Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
Ráadásul valamelyik neten fellelhető cseris doktoriban olvastam, hogy genetikai vizsgálatok alapján amit nálunk hedelfingeni néven árulnak hosszú évzizedek óta, az szintén nem egyezik meg a német hedelfingeni cseresznyefával :))
pedig ez lényeges kérdés, mert a hazánkban germersdorfi néven termesztett cserenye nem egyenlő a német germersdofival, hanem igazából nálunk a schneiders spaethe cseresznyét árulják - tévesen - ilyen néven 110 éve :)
Hát...kaptam megint a környékről germersdorfit, de szinte az egész kukacos. Az én husángom kezd hajtani, meg a család is favorizálja, de valahogy a korai cseresznyék most szimpatikusabbak... továbbra is azon agyalok, hogy a Burlat fába még Ritát kellene oltani.
A kukac a cseresznyében 'terem'. Azaz a cseresznye légy oda helyezi a petéit. Akifejlett hernyó a földben bebábozódok, ott telel át és a következő évben lesz belőle uj cseresznyelégy.
A sárgalapot mindenképpen AGGATNI kell, ki van lyukasztva, ott fűzöd át rajta a drótot. Mindkét oldala ragacsos, azaz bárhonnan REPÜL rá a delikvens, megfogja.
Hát.....én úgy tudom hogy repül a jószág és úgy szúrja me az utódnak valót. Viszont a fa alatt biztos telelnek. De nem hinném hogy felmásznak a törzsön, az a hangya.
Köszönöm a választ! Nálunk a germesdorfi most érik, ami szép piros az nagyon édes, még nem kukacos. Olvasom a hozzászólásokat és kérdezném, hogy a sárga lapokat a fára kell aggatni, vagy a törzse köré tekerni? Valahol azt olvastam, hogy a ceresznyelégy- hernyó korában a földről mászik fel a fára, azért kell a sárga ragacsos szalagot a törzsre tekerni. Vagy rosszul tudom?
Szia. A szomszéd utcában van Meteor meggyfa,kinézetre mint 1 cseresznyefa. Kaptam én is kóstolót. Az biztos,hogy édesebb mint a hagyományos meggyek,de azért kellemesen savanykás meggyízű.
Én valamilyen germersdorfi klónra tippeltem,és úgy néz ki, hogy be is jött, mert járt nálam egy öreg kertészmérnök ismerősöm és azt mondta, hogy ez germersdorfi. De mondom, annak az alja tompa, erre ő, hogy nem mindegyiknek. Szóval eddig arra passzol legjobban a leírás, meg találtam közben pár képet google-lel, amin ilyen hegyes bibepontú cseresznye van a képen germersdorfi néven.
Én is felbuzdultam,elmentem vesszőt szedni. Csináltam 4 hajtószemzést,2 zöldoltást Meteor meggyböl és 2 hajtószemzést,1 zöldoltást korai Májusi cseresznyéböl. Na most kíváncsian várom az eredmenyt.
Barack alany jól jönne. Szívesen megmutatom,hogy oltok,Bobo-nak is megmutattam. Én Abonyba édesanyámhoz járok,ott csinálom a kertet(oltások,stb.),kintröl meg átlátok Bobo-hoz,kis híján kertszomszéd. Most Tószegen lakom. Majd összeegyeztetünk 1 találkozót. A kórház nincs is töllem olyan messze.
Saját véleményem, hogy a régi csonthéjas és új telepítés között a hagyományos alanyokkal min 15m. Vagy maxma(cseresznye) és gxn15(barack) alanyok. Ősszel megyek Csárlihoz. Bobo 772-nek vittem 10 maxmát, beszélj vele. Vagy adok én(H.G korház mellett) és megtanítasz oltani.
Köszi,megtaláltam. Az a fura,hogy néhány méterre tölle 1vonalban a szomszédnak van szép kb 20 éves cseresznyefája. Nekünk néhány méterre tölle sokáig volt cseresznyefánk,sőtt 1 másik szomszédban is szépen éldegél. Sőtt nem tudok rolla,hogy ott fa lett volna valaha. Ha jól látom Szolnoki vagy? Akkor nem lakunk messze egymástol.
Abbol a sárgábol van még esetleg ép vessződ,vagy már teljesen reménytelen? Nem lenne esetleg alanyod amire megprobálnál szemezni nekem belölle, kifizetném. Én még csak 1-szer próbáltam szemezni,az sem sikerült. Ehhez még nincs kellő gyakorlatom.