Szilvafajták, szilvatermesztés, szilvapálinka, szilvalekvár ... és ami még a szilvához kapcsolódik.
Ha van valaki aki él-hal a szilváért, vagy legalább szereti, az vegye pártfogásba ezt a topicot.
Én is félbevágva aszaltam a szilvát, nekem is úgy fér el a tálcán. Egybe nem is akartam, mert jobban szeretem kimagozva. A vágott felével felfelé tettem bele és persze állandóan válogattam, hogy ne legyen száraz. Szilva fajtától is függ a végeredmény. A saját szilvámból pár éve használhatatlan lett az aszalvány. Szinte csak egy kis megszáradt héj maradt. A piacon vett Elena meg ugyanazzal az aszalóval finom végeredményt adott. Persze elképzelhető, hogy az aszalógépünk is más fajta.
Szia. Édesanyám ha jól emlékszem ledarálja hajastol a barackot,valószínű + ízt ad,s közben paszírozón 1-szer átpaszirozza. A végén fel sem tűnik,hogy a haja is benne van.
Helo. Az a baj az aszalómmal,hogy nagyon vékonyak a tálcák,a szilva csak félbevágva fér bele. Így nagyon kiszárad. Almát(szeletelve),szöllőt finomra aszal. +szoktam vele gyógyteának valót pl.:hárs,bodza,akácvirágot,csipkebogyót,prézlinek kenyeret,stb.
Nem saját tapasztalat. Nekem is most mondták. Két Ageni fájuk és a Katinka volt nagyon sarkafertőzött. Direkt rákérdeztem, hogy a gyümölcse is? Igen volt a válasz. Bár ha most belegondolok.... gyümölcsmaradványok voltak a fákon, ami nem a sarkára jellemző, mert akkor már éretlenül lepotyogtak volna...., amúgy értenek hozzá. A fertőzés persze területfüggő. Nem mindenhol kell, hogy megjelenjen, de senki se vigyen be a kertbe egy fertőzött vesszőt, mert akkor már nem sokat segít a hypóba mártogatott metszőolló a terjedés megakadályozására.
Köszi a választ. A baracklekvárral az idén mi is próbálkoztunk. Elbénáztuk, mert nem tudtuk, hogy a héját előzetesen le kell hámozni. A hosszú főzés után a bennemaradt héja kis gilisztává töpörödött. Nagyon zavaró volt, hiába tudtuk róla, hogy nem giliszta, hanem csak a héja. Még a rokonságnak sem mertük kínálni emiatt. Hozzáfőztük egy adag szilvalekvárhoz, így lett fogyaszthatóvá téve. Igaz vegyes lett belőle, de finom volt így is.
Az idén is szeretnénk barackból lekvárt főzni, de már úgy, ahogyan kell. Ti melyik vidékről szerzitek be a barackot? Saját termés, vagy vásároljátok? Nálunk a beszerzés gond lesz, mert egy barack fánk sincs, a tavalyi beszerzési forrás pedig elapadt, új után kell nézni. A nagybani piaccal az a baj, hogy csak szinte félig érett gyümölcs található ott. Legalább 100 kg körül szeretnénk vásárolni. Üdv. W8.
A Katinkáról tapasztalatból írod,hogy sarka-érzékeny? Mert én úgy tudom,hogy ugyanabba a vonulatba tartozik,mint az Elena...és a Presenta,Hanita,Haganta,Hanka stb.
..ráadásul tavaly oltottam is Katinkát a Hagantába /nem azért mert az nem jó-még nem is termett-csak nem akarom,hogy egy fajtából túl sok legyen,mert eladni nem lehet,saját részre meg így is sok-lesz.Ezért minden szilvám "vegyes".
Ez a leírás így nagyjából teljesen hülyeségnek tűnik.
1. Oltva ez nemigen van az országban, legfeljebb egy-két hobbikertésznél, mivel erősen sarjadzik, egyszerű sarjat szerezni.
2. Penyigeit még nem láttam élőben, de szerintem a Bódi súlyra hasonló lehet vagy kisebb.
3. Színe kék, hamvas.
4. Húsát a legnagyobb jóindulattal sem lehet zamatosnak nevezni. Inkább jellegzetesen kesernyés vagy milyen.
A Terebess leírása viszonylag jó:
Bódi szilva (Bógyi, Kuszinka, Boldogasszony szilvája, Lotyó szilva): Bár korán virágzik, mégsem fagyérzékeny fajta. Korán érik (augusztusban), bőven terem. Termése gömbölyded, kicsi-közepes méretű, kissé hamvas, sötétkék színű. Húsa zöldessárga, nem magvaváló, közepesen lédús. Nem pereg, sokszor a fán aszalódik a le nem szedett gyümölcs. Fája kicsi, gyenge növekedésű. Főleg pálinkának használják.
Akkor aszalódott a fán, amikor még nem voltak ilyen modern moníliatörzsek. Manapság a kimondottan száraz évek kivételével elkapja a gyümölcsmonília, mert vékony a héja, ha rászáll egy bogár, már rohad is.
Szabolcs megye, Nyíregyháza. Egyébként nem lehet hogy a sarj mivolta miatt olyan ? Én ezt olvastam róla: "Egykor vadon élt, mára alig található a kertekben. Termése nagyobb a penyigeinél, színe bordós-vöröses, húsa sárgás, leves, zamatos. Leginkább pálinkafőzésre használták."
Az én nagyanyám beszterceiből főzte, de az már nem egy nyerő fajta. Feleségem családjában az ageni volt divatban. Nyílván az a jó lekvárnak, amelyik kevés vizet és sok cukrot tartalmaz, illetve nem hullik le mikor megérett, képes már a fán is betöppedni némileg. (Sajnos saját tapasztalatom nincs. Nálunk a sárgabarack lekvár a menő, utána a meggy és az őszibarack a kedvenc a családban.)
Üdvözlöm a Szilvafa topik fórumozóit első bejelentkezésemkor.
Azért kezdtem itt nézegetni, olvasgatni mert a topikleírásból szilvalekvár témában is reméltem sok-sok hozzászólást. Először elolvastam az időrendi utolsó ötvenet, nem volt egy lekváros sem, majd elolvastam a második ötvenet. No itt két hsz. érintett érintőlegesen némi szilvalekváros kérdést. Kicsit csalódtam. Van ugyan szilvalekváros topik, de szerintem tetszhalott.
Mindenesetre megkérdezem a következőt, mert úgy látom szilvafa ügyben nagyon profik vagytok. A kérdés tehát az, van-e tapasztalatotok, ismeretetek arról, melyik fajtájú szilvából érdemes olyan szilvalekvárt készíteni, amit régen nagyanyáink is készítettek, rézüstben addig főzve, amíg forrón sem cseppen ki a lekvár a felfordított kanálból? Kell-e keresnem azt a fajtát, vagy mindegy a végeredményt tekintve? Üdv.: W8.
Az a kérdés, hogy hova raktad el? Otthon valamelyik fiókba, vagy szabadban kerti földbe? Ha ez utóbbi, akkor van remény rá, hogy kikeljen, mert a téli hideghatás után a tavaszi felmelegedéssel kicsirázhatnak. Néhány magot megvizsgálhatnál, hogy nem rothadt-e el a bele.
Sajnos az Ageni szilva is fogékony a sarkavírusra és a Katinka is. Egy ismerősöm két Ageni fájának a levelei és a gyümölcse is sarkavírustól erősen fertőzöttek, a Katinkával nála ugyanez a helyzet.
Sarkavírusra az egyik legérzékenyebb fajta a Besztercei, emiatt vágtam ki tőbe az egyik telkemen, a másikon viszont makkegészséges, szép gyümölcsű és nagyon finom.
Nekem aszalásra a Tuleu gras-t ajánlották, ami 'nagyon jó ízű'. Az Elenát most szereztem be, ez 'sarkatoleráns', hát majd meglátom... Rezisztens lenne a Jojo, de milyen a felhasználhatósága és valóban jellemző rá az ikresedés?
Én almát szoktam, tálcás nekem sem vált be 100%-ban.
1 napig szoktam tálcással ( közben egyszer tálcát cserélgetek ), aztán cserépkályha tetején készre ( az jóval lassabb,naponta átválogatom készeket leveszem ).
Szilvával az a gond, hogy éréskor cserépkályha még inaktív. Esetleg sütőben lehetne befejezni.
Sziasztok. A véleményetekre vagyok kíváncsi. Valaki kisérletezett már szilvaaszalással? Maggal eggyütt és magnélkül is aszalnék,van kerektálcás aszalógépem de azzal nem tökéletes. Melyik fajta legalkalmasabb az aszalásra? Nekem sajna csak vörösszilvám van.