Nekem pozitív tapasztalatiam vannak repesztőlakkal, főleg előfestett felületen szép.
Ferrario Esprimo nevűt használok, 8 órával az alaplakk száradása után lehet felvinni, legkésöbb 24 óráig. (izé, nem éjfélig, hanem after:)
minél hamarabb kenem rá, annál nagyobbak lesznek a repedések. Érdemes vastagon kenni az alaplakkot.
szia:-)* A Nagymező utcai boltban is lehet kapni ilyen papírdobozokat, meg az Üllői úton is. 590 és 950 között mozognak az árak, tehát nem igazán olcsó...
Képzeljétek, hogy jártam, majd a guta ütött meg. Szombaton csináltam a hugomnak egy képet, vasalós technikával, fa keretben. Fehérrel lealapoztam a keretet, rá a repesztőlakk, végül tengerkék lett a felső réteg. Gyönyörű nagy repedések rajta, ahogy kell. Majd kedden, mikor újra használtam szintén fa dobozon a lakkot, egy fia repedés nem sok, annyi nem lett rajta. Azóta is tátott szájjal állok a dolog előtt... szerintem az ufók verték meg szemmel a lakkot, mást nem tudok elképzelni:-/
Aquila
Ez a technika nem hangzik rosszul. Tegnap a MOMban állati jó szalvétákat láttam, de azért 400 pengőt nem adtam egy csomagjáért... :(
Hol szerzel be olyan kerek dobozt, mint az almás? papírból van?
Lvica
Hmmm, most épp a behavazás miatt irigyellek egy kicsit, mert nálunk épp nagyon nagy pangás van....ennek örömére sikerült itt megkontúroznom két képet... :[
cicó
Konyhaszekrény ügyben a látszat csal! Szerintem egyáltalán nem volt nagy meló...igaz először az alsó szekrényt csináltam meg, aztán áthívtam a barátnőm, hogy mi a véleménye, bemaszatoljam-e a felsőt is? :)))) Egyébként is így legalább valami pofája van annak a vacak panel pozdorja szekrénynek....
Ha kész vannak azok a befőttes üvegek, igazán feltehetnél képet róluk, nagyon kiváncsi vagyok hogy nézhet ki: :))) Ehhez milyen ragasztó kell???
Abban a boltban, ahol vásárolni szoktam, ott a csajok kipróbálták egy csempelapra is és igen jól sikerült nekik.
Megnéztem a műveket,az almás doboz tetszik a legjobban...van még a szalvétából? :-)
Barkorka jó lett a konyhaszekrény, nem semmi meló lehetett...nem kispályáztál :-)
Én nem szoktam sokat cicózni a képekkel,nem lakkozok mert nem szeretem a magasfényű dolgokat.
Egy apró tanács, úgy lehet a legjobban belőni a szalvétát a gipszalapra,ha előre van festve a keret, hogy szárazon leteríti az ember és a felső szélét felülről lehajtva keni az első csík ragasztót,majd szalvéta visszahajt és középről két oldalra simít...
Minél krémesebb állagú ragasztót használunk annál kevésbé ráncolja a szalvétát,én még egy hangyányit várni is szoktam vele, hogy a gipsz leszívja a nedvességet.A textil ragasztót szeretem még nagyon, azt is szoktam gipszre használni.És lehet sima tapétaragasztóval is dolgozni, az piszkosul beráncolja a szalvétát, viszont meg van az az előnye a d.ragival szemben, hogy száradás után nem üt át annyira az alapszín,tehát egy kék felületre is fel lehet vele tenni sárga napraforgót aláfestegetés nélkül,nem lesz zöld...
Nemrég vettem kerámiához való ragasztót, de még nem próbáltam ki.A Pannoncolor boltban láttam egy nagyon jó ötletet befőttesüveg volt telibeszalvétázva ezzel a ragasztóval,utána sütőben ki kell égetni.Teljesen úgy néz ki mintha kerámia lenne.Ara gondoltam, hogy csinálok egy-két ilyen üveget, mert olyan undorító amikor virágot gyökereztetek benne és átlátszik.Így meg nagyon dekoratív lesz...
Lőjetek le ha túltengek...:-)
Cecamica láttam az üvegben, hogy beírtad nekem a címet...köszi...:-)
naszóval... hőálló és vízszintes tárgyaknál lehet ezt alkalmazni. Beragasztózod a spéci ragasztóval a tárgyat, hagyod a ragacsot megszáradni. Ez néhány perc. Utána a száraz felületre ráteszed a szalvéta legfelső rétegét, ráraksz egy sütőpapírt, és pamut fokozatra állított vasalóval rávasalsz, egy-két másodpercig. Vigyázz, mert ha a ragasztó kilóg a szalvéta alól, a sütőpapír könnyen ráragad, tehát a papírt úgy húzd le, hogy ne hagyd kihűlni. Értelmesen írtam?:DDDD
Na mert eszembe sem jutott.....
De volt kettő, ami pont úgy sikerült, mint az, amit a boltban a csajok mutogatnak elrettentésül... :))))) szétmarta az akrill lakk a hungarocelt, de szerintem ezt már meséltem :))))
Hmm, úgy érzem a topic indítók eltűntek, vagy kitúrtuk őket? :(((((
Az igaz, hogy még csak elméletben vagyok veletek, de a szinén való ragasztózást már nekem is említette valaki, láttam is az állítólagosan így készült domború tárgyat.
Úgy tudom elképzelni, hogy a ragasztó átáztatja a papírt, így ragad oda az alatta levő felülethez....ki kéne próbálni...
gondolom mondanom sem kell, hogy a hungarocel tojásoknak a konyhaszekrényen való gyakorlás után estem neki :))))
de most már abszolúte gyűrődésmentes tojásokat tudok csinálni! ;)))))
aquila
Hát azt tényleg nem tudom, hogy miért nem neki be alol is a gipszet? De szerintem ez biztosan nem függ össze azzal, hogy gyurödik e vagy sem, mert ha csak a tetjét keni le ragasztólval, akkor is frankón össze lehet gyurni a szalvétát, sot! Én úgy csináltam, hogy ennél kivételesen eloször lefestettem temperával a keretet és a vízszintes felületbe is kb. fél centit bele mentem. Utána kb. másfél centi ragasztócsík majd rá a szalvéta, elsimítgatás és elolrol az egész. Majd a végén mégegyszer lekentem ragasztóval, mert ugye még így sem fogta meg mindenhol a szalvétát. És mikor már megszáradt, akkor ráfújtam akrill lakkot, ezt is két rétegben, mert az elso száradása után jöttek elo, hogy hol fogta be és hol nem. A lakkozástól a keret jóval sötétebb lett! Szóval erre figyelni kell, mikor az ember kiválasztja a kerethez való festéket. Hja, és még valami, én nem vettem olyan decoupage ecsetet, hanem fogtam egy új mosogatószivaszot és levágtam belole egy kb. 3 centis darabot és azzal simítottam el a szalvétát. Arra azért figyelni, hogy ha a szivacson túl sok ragasztó van, akkor az a következo simításnál elszakítja meg felgyuri a szalvétát.
barkorkám, régi dekupázsos famíliából származom, értettelek:)))))))) Fontos információval szolgáltál, már ami a 2 centinkénti haladást illeti. Említettem volt, hogy találtam egy új boltot a Teréz körúton, ahol mindent maguk csinálnak, és sehol semmin egy nyomorult ránc nincs, kérdeztem, hogy csinálják. És ők is ezt mondták, hogy így kell, bár ott a nő azt mondta, hogy nem ragasztózza be az alapot egyáltalán, de hát kérdem én, akkor mi a frászkarikától ragad oda? Mert attól biztos nem, hogy csak a színén ragasztózza le. Meg még azt is mondta, hogy spéci ragasztólakkot használnak, rögtön vetetett is belőle, otthon megállapítottam, hogy ugyanilyet használok - asszem... Na mindegy, gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni! Viszont ha sík darabot készítesz, tudom ajánlani a vasalós technikát, álomszép lesz az eredmény.
A konyhaszekrény az lett egy kicsit...azt hiszem azért, mert egyszerre mindig bekentem a ragasztandó teljes felületet ami itt mindig 2 kockányi szalvéta volt egyszerre és így nehezebb volt elsimítani....a kék kép is az lett a közepén, mert először ott is a teljes belső keretet bekentem, aztán mire a végére értem az elején a ragasztó rászáradt és így nehezebb volt előlről kezdeni. A borostyánfás kép abszolút sima lett, mert ott már okosabban, 2 centinként haladtam lefele, egy kis ragasztó-szalvéta-elsimítás-megint ragasztó....ekkor már csak az okozott kicsi, lakkozás után nem is látható ráncokat, hogy mikor a tetejét kentem ragasztóval, itt ott egy picit felhólyagosodott az ecsettől, de aztán visszalapult.
Remélem nem voltam túl bonyolult... :)))
Én is csak figyelgetek már egy ideje. Egy rakás szalvétát már összevásároltam, de a töbi anyaggal még várok, mert az üvegfestéshez is úgy kell összelopkodnom az időt...Úgyhogy csak vágyakozom egyenlőre.
Szerintem a decoupage egy dekorációs technika, mikor papírral, többnyire szalvétával borítasz be egy felületet. A hatás lehengerlő, engem festményre emlékeztet. Szükséges hozzá alapozó festék (akrill) és spec. ragasztó lakk, direkt ehhez a technikához való.
Esős reggelt...
A múlt héten behoztam a borostyánfás képemet, mert ebédidőben elmentem panelba való akasztót venni hozzá....jópár kolléganő megnézte és azt hiszem egy része el is csábult. Az egyik épp tegnap hívott fel, hogy megvett minden kelléket, tudja elméletben hogyan kell csinálni, de azért szeretné ha segítenék... :)))
Ha esetleg valakinek van kérdése a konyhaszekrény ügyében, szívesen válaszolok. Bár mostanában inkább az üvegfestés köt le, mert nem tudnám hova tenni a decoupage képeket....
Én főleg képeket szoktam csinálni és rengeteg (cserealap) szalvétám van.
Ma láttam a tévében egy nagyon jópofa dolgot.Szerintem az Eszék utcai boltból voltak a vendégek a műsorban mert megismertem a főnökasszonyt.
Valamilyen borosüveget körbetekertek spárgával és azt dekupázsolták telibe...nagyon jól nézett ki.
A képkeret öntéshez ajánlom a Simó féle modellgipszet...a legjobb szerintem.
A szalvétának a "pöttyös" része is kisimul ragasztáskor, nyugodtan fel lehet azt is használni.
cicó