Kifelejtettem még egy szempontot a párosításokhoz: az izgalom fokozása jót tesz a nézettségnek, azaz még az is benne lehet a pakliban, hogy szándékosan próbálják az utolsó pillanatig fenntartani a bizonytalanságot.
Ja, és Tokitsuumiról meg is feledkeztem! Holnap megkapja Kakizoet, és az utolsó két napra nem is tudom kit fog kapni! Be is rosálnék, ha egy tavaly novemberben még juryoban szereplő manus nyerné a yushot!
Holnap a két ozeki gyepálja egymást. Ha Kotooshu veszít, akkor nyilván nem nyer yushot, ha nyer, akkor mindketten 11-2-vel futnak neki a utolsó 2 napnak. Asa valszeg legyőzi Amát, így neki is 11-2 lesz a mérlege. És ha Hakuho megveri Hokutorikit, akkor ők is 11-2-vel állnak majd! Ha Hakuho kikap, akkor ő is elbúcsuzhat a yushotól. Szóval nem kizárt, hogy az utolsó 2 napnak négyen is 11-2-vel futnak neki, és ez Hakuhonak és Hokutorikinek kedvezne. Hoku már nem is fog Asával meccselni!
Papirforma nap. Holnap Hokutoriki Kokkai ellen, Tokitsuumi Roho ellen meccsel. Miutan a ket ozeki programja fixnek tunik (yokozuna, masik ozeki, egyik sekiwake), marad Asashoryu fentrol akinek elvileg meg van egy lyuk a programjaban, miutan a Hakuho elleni meccset elorehoztak holnapra.
Most már nyíltan kijelenthetjük: elcseszték. Hacsak el nem tekintenek a vezető éljátékosok egymás elleni rangadóitól, már egyik ozekivel sem hozhatják össze Hokutirikit. Asa ellen még berakhatják a 13. napra, de nem erre mutatnak az események.
Nem kell izgulni :) Ha továbbra is az élen marad még bőven lesz ideje Asaval és a maradék két ozekivel is kiállni. Teljesen logikus, hogy egy olyannal eresztik össze akinek még szintén van némi yusho esélye. Mellesleg az M17 közelebb van az M11-hez, mint az M11 az ozekihez vagy yokozunához. A tapasztalat is azt mutatja, hogy csak akkor kell felborítani a sanyakuk napirendjét, ha tényleg biztosan ezen múlik a yusho. Legtöbb esetben ezek a hátsó rangadók is meg szokták oldani a problémát.
Megj.: A gyojik a dohyon a meccset vezenylo birok, a parositasrol nem ok dontenek, hanem a torikumi keszitok (torikumi hensei iinkai, a kyokai egy testulete).
Nekem is voltak ilyen érzéseim, hogy néh aegy-egy rikisit nagyon nyomnak vagy éppen nagyon eltaposnak a párosításokkal.
Többek között ezért elég sokat törtem a fejem régebben, mi a párosítások módja. Két dologra tippelek: az egyik részről a rangokon alapuló hagyomány, másik részről a győzelmek száma. De ezek csak irányelvek, amiket titokzatos (értsd: számomra átláthatatlan) elvek alapján módosítgatnak.
Hokutoriki mellé 9-1-re álló rikisi kellene, de azért a yokozunához meg az ózekikhez azért nem olyan könnyű odajutni (messze van rangban), meg azoknak így a vége felé már elég kötött a menetrendje. Így maradnak a 8-2-re állók, ahol Tokitsuumi már megvolt, Kotooshu megint csak ozeki, maradt Kitazakura.
Persze aztán lehet, hogy ha Hokutoriki továbbra sem hajlandó magától leszakadni az élbolytól, akkor majd a kiesett ózekik helyett beszállhat az élmezőnybe egy-két mérkőzés erejéig.
És azért a végén általában az jön ki, hogy a gyojik elég jól tudják, kit kivel kell összepárosítani, hogy a végére ne legyen kérdéses a yusho sorsa.
Nyilván jó a srác, hiszen 10-ből 8-at nyert. De Hokunak mint vezetőnek nem egy három szinttel alacsonyabb ifjonccal, hanem minimum egy sekiwakéval kéne küzdenie a 11. napon.
A szumószövetségnél meghibbantak, vagy csak simán meg akarják nyeretni a bashót Hokutorikivel? Most a M17 Kitazakurával eresztik össze. Ugyanakkor meg szegény Tokitsuumit, aki hátrébb van rangsorolva és kevesebb a győzelme, egész Amáig dobják előre.
Csak találgatás, de ha mondjuk csak kissé, de zavaróan sérült, akkor lehet, inkább rámegy arra, hátha elcsíp egy-két győzelmet, mert - asszem - visszalépés= 0-7.
Most néztem a mai meccsek videóját. Kotomistsuki jól megizzasztotta Asát. Úgy láttam, hogy Tochiazuma egy kicsit sántikált az Iwakiyama elleni meccs után; remélem nincs komoly baja.