Emlékszem, hogy egyszer amikor a legidôsebb fiam középiskolàs volt, téma volt rola az iskolàban, s ajànlottàk a beoltàst. De itt egy oltàs sem kötelezô. Kivételes esetek persze vannak. Pl. ha iskolàba megy egy gyerek, kérik, hogy mutassa be az oltàsi igazolvànyàt, a halàlos gyerekbetegségekrôl. Vagy ha valaki emberekkel, gyerekekkel foglalkozo munkàt vàllal, be kell oltatnia magàt. En is beoltattam magam 9 évvel ezelôtt ezokbòl, s két hét mulva kijött rajtam egy ràkbetegség (lymphome). Persze az orvosok soha nem ismerték el, hogy az oltàsoknak valami köze lett volna a betegség kitörésében...
A csapvizrôl: Fr. orszàgban àltalànosan elfogadott minôségû a csapviz. Vannak helyek ahol keményebb a viz, màshol làgyabb, az ize is lehet különbözô. En pl. itt ahol lakom most, nem nagyon szeretem az izét, ezért vettem egy szûrô-kancsòt, amely kiszûr belôle sok mindent, igy sokkal jobbnak talàlom. (+ a negyedik emeletre senkinek sincs kedve fölhordani a palackos vizet.)
Ami a hasmenést illeti: Kezdeti idôkben, amig àt nem àll a szervezetük, gyenge gyomruaknak bàrmitôl mehet a hasa ( volt férjemnek pl. a tejtôl), de ez nem jelenti azt, hogy rossz minôségû lenne, csak màs. Nincs az ember ehhez szokva. Ennyi az egész.
Nekem ami hirtelen az eszembe jutottak azok a következő dolgok:Férjednek gyenge a gyomra,az ilyen cikkeket írok pedig ........ Szabadon lehet választani a kipontozott részre dolgokat.:)
Soha nem hallotam,hogy franciában nem ajánlott a csapvíz fogyasztása.Igaz franciáról turista oldalakat se nézek.:) Eddig csak azonos helyeken láttam,hogy nem emberi fogyasztásra való víz,ez pedig az autópályák pihenőiben lévő WC csapjai fölé vannak írva.
Oltások csak a DOM-TOM-ba kellenek.Mivel ezek is Franciaország része,így kell,de ha valaki csak a kontinensen marad akkor teljesen felesleges.
Mikor jöttem franciába dolgozni már be voltam oltva elég sok minden ellen.Előtte beoltottak a franciák.:)
En, amiota kinn vagyok (10 éve), csapvizet iszom, és sosem volt semmi bajom. Kislanyom itt szuletett, 3 éves koraig csak palackozott vizet adtam neki, majd attértunk a csapvizre, és neki sincs semmi baja.
Szerintem a polgarmesteri hivatalban kell megérdeklodni, milyen a helység ivovize. Nalunk a havonta megjeleno tudositasban mindik megadjak a csapviz osszetételét.
Szembejött még egy kérdés Másfél éves gyerekkel költözünk ki, és a gyerekorvos szólt, hogy kötelező a Hepatitis B oltás. Utánanézve úgy látom, csak ajánlott. Ahogy olvasgattam, nekem még a Hepatitis A is aggályos az fertőzött zöldséggel, szennyezett ivóvízzel is terjed.
Nektek mi a tapasztalatotok? Mindenki beoltatta magát?
Ebből a témából következik az ivóvízzel kapcsolatos problémám: Magyarországon a turistáknak szóló oldalak rendszeresen említik, hogy lehetőség szerint ne igyunk csapvizet Franciaországban. Férjem azt mondja, ő megúszta az elején pár nap hasmenéssel, de később nem okozott gondot. Pici gyereknek viszont nem merném adni Ti, akik kint éltek, mit gondoltok erről?
Akkor ebből nekem az a tanulság, hogy felesleges itthon bármit is fordíttatnunk a letelepedéshez, mert a kinti hatóságok úgyis a kinti hiteles fordítók által készített fordításokat kérik, vagy legalábbis elfogadják azokat. Köszönöm az infót!
Legkorábban nyáron lesz aktuális a téma, majd ha odajutunk, beszámolok a menetrendről. Értelemszerűen amíg lehet, szeretnénk halogatni a dolgto, meglátjuk, mi lesz belőle.
A cg collectionról azt sem tudom, eszik-e vagy isszák, de ha bármit megtudok, azt is megosztom.
Magyarorszagtol eltéroen itt a Fellebbviteli birosag altal felesketett forditok altal végzett forditasokat fogadjak el hiteles forditasként. Es nem kell foltétlenul személyesen felvenni a kapcsolatot a forditoval, postan is megoldhato. En nemcsak Franciaorszag kulonbozo varosaiba, de kulfoldre (Magyaro, Anglia, USA, Ausztralia stb) is postan kuldom a hiteles forditasaimat. Ha lakohelyedhez kozeli forditot keresel, a birosagon van egy lista, ott kell érdeklodni.
az elmúlt egy év alatt már annyit szarakodtam az autó regisztrálásával eredmény nélkül, hogy már lassan kezdem feladni. nem sikerült még felfogni az illetékeseknek, hogy mit is szeretnék. mindenáron ugyanazt a procedúrát akarják rámtukmálni, amit egy francia állampolgár külföldi autóvásárlásakor kell lefolytatni. egyszerűen képtelenek megérteni, hogy külföldi vagyok és a saját autómat szeretném lepapírozni (ami már 1000 éve az enyém), mert ideköltöztem. szerintem itt "vidéken" még nem találkoztak ilyennel. szóval ha valaki végigjátszotta, engem is érdekelnének a részletek. melyik hivatalok és milyen sorrendben, költségek, minden. ja, és ha már a járműveknél tartunk: ki jártas a cg collection témában? előnyei, hátrányai...
Van Lidl és Aldi is. A franciàk közül csak a legszegényebbek làtogatjàk (fôleg az Aldit), de én kedvelem, mert a németes àruk ize hasonlo a magyarosokhoz (sôt néha magyar a gyàrtmàny is, pl. tavaj nyàron àllandoan magyar görögdinnyét vettem az Aldiban, az idén sajnos nem volt, mert azt hiszem elvitte otthon az àrviz..:(
"A franciák mit fogadnak el hiteles fordításként?" - hàt amit hiteles fordito forditott le ! :))
En annak idején az érettségi bizonyitvànyomat fordittattam le, még Pàrizsban. Vannak helyek (pl. a Préfecture), ahol a falra ki van függesztve a hiteles forditàk listàja (abban a megyében, vagy régioban). Azt tudom, h pl. a mostani lakhelyemhez legközelebbi magyar hiteles fordito - akit igy làttam - Dijon-ban talàlhatò, ami majd 2 ora autoval innen.
Most iratkoztam fel a fórumra, így hát bemutatkozom: Couppé-Deák Éva vagyok, Erdélyből jöttem Franciaorszagba 10 éve. Fordító vagyok - magyar-román-angol-francia - , szóval ha valakinek hiteles fordításra van szüksége, csak szóljon. Tapasztalatból tudom, hogy nem könnyű kiigazodni a francia adminisztráció útvesztőjében, s ha tudok, szivesen segítek. Honlapomon minden elérhetőséget megtaláltok: http://www.evadeak.com
Pelenka ugyben, mi- meg sajnos aktualis-mindig ket fele pelust hasznaltunk, pampers ejszakara, s a LIDL pelenka napkozben szerintem a legjobb,ar-minoseg viszonyitasban.S szerencsere a lanyoknal bevalt, alergia nelkul.
Bar amint Rufella mondja , egyre tobben visszaternek a moshato pelusra, ha tudod, hogy todd gyermeket tervezel nagyon megeri, anyagilag is.Sajnos csak akkor jott nagyon divatba amikor mar a masodik lanyunk is megszuletett, a nagyobbik lanyom idejen-szinte arany ara volt, pedig csak 5 es fel eves.
A buzadara az a "semoule fine"; azért 'fine' (finomra ôrölt), mert vannak durvàbbak is, a legdarabosabb pl. amit az arabok hasznàlnak a "cous-cous" nemzeti ételük készitéséhez.
Pelenkaügyben màr én sem vagyok érdekelt, ugyhogy nem ismerem az àrakat (de megnézhetem a boltban legközelebb). Egyébként làttam a tv-ben, hogy egyre több kismama kezd visszatérni a természetes anyagu pelenkàhoz, amiben tud szellôzni a baba bôre...
A Tb dologgal kapcsolatban igazolast nem kertek, csak igy 10 ev utan megkerdeztek, hogy ugyan mar joember miert nem fizeti a TB-t? (kell a penz a kasszaba ugy latszik), aztan mikor mondtam, hogy mi a helyzet akkor az eleg volt, nem kertek semmifele papirost. De, hogy ez az ugyintezo lustasaga miatt, vagy mert a szobeli nyilatkozat eleg (raadasul nem is szemelyesen csak a szuleim utjan kozvetve) azt nem tudom.
Bocsanat felreerthetoen fogalmaztam a biztositassal kapcsolatban: nem fizettem szinte semmit csak ennyibe kerult volna az alap Tb nelkul. konkretan 2 nap korhazi megfigyeles + a surgossegi ellatas 60e ba kerult.
"Mutuelle"-em amugy nincs, mert egyenlore nem erzem szukseget. Nem vagyok egy beteges tipus igy kifizetem zsebbol az evi 1-2 alkalommal valo gyogyszervasarlas, meg a10 ev alatt kb 2 heti korhazi ellatas a Tb altal nem fizetett reszet. Hozzateszem a szemuvegem nincs, a fogaimmal sincs semmi gondom, igy soknak talalom az eves szinten minimum 250 euronyi mutuelle-t. Kb 30 e gyogyszer meg visszaosztva masik 30e korhaz meg mingig a a negyede mint amit mutuelle-re fizetnek. Sajnos a peldam viszont nem 100 %-ban mervado mert a vasutnal dolgozom igy, a ceg sajat nyugdij es betegpenztaraba fizetem a hozzajarulasokat. A ceg megbizasabol dolgozo dokiknal egy fillert sem fizetek, a szemuvegemet, ha lesz majd egyszer a ceg fogja allni, mert a kozlekedesbiztonsagi reszlegen melozom es ha cegnek volnanak sajat fogaszai vagy 100%-ban tamogatottak az se lepne meg.
Pelenkaugyben infokent annyit, hogy kb 15-20 cent korul jon ki darabja, csomagolastol es markatol fuggoen. Szemely szerint mi azt tapasztaltuk, hogy erdemesebb a dragabb belefektetni, mert az ugymond "occso" pelenkat nem ernek semmit, ugyhogy mi inkabb a dragabbakat, markasabbakat (pampers, huggies, stb) vettuk amikor szo szerint napi szugseglet volt aztan a a vegefele amiko mar inkabb csak biztonsagi "balasetmegelozesi" szempont alapjan volt a csemeteken a pelus akkor attertunk az aruhazak sajat termekeire (auchan, cora, stb) de akkor sem a "1 prix" categoriabol valogattunk. Erdemes figyelni a nagy akcios csomagolasokat, a boltok sajat termektamogatasi promoit (torzsvasarloi kartya, 1-t fizet 2-t kap, stb), ilyenkor erdemes bevasarolni mivel nem romlando termek
Örülök, hogy segíthettem. :) Máshol hívták fel a problémára a figyelmet, így gondoltam, olvashatóvá teszem. Teljesen automatizáltan, semmit nem javítottam vagy módosítottam.
Sokféle paradicsomot talàlhatsz: hosszukàs "roma", kerek francia vagy belga, a "fürtös" (szàrral) az azt hiszem Spanyolbol jön, vannak kisméretûek is; s ujabban olyanok, amelyek a legjobban hasonlitanak a hàzi, kerti paradicsomhoz; nagy méretû, amit töltésre hasznàlnak; van sàrga is....stb.