Sziasztok!
Húúú, én úgy örülök nektek:)
Én csak egy kis kezdő vagyok e témában, de jól belevágtam a közepébe. Az esküvői meghívóimat készítettem dekupázzsal, egész pofásak lettek.
De üvegre, stb.-re még nem próbáltam.
Szóval, sok tuti tippet kaptam most tőletek, köszi:)
Szatír(a)
Az okés, hogy a plextol után fényes lesz a felület, de próbáltál már vízzel nekimenni ? Mert akkor azért egészen érdekes dolgot produkál...
Ha igazán tartós eredményt szeretnél, akkor szvsz érdemes lakkal kezelni a felületet.
Én azért szoktam még külön akrill lakkal lefújni, hogy a nem szalvétás felület is szép fényes legyen - én a nem szalvétás felületet is Plextollal kenem át - amióta a lakkos üvegcse felbonthatatlanná vált, és nem volt kedvem újat venni :))
sakkmatt
Én festékboltan vett akrill lakkot használok, a spay kiszerelésűt. Eddig nem volt vele semmi gondom, csak egyszerre kis mennyiségek kell vele befúlni, mert csúnya, ha a sok lakk megfolyik a felületen. Egy picit kell várni, hogy megszáradjon és utána lehet látni, hogy melyek azok a területek ahova kevesebb lakk jutott és újra lehet fújni. Ami hátránya, hogy büdös, de melyik lakk nem az.... :)
Cicvarek
Már nem emlékszem, hogy pontosan mi van írva az üvegre, de kb. minden felületre jól lehet vele ragasztani. Igaz eddig én még csak szalvétával probálkoztam. Ez a Plextol ragasztó és lakk is egyben. Egyes szakirodalmak szerint először decuopage ragasztó szalvéta aljára, majd szalvéta tetejére, végül decoupage lakk tetejére...na most a Plextol 2in1 :) Meleg vízzel kézről lejön, de ha a dekupázst is elrontod, azt is gyorsan le lehet szedni minden gond nélkül. Szép fényes felületet ad száradás után. Én azért szoktam még külön akrill lakkal lefújni, hogy a nem szalvétás felület is szép fényes legyen :)
Igaz :) Köszönöm a tanácsokat, legközelebb majd türelmesebb leszek :) Igazából most sem a türelemmel volt gond, hanem a tudatlansággal, egyszerüen nem tudtam hogyan viselkednek a cuccok, amikkel dolgozom. Amúgy most, hogy szárad, egyre jobb. Lehet, hogy reggelre még szép is lesz :) Ti mikre dekupázsoltok. Most szerencsém volt, mert volt itthol macskakaja, de most elfogyott :) Igazából nálunk csak üvegek vannak, minden mennyiségben, dobozok nem annyira. Főleg nem kicsik. Na mindegy, majd körülnézek vmi bemázolnivaló után :)
ne hagyd a kedvedet elmenni a dekupáCSolástól, csak legyél kicsit türelmesebb. Én az üvegfestésnél szoktam így járni, hogy nincs "időm" kivárni, míg egyik szín megszárad, így sikeresen összefolyik a másikkal...
szerintem is az volt a baj, hogy nem száradt meg a festék, így beivódhatott a szalvétába.
a dekupázslakk, vagy mi az tényleg átlátszó lesz :-) nyugi. legközelebb kis türelem
Hááát igen, valszeg meg kellett volna várnod, amig megszárad a festék és utána nagyon vékony ragasztót kenve a dobozra, kellett volna ráhelyezned a szalvétát, és azt is lekenni. Majd száradás után, újból vékonyan átkenni ragasztóval az egészet.
Ugyan ilyet, mint irtál még nem produkáltam, de valószinüleg ott lehetett nálad a probléééém, hogy türelmetlen voltál. Legközelebb fogd nyugisabbra, hidd el megéri :-)
Jaj szegény fejemnek :) Elmentem ma a kreativ hobbyba, és beszereztem fehér hobbyfestéket, gondolván, hogy majd ma kipróbálom a dekupácsolást ezerrel :) hazahoztam, előszedtem a dekupázslakkot, amiről már nyilatkoztam, kiüritettem egy macskakonzervet, és megpróbáltam leszedni róla a papirt. Nem ment. Sokadszorra sem. Mármint a papir az jött, csak a ragasztó ne, ami tartotta :) Na, mikor már számottevően csökkent a ragasztó mennyisége, akkor keresztetvetettem rá, és bemázoltam fehér hobbyfestékkel. Nem vártam meg a teljes száradását, fogtam a szalvétát (persze, hogy elsőre a felső két réteget sikerült rányomnom, de ezt korrigáltam hamarost). Beletunkoltam a festékbe, hogy fennmaradjon. Majd, amikor már mindenütt volt belőle, lelakkoztam a dekupázsragasztóval egy ecset segitségével. Ez volt kb. 20 perce. Most itt ülök mellette, és iszonyú ronda :) A baj alapvetően az lehet, hogy nem hagytam a hobbifestéket megszáradni, és igy atütött a szalvétán. Mert most fehér foltok vannak rajta :( A lakk meg szintén fehér egyelőre, bár vannak olyan tapasztalataim, hogy az majd áttetszővé válik egy idő után. És most nem tudom, hogy igazából hol rontottam még el, és másnak sem sikerült elsőre vagy csak én vagyok ilyen béna? És ráadásul háromszor akkora koszt csináltam vele, mint az üvegfestéssel. Mondjatok valami vigasztalót :)
No nééééé mán, kiderül, hogy a titok mindenkinek nyilvánvaló tény ? :-)))
Mondd csak bakorka, milyen lakkot teccik használni ? Arra is van valami tippje-trükkje ?
fogalmam sincs, szerintem papírragasztó lehet, mert elég "vékony", híg lötyi.
a hobbyművészben az eladó fiú szólta el magát, hogy tulképpen a plextol is alkalmas a célra. gondolom nem nagyon reklámozhatják ezt, hiszen maguk ellen beszélnének...
használatánál ügyelni kell arra, hogy ne habosodjon, mert az a végeredményen biza meglácccik...
Sziasztok dékupázsolóóók !
Elárulok egy nagy titkot :-) A méregdrága decoupage ragasztó helyett használható a plextol ragasztó is [300 ft], amit a Nagymező-ben lehet kapni[hobbymüvész] !
Sziasztok!
Gondolom van akinek ismerősnek tűnhet a nevem egy-két hasonszőrű topikból - ma jutott eszembe, hogy utánanézzek létezik-e ilyen topik, ha nem, akkor csináltam volna, de örömmel tapasztaltam, hogy már feltalálták előttem a csőben a lyukat. :)))
Pont most van "gyártás alatt" egy fadoboz, ami borostyánlevél-mintákat fog kapni, belülről pedig kibélelem zöld posztóval, kincsesdoboznak igazán megteszi. :)) Amúgy is dobozmániás vagyok, a Zuram csak nemes egyszerűséggel úgy szokott hívni, hogy: "Tóték". :))
A tapétaragasztós módszer nagyon jó, karácsonyra 4 faliképet csináltam úgy (rokon kisgyerekeknek a gyerekszobákba), hogy vastag kartonlapra a szalvéta negyede (mikulásmintás), tapétaragasztóval uzsgyi, majd papír-képkeretet kaptak és oltári sikerem volt vele! :))
Hmmmmm, tegnap esti akcióm:
Gondoltam kipróbálom az üvegre való dekupálást. Kotortam is egy üres likőrös üveget a szekrényből, majd kinéztem egy jópofa kis libás szalvétát. Mivel nincs hobby festékem, ezért az üveget lefestettem narancssárga üvegfestékkel. Eddig nem is volt gond, este 10 körülre viszonylag meg is száradt, épp annyira ragadt, hogy a szalvétát könnyen rá tudjam rakni és ne kelljen az alját is ragasztózni. Miután ezzel megvoltam, szépen kezdtem ragasztózni a szalvéta tetejét......jelentem nem jött össze, mert csak azok a részek maradtak meg a szalvétából, ahol a liba nyakán narancssárga kendő volt....
Szóval, az üvegre inkább keresek valami jó kis mintát üvegfestéssel és megpróbálkozom újra egy másik szalvétázásával. Talán most inkább előbb ragasztok és utána festek.....
egy régi fa tonett széket készülök felújítani, arra gondoltam a festésen túl egy kicsit decoupage-t is vinnék bele, szerintetek milyen lakkot (?) használjak, hoyg elég tartós legyen?