Ugyan már, az a térdeplés max egy titkárnői állásra elég, ami a közép- és felsővezetésben megy mutyi, ott már nem garasokért szopkodnak a férfiak bárkit... :)
A körömreszelgető mancika keres valami középszinten, a menedzserszocializmust fenntartó férfi alkalmazottak fizetése meg az egekben - közben a munkájuk nem színvonalasabb, mint a mancikáké.
De tudod, a férfi vezetők jellemzően felfelé buknak, nem egy ilyennek voltam tanúja biztosítóbeli körömreszelgető mancikaként. "Keressünk valami helyet a Gábornak, hát igazán nem lehet kirúgni, itt dolgozik a felesége is, meg hát gyerekek vannak..."
Elképesztően buta férfi főnököm volt a biztosítónál, pl. :) És azon a vezetői szinten sok buta, hasznot nem hajtó férfi dolgozott, mert volt valami ismeretségi múltja.
Ez is egy jelenség, amiről lehet beszélni, ha már ennyire valósághűek akarunk lenni.
El lehet menni nőként programozónak, bankinformatikusként dolgozni pár évig (az állásinterjún esküdözve, hogy még jó darabig nem akar gyereket az illető), pont annyi fizetéssel, mint a távközlési informatikusként dolgozó férj - aztán három gyerek születése után, 8 éves kieséssel kezdeni valamit, ahova felvesznek valakit, akihez az első kérdés az, hogy és a gyerekekre van-e, aki vigyáz. Közben arra tervezni, hogy a gyerekek a fontosak, olyan munkahely jöhet csak szóba, amit habozás nélkül a gyerekek mögé helyez az ember.
"...Valaki ellátja a haldokló, demens, maga alá piszkító, hányó, véres emberek környezetét is (mindenféle takarítónőkre gondolok, pl)..."
No de cicus, ezeknél a csodálatos nőknél MINIMUM 30-40-szer több aki légkondis irodában reszelgeti a körmét és időnként az osztvez kartács elé térgyepel!
Az orvosok többsége is nő manapság. Ők is lufit hamoznak? Meg az apolonok is meg idősgondozok is, akik majd cserelgetik a pelenkadat.
Amúgy elég sok nőt ismerek akit mernokkent nem vettek fel az Audiba, pedig jó referenciai vannak. Meg 2-3 gyereke. Az Audiban 45 perc a ledolgozando ebedido. Tehát a munkaidő 8 óra 45 perc. Az ovik 16.30-kor zárnak a városban. És rendszeres a délután 4-re idozitett megbeszélés. Ha pedig voltal tappenzen otthon ugrik a prémium. Akkor is, ha a gyereked betegsége miatt voltal otthon. Sőt, nem csak a premiumod ugrik, hanem a mozgobered is csökkenhet. Látszik nem dolgoztal még soha multinal.
A férj akár munkahelyen, akár otthon (pl gyesen) kidolgozhatja a belét, a nő szerint az akkor is csak tökvakarás! Bezzeg ha a nagyságos asszony hajlandó kilögybölni két bugyiját meg egy harisnyanadrágot, az egész napi inaszakasztó robot!
Érdekes módon a mérnök lányom után két kézzel kapkodtak a munkaadók! És folyamatosan bombázzák jobbnál jobb állásajánlatokkal a LinkedIN és hasonló portálokon keresztül, pedig konkrétan NEM KERES állást. :)
"Ilyen a már évtizedek óta a fizetésekben kimutatható anyasági büntetés és apasági prémium.
a kisgyerekes anyák gyerekenként átlagosan nettó 5-7%-kal keresnek kevesebbet, mint azonos tapasztalattal, tudással és életkorral rendelkező gyermektelen nő, vagy férfi társaik.
...
Jurgita Abromaviciute arizónai kutató rájött, hogy azt még sosem nézték ezekben a vizsgálatokban, hogy a szülők házasok-e, vagy egyedülállók. Elvégezte eszerinti szűrésben a vizsgálatot, és érdekes eredményre bukkant: ha a szülők nem házasok, akkor az anyasági büntetésnek, de az apasági prémiumnak is hűlt helyét találjuk."
Illetve egy másik ok, amely szerint nem is kifejezetten az anyasággal, hanem ebből fakadó rugalmatlanság a fő ok, amit helyettesíthetőség hiánya felerősít:
"A közgazdász szerint tehát nem közvetlenül az előítélek miatt térnek el a fizetések, ezért sokkal fontosabb azt kutatni, hogy mi történik a nőkkel a munkahelyükön, mint azt, hogy miért pont épp azt a foglalkozást választják, amit választanak.
A férfiak akik kevesebb időt töltenek a gyerekeikkel és az idősebb rokonaikkal, sokkal rugalmasabban állnak a munkáltatóik rendelkezésére. Így a nők munkaereje, akik gyakrabban igényelnek rugalmas beosztást, drágább a vállalatoknak, mint a rugalmasabb férfiaké. Ez különösen a pénzügyi, üzleti és a jogi területeken érvényesül a kutatás szerint, míg a tudományos és mérnöki területeken egyenlőbbek a munkabérek.
A kutató szerint a fizetésbeli eltérések akkor is megmutatkoznak, amikor egy férfi vezérigazgatónak van szüksége rugalmas munkabeosztásra, vagy több szabadságra. Goldin korábbi kutatásaiban arra jutott, hogy a gyógyszerész szakma például az egyik leginkább egyenlőségelvű. A közgazdász szerint ez azért lehet így, mert a gyógyszerészek jól tudják egymást helyettesíteni. Más munkahelyeken viszont, ahol nem ennyire egyszerű a helyettesítés, nagyobb arányban csökkenti a munkaerő értékét a rugalmatlanság."
A lényeg: nem kell tagadni az egyenlőtlen munkaerőpiaci hozzáférést.
jaja, ez az ok, a noi gepeszmernokok nem fernek hozza az audi allasokhoz, a noi villanyszerelokkel nem dolgoztat a lakossag. nem az a baj, hogy gepeszmernok helyett inkabb hr picsanak mennek a nok, vellanyszerelo helyett meg mittomenminek (kozmetikus jutott eszembe, de azok meg jol keresnek :P)
az van, hol lehet menni nonek is ITsnek, villamosmernoknek, gepeszmernoknek nem csak irodalomtanarnak lufit hamozni
"Hogyan végeznék el ugyanolyan jól, amikor a szocializációjuk teljesen más?"
Az a baj, hogy a statisztikák szerint nem a nők keresnek kevesebbet, hanem az anyák.
A probléma ott van, hogy viszont az anyák 100%-a nő is egyben. Ezért mutatják az összesített statisztikák, hogy a nők x%-al kevesebbet keresnek, amit a nők csoportján belüli anyák csoportja miatt van.
Volt erről tudományos felmérés és az jött ki, hogy a férfiak-nők (gyerek nélkül) azonosan keresnek, viszont gyerekvállalás után az anyák kevesebbet az apák meg többet keresnek.
Amúgy írtam egy meglehetősen hosszú választ is még, csak elveszett a net bugyraiban, sajnos.
Nincs kedvem újraírni.
Nekem amúgy nagyjából mindegy, hogy hogyan szopkodjátok egymás faszát és dicsőítitek egymás eszét, hogy rájöttetek, hogy "de hát nem ugyanolyan munkaerő a nő, mint a férfi", "és különben sincs bérkülönbség". :) Hozzászoktam, hogy a legtöbben ragaszkodnak egy ostoba állásponthoz, ha azt egyfajta végső válasznak tekinthetik a felmerülő vitákban, és onnan lasszóval se lehet őket továbbgondolásig húzni. Nem gond, ez a ti korlátotok.
Nem a női-férfi bérkiegyenlítésben látom a megoldást.
A munkaerőpiaci egyenlő hozzáférés ugyanis nem erről szól.
Az egyenlőtlenség oka részben a nők hibája.
Másrészt környezeti okok.
A lényeg: nem kell tagadni az egyenlőtlen munkaerőpiaci hozzáférést.
Persze nyilván két férfi ill. két nő sem egyenlő esélyekkel indul.
De ki kellene tudni szűrni, hogy mik a nemi okai az egyenlőtlenségeknek. Ezzel nyilván foglalkoznak hozzáértők.
Az viszont meglehetősen ostoba ellenkezés, hogy ugyanannál a cégnél, ugyanolyan funkcióban ugyanannyi a bér.
Ami lényeges a probléma szempontjából, az az, hogy vajon mi akadályozza a nőket, hogy az intelligenciabeli magasrepülő foglalkozásokon kívül ugyanolyan funkciót tudjanak betölteni, mint a férfiak...
Erre talán a mennyire számítban született egy jó válasz, már nem tudom, ki mondta: a fiúkat annak ellenére erősebben motiválják a munkaerőpiaci megfelelésre, hogy nincs kedvük hozzá, vagy nincs kedvük épp az adott (műszaki) irányhoz.
Hogyan végeznék el ugyanolyan jól, amikor a szocializációjuk teljesen más?
Én nevelek fiút is meg lányt is, a fiamnál nem veszem figyelembe a munkaerő-motivációnál azt, hogy "neked majd gyerekkel is kell törődnöd, úgy gondolkozz", míg a lányoknál erről is beszélgetünk.
Most mondhatod, hogy ha én nőként nem egyformán nevelem őket, akkor én vagyok a hibás - de én csak a környezethez alkalmazkodom.
Ha nem készíteném őket arra is, hogy lehet gyerekük, akkor teljesen felkészületlenül érné őket, nem lenne elképzelésük sem, hogy hogyan csinálják, és mire odáig jutnának, hogy kialakítanak egy elképzelést, addigra az időből is kifutnának, aztán akkor meg azért lennének hibásak, hogy nem születik elég gyerek. :)
1. Azt kellene megértened, hogy az, hogy ugyanannál a cégnél, ugyanabban a pozícióban, ugyanabban a funkcióban van-e különbség a bérben, nem mutat semmit a munkaerőpiaci hozzáférésről.
2. Hülyeség amúgy, amit mondasz, a kapitalizmus sem ennyire számok alapján működik, mivel a működtetés elszakad a tulajdonosi rétegtől, tehát nem a cégnek szerzett haszon elve működik, hanem a személyes haszon, mutyi, stb. Mivel nem lehet kimondani, hogy "inkább nőket alkalmazzunk, mert az ő érdekérvényesítő képessége kisebb", más szempontok alapján működik a munkaerőpiaci hozzáférés, pl. sok állást meg sem hirdetnek, hanem ismerős hozza a megfelelő embert, vagy a nők köztudottan alkalmatlanok, mivel majd elmennek szülni, aztán meg a kisgyerekekkel foglalkoznak, akik mindig betegek...
Ez egy egymásba csúszó kör: nők nem kerülhetnek férfiakkal egyszintű megbecsülésbe a munkaszférában, mivel az ő gondjuk a kisgyerek, és a férfiak nem vehetik át felesben a kisgyerek gondját, mert akkor anyagilag a nők munkaszférai megbecsülésére kellene hagyatkozni, ami jóval ingatagabb, mint a férfiaké...
Akik áldozatul esnek a családon belüli erőszaknak azoknak nem jelent semmit a nőnap,vagy férfinap.
Sajnálatos,hogy az együttélésnek ezt a durva módszerét használják,sokkal jobb ha már az első erőszaknál elhagyják egymást és elválnak,mert ez mindenkinek jobb,a gyermekekről nem is beszélve.
Ki az a hülye vállalkozó, aki a saját kárára, a profitja csökkentésére férfiakat alkalmaz, mikor ugyanazt a munkát ugyanolyan jól a nők X %-kal olcsóbban elvégzik...???
beraktam regebben a magyar statokat is kleminek, ugyanez volt abban is. nincs kulonbseg, miert is lenne? ha a nok 10-20%-al olcsobban leadnak ugyanazt a teljesitmenyt, mindenhol oket preferalnak a ferfiak helyett
Nem azt mondtam, hogy ugyanolyan munkáért fizetett bérben van különbség (bár versenyszférában jellemzően van, a nők érdekérvényesítő képessége kisebb). Azt mondtam, hogy munkaerőpiaci hozzáférésben van egyenlőtlenség.