Szia! Én Rappaitól vettem mindkettöt,tök korrekt kertészet,és ezidáig a protea kivételével mindenem megmaradt,és virágzik vagy terem. Megpróbálok képeket feltenni,nem a legjobb minőség,de felismerhető. (a Heliconia Rappainál lett fotozva,az enyém még fiatalabb és csak 7 hajtásból áll) De Heliconiát inkább majd csak jövöre vegyél tölük,mikor már jó meleg van,mert még a kora tavaszi szállítás során is megfázhat,a hőmérsékletre nagyon kényes. A kereskedelemben kapható magokról meg annyit,hogy senkivel se beszéltem,akinek sikerült volna egyetlen egy Heliconiát is kicsíráztatni,persze ettől még elképzelhető hogy van életképes mag is köztük.
Kezdek aggódni a papagájvirágom miatt!,.....tényleg idegesítő kicsit, .h szinte mindenkié virít az enyém pedig nem!Már egész kiskora óta nevelgetem,és már szeretném látni, az eredményét!:(
Heliconia rostrata-t én is próbáltam beszerezni, de nem sikerült, mert csak magokat tudtam volna, vagy Thaiföldről meg amerikából növényeket!Abból pedig köszönömnem kértem:)
Az itteni virágboltokban sem tudtam hozzájutni,medig vagy egy fél éve keresem!
Neked honnan sikerült hozzájutnod?
Tudsz képet feltenni a papagájvirágodról és a rákollóvirágodról?
Szia,4 éves. A Novobalt,nagyon jó minöségü tőzeg,de tartok tőle,hogy ezeknek a szárazságtürö növényeknek nem let volna szabad tisztán adnom, Hagyni fogom,hogy teljesen kiszáradjon a föld,max kipusztul teljesen. tippet nem tudok neked mondani,miért nem virágzik még a tiéd,gondolom fény,vagy tápanyaghiány lehet a gond,a 3. évtől már kellene nyílnia (De öröm is akad azért,végre sikerült egy Heliconia rostrat-ra is szer tennem.Remélem,pár hónap múlva már virágzik is..) köszi a cserepes tippet,legközelebb feltétlen kipróbálom. :-)
Az álltalad említett Novobalt-ot nem ismerem, sose volt még vele dolgom!
Én hagyom kiszáradni a földjét, és aztán locsolom meg úgy,h. ne legyen alatta pangó víz!Habár a cserepe legaljára ragtam összetört tetőcserepet,és azóta nincs pangóvíz!Tök jó!
Sziasztok anni0004, Új vagyok. Nehány éve hobbikertészkedem, sok örömöt ad. <br>Vettem még a nyáron egy növényt, cserepes, cserjeszerű, kb 30 cm magas, és semmiféle felvilágosítást nem tudok nyerni róla!!! a nevéről és tulajdonságairól, kivánságairól.<br>Törzse fehér, levelei örvösek, sötétzöldek, lándzsásak, az ágakon az uj hajtások is örvösen jelennek meg, érdekes erős(kicsit talán citromos )illata van nyíráskor. (Egyes ágai hosszabbodnak, ilyenkor megmetszettem, hogy nagyjából tartsa a gömb alakját. Nem bonsai. Félárnyékban nagyon jól érezte magát a kertben. Most behoztam egy hűvös helységbe. Levelet nem hullat.Fényképeket mellékelek, kérlek, aki tud, segitsen!<br>Üdvözlettel :anni<br>
Szia,köszi a választ,sajnos nekem kb 6 levelet kellett levágnom. Novobalt tözegbe ültettem át,és egy ideig nagyon szépen fejlödött,most foggalmam sincs,hogy miért,de nagyon szárad,és már a középső levelek is,amik legutóbb hajtottak,félek,totál kipusztul,pedig egy éve pont ilyenkor virágzott. azt hittem,hogy túllocsoltam,de a hurkapálca-tesztel vizsgálva csak enyhén nedves lent a talaj,nem nyírkos,vagy tocsogó. Több,vagy kevesebb vizre van szerinted szüksége? Esetleg vmi ásványi anyag hiánya lenne?
Az enyémmal is történt ilyen de mihelyt levágtam a záradó leveleit, akkor befejezte az öngyilkossági folyamatát.Igaz kicsit ritka lett és időbe tellett mire észbe kapott, de túlélte!
Nekem sima virágföld, és tőzeg keverékében van, és egyenlőre jól érzi magát!!
Hali,segítsetek,a Strelitziám haldoklik. Egymás után száradnak le a levelei,amik kezdetben a főér felé felgöngyölödnek,majd a szélük elkezd sárgulni,végül az egész elszárad. Meleg,száraz helyen van,tözeges földbe ültetve,mellette osmocote kapszula. Igazából a földet sose hagyom kiszáradni teljesen,viszont nem is pang a víztől. Mi lehet a baj?Ásványi anyag hiány?Talán megfázott?
Kedves Fórumtagok! Tanácsotokat szeretném kérni. Idén vettem egy thaiföldi guava-t, ami eddig jól érezte magát a szabadban. A hideg elől bevittem a szobába, azóta foltosodnak a levelei és elszáradnak a friss hajtásai. Mi a baja és mit lehet tenni ellene? Itt van pár kép a problémáról:
Elsőre a tengerben uszásra Entada gondoltam,de annak nem ilyen volt a levele mikor nekem kikelt.(az tengeren uszva terjed)
Jo hogy ilyen ismerőseid vannak.Nekem bárki megy egzotikus helyre hiába rimánkodok évek ota semmit nem hoznak(persze utána sopánkodni azt tudnak),ha meg mégis megy valaki,mindig kiszurja a szemem ilyen datolya meg mangomagokkal,amit itt is lehet kapni uton utfélen:(((
Bezony,Asimina= papau,vagy pawpaw,vagy indianai banán. Próbálkozz Bene Lászlónál,én beszéltem vele a hortuson most,tavasszal várható pár szép példány belöle. Valaki mesélne,hgy hogy tartja a plumeriáját? Hogy kell teletetni? Víz,fény,páraigény? Szerintetek miért van az,hogy a Solanum quitoense nem terem? Kap vizet,fényt,osmocot tápanyagot,sorra hozza fürtökben a virágot,ami kinyílik,majd le is dobja,termés meg semmi?
Sziasztok! Tanácsot kérek: alant mexikói csodahajnalkám szabadföldben. Fagyok előtt lemetszve, cserépbe ültetve megmarad-e; most ősszel esélyes-e a gyökereztetés; és a 3. képen a lila gubók csak nem magtokok netán?
Már jó sokszor vettem "kávécsokrot", de már elajándékoztam mindet. Csak a nagy fám van meg az már virágzott és termett. 3-4 éves korától már virágzik ha jól van tartva. Erősen savanyú föld, vas és tápanyag utánpotlás, szürt napfény és jó esély van a virágzásra. Ha jól érzi magát hamar nő, szép sötétzöld, nagy leveleket hoz. üdv.
Ha már vettél multinál, illetve nagyobb boltban "csokorban" kávét, akkor szeretném megkérdezni, hogy megvannak-e még, illetve virágot, netalán termést hoztak? Én is vettem nyár elején egy ilyen, kb. 10-15 kis szálból álló "csokrot", amiből vagy 4 db-ot óvatosan kivettem és külön ültettem, de azon kívül, hogy néhány levelet hoztak azóta, látványos eredményt nem produkáltak.
Kösz a válaszod,ezek szerint nagyon ne fenjem a fogam a szamócára.Viszont a nataliról azt olvastam minden része mérgező,kivéve az érett gyümölcs.A magjából
Arbutus termést a Kew-i botanikus kertben ettem néhány éve...hát mit mondjam annyira semmilyen izű volt,nem voltam odáig érte.Sajnos a magoncaim elpusztultak,nem maradtak nekem meg.
Natalszilvám van,de kivel dugványnövényröl van,nem mertem megkostolni:((mivel ugy olvastam,hogy egyes fajtái ehetőek,más fajtái mérgezőek,miközben a növények kivülröl ugyanugy néznek ki.
Gyönyörű vaníliádról kérhetnék egy hajtást? Esetleg nem gyökereztetnél nekem egyet? Egyszerűen képtelen vagyok beszerezni, pedig már nagyon régóta vágyom egyre.
Élvezeti szerek szakértője?....hmm:) Már én is sokszor vettem igy kávét, nem kell tőle félni:) Érdemes szétültetni mert egyenként jobban nőnek, bár igy egyben is elnövögetnek. A földlabdát vedd ki és óvatosan szed szét növényekre hogy minnél kisebb károsodást szenvedjen a gyökere. Nem baj ha 1-2 gyökér letörik, hamar ujragyökeresedik a kávé. Az egyes növényeket ezután erősen savanyú, rhododendron vagy kis pH-jú földbe ültesd át. A kávét jól be kell utána öntözni majd 20 fok feletti, árnyékos helyen tartani, amig jól be nem gyökeresedik. olyan 2 hét alatt már elkezdhet hajtani ami a gyökeresedés jele. Tavaszig is lehet várni a szétültetéssel, az az ilyen dolgok ideje, de félő hogy akkor még nehezebb lesz a gyökereket szétbogozni. üdv.