Ez amolyan "össznépi sziklakert", a kollégák dobták össze a köveket és a növényanyagot (mondjuk kb. a 70 %-át én...).
A bábakalácsot egyik rokonomtól kaptam, három tőből egy maradt meg annak idején. De szépen szaporodik, ha kell valakinek, szívesen adok egy ifjoncot. :)
Sajnos a kökörcsinről nincs fotóm, pedig idén eszméletlenül sok virágot hozott, gyönyörű volt!
Álomszép a kert, de az 5. kép hengerelt le igazán.. Évek óta keresek bábakalács magot, tövet, bármit... Ha jól látom, ez az. Honnan sikerült szerezni? Nincs véletlenül eladó szaporulat?
Mi nem is ültettük, egy másik növény cserepében volt egy darabka. Most már inkább megszabadulnék tőle, de nem megy, alig tudom a többi növény közül kihúzkodni. Az utcánkban egy ház előtt a kerítés tövébe ültették a járda mellé, oda nagyon jó.
Szép növény, de a sziklakertben "veszélyes" lehet, mert nagyon intenzíven nő és mindent el tud nyomni maga körül. Így virágzás után ajanlott alaposan visszanyírni, ha más növény is van körülötte.
Köszi a tanácsokat!Megfogadom, és nem eröltetem ezt a hagymás dolgot inkább,Egy sziklakert szerintem is akkor szép, ha sok köből van,meg ha közelít a természeteshez. A szomszéd szalonnasütűs kőkupacaiban a kicsi kis bokrok pl nem tetszetszenek,mert ritkán terem a természetben szalonnasütős alakban kőkupac.
Majd megmutatom, ha nem is lesz teljesen kész idén a növényültetéses rész.
Szia!
Ha eleve cserépben vannak a növények, akkor szinte egész évben ki lehet ültetni őket a kertbe, hiszen a gyökerük nem sérül, és a földlabda is megmarad körülöttük.
Kövekről: szerintem annál szebben meg lehet csinálni a kertet, minél több a kő.
Hagymások: A fő ültetésiidény szeptember-október. Ha sziklakertbe akarod ültetni őket, akkor egy dologra kell nagyon figyelni. Virágzás után kb. nyár közepéig megmarad a zöldjük, ami még a csoportba ültetett crocusoknál is elég nagy ahhoz, hogy leárnyékolja, betakarja az alacsonyabb sziklakertieket (pl. kövirózsák) Nem beszélva a tulipánokról, nárciszokról. Ráadásul nem is túl szép látvány egy fonnyadó tulipán szár (ha meg korán vágod vissza, akkor a hagyma nem fejlődik rendesen.)
Köszi a gyors választ, szerintem okt 8 után nekiállok megcsinálni. Addig írom a diplomám egyik részét,aztán előadjuk, és utána lesz pár hét a következő adag írásomig.:)Akkor ráérek majd kertészkedni.Örülök,hogy kitudom ültetni végre a növényeim.Még tavaszi szerzeményeim vannak.Biztos örülnek,hogy lesz helyük,mert mostanra már elegük van a kis cserépből, és pl a kövirózsa terjeszkedni akar a 8 cserepes packban egy másik virág helyére.
Te szoktál hagymásokat is ültetni?Pl krokuszt?Annak is itt az ideje azt hiszem.
Egyébként nem lesz nagysziklakert, de így is megkaptam, hogy más talicskányi kőből rakja a sziklakertet, nekem meg már az 1 m3 ig kevés. Megpróbálom azért szép természetesre csinálni.Jóidőben télen is kap napot bőven majd.
Szerintem még nyugodtan ültethetsz bármit. Én még novemberben is ültetnék. Mivel már nincs az a meleg, így kevésbé sínylik meg a növények az átültetést. Ha gyökér nélküli hajtásokat dugsz le, akkor lehet gond, hogy nincs elég ideje begyökeresedni. De nálad szerintem ez sem lesz gond, mert a varjúhájak és kövirózsák gyorsan hoznak gyökeret.