Ja igen, ha nagyobb a szalvétadarab amit ragasztani akarsz akkor a helyét ne kend le egyszerre a ragasztóval csak csíkonként mindig felhajtva aztán leragasztva.
Ha nem szalvétával hanem csomagolópapír vagy bármilyen más mintával dolgozol akkor nem ilyen macerás :-)
Bocsi, hogy kintről beledumálok, de az akrilszín arra utal, hogy érdemes átfesteni a beragasztandó felületet, ha az pl. nagyon sötét. Ilyenkor ugyanis átlászik a szalvéta alatt a sötét alapszín, és ez nem jó. Ezért jobb, ha a minta alatt világos az alapozás.
Na itt vagyok :-)
Hát igen, gyakorlatilag annyi.
Spec. ezt a trutyit nem ismerem, de több olyan fajta is létezik ami ragasztó és lakk is egyben.Ez azért jó,mert nem kell külön kemény pénzekért lakkot venni külön.Bár én nem szoktam lakkozni azokat a cuccokat amit csinálok,mert jobban tetszik anélkül,kivéve néhány esetet, például folyékonyszappantartó fürdőszobába és hasonló dolgok...
Nem muszáj lealapoznod azt a tárgyat amit dekupázsolni akarsz, de le is festheted.Festésnél arra kell vigyázni, hogy a szalvéta ahogy nedvesedik átlátszóvá válik,tehát ne legyen nagyon sötét az alapozó festék, vagy ha mégis ilyet szeretnél (mondjuk sötétkék alapra sárga napraforgó) akkor a kivágott szalvétamintát halványan rajzold körül ragasztás előtt és fesd le a helyét fehérre.A ragasztót is elég hacsak a kivágott minta helyére kened.
Sziasztok :)
Most vagyok itt előszőr, de sok az ismerős név :) Egyelőre még csak kacérkodom a decoupage gondolatával, még nem mertem belevágni. Viszont más okokból kifolyólag beszereztem egy doboz ismeretlen rendeltetésü, de feltételezem decoupage-hoz való kencét. Az Üllői úton vettem, de nem a halacskás hobbiboltban, hanem ami a Ferenc krt.-nál van. Kis fehér, nem áttetsző üvegben van (volt nagyobb kiszerelésü is), Prandell Transferlack a neve (csillogó). A csomagolásán levő angol szöveg a következő: Vizbázisú, átlátszó transzferlakk, ami egyben ragasztó és lakk. Ideális a szalvétatechnikához, vagyis arra, hogy a szalvétamotivumokat fa, műanyag, fém, stb. tárgyakra vigyük át. A tárgyat kenjük be hobbycolor akrilszinnel (?), vagy alapozzuk magával a lakkal, ezután helyezzük rá a szalvátamintát, és vigyünk fel rá lakkot ecsettel. 15-30 percig hagyjuk száradni. Decoupegara is alkalmas.
Na most ezt én nem egészen értem. Szóval ehhez nem kell külön alapozó kence, hanem a kezelendő tárgyat bemázolom vele, rányomom a szalvétát, lekenem megint a lakkal, aztán annyi? Help :)
Sajnos képeket változatlanul nem tudok produkálni.
Mzs,szerintem nyugodtan essél neki a Whiskys doboznak nem bonyolult dolog...várjuk az eredményt:-) Egyébként a legpofásabb olyan szalvétával csinálni ami kihajtogatva egész képet ad ki, mert optimális esetben a W.doboz pont szalvéta magasságú (legalábbis az enyém igen)
Még egy jópofa ötlet, bár nem a sajátom,de publikálom.Össze lehet házasítani a matricafestéket és a szalvétát. Le kell kenni a müa.dossziéra egy réteg átlátszó matricafestéket,arra jön a kivágott szalvétamotívum, majd amikor megszáradt még egy réteg matrica.Másnap leválasztható és ollóval utána lehet igazítani, majd ragasztani akárhova :-) Nem kell elkeseredni ha elsőre nem jön össze, nekem is csak a többedikre sikerült normálisan:-)
Én olyan dobozból csinálom, aminek patentos fedele van, vagy hogy mondjam. Szóval amihez nem kell konzervnyitó, hanem a rajta lévő fül segítségével nyitható. Ezeknek nincs élük. Csak alaposan ki kell mosni őket, és jöhet a mehet:D
Jut eszembe, próbáltatok már konzervdobozra dekupázsolni? Hálás anyag. Mivel nálunk két cica van, az utánpótlás mindig megoldott:-) Az első ilyen munkám egy ceruzatartó volt, ultramarin kékre lefestettem a dobozt, és különböző tengerjáró hajós képeket raktam rá, csomagolópapírból kivágva. A csomagolópapírral szerintem sokkal könnyebb dolgozni, mint a szalvétával, mert az ugye nem mállik szét az ember kezében. Felragasztás előtt a fényes papírt egy pillanatra vízbe kell mártani, hogy egy kicsit megpuhuljon, papírtörlő közt leszárítani, és zutty, máris ugorhat fel a konzervdobozra. A gyerekek megszámlálhatatlan mennyiségű ceruzája is abban lakik nálunk. Egyébként is nagyon tudom ajánlani a csom.papírt, gyönyörűen lehet vele papírdobozokat bevonni. A Nagymező utcai és Üllői úti hobbiboltokban csodaszép olasz papírokat lehet kapni, és ugyan első látásra hajmeresztő az áruk, de ha belegondolok, sok-sok idő, mire egy ív elfogy belőle. Ráadásul az Üllői úton fél ívet is adnak, nemcsak egészet.
gőzöm sincs.
Leültem az asztalhoz, benéztem a dobozba (költözős, kézműves szakkör feliratú), kivettem egy kisebb üveget és bekentem.
Majd valószínüleg nem a legszebb szalvétámat rakom rá.
Jaj de jó!
Tegnap már éppen hozzáfogtam, hogy leírjam eme kérdésemet (mármint az üveg befestéséről) csak dógozni kellett. És pont akartam javasolni, hogy ugyanmár valaki próbálja ki ezt előttem. Így már bele merek kezdeni én is!
Amikor ott voltam a boltban, a kislány éppen matricafestékkel alkotott gyönyörűségeseket, olyan lazán keverte a színeket, pepecselt az ecsettel, hogy bámulat!
Aquila!:O)
Az van,hogy amúgy is vendégségbe megyünk hozzájuk,és ő hobbyfotós és annyira jól fényképez.(mint amennyire én dekupázsolok:))
Gabus!
Igen,nekem is a lányka ajánlotta,ő valami gyönyörűeket alkot így!
Annyira nem macera.Lefested,mész a dolgodra,később megint lefested,megint mész a dolgodra,és ha megszáradt,akkor jön az igazi művészkedés!!
Annyira nem kell hűdetökéletesnek lennie a festésnek,úgyis lefeded a nagyját.:)
A pucér üveg,úgy néz ki jól,ha nagy mintát raksz és keveset.Meg egy kicsit színes üvegre.
Én egy halványzöld borosüvegre raktam szőlőt,jó lett.
Dekorfestékkel alapoztad az üveget?
Tegnap én is beruccantam liánba (:o))) és kiokosíttattam magam a kislánnyal erről a festett üvegre való dekupálásról. (jól ragzottam???) Szerinte kissé macerás az üvegre festeni a dekorfestékkel, lassan szárad, keveset szabad rákenni, hogy ne folyjon meg.
Szóval ezt művelted? Mert amik ott vannak a bótban, azok nagyon guszták. A pucér üvegre ragasztott szalvétával nem jártam túl nagy sikerrel (ill. nem tetszett), de így lefestve mindjárt más!
Klassz ötletet láttam ma.
Nyers színű textil szatyrokat dekupázsoltak textilragasztóval. Nagyon szépek lettek.
A textilre ráhelyezték a szalvétát csak a papírt kenték át ragasztóval.
A munkahelyem melletti üzlet egy művészellátó. Ha valaki leeszi a ruháját, már azt is dekupázzsal szeretnék lefedni;)
tapétaragasztót mekkora kiszerelésekben lehet kapni? mert egy 20 literes vödörrel nem tudnék hol tárolni csepp szobámban, arról nem is beszélve, hogy azt egy jó darabig decoupagolhatnám... :)
Cicó!:O)))))
Nagyon jó ötletet adtál ezzel a madzagozással.Már látom,ahogy lassan eltűnnek(és átlényegülnek) az 1 éve vissza nem váltott sörösüvegek a szekrényből!:)
Tényleg,nincs képed madzagosüvegről?
mzsperx!
Holnap átcipelem az összes művemet egy barátomhoz,aki lefényképezi,még nem tudom mikor lesz kész,de igyexem!:)
én szilveszter óta őrizgetek egy viszkis dobozt ugyanezen célra, de még nem jöttem rá, hogyan tüntethetném el az eredeti festést, meg hogy mit is kéne rátegyek. megnézhető valahol? tapasztalatok?
Szerintem bármelyik jó ami ragaszt üveget is, nekem van egy Uhu Hart nevű az ilyen.
Megvan a madzagom, ma eszembe jutott, hogy tavaly beledobtam egy falon lógó virágtartóba az erkélyen...kimentem, egyik kezemben egy pohár üdítő...megbillentettem a virágtartót ami leakadt a szögről és leesett némi föld az erkélyre...az üdítő ráömlött ahogy utánakaptam...a madzag meg legurult az utcára...:-)))))
Kész a boszorkányvér üveg!:)
Lealapoztam halványlilára(a Liánban nagyon szép pasztelszínű festékeket lehet kapni),szép színes virágok az aljára,meg a tetejére,nagyon szép lett.:)
Valaki mondta,hogy jó a tapétaragasztó is dekupázsolni,hát kipróbáltam,és tényleg ugyanazt tudja!:O)Még üvegre is!Érdemes utánnaszámolni...:)