Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
BERGAROUGE AvirineBergeron, vagy a Bergeron kaszija van valakinek? Ajánlanátok ültetni? A Harlayne és ezek között gondolkozok így tavasszal, hogy majd ültetek ősszel. Ez a fagyás eléggé kiakasztott..
-ma hallottam a kertészetben épp a farontó lepke kártételéről beszélgettünk és azt mondta hogy ők úgy védekeznek ellene (ami nem egyszerű..) hogy "sűrített levegős fagyasztó spray - t használnak amit egyszerűen bedug a járatba és több bar nyomással - 20-30c°-on kinyirja a hernyót ami náluk bevált.. Gondolom másnak is vannak hasonló problémái és ez egyszerübb mint állandóan figyelni és feromon csapdákkal kísérletezni..
A facebook on valaki feltett egy kajszit fát és azt mondta a fajta neve Zord. Nem tudom hogy létezik ilyen kajszi gondoltam megkérdezem a profikat. Köszi a válaszokat.
Nagyon édes, de nem gej . Finom, bárkivel kóstoltattam senki nem kifogásolta az ízét. Nagyon leves teljesen értettem, tovább kell főzni mint egy "modern" fajtát. Viszont onmeddo, porzó kell hozzá.
Én csak hobbikertész vagyok, nálam nincsenek korai fajták. Az e heti fagy kajsziból elvitte a kései fajtákat is szerintem. Kisebb mértékű fagy esetén lehet jelentősége annak, hogy kései, vagy korai fajtáról van-e szó.
Szerintem a termelők azért foglalkoznak korai fajtákkal, mert a szezon elején jobb áron lehet eladni a kajszit.
Nekem a magyar kajszik nagyon jól állnak, reméljük mostmár tényleg nem lesz fagy.
A kitört fa jelenleg így áll, abban is bízom.
Amúgy miért termeltek korán érő fajtákat, ha minden évben azzal van tele a fórum, hogy lefagytak? Drágábban el lehet adni? Vagy finomabb? Vagy mivel tud többet?
Itt a múltkori -3.7 után még minden jónak tűnt, aztán jött a héten -3.3, majd -2.8 és ezek nálam elvittek mindent, kajszin jó ha lesz kóstolónyi, az őszin nem látok semmi bíztató virágot. Ez azért is fájdalmas, mert idén a karanténban micsoda jó lett volna kimenni és szedni pár szem barackot a sajátból! Nem tudom, az égiek miért csinálják ezt velünk, ennyi csapást megélni borzalmas, mint napjainkban...
Pest fölött van nekem is a telek, így valószínűleg nagyon hasonlóan érint minket az időjárás.2017-ben rekordtermés lett volna a kajszin, aztán jött április 21. és teljes egészében leszüretelte a sárgabarackot fajtától függetlenül. Nálam akkor még nagyon érzékeny fázisban van a barack, déli részeken lehet, hogy már nem tud teljesen átfagyni a termés a nagysága miatt.
Érdekes, de például az almafákon a fagy ellenére is nagyon szépen volt termés abban az évben.
Nálunk Pest fölött szerencsésen alakult a mostani két-három fagyos éjszaka... ráadásul ugye sokkal hátrébb járunk a nyílásban, mint lentebb.. ugyan a koraiak elfagytak, pl. Sweetreden nem lesz semmi..., de a pár napja bimbót bontó, és védettebb helyen lévő kis Magyar kajszi ifjoncon egyetlen lefagyott virág sincs.
Van egy magnóliám, ami most virágzik, annak is a szirmain, csak itt-ott van fagyásnyom.
Szomszédságban is vegyes a felhozatal. Ahol védettebb rész volt, ott megmaradtak a virágok, kitettebb és koraibb fákon van fagyás.
A Sweetreden erősen gondolkodom, hogy megéri-e tartani... 5 termő évéből egyszer hozott normálisan, akkor sem ízlett.. lekvárnak sem sárgabarack...
az a bosszantó, hogy nagyon sokszor pont a kritikus időszakban jön a fagy. pl. ha a február és a március helyet cserélt volna, akkor nem lett volna semmi gond. februárban nálam az abszolút minimum -3,9 volt, a márciusi -5,9. összességében mindkét hónapban 11 fagyos nap volt, de a februári fagyok nem voltak olyan erősek, mint a márciusiak. érdekességképpen: a legalacsonyabb napi átlaghőmérséklet 3 fokkal volt magasabb februárban, mint a márciusban, illetve a legalacsonyabb napi maximum hőmérséklet is magasabb volt februárban, mint márciusban (5,2 C vs 3,4 C). a legmagasabb minimum már "normálisabb" volt, február 6,4 C, március 9,5 C.
És finom is, igaz kisebb a termése, de nem reped, egyszerre puhul, és nedves időben sem gombásodott a héja, a kinyílt virágok nem annyira jó fagytűrők, de a zárt virág -5 fok után sem károsodott, a Ceglédi arany igen.
A Harlayne gyümölcs mérete fagymentes években kicsi.Ilyenkor megnő.Nekem is van egy román fajtam Sulina,amelyik most virágzik.Az se nagy,de mindig terem.Ecce homo.