni egy Cd-s változatot amit számítógépen lehet nézni?
Valamint kaptam ajándékba egy videot (Thomson, de ajándék lónak stb), a tv-m viszont Philips. Van valami lehetőség, hogy a video távirányítóját a tv szabályozására is tudjam használni (hangerő stb). Most a videoén kapcsolgatom a csatornákat és tv-én a hangerőt ami, nekem kicsit sok, ráadásul az egyiket sose találom:)
Törölt nick Creative Commons License 2003.04.24 0 0 1134
Pedig hidd el, van fogalmam, én sem értem, miért pont az a 16 kHz jutott eszembe, írtam már, piás volt a fejem. Persze arra nem figyelsz, hogy te sem fogalmaztál korrektül.

Egyébként azon meg már túl vagyok, hogy én legyek az alkalmazott. Nekem senki nem dirigál már régóta kisöcsi...

Úgyhogy ne képzelődjél baromságokat, mert a valóság esetleg egészen más lehet...

Előzmény: hphphphp (1132)
Degeczi Creative Commons License 2003.04.24 0 0 1133
jajjhaggyátokmá, vagy magánba lécci
Előzmény: hphphphp (1132)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!