Keresés

Részletes keresés

polária Creative Commons License 2023.01.11 0 0 7181

Egy bölcs öreg rabbi elül hátul doktor és phd is üldögél a zsinagóga lépcsőjén és elkeseredetten mondogatja :

Nem értem nem értem....

A másik rabbi kedvesen odamegy vigasztalja : Ne sirjál  hittestvér-barátom majd én elmagyarázom neked !

Hát elmagyarázni én is tudom feleli a szomoru rabbi , egész életemben tanitottam magyaráztam és érveltem....

de nem értem nem értem !

Előzmény: szuperfizikus (7180)
szuperfizikus Creative Commons License 2023.01.11 0 0 7180

Egy magyar fizikaprofesszor ücsörög az egyetem lépcsőjén és ezt motyogja: Nem értem, nem értem...

Arra megy egy kollégája és megkérdezi: Mit nem értesz?

Mire a professzor: Hát ezt a relativitást.

A kolléga segíteni akar: Na, majd én elmagyarázom.

A professzor ránéz búsan: Ja, elmagyarázni én is el tudom, hiszen 20 éve tanítom. De nem értem, nem értem...

Egymillió forintos kérdés: Ki volt a magyar professzor, és ki volt a kollégája?

Annyit segítek, hogy volt az Eltén a 60-as években két magyar fizikus, aki tanította a relativitáselméletet. Az egyik később bevallotta, hogy nem érti a relativitást, és volt egy ellenlábasa, aki soha nem vallotta be, de szintén nem értette. 

Na kinek van tippje?

Előzmény: szuperfizikus (7178)
polária Creative Commons License 2023.01.11 0 0 7179

Kérdeztél én válaszoltam..............

,,,,,,,,,,,,erre a döglött ló jutott az eszedbe ......

Előzmény: szuperfizikus (7175)
szuperfizikus Creative Commons License 2023.01.10 -2 0 7178

Egy vicc másképpen:

Egy fizikaprofesszor ücsörög az egyetem lépcsőjén és ezt motyogja: Nem értem, nem értem...

Arra megy egy kollégája és megkérdezi: Mit nem értesz?

Mire a professzor: Hát ezt a relativitást.

A kolléga segíteni akar: Na, majd én elmagyarázom.

A professzor ránéz búsan: Ja, elmagyarázni én is el tudom, hiszen 20 éve tanítom. De nem értem, nem értem...

szuperfizikus Creative Commons License 2023.01.10 -2 0 7177

A "modern" fizikusok sajnos nem akarják tudomásul venni, hogy a relativizmus már egy döglött ló. 

Ezen nem lehet eljutni a jövő tudományához. 

Új lovat kell keresni. 

Persze amíg a döglött lovon való ücsörgés kifizetődő, addig nem akarnak leszállni róla. Becsapják az embereket és elhitetik, hogy a ló még él, és  sok pénzbe kerül az etetése. De egy döglött ló már nem sok zabot fogyaszt. Sebaj, több pénz marad a lovasoknak.   

polária Creative Commons License 2023.01.10 0 0 7176

Ez a lét nemcsak formavilág és életelevenség, hanem mentális és akár etikai centumában-magasában is kollektivum és  együttható és egységes.A vaskossági szinteken megtapasztalás,átélés által a rengetegféle lények kitermelik a tanulságaikat és ezek közkinccsé válnak , KOLLEKTIV HASZNOSULNAK és ez az egyetemességi integráltság olyan mint egy objektiv lény amelynek tartalma a Törvény. Az egyes hat a közösre,amaz pedig visszahat rá.

A fizika elkerülhetetlenül eggyütt vizsgálando az "informácio" lélek léttörvény témákkal.

Lám a fekete lyuk témánál a FIZIKUSOK KÖZÖTT mekkora az érdeklődés elvész-e az info vagy mégis valahogy de

Előzmény: szuperfizikus (7175)
szuperfizikus Creative Commons License 2023.01.10 0 0 7175

És ennek mi köze van az új fizikához?

Szerintem semmi. 

Előzmény: polária (7174)
polária Creative Commons License 2023.01.10 0 1 7174

A  valóság vizsgálatába beletartozik a lélek/éntudatosság/  vagy mondjuk az ETIKA  / közérdek primátusa / is.

Előzmény: őszszakál (7172)
szuperfizikus Creative Commons License 2023.01.09 -1 0 7173

Ez egy semmitmondó kijelentés. 

Szerintem te is tudod. 

Előzmény: őszszakál (7172)
őszszakál Creative Commons License 2023.01.09 0 0 7172

„Az univerzum maga a rend mondhatjuk törvény.”

Amennyiben az univerzum egy anyaghalmaz a téridőben, akkor igaz mert az anyag magában hordozza a róla szóló összes információt, vagyis a fizika törvényeit.

Előzmény: polária (7168)
szuperfizikus Creative Commons License 2023.01.09 0 0 7171

Nem válaszoltál arra a kérdésemre, hogy miért alkalmatlanok az eddigi mérések a fénysebesség megállapítására. 

Miért nem lehet szerinted megmérni a fénysebességet?

Előzmény: polária (7170)
polária Creative Commons License 2023.01.09 0 1 7170

Nem hit hanem keresőmunka.

Tudományos !

Nem beton csak gyurma !

Előzmény: szuperfizikus (7169)
szuperfizikus Creative Commons License 2023.01.09 0 0 7169

Te istenhívő vagy?

És melyik istenben hiszel?

Előzmény: polária (7168)
polária Creative Commons License 2023.01.09 0 1 7168

Az univerzum maga a rend mondhatjuk törvény.

Az indiai bölcselet kulcsszava a DHARMA ami LÉTTÖRVÉNY jelentésü.

A keresztényséág LOGOSZ fogalma is leginkább a LÉTEZÉS TÖRVÉNYE értelmü ez volt/van Istennél általa lett minden :)))

Előzmény: őszszakál (7165)
polária Creative Commons License 2023.01.09 0 0 7167
Előzmény: szuperfizikus (7166)
szuperfizikus Creative Commons License 2023.01.08 0 0 7166

Kivétel csak ütközés esetén van. 

De az nagyon ritka eset, mert az univerzum is borzasztóan ritka. 

Feketelyukak ütközése csak a mesében fordul elő. 

Azok közül is csak a silányabbakban. 

Előzmény: őszszakál (7165)
őszszakál Creative Commons License 2023.01.08 0 0 7165

"Az égitestek között szigorú rend uralkodik. "

Mélységes tisztelet a kivételeknek. :-)

Előzmény: szuperfizikus (7164)
szuperfizikus Creative Commons License 2023.01.08 0 0 7164

"Abban igazad van, hogy az univerzumban hierarchikus rendszerben léteznek a dolgok."

Igen, az égitestek nem laza összevisszaságban léteznek, hanem szigorú hierarchikus rendben vannak szervezve. Ez a szervező erő a gravitáció. 

A holdak bolygók körül keringenek, a bolygók csillagok körül a csillagok galaxisokban. 

A bolygók viszik magukkal a holdjaikat a Nap körüli keringés során, a Nap is viszi magával a bolygókat a galaxisbeli keringés során. 

De olyan nincs, hogy a Jupiter egyik holdja hirtelen átpártol a Szaturnuszhoz. És olyan sincs, hogy a Jupiter átugrik egy másik csillaghoz. 

Az égitestek között szigorú rend uralkodik. 

Előzmény: őszszakál (7163)
őszszakál Creative Commons License 2023.01.08 0 0 7163

Abban igazad van, hogy az univerzumban hierarchikus rendszerben léteznek a dolgok. Ez azt jelenti számomra, hogy léteznek nagyok és kicsik, egy legnagyobb, és rengeteg legkisebb. Az ezek közötti eligazodáshoz, meg nekünk kell viszonyítási pontot keresni. A legegyszerűbb nyilván a talpunk alatti Föld, mivel a legtöbben ezen közlekedünk. De az ember már műholdat küldött a Naprendszeren kívülre, és elnézett az univerzum perifériájára is. :)

Előzmény: szuperfizikus (7162)
szuperfizikus Creative Commons License 2023.01.08 0 0 7162

"A világegyetem végtelenségében nincsen abszolút középpont..."

Egyetlen egy valóban nincs, de van sok helyi középpont, amelyek hierarchikus rendben vannak szervezve, és a saját környezetükben abszolút álló testként működnek. Tudom, hogy ezt egy relativistának elég nehéz megemészteni. 

Azok, akik a múltban az abszolút mozgást keresték, éppen azért nem találták meg soha, mert egyetlen egy álló univerzális égitestet kerestek. Ilyen valóban nincs. 

Azok, akik valamikor régen abban hittek, hogy a Föld a világ közepe, valójában nem tévedtek nagyot. Mert tényleg a Föld a közepe annak az 1,5 millió kilométeres környezetnek, amely a mi szűkebb világunk. A tévedés csak abban volt, hogy ezt kiterjesztették az egész univerzumra. 

Gondolj csak bele!

A Földön a testek a Föld közepe felé esnek, a Hold és a műholdak a Föld körül keringenek, a mágneses mező középpontja a Föld, a gravitációs mező közepe a Föld közepe. Vagyis a mi kis földi világunknak valóban a Föld a középpontja.

De nem az egész univerzumnak. 

A Marson ugyanez a helyzet. Az összes marsi jelenségnek a Mars a középpontja.

A Föld, a Mars és a többi bolygó gravitációs központja a Nap. Vagyis a Naprendszerben az abszolút álló pont a Nap középpontja.

Az űrhajózásban ténylegesen így is számolnak. Egy Marsra menő űrhajó pozícióját és sebességét a Földhöz viszonyítva számolják, mindaddig amíg az űrhajó a Föld gravitációs mezejében tartózkodik, amikor ebből kilép, akkor a Naphoz mérik a pályáját, amikor pedig beérkezik a Mars gravitációs mezejébe, akkor már a Mars a mozgás viszonyítási alapja. 

A űrhajózás gyakorlatában a sebességeket soha nem a relativizmus alapján számolták, hanem a valóságos (helyi abszolút) sebességek elméletével.

"Ennél fogva minden választás kérdése az ember számára a természet adta pontok közül."

Hát nem. Mert valahogy a gyakorlati szakemberek mindig éppen azt választják (talán nem véletlenül), amelyet a természet jelölt ki. Nem érdekli őket a relativizmus. 

Ezt a valóságos és helyes gyakorlatot építettem be a Szuperfizikába, a hibás relativizmus helyett. 

Előzmény: őszszakál (7161)
őszszakál Creative Commons License 2023.01.08 0 0 7161

A világegyetem végtelenségében nincsen abszolút középpont, vagy álló viszonyítási pont. Ennél fogva minden választás kérdése az ember számára a természet adta pontok közül. A természet nem dönt el semmit, az csak létezik a fizika „törvényei”, az evolúció, meg a revolúció, az entrópia, meg a rend növelés (negentrópia) alapján. :)

Előzmény: szuperfizikus (7160)
szuperfizikus Creative Commons License 2023.01.08 0 0 7160

"... az univerzumban minden mozgásban van."

Ez így igaz.

"Ezért az általunk kiválasztott pont is mozog."

Ez is igaz, de ez nem jelenti azt, hogy egy egyébként mozgó helyi központ a saját környezetében ne viselkedhetne abszolút álló testként. Ez nem relativitás kérdése. Ezeket a pontokat a természet kijelölte.  Ezek a gravitációs központok. A Föld középpontja, a Mars középpontja, egyel magasabb szinten a Nap középpontja, mégeggyel magasabb szinten a tejút középpontja, stb.

"Akármihez is viszonyítod, az egyik lesz az „álló”, a másik meg a mozgó. "

Nem. A gravitációs hierarchia eldönti, hogy melyik az álló (lokálisan) és melyik a mozgó. 

Kering a Föld körül egy űrhajó. Melyik az álló? A Föld vagy az űrhajó? A relativizmus szerint az az álló, amelyiket annak választjuk. Ez a nagy tévedés. 

Az űrhajót mi tartja földkörüli keringési pályán? A Föld gravitációs mezeje.

Vajon az űrhajó gravitációs mezeje pályán tudja tartani a Földet maga körül? Nyilván nem. Na ez dönti el, hogy melyik áll. Ez nem szabad választás kérdése. A természet már eldöntötte. 

Majd egyszer megérted. 

Előzmény: őszszakál (7159)
őszszakál Creative Commons License 2023.01.08 0 0 7159

A mihez viszonyítás végett, az univerzumban minden mozgásban van. Ezért az általunk kiválasztott pont is mozog. Akármihez is viszonyítod, az egyik lesz az „álló”, a másik meg a mozgó. Azonban két együtt mozgó pont, egy bot két vége, lehet egymáshoz képest álló. Ez sem lesz abszolút értelmű. :)

Előzmény: szuperfizikus (7158)
szuperfizikus Creative Commons License 2023.01.08 0 0 7158

A precesszió nem forgást jelent, hanem billegést. (ahogy az ion sem izotóp)

A sarkok nem forognak, éppen attól sarkok, hogy itt megy át a forgástengely.

"A Föld középpontja sem abszolút álló pont..."

Éppen ez az, amit nem vagy képes megérteni. A Föld környezetében a Föld középpontja az abszolút álló pont. A Mars környezetében pedig a Mars középpontja. A Jupiter környezetében pedig a Jupiter középpontja az abszolút álló pont. 

Olyan pontot nem ismerünk, amelyik az egész univerzumra nézve abszolút álló lenne. Csak lokális (helyi) álló pontok vannak, mint amilyen a Föld középpontja a Föld környezetében. Ez a környezet kb. 1,5 millió kilométer, a Föld esetében. 

"...ha csak nem annak tekinted relatívan."

Éppen erről van szó, hogy ez nem relatív. Benneteket sajnos sikerült megfertőzni a relativitással, és már nem tudtok másban gondolkodni. 

Idős korában Einstein is majdnem eljutott ehhez a következtetéshez, Jánossy Lajos pedig el is jutott. 

Ha nem értesz valamit, akkor inkább kérdezz. Az jobb, mintha butaságot beszélsz. 

Fogadni mernék, hogy a repülős példát sem értetted meg.  

Előzmény: őszszakál (7157)
őszszakál Creative Commons License 2023.01.08 0 0 7157

"Mivel a középpont ne forog, így ehhez képest forog maga a Föld. És persze minden forog a Földdel együtt, a rajta lévő síkságok, hegyek, folyók, a légkör. "

A Földbek van precessziója, ezért még a sarkok is forognak, bár lassabban. A Föld középpontja sem abszolút álló pont, ha csak nem annak tekinted relatívan. Úgy hogy innenől bukik a mutatvány. :(

Előzmény: szuperfizikus (7156)
szuperfizikus Creative Commons License 2023.01.08 0 0 7156

Folytassuk az új fizika boncolgatását!

Korábban már említettem, hogy az új fizikában lesz abszolút sebesség, vagy más néven valóságos sebesség. Persze a relatív értelmezése a sebességnek ezután is lehetséges lesz, de az új fizikában a sebességet alapból valóságos (abszolút) sebességnek tekintjük. 

Hogyan lehet ezt könnyen megérteni?

Mint mondtam, a Földön a valóságos sebesség viszonyítási bázisa a Föld középpontja. Mivel a középpont ne forog, így ehhez képest forog maga a Föld. És persze minden forog a Földdel együtt, a rajta lévő síkságok, hegyek, folyók, a légkör. De vele forognak az autók a repülőgépek, az emberek, vagyis minden ami a földfelszínen található. Ebből a forgási sebességből (szögsebességből) adódik, a felszín kerületi sebessége, amely a sarkokon nulla, az egyenlítőn pedig kb. 1800 km/óra.

Tehát minden, ami az egyenlítőn helyezkedik el, 1800 km/óra valóságos sebességgel száguld. Nagy ez a sebesség, vagy kicsi? Nagynak tűnik, de ahhoz kicsi, hogy ezt közvetlenül érzékelhetnénk. A kerületi sebesség hatása kimutatható pl. egyszerű súlyméréssel. Egy 100 kg tömegű ember a sarkokon 100 kp, az egyenlítőn csak 99,5 kp. Az eltérés mindössze 0,5%, amelyet saját érzékszerveinkkel nem vagyunk képesek érzékelni. (Ettől nagyobb a súlycsökkenés egy kiadós vécézés után.)

Vegyünk most egy szuperszonikus repülőgépet, amelyik az egyenlítőn repül Kenyából Ecuadorba, vagyis keletről nyugatra éppen 1800 km/óra sebességgel. Mivel a Föld nyugatról keletre forog, így a repülőnk valóságos sebessége éppen nulla lesz. Gyakorlatilag a repülőgép áll, miközben elforog alatta a Föld. 

Felmerül a kérdés, hogy ha áll, akkor miért nem pottyan le?

Hát azért, mert a forgó Föld magával forgatja a légkört is, tehát az álló repülőgép egy 1800 km/óra sebességgel mozgó levegőben lebeg, ami biztosítja a fennmaradásához szükséges felhajtóerőt. 

Hogyan győződhetünk meg arról, hogy a repülőnk tényleg áll? Úgy, hogy ha az ablakból folyamatosan figyeljük a Napot, akkor az mindig ugyanabban a magasságban marad. Így ha déli 12 órakor indultunk Kenyából, akkor szintén déli 12 órakor fogunk megérkezni Ecuadorba, az időzónák miatt. 

De van mégegy furcsasága az utazásnak. Tegyük fel, hogy a repülőnk 100 tonna terhet szállít. Ennek a súlya az odautazáskor (Kenyából Ecuadorba) 100,5 tonna, de visszautazáskor csak 99,5 tonna. Vagyis odafelé 1 tonnával kevesebb terhet szabad a repülőre pakolni, mint visszafelé, Ecuadorból, Kenya felé.  De magának a repülőgépnek a saját súlya is kisebb visszafelé. És a rajta ülő embereké is. 

Hát nem érdekes? 

szuperfizikus Creative Commons License 2023.01.06 0 0 7155

A vézer és a foton között a legfontosabb különbség, hogy vézer létezik, foton pedig nem létezik.

"A te hullámdarabodnak hogyan mérik meg az elejét és a végét, mint egy botnak?"

Már leírtam néhányszor, de mégegyszer megismétlem, mert ismétlés a tudás anyja. 

Az én hullámdarabom, amit vézernek nevezek, nem hasonlít a botra. A bot a nagyjából egy kiterjedésű (1D-s), vagyis csak a hosszát vesszük figyelembe. 

Ezzel szemben a vézer 3 dimenziós, mert a hullámok az atomból minden irányban terjednek. Képzeld el a következőt! Engedjél vizet a fürdőkádba. Várd meg, amíg a vízfelület kisimul. Ezután vegyél a kezedbe egy pálcikát, dugd a végét a vízbe, és mozgasd meg a pálcikát. 

Mi fog történni?

A pálcikától kiindulva, kör alakban hullámok indulnak el a víz felszínén, amelyek egyre táguló köröket alkotnak. Ha csak 3 másodpercig mozgatod a pálcikát, akkor kb. 10 elemi hullám keletkezik, majd amikor a pálca mozgatása megszűnik, akkor már nem indul több hullám. Tehát lesz egy 10 elmei hullámból álló hullámvonulatod.  A hullámvonulat időbeli hossza (időtartama) 3 másodperc, a térbeli hossza mondjuk 30 centiméter. 

A vízhullám azonban csak 2D-s hullám. Most képzeld el mindezt 3 D-ben. Az elemi hullámok alkotta hullámsorozat egy gömbhéjat alkot, amelynek vastagsága 30 centiméter. A gömbhéj egyre nagyobb átmérőjű lesz, de a vastagsága mindig 30 centiméter marad. 

Ez a folyamatosan táguló gömbhéj alakú 10 hullámból álló hullámsorozat alkot egy darab vézert. 

A fény esetében a göbhéj vastagsága kb. 3 méter, és a benne lévő elemi hullámok száma kb. 7 millió.

A fényforrások általában milliárdnyi atomból állnak. Így vézerek milliárdjai indulnak ki egy fényforrásból. Ha a gerjesztés folyamatosan fennáll (pl. egy bekapcsolt izzólámpa esetében), akkor minden atom újra és újra bizonyos időközönként vézereket kelt, vagyis szakaszosan hullámsorokat bocsát ki minden irányba, azáltal hogy megrezgeti maga körül a fényközeget. 

Ezért szerintem a vézer semmiben sem hasonlít a fotonnak  nevezett fényrészecskére. 

Előzmény: őszszakál (7154)
őszszakál Creative Commons License 2023.01.06 0 0 7154

Azt a fotont nevezik virtuálisnak, amelyik úton van a „felfúvódó gömb” belsejében. Az a valós foton, amelyik detektorba, a szemedben fényvillanást „produkál”. Megmutatja vele a mérhető tulajdonságait.

A te hullámdarabodnak hogyan mérik meg az elejét és a végét, mint egy botnak? Ha meg valóban olyan, mint a bot, akkor egy kvantumot, hullámcsomagot képvisel. Ennél fogva, mitől különbözik a fotontól?

Előzmény: szuperfizikus (7153)
szuperfizikus Creative Commons License 2023.01.06 0 0 7153

Nem egy jól sikerült hozzászólás, de szódával elmegy.

A vézer nem szómágia, hanem éppen a lényeget fejezi ki. Azt hogy ez egy véges hosszúságú, több millió elemi hullámból álló hullámsorozat. 

A foton pedig azt jelenti, hogy a "fény részecskéje". Ez pedig nem létezik, mert a fény hullámokból áll.

Másrészt senki   nem tudja, hogy hogyan is nézne ki ez a fényrészecske. 

A "virtuális foton" még nagyobb butaság. Ugyanis a "virtuális" szó azt jelenti, hogy látszólagos, vagyis látsz valamit, de az valójában nem létezik. Éppen fordítva, mint ahogyan leírtad.  

Előzmény: őszszakál (7152)
őszszakál Creative Commons License 2023.01.05 0 0 7152

Ez "vézer" csak szómágia, mivel semmivel sem jobb, vagy több, mint a "virtuális foton". Az viszont azt jelöli, hogy létezik, de nem érzékelhető.

Előzmény: szuperfizikus (7151)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!