Keresés

Részletes keresés

Lajos720 Creative Commons License 2020.04.07 0 0 15068

Kb 40 méteren belül 4 alanyon van egy pár Chastar om.A leghamarabban a gf , utána keserű mandula majd vadoszibarack és mirobalan a nyitási sorrend,de a különbség nem több két napnál

. Az nekem is feltűnt, hogy a gf  a vegetativ   novekedest hamarabb inditja.Most ultettem az első   rootpac-r alanyu fákat úgy őszi mint kajszi ban . Állítólag a fakadast nem, csak az érést gyorsítja.Majd meglátjuk.

Előzmény: Mozo66 (15066)
Laca9876 Creative Commons License 2020.04.07 0 0 15067

A virággal kapcsolatos megfigyelésed én is osztom , szerintem is igazad van. Itt egy példa a kertemből egy harang virágzatú fajta nem fagyott el a többi nagyvirágú igen. A kép tegnap készült.

Előzmény: Mozo66 (15066)
Mozo66 Creative Commons License 2020.04.07 0 0 15066

Jó  az elgondolás , de az én tapasztalatom az , hogy a mandula nem igen késlelteti a virágzást pl a vadőszibarack alanyhoz képest . A mandula mifelénk az idén is már február közepén elkezdett virágozni .   A másik probléma a mandulával az , hogy magonc formájában nagyon nagy szórást mutat minden téren ...indulás , növekedés , ellenállóság ...stb . Sajnos a mandula alanyon a fagyrepedés is erősen érinti ha olyan a helyzet ( nálam komoly problémát , lepusztulást okozott pár éveben ) .  Az őszibarack alany lenne ez irányban a megoldás de ott meg a növekedés erély talaj , szárazságtűrés a probléma ( öntözni kell ) .  Megint csak vissza térünk a Cadaman alanyra amiben nincs mandula hanem ha jól tudom két barack hibridje amin én azt láttam , hogy jóval kevésbé érinti a fagyrepedés mint a GF et és a mandulát viszont talajtúrése és egyébb dolgok olyan jók mint a Gf esetében .  Persze ezzel meg az a baj hogy beszerezhetetlen .

De szerintem a nemes tulajdonságai meghatározóbbak pl az idén nálam Gf alanyon a kisvirágú ( harang ) fajtákon sokkal jobban maradt mint a nagyvirágúakon ( rózsa ) amint írtam a Cresthavenen gyakorlatilag nincs fagyás és az ugyan akkor érő Royal Pride -on ami a mellette levő sor meg nincs ép virág . Tehát nem az alany határozza meg elsősorban hanem a nemes .  A másik amit figyelni kell a virág fajtája ( rózsa  - harang ) mellet az a lombrügyak indulása . Én azt veszem észre hogy egyenes arányban áll a hajtásrügyek fejlettsége és a fagytűrés függetlenül a virágzat állapotától .  Tehát erős hajtásképződést produkáló fajtán   még a zártabb rügyek is elfagynak ahol meg gyenge a hajtás ott a nyílottabb rügyek is jól túlélik .

Ha valaki tuttira akar menni akkor őszibarack alanyon ha esetleg hozzá tud jutni akkor cadamanon próbálja meg a harangvirágú fajtákat amik a lehető legkésőbb hozzák a lombhajtást  cresthaven , glohaven  , champion , incroccio , redhaven , early rh , nektar h ...ilyeneket .  Mi is ezeket fogjuk most gf alanyra tenni .

Előzmény: Laca9876 (15062)
vegyigyümi10 Creative Commons License 2020.04.06 0 0 15065

Nálunk 2 hete -6,2 C vitte a virágzó kajszi min.80 %-át,utána minden nap fagyott -3-4 C fokok voltak,a leghidegebb - 7,8 és -9,3 C volt...és tegnap találtam 2 zöld bibét a több száz átvizsgált lefagyott virág között...igazi túlélők.

Előzmény: Ali-bá (15064)
Ali-bá Creative Commons License 2020.04.06 0 0 15064

Mind elfagyott.

Előzmény: Vebber (15060)
Laca9876 Creative Commons License 2020.04.06 0 0 15063

Bocsi úgy látom a kajsziba irtam ami igazán az őszibarackos topikba kellet volna.

Előzmény: Laca9876 (15062)
Laca9876 Creative Commons License 2020.04.06 0 1 15062

Úgy gondolom nem csak a fajtákat kellene nézegetni vizsgálni melyik fagytűrőbb, hanem az alanyokat is meg kellene vizsgálni. Az új fajták és újratelepített barackosok nagy része Gf677 re van oltva ami tudvalevően nagyon korán elkezdi nyomni a nemest. Talán vissza kéne térni pl.: a mandulára vagy valamílyen hasonló hagyományos vagy hozzá hasonló fajtára. Nekem van például Increciom GF -en és mandulán is . Ami mandulán van később virágzik és így kevésbé vagy egyáltalán nem károsította a fagy. A Gf-es majdnem 1 héttel korábban virágzik és volt benne fagykár. Ezért csak csínján az átszemzéssel mert nem biztos hogy minden esetben jó megoldás szerintem. Viszont van olyan fajta is ami később virágzik Gf-en is pl. Maria Rosa. Szerintem mindent meg kell vizsgálni ( fajta , alany) úgy lehet sikert elérni.

Jana12 Creative Commons License 2020.04.06 0 0 15061

Nem akarok én negatív lenni, de azért ahol tényleg -8, -10 fok volt / például nálam/

ott a piros bimbó vagy később kinyílt virág sem garancia. Ahol a piros bimbó nem mozdul, az biztosan

besült, de például nálam a később kinyíltak közepén lévő bibe is totálkáros.

Amit Oligazda meg Mozo leírt a faggyal, fajtákkal kapcsolatban, nálam is totál egyező.

Anno még azért Stiszteletes leírt egy nagyon jó dolgot, egyszerűen a kajszi fáját muszáj lenne fölvinni 3

méter magasság fölé. Miközben szeretnénk a földről megoldani sok mindent a műveléssel kapcsolatban,

a termésbiztonság miatt későbbi virágzásúakkal 3 méter magasság fölött nagyobb az esély a megmaradásra

fagyok esetén.

Vebber Creative Commons License 2020.04.06 0 0 15060

A többi említett későn nyíló virágú fajtával mi lett? Budapest, stb.

Előzmény: Ali-bá (15036)
Vebber Creative Commons License 2020.04.06 0 1 15059

Nem válogatós, szinte bármelyik sága jó porzó. Néhány később nyíló virág, magasabb fákon megmaradt virágok, stb. jól jönnek.

Előzmény: Ali-bá (15036)
Dav32g Creative Commons License 2020.04.06 0 0 15058

Pontosabban csak pirosbimbos volt a fagykor. 

Előzmény: Dav32g (15057)
Dav32g Creative Commons License 2020.04.06 0 0 15057

Nekem a mandulakajszimat érte - 10 fok. Több mint a fele virag kibirta a fagyot. 

diospyros Creative Commons License 2020.04.06 0 0 15056

fajtaszerkezet: igen, 1-2 fajt és néhány fajtát öngyilkosság termeszteni...

olyan ez , mint a pénzpiacon a diverzifikálás...

---

mogyoróval (is) fogok diverzifikálni... :) az legalább nem fagyott el (a mandula is elfagyott, valszeg.)

Előzmény: Mozo66 (15043)
diospyros Creative Commons License 2020.04.06 0 0 15055

átszemzés: igen,

már tervezhetjük is, nincs értelme várni, évet (éveket) veszíteni.

a sweet red lesz az első. van 1 nagy és 2 kicsi fa. az volt a "baj" h 2017-ben (azt hiszem) szép, sok és finom volt a sweet red, és így gyorsan ültettünk még kettőt... 

egyértelmű, hogy 1-2 év fajtatapasztalatával nem lehet dönteni sem telepítésről, sem kivágásról...

így a nagy sweet red azért marad, a 2 kicsiből első körben az egyik át lesz szemezve, ha az nem sikerül, majd jövőre oltva... majd jön a másik is...

Előzmény: Mozo66 (15041)
diospyros Creative Commons License 2020.04.06 0 0 15054

elvétve találtam elkésett virágokat, amik most fognak kinyílni, vagy most nyílnak.

sajnos ez 5 fából 1, azon meg 1-3 virág...

---

nem tudom, lesz-e 60 fán 6 kiló? 60 kiló már csoda lenne...

most abban sem nagyon bízok, hogy sok 40) fajta van.

2018-ban (márc. 1. -18 fok) volt fajta, amin 30-40% is lett, de ez most más volt és tartós...

ennek ellenére az egyik kis menekülő út, a több fajta. (mostani helyzetre, mint írtam nem volt megoldás -valószínűleg, meglátjuk-.)

a későn virágzó fajta sem lenne rossz ötlet, de most úgy jött többször is a fagy, hogy mindegy volt, a fagy nem bízta a véletlenre, ezzel a 2 hullámmal. ami maradt volna is ment a mugyéba.

fagyvédelem hordós lesz, mert a gyertya drága, értelmetlen. ami fontos, gyűjteni kell az ágnyesedéket. majd jól fog jönni a (vitát kiváltó) sövény fáim, mert 1200 fából lesz faanyag bőven... :)

igaz, ez is 1 nap fagy esetén lenne "ideális", több nap védekezés kivitelezhetetlen, meg az embert is leamortizálná...

és persze kondícionálás. (ez most kevés volt.)

Előzmény: beetee (15018)
diospyros Creative Commons License 2020.04.06 0 0 15053

"érdemes lenne egy minél később termő, azaz minél később virágzó fajtát ültetni. "

nem feltétlen (sőt) van kapcsolat a virágzás és érés között.

jó példa erre a Farclo, ami a legkésőbbi fajta, mégis akkor virágzott, mint a többi.

és jól le is fagyott az összes virág... :( 

Előzmény: gkviiper (15002)
Olligazda Creative Commons License 2020.04.05 0 0 15052

Köszi.Nálam még nem olyan szomorú a helyzet mint Mozónál. Igaz hogy a legnagyobb termésű rész fagyott el de még lehet annyi kajszi amivel ki tudom szolgálni az állandó vevőimet és a piacra is jut esetleg kajszi.

Egyébként pálinka szempontjából nekem még  mindíg a magyar fajták bizonyítottak minőségben.

Talán ezért sem mertem bevállalni az új fajták telepítését és nem bántam meg.

Többször voltam Tordason fajtabemutató és az új fajták mellett mindíg volt de meg ha ami elbizonytalanított.Néha már kicsit maradinak éreztem magam de ahogy Mozó is irta rá kell menni a régebbi már bizonyított fajtákra.

Akinek megélhetése nem kockáztathat ,hogy 1-2 évben bejön a többi évben meg bukta.

Előzmény: Benedek János (15048)
Olligazda Creative Commons License 2020.04.05 0 0 15051

Nálam is volt ilyen felemelkedés,süllyedés de nem tudtam ez mit jelent.Emelkedéskor bizakodás volt de aztán mindíg jött a süllyedés .

Most már tudom mit jelent ez.

Előzmény: Mozo66 (15042)
Olligazda Creative Commons License 2020.04.05 0 0 15050

Nagyon sajnálom.

Éreztem  hogy gond lesz nálatok is a fejlődésbeli előny miatt.Talán a védekezés sikerében bíztam de kiderült hogy ez is csak eseti megoldást bíztosít a termelőknek.

A fagyott területen van 100 őszink is ami még virágzás előtt tart.Úgy néz ki ez még megúszta,nagyrészt Early redhaven,Dixired,Redhaven,Mariska.

Egyébként ebben a bizonytalan piaci helyzetben ne ütött annyira szíven a kajszi fagyása mint az előző években.Nehéz belegondolni most az értékesítés helyzetébe a jelen pillanatban.

madpapa2 Creative Commons License 2020.04.05 0 0 15049

Erre nem lehet mit mondani csak azt, hogy fogadd őszinte részvétem. Mélységesen elszomorító, hogy mennyi várakozás, mennyi munka, befektetés tud elillanni relatíve rövid idő alatt. Bele sem merek gondolni, hogy a fagygyertyások hogy jártak. Iszonyat pénzt toltak bele ebbe a sziszifuszi küzdelembe. Nem tudom hányukat vitte ez az időjárás csődközelbe. Mélységesen lehangoló ez az egész. Nem tudom fagykár enyhítésre lehet benyújtani igényt? Nem próbálkoztok meg vele?

Benedek János Creative Commons License 2020.04.05 0 0 15048

Sajnálom! Szerencse, hogy a masik ültetvényben nem lett kár.

Itt az Alföldön ha lenne északi fekvés, oda ültetnék.

Előzmény: Olligazda (15040)
Benedek János Creative Commons License 2020.04.05 0 0 15047

Nagyon sajnálom! Amit a fajtakról írsz, az ide az Alföldre még fokozottabban vonatkozik.

Törölt nick Creative Commons License 2020.04.05 0 0 15046

Én szívem szerint a körtét erősíteném / már amennyire ez nálam számít.../...egy bajom van vele, hogy a leglassabban fordul termőre...ettől függetlenül én idén megkezdem a körte és főleg az alma erősítését / nem gagyi fajtákkal.../ , ősziből én is jobban a bevált régebbieket használom .

Körtéből az olasz nyáriak / Etrusca, Tosca, Turandot, Carmen már produkált , van még Norma ...meg egypár ami jó lenne ha lenne :) / kiválthatják a barackok egy részét. erőteljes növekedésűek, jó termőképességűek, szépek, finomak...mi kell még.

Mozo66 Creative Commons License 2020.04.05 0 0 15045

Ha a kajszin maradt akkor az őszibarackon is maradni fog . Rovarölőt majd a virágzás után kell használni . A Dithane-t hagyd ki egy darabig ...majd ha erősek lesznek a levelek .

Előzmény: Csatika89 (15044)
Csatika89 Creative Commons License 2020.04.05 0 0 15044

Szia, sajnálom a helyzeted de tudjuk a mg-ban  Ilyen szakmai kihívásokkal kell szembenéznünk a következő években is a klímaváltozás miatt is. Nekem a göncin a fa felétől lefelé kb 80% a elfagyott a közepétöl felfelé elég jó. Voltak olyan fáim ami még csak 40%ban volt kivirágozva a fagyos reggeleken. Ezek lebarnultak de vannak olyanok amik most vannak csak teljes virágban. Egy hete fújtam corussal+dithannal. Ma újra ugyan ezzel permeteztem. Legközelebb folicurral szeretném + valami kontaktal. Mérget használhatók? Őszibarackjaim gyönyörűen berakodva. Pirosbimbóban volt javában mikor jöttek a fagyos reggelek - 5-6. Ma néztem hátha kivirágoznak, de ugyan olyanok. Mintha be lennének sűlve. Valószínű hogy elfagyott? Pedig napokon belül ki kellene nyíljanak. 

Mozo66 Creative Commons License 2020.04.05 0 0 15043

Az idei meg az elmúlt évek tapasztalata alapján úgy gondolom , hogy a fagyvédelem helyett a jó fajtaszerkezetre kell inkább a hangsúlyt fektetni ...legalább is ezen a  kistermelői szinten . Egy ilyen maszek gép használata még beleférhet ( olcsó ) de akár egy drága több milliós gép vagy a szintén milliós tétel parafingyertya nagyon veszélyes dolog , semmi garancia nincs hogy 2-3 védekezés után nem fog mégis elfagyni , ebben az esetben nem csak a termés megy el hanem a védelem ára is .  Láttam riportot hogy a Balaton mellett 3 éjszaka védekeztek gyertyával .... mennyibe került ez eddig és még csak április eleje van ( persze sikerüljön nekik )  . 

Mi erősítjük a biztonságos fajták arányát és ha viszi a kajszit meg a korai őszibarackot ,  vigye ... akkor áruljuk a maradékot .

Mozo66 Creative Commons License 2020.04.05 0 1 15042

Sajnos egy másik felismerést is kellett tennünk a szállított hideget tényleg nehéz kivédeni ( vagy esetleg nagyon drágán ) az a lehűlés ami folyamatos lassú ereszkedés jobban védhető mint ami most volt hogy fél óra alatt esik 2-3 fokot majd visszamelegszik majd újra lehűl .  A hőmérséklet grafikon szépen mutatja hogy milyen jellegű a fagy ha ereszkedik az kisugárzott ha olyan mint a púposteve akkor szállított .

A lényeg valóban az , hogy milyen stádiumban éri a fagy a virágzatot ha lehet késleltetni akkor jó de vannak és lesznek is olyan fagyok amiket nem lehet kivédeni .

Előzmény: Olligazda (15040)
Mozo66 Creative Commons License 2020.04.05 0 1 15041

Kellett pár nap mire összeszedem a gondolataim mert nálam is tarolt a fagy .  A szerda hajnal átment 0  -1  körül azt hittem a csütörtököt csak megúszom már , de nem , már éjfélkor 0 volt 1 órakor -3    és utána   -4  és  -5 között meg egy kicsit alatta .  Sajnos szállított hideg volt mert ingadozott le -fel és hiába mentünk a 2 géppel és gyújtottunk kb 70 máglyát ...eltüzeltünk 50 mázsa fát de tarolt .

A kajszi totál de az őszibarack jobban bánt mert rájöttünk , hogy rossz döntés volt a " modern " fajtákkal való bepróbálkozás kb annyira fagytűrőek mint a kajszi tehát ha az megy akkor megy az őszi is . Én kb a 12 -es fagyhoz tudom hasonlítani ott is totál volt a kajszi de az őszibarackok jól túlélték az akkori -4   -5 öt . Természetesen az akkori fajták elsősorban a haven-ek meg a többi régebbi fajta .

Ami maradt az a szilva ...bár ott is van fagyás de az azért jól túlélte a körte azon nincs fagyás és  barackból a Cresthaven  ...szintén fagyásmentes az Alirosada és a Maria Bianca talán a későieken lesz valamennyi szórvány de barackból talán 15 % om maradt .

Már meg van a B terv .  Előrehozzuk a jövőre tervezet telepítést az idei év figyelembevételével ... visszajönnek a régi fajták a havenek , Incroccio , Suncrest meg ami jó volt még és a Royalokat meg a többi korán indulót átszemezzük .  Szerintem gyakoriak lesznek az ilyen helyzetek , hogy korán indul minden és utána jönnek a fagyok  futószalagon . A probléma a korai indulása a fajtáknak ami egy korainál bevállalható de egy közép vagy késői fajtánál már nem .

Lesz egy szabad nyaram ami most ez a vírusmizéria idején még akár elfogadható is kb augusztus közepén lesz árum addigra remélem már rendeződik is a helyzet .

Olligazda Creative Commons License 2020.04.05 0 2 15040

Egy valamit figyelembe kell venni.A kajszi fajták között virágzáskori fagytűrésben minimális a különbség. Teljes virágzásban a fajták között csak max 1-2 fok eltérés lehet.A teljes virágzásban védekezés nélkül egyik fajta sem fogja túlélni a mínusz 5-6 fokot mint a héten is volt. Ha szeretnél nagyobb fagytűrést akkor az a legjobb megoldás ha olyan fekvésben ültetsz kajszit ahol későn fakad,ezzel elveszted a koraiságot de cserében túlélhetsz egy tavaszi lehűlést.

A márciusi hideg betöréskor Mozó-ék védekeztek és még így is volt fagykáruk a virágzó ültetvényben, nálam akkor védekezés nélkül sem volt kár mert zártak voltak a virágok.

A képek alapján kettőnk között 6-8 nap különbség van fejlődésben.

Április elején ismét erőteljes lehűlés érkezett,ekkor már nálunk is virágzásban volt minden fajta.

Március 31 és április 1 hajnalban csak -2 fokig hűlt a levegő egy meleg párna miatt úgy hogy tőlünk 6 km-re volt mínusz 6 fok is.Fagykár nem látszott egyik reggel sem egyik fajtán sem.

Április 2 hajnalban az egyik ültetvényünkben -6 fokig hűlt a levegő.

BB gabona használata ellenére is első látásra 90%-os fagykárt szenvedett minden fajta(bergeval,harcot,orangered,goldrich.hargrand)

A másik ültetvényünkben csak -1 fok volt ugyanezen a reggelen.Itt nincs fagykár pedig itt van Auróra is ami már virágzás után jár így még érzékenyebb fázisban van.

A lényeg tehát a hőmérséklet és a fejlődési fázis.A legjobb fagyvédelem ha a virág még zárva van a hideg alatt.

Előzmény: gkviiper (15037)
BAttila1964 Creative Commons License 2020.04.05 0 0 15039

Nem akarlak elkeseríteni, de nálam a Harlayne idén 100% fagykár, a Bergeron talán 98%... (Kuresia 99%, Ceglédi arany 90%)

Előzmény: gkviiper (15037)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!