Csak ma találtam meg ezt a topicot, az utolsó 15 oldalt gyorsan el is olvastam.
Szeretném megosztani tapasztalataimat Veletek.
2001. júniusában vettem át egy 16 szelepest. Jelenleg 46000 km van benne.
2 hónap után meghalt az egyik tompított izzóm, 2 hétre rá a másik. Csere Tungsramra, azóta működik, állandó bekapcsolás mellett.
Gari lejárta előtt ki kellett cseréltetni az egyik első hangszórót.
1 év után eltörött a kesztyűtartó műa. pántja.
2 hete kiégett a bal hátsó helyzetjelzőm.
Most cseréltem ablaktörlő lapátokat.
Ez idáig OK, de most jön a java!
2001. telén hazafelé a ferihegyi gyorsforgalmin elkezdett az autó rángatni. 300 méter után abbahagyta. Másnap ugyanott ugyanaz. Egy héten keresztül minden nap, utána már máshol is csinálta. Irány a szervíz (Váci út), computer felrak, sehol semmi, minden OK. Hazafelé ugyanaz a hiba. Másnap szintén szervíz, megint semmi, viszont kicserélték az összes gyertyámat trafóstól, hátha az volt a bibis. Két nap múlva hazafelé rángatás megint, Kispestnél vészvillogóval ki, motor leáll. Assistance szerelője nem érti miért csattog az egész, trélert hív(Péntek este). Autó hazavisz, hétfő reggel saját lábon, hiba nélkül szervízbe Vecsésre. Hiba nincs (mentek vele vagy 80 km-t).
Két napig működött rendesen, utána a Krisztina téren leállt. 200m-re cégem mélygarázsa, az út tartott kb fél órát. Másnap reggel trélerrel irány a Váci úti szervíz. (Garázsból a trélerre utána le saját lábon) Ismét semmi hiba. 150 km megtétele után kiadták az autót, nem találtak semmit. A munkafelvevő tanácsolta, hogy tegyek a tankba injektortisztítót és tankoljak máshol. Addig Shell Vecsés, W-Power 95 mindig! azóta AGIP. A hiba többet nem jelentkezett! (Előtte 5 éven keresztül tankoltam ugynezt, ugyanott Vectrába, 0 hiba)
Amit írtatok fogyasztási adatokat, csak meg tudom erősíteni, nagyon meg vagyok elégedve a kis jószággal!
Vezetési stílusomról csak annyit, hogy szeretem kihasználni az autó tulajdonságait, sokszor I-II-V. Néha max fordulatnál letilt.
amúgy meg nekem az a bizonyos pillanatnyi fogyasztásmérő nem is nagyon kéne, így is állandóan a mutatót vizsgálom, mintha attól kevesebbet fogyasztana...már azon is gondolkodtam, ki kéne iktatni, és csak a kút-ikont meghagyni
Jo a Nissan-os lap top is, nekem egy Nissan szerviz fomernoke ismerosom es vele vegeztunk probakat. Foleg az erdekelt, hogy az injektorok mennyire tisztak/koszosak.
Kedves boszi70.
Nekem a Daciam produkalta a leirt hibat, akkoriban nagy titokban -nehogy a kozvelemeny tudomast szerezzen rola- gyuruztek, kicsereltek egy ket motort; en ennek lattan eladtam az autot, ugy kopogos motorral ahogy volt (az idopillanat is megfelelo volt, nagyon jol adtam el).
Sajnos nem tudtam megengedni magamnak, hogy dCi Thaliat vasaroljak, igy eleg alaposan utanajartam, hogy a Thaliaba szerelt 1,4/75LE motor valoban nem ugyanaz mint a Dacia SuperNova-ba szerelt ugyanolyan karaktarisztikaju motor. 10 honapja van meg az autom, minden reggel fulelek, hogy nem-e kopog es nem; szerintem a te dieseles hangod mas lehet. Ezen a forumon a kezdetektol kezdetektol fogva te vagy a masodik (az elso 1242 hozzaszolas) aki emliti, romaniai Thalia tulajok akik igencsak ismerik a sulyos kovetkezmenyu kopogast hasonloan nem panaszkodtak. Az annyira egyertelmu, hogy mar itt joval tobben felfigyeltek ra.
Valoszinu Nandi77 autojanal elofordult hiba jelentkezett nalad is.
Mi ott vetük a kocsit mikor kerestük már akkor nagyon segítőkészek voltak!A szervízben mikor csinálták/vizsgélták a kocsit mindig ott voltam s a tapasztalatom mindig tudták mit és miért csinálnak nem találgatak! állították/cserélték amit kellet vagy kértem! Szóval hívd fel őket s jelentkez be! Üdv : Nándi
Ui.: Hogy mit cseréltek nálam azt sajna nem tudom megmondani,de utánna visszatért normálisba a fogyasztásom 5,5l pedig Zadar - Szentes oda vissza véleményem a minél gyorsabb felkapcsolgatással lehet lenyomni a fogyasztást s akkor is nem a padló gáz padló fék kombináció hanem ésszel gyorsítani s lehetőleg motorfékkel fékeni amíg elhet!
ugyan, van elég hely:)
teljesen igaz, én csak azért tettem így, hogy még jobban a saját stílusomra szabjam - feltételeztem, hogy nálad a kis szakaszok mérése speciálisan kedvező vagy kedvezőtlen fogyasztást eredményező vezetés után következett (persze ettől sokat nem változott az átlag, de talán jobban levetíthető lesz az enyémhez)
az én órám most 450-nél áll, már a pirosban, kíváncsi vagyok, mikor villan a lámpa
aztán megyek is tankolni, vajon mennyit...
nem akarom sokáig ragozni a témát, de az összes km osztva az összes literrel a legpontosabb átlag ami: 7.98 liter nagyrészt városi használat alapján.
kori
ebből a szempontból egyértelmű
de én amúgy is szeretem a dízelt, ezzel viszont nincs mindenki így
valamit hallottam, hogy svájcban vagy az eu-ban lesz valami szabályozás, ami miatt rosszul járnak a dízelesek, csak már egyáltalán nem emlékszem a részletekre
Hi Korl és kedves Mindenki!!!!
A fórumot olvasva egyre jobban erősödik a gyanúm, hogy a DCI-s Qasimódóra kiadott +250 000 Huf nagyon hamar visszajön. Legútóbbi mérés 1015km/45.3l ami cca:4,5l/100km.Az 1000km-ből 650-700km volt város!!!
Megfontolandó!!!!
Üdv Nagya!
ja nem úgy értem, hogy a hosszú utakat hagytam benne, hanem azokat, amikor nem 50-100-200 km után mértél fogyasztást...természetesen ez a 400-valahány km-es szakasz városit is jelenthet
na akkor el kellene mennem szervizbe?
igazság szerint a városi fogyasztást bizony 9 liter felett irja a renaultos kézikönyv...
szóval nem kelll csodálkozni talán. a hosszú távú 95kmh val pedig 5.6 ... nem hiszem hogy nagy baj lenne a kocsival
megnéztem jobban a táblázatot, kivettem belőle a rövidtávokat (x<300 km), így minden szakasz 7 liter fölött volt, átlagban 8,16-ot fogyasztottál
érdekes módon, nekem az első 950 km 6,8-ra jött ki, ebben volt 70 km autópálya és 400 km országút, többi város
most meg 9 felett lesz, full város
ja, bizony:)
emlékszem még a jó öreg 1200-esünkre, a porlasztón volt egy külön gyorsító fúvóka, az erős gázadáskor szinte csurgatta a benzint a motorba, nem is beszélve a 2. torok kinyitásáról...
ingyen nincs energia, gyorsaság=pénz
szvsz jó felé indultál el amikor az üzemidővel számolgattál, hasznos következtetéseket lehet levonni.
nekem ez a második thalicskám (1. 1,4 8v, mostani 1,4 16v) és összesen kb50ezer km-t tettem meg velük. mind a kettővel azonos fogyasztást tudtam produkálni: 7-7,5 többnyire, csakhogy a mostaniban több erő van és jobban gyorsul, amit ki is használok:) tehát jobb a relatív fogyasztása.
A mostmár lassan 2,5 év talicskázás alatt sokmindent kipróbáltam, mert nekem is bolondériám a fogyasztás. A hamar felváltás bizony nem jó, mert nem az optimálsi fordulaton járatod a motort így nem az optimális teljesítményét adja le, tehát egy gyorsításhoz több energiát (benzin) használ fel. (ha kipróbálod hogy 50-nél 4-esben meg 5-ösben gyorsítasz egyet 70-ig akkor Te is érezni fogod a motoron a szenvedést. 5-ösbe csak akkor rakom fel ha várhatóan hosszabb ideig azonos sebességgel fogok haladni. az 5-ös nem gyorsításra való:)
A másik ami eszi a benzint a sebesség, 90-nél 5-ösben mintha visszafele pumpálta volna, nem akart fogyasztani, a mutató nem mozdult sokáig:) Autpálya kiló60 az meg rendesen eszi. Csak azt kell kiszámolnod, hogy amennyit időben nyersz az megéri-e neked a benzin árát. Nekem (bp-Szeged) 10 perc összidő növekedés (160 vs 140) levitte a fogyasztást jó pár tizeddel. nekem megérte.
ja én is még annyit, hogy amennyiben van rásegítés, úgy tényleg nem ajánlatos túl hamar ötösbe rakni, mert akkor mélyre kell nyomni a pedált (ha csak nem akarsz 30 mp alatt gyorsulni 70-re, hogy az ifa is levillogjon:))
hi Kori, megjött, köszi!
az az 5,2 nem néz ki rosszul, mindent?l függetlenül...városban sajna nagy a fogyasztás, de mégiscsak tovább tart egy tank benzin, külföldi/vidéki útnál viszont nem mindegy, egy nap alatt mennyi lóvé folyik ki
ami a hozzászólásban leírtakat illeti, úgynevezett gyorsító-rásegítés nincs benne? mert akkor azt azért nem lehet figyelmen kívül hagyni - nekem volt régen egy 323-as mazdám, az kegyetlen volt, minden pedállenyomásnál külön csövön fröcskölte be a bengát a karburátorba
ja
még annyit, hogy a gépórára lebontott fogyasztás azért lenne jobb, mert jobban tükrözné mindennpjaink lényeges kérdését: milyen gyakran kell telitölteni a gépet!
:)
vissza a 3500/115kmh -ra: ez természesen nem változhat: a fogaskerekek fogainak száma nem változik a bejáratás alatt (hacsak nem recsegteted a váltót !!! :)
én már lassan belenyugodtam a fogyasztási adatokba: kb 3 hónap kellett, hogy végre megértsem a fogyasztás/sebességfokozat/sebesség adatok kapcsolatát...
A fogyastás függ a percenként beinjektált benzintől. ez egyenlő a motor fordulatszámával.
most hasonlítsunk össze 2 esetet:
1.ha percenként 3000 fordulattal(beinjektálással) egyesben mész: egy óra alatt 25 km-t teszel meg.
ha száz kilométert tennél meg így: 4 órán keresztül kell hajtanod a járgányt percenkénti 3000 fordulattal (beinjektálással)
4óra*60 perc*3000 beinjektálás:
720 000 beinjektálás 100 kilométeren.
2.
ha percenként 3000 fordulattal(beinjektálással) ÖTÖSBEN mész: egy óra alatt kb 100 km t teszel meg.
száz kilométer megtételéhez persze igy csak egy órán át kell hajtanod a kocsit
1 óra*60perc*3000injektálás:
180 000 beinjektálás 100 km-en.
a kétféleképpen vizsgálhatjuk a fogyasztási adatokat:
KM-RE LEBONTVA a fogyasztás az első esetben négyszer akkora, mint a másik esetben (ugyanannyi km alatt az első esetben 720 000 beinjektálás történt mig a másodikban csak ennek a negyede 180 000 )
viszont ÓRÁRA LEBONTVA mindkét esetben UGYANANNYI volt a fogyasztás, hiszen az egy óra alatti befecskendezések száma 60 perc*3000 volt !!!
a fogyasztás ideális mértekgysége az gépóra/liter lenne (autókázással eltöltött idő/liter), ami persze nem csak az autó fogyasztását hanem a felhasználást is mutatná (nem sebességtől (autpálya vagy város) függően, hanem a vezetőre jellemző fordulatszámtartománytól függöen)!
persze mindez az okoskodás SAJNOS nem csökkenti a fogyastási adataimat! :(
csak még egyet: (bár tudom, hogy nagyon hosszúra nyújtottam) megpróbáltam a fentiek szerint városban is minél hamarabb 5-ösbe váltanni, 1800-2000 fordulatszámmal: a fogyi picit még több is lett! :(
cabeza
válasz erre | adatok | e-mail 2002-03-06 08:15:34 (712)
Hali!
5. 115km/h 3500?
Most az elején még tényleg ilyen, aztán lesz jobb. Már 120 és 130 km/h között fogja vinni a 3500.
hát persze lehet, hogy az lenne a megoldás, hogíy két soförrel utaztatni a thalicskát!?!?!!?
én probálkoztam mérni rövid távon 90-100zal (3000fordulat):
5.2 liter /100km
meg 140-150nel (4500fordulat):
9.44 liter /100km
utóbbi kissé elszomorított. persze a mérésekkor csak rövid távon tudtam mérni : ergo a töltöcsonkok hosszának/érzékenységének különbsége is belejátszhatott.
ha érdekel elküldöm emilban az eddigi 8000 km fogyasztás és tankolásadatait excel táblázatban...
ugy tudom IMRE számolt be agy szervizes próbautról, amikoris a szervizes beszzállt a lap-topjával a kocsiba, rádugta a csatlakozóra és a program mutatta az AKTUÁLIS FIGYASZTÁST!!!
nem mondom szívesen szereznék egy ilyen programot!! nincs véletlenül vkinek renaultos ismerőse!?!?
djc válasz erre | adatok | e-mail 2001-08-22 15:38:01 (242)
Sziasztok!
Azt észrevettétek-e már, hogy a műszerfal világos- és sötétszürke bevonata nagyon könnyen kopik (alatta szép fehér színű a műanyag...)? Vagy netalán csak nekem ilyen??
Amúgy én sem nagyon értem, hogyan lehet produkálni a 8-10 literes fogyasztast! Az enyém a kissebbik motorral (1.4 8v) van szerelve, de 7 liter feletti fogyasztást még nem sikerült produkálnom. Most voltunk vele Horvátországban, ott ugye nem túl kifizetődő száguldozni, ami a fogysztáson is meglátszott, 5.5-5.8 litert mértem. Itthon vegyes használatban (volt benne város is meg autópálya is 140-150-nel) sem nagyon ment 6.5 felé (egyébként nem vagyok túlzottan kíméletes vezető).
ez most már engem nagyon izgat. úgy látom, mégsem olyan veszélyes ez a 8 szelep fogyasztás szempontjából - de most akkor vagy beáll a miénk is, vagy valami nem stimmel. talán összefügg a hibajelzéssel, de lehet, hogy nem.
el kéne mennie együtt egy 'éhes' meg egy 'gazdaságos' üzemű thaliásnak egy hosszabb útra, vezetőcserével.
R5TL válasz erre | adatok | e-mail 2001-03-18 21:12:04 (95)
Minden autóra igaz, hogy a vezetési stílustól nagyban függ a fogyasztás. Főleg ilyen viszonylag kis motoroknál. Papíron majdnem uannyi a két 1.4-es motor fogyasztása, a 16 szelepes picit kevesebb, de gyak. uannyi (5.6/8.8/6.8 vs 5.2/8.8/6.5 orszút/város/vegyes). S tényleg leginkább azon múlik, hogy vezetik őket. Az én Cliom legutóbb is 6.6-ot fogyasztott (vegyes úton, 1.6-os motorral), tehát tényleg ki lehet jönni elvileg 6.5-ből...
Mellesleg nekem a kereskedő azt mondta, amikor elhoztam tőle az autót, hogy készüljek fel 10 literes fogyasztásra. Szerinte kb. 400-500 km-t lehet menni egy tank benzinnel, én 630-650-et szoktam menni 43 literrel. Mit csinálok rosszul? :-)))
S igen, uaz a motor van a Clioban és a Thaliaban.
Milyen furcsa! Az ember azt gondolná, a Renault brand többet érdemel, ráadásul a 10 év assistance meg egyéb garanciák mellett pont a legegyszerűbbnek tűnő dolgok nem mennek?
Az az alapvető probléma, hogy a legtöbb szervizben nem értenek semmiféle elektronikához és alapvetően nem ismerik a motor stb. működését. Ők egyszerű sima autószerelők: szétszedem, kicserélem, összerakom, megy. Ha nem megy akkor jön a probléma.
W
Sajna nem. Viszont adnak hozzá egy infra távirányitót, amit én szét fogok buherálni és rákötöm a kormánytávirányitóra. Mert engem is zavar és infra nekem nem kell. De a minőség messze kárpótol.
Szerviz: Mondjuk ha velem és a maszek Thalicskámmal játszanák el a leirtakat a szervizben, már sok minden lett volna ott: asztalborogatás, fogyasztóvédelem stb. Egy nagy autóparkkal rendelkező cég a legjobb fejőstehén egy szerviznek, az van olyan hülye, hogy fizet mint a katonatiszt.
Szia Nandi77. Köszi a választ. Nem tudod pontossan mit cseréltek benne ki, hogy tudjam mondani a szervízbe, mert viszonylag közel lakom Hmvhely-hez, és akkor átviszem, mert még garanciális az enyém is.
Szia iMre! Elolvastam a 1912-es hozzászolást. Egy kicsit meglepődtem, mert az én autón is pont olyan mint a tied ( 1.4 8V (75 LE)Expression 2003.11.havi), és valószínű egy a probléma. Mi a megoldás? Tegnap is bevittem a szervízbe, de szétszedték, megnézték, és azt mondták, hogy ez ilyen. Egyébként tényleg segítőkészek voltak, de ez a problémát nem oldja meg. Köszi a segítséged!