Szilvafajták, szilvatermesztés, szilvapálinka, szilvalekvár ... és ami még a szilvához kapcsolódik.
Ha van valaki aki él-hal a szilváért, vagy legalább szereti, az vegye pártfogásba ezt a topicot.
Ali-bá! Egy másik fórumon a napokban elhangzott (íródott) néhány, pontosabban két kérdés körtefa, ill. cigánymeggyfa témakörben. Utólagos engedelmeddel a kollégék figyelmébe ajánlottalak. Ha rosszul tettem, elnézésedet kérem. Üdv. W8.
Üdv Ali-bá. Akkor felrakom ide a fórumra a szilvaborreceptet. Amúgy telefonrol vagyok fent,és senki emailcímét nem látom ha a nevére kattintok. Innen nem is tudok privire írni.
Ha nem túl hosszú (csak 50 sor), inkább ide írd, hátha más is szeretne szilvabort készíteni. Vagy ide röviden, priviben hosszan. (Ha a névre kattintasz akkor megtalálod bárki email címét.)
Szia wasser8-as. Hova írjam a receptet. A fórumra vagy privire. Ha privire akkor ide írj:borsika1979@freemail.hu ,mert a fórumrol nem tudok privire írni.
Sajnos pontos adatokat nem tudok, régen aszaltam fügét és akkor még gázsütőm volt, nem lehetett pontosan szabályozni a hőmérsékletet, de nagyon kis lángon volt. Kb. 50-60 fok lehetett és nyitva vot résnyire a sütőajtó. Az aszalás hossza nagyban függ attól is, hogy mennyi nedvesség van a gyümölcsben és mekkorák a darabok. Gyakran kell nézegetni és kiválogatni, ami már jó. Most már villanysütőm van, de abban nem aszaltam, mert vettünk forgótálcás aszalót, nekem bevált, azóta azt használom. Abban szilvát és barackot szoktam aszalni, mert a fügebokor kipusztult, nincs aszalnivaló füge.
A sütőajtót ventillátor mellett is nyitva tartanám.
Szia! Nagyon hálás lennék, ha egy Nálatok már bevált szilvabor receptjét leírnád. Nálunk minden évben a sógoromék jóvoltából elég sok szilva beesik az ajtón, mindig gondot jelent a hasznosítása. Reggel, délben és este nem lehet mindig szilvát, szilvalekvárt enni, viszont ha jó bort is tudnék csinálni belőle jobban szét lehetne húzni a szilva szezont. Aszalt szilva készítése ügyében is hasonló okok miatt ügyködök. Előre is köszönöm, üdv.: W8.
A borra visszaterve még. Idén is sok új különlegességet akarok még készíteni pl.:muskotályos mazsolabort. Szeretnék naspolyábol is csinálni,de nincs hozzá receptem. Valaki tud ilyet?
Szia. A mézes baracklekvárt én is kis mennyiségben készítettem,pont ezért. Szilvabort már többször és többfélét készítettem,valamelyik átlagosra sikerült,de volt olyan ami mennyei lett. Saját tapasztalat:nagyon fontos a szilva mennyisége meg hogy milyen szilvábol készül. Ha kíváncsi vagy megírhatom a legjobb receptet. Csipkebogyót is csináltam már,a haveroknak ízlett,nekem átlagos volt. Ami nekem aszus jellegű lett:kávébor,fügebor,akácvirágbor. Na ezek a tutik,meg a többi fajta amit készítek.
Szia! Azt légy szíves megírni, hogy a sütőt hány C-ra állítod és így mennyi ideig kell benne tartani? Szerinted, ha ventilátoros a sütő, akkor is nyitva kell egy kicsit tartani az ajtaját? Te hogy csinálod, ventilátorossal, vagy anélkül? és az ajtó?
Az idén mindenképpen szeretnénk szilvát és sárgabarackot aszalni. Nagyon sok jót lehet olvasni róluk, különösen a szilváról. Itt nálunk a piacon nagyon drága az aszalt szilva, 1500 és 250 Ft között mozog az ára. Üdv. W8.
Ha egészben akarsz aszalni, akkor tényleg a sütő a jó megoldás. Régen, míg nem volt aszalóm a fügét én is a sütőben aszaltam. Szilvát mag nélkül szoktam, mert főzéshez is használom és a vörösboros aszalt szivával töltött csirkemelltekercsben nem jó, ha benne van a mag. Esetleg nem próbáltad valamivel megmagasítani a tálcákat, hogy egészben belemenjen a szilva?
Szia! A citromfüvet megpróbáljuk, a mézzel bizonytalan vagyok. Drága mulatság.
Ha szilvabor receptről van szó, érdekel. Próbálkoztunk már szilvabort csinálni évekkel ezelőtt, de nem sikerült, nem volt finom, ezért azóta nem is kíséreltük meg újra.
Viszont, ha javasolhatok valamit: próbáljatok csipkebogyó bort készíteni. Ha jól sikerül, olyan, mintha aszút innátok. Ha vendégeinket csipkeborral kínáljuk, először mindig azt mondjuk nekik, hogy aszút bontottunk. Eddig mindenki elhitte, utána pedig kérték a receptet. Üdv. W8.
Sziasztok. Ahány vidék annyi népies elnevezés. Hivatalos neve:Vörösszilva. Ha a viaszréteget ledörzsölöd a gyümölcs haja vöröses. Az alföldön és a duna-tisza közén nagyon elterjed fajta,úgy tudom itt is alakúlt ki.Még 1 érdekesség:ez nem nemesített,vadon alakult ki ilyenre.
Szia. Én pont,hogy egészben szeretném aszalni,sőtt maggal eggyütt. Ilyet utoljára tizenéves koromban ettem,azóta nem tudok ilyet venni,pedig ez a kedvencem.
Szia. Szilvalekvárbol szerintem is a cukornélküli a legtutibb. Próbáld ki az ecettel főzését,áll. így keverés nélkül sem ég oda.A baracklekvárt én tavaj cukor helyett mézzel+citromfűvel csináltam. Fincsi lett. Idén Feketeerdő dzsemet készítek majd.
Heló. A szilvalekvárbol nekem is az a kedvencem amihez főzéskor nem adnak cukrot,mi is így csináljuk. A baracklekvárt próbáld ki cukor helyett mézzel főzni +citromfűvel. Nagyon fincsi tavaj kipróbáltam. Idén a Feketeerdődzsemet fogom megcsinálni. Nyam-nyam.
Nem szoktam írni túl gyakran, inkább csak olvasom a fórumot, de most billentyűt ragadok. :) Hogy bonyolítsam a dolgot, nálunk (Heves-megye Ny-i része) az átalad is bemutatott szilvát Szentannai-szilvának hívják, mivel Anna-napkor (július 26.) már rendszerint érett. Erre tökéletesen illik a leírás; húsa zöldes íze jellegtelen, a héját ha rágjuk akkor előjön a jellegzetes kesernyés íze. Valamikor nekünk is volt de kivágtam, mivel nem potyogott le, így kézzel kellett szedni létráról, darázscsípéseket elszenvedve, továbbá kész moníliafészek volt. Egyébként termésbiztonsága egész jó , szinte mindig bőven termett. Felhasználni leginkább pálinkának vagy lekvárnak szoktuk, úgy nem jelentkezett a kesernyés íz. Ez a néhány éve kivágott fám termése: http://gallery.site.hu/d/10070427-1/Picture_21410301831.jpg
Boldogasszony szilvának nálunk egy augusztus közepe táján érő (gondolom Nagyboldogasszony napja miatt: augusztus 15.) szilvát hívnak, mely viszont jellegzetesen zamatos, édes. Húsa sárgás, maghoz közel pirosas, éretten krémes, ikrás állagú. Az illata is egészen jellegzetes, zamatos. A gyümölcs hosszúkásabb, nagyobb szemű az előző fajtához képest. Ez éréskor lerázható a fáról. Nem olyan bőtermő, mint az előző fajta, de rendszeresen terem. Egyetlen szépséghibája, hogy a szilvamoly némely évben károsítja. A sarka vírus is gyakoribb, mint a másik fajtán, de gyümölcse így is élvezhető és nem hullajtja el a fertőzött fa sem. Még nem teljesen érett boldogasszony szilva: http://gallery.site.hu/d/10069526-1/Picture_21410301781.jpg
Köszi a darálós ötletet. Mi festékkeverővel zúztuk a gyümölcsöt, mielőtt az üstbe tettük. A festékkeverő ezek szerint szinte egyben hagyta a barack héját. A daráló tapasztalatatok alapján inkább aprítja, így tünteti el.
A szilvalekvár készítéséhez hasonlóan, a barackot is hosszú-hosszú órákig keverjük, így sűrítjük be. Tavaly 100 kg barackhoz 3 kg cukrott tettünk a keverés végén. A szilvához egy szemet sem, mert önmagában is édes volt. A lekvár kihozatal barackból is és szilvából is a gyümölcsre számítva kb. 20 % sem lett, azaz kb 100 kg gyümölcsből 20 üveg lekvár várható. Viszont olyan finomak az így készült lekvárok, hogy nincs jelző, amelyik az én szótáramban ráillene. Üdv. W8.
Ha voltak ott mínuszok, akkor biztosan ki fog kelni valamennyi. Ha nem, akkor bizonytalan, mert ugy tudom a magokban olyan csirázásgátló anyag van, ami a fagy hatására bomlik el. (Ez a trükkje a magnak, hogy nehogy ősszel kikeljen és télen elfaggyon.)