Úgy általában: sok találatot (bizonyítékot) köszönhetünk a NORC- nak, majd később a gugli utcaképnek, valamint a múzeumi képeslap gyűjteménynek és újabban a delcampe árveréri oldalnak is.
Az első mindig... Az a vicces, hogy nem emlékszem, hogyan találtam meg a Fortepant. Az megvan, hogy heteken át nézem a képeket meg olvasom a több ezer hszt a megfejtések topikban. Tán a Bp annóról keveredtem oda? Sosem fog kiderülni.
Kérhetek valamit? Dolgozom egy opuszon, és szükségem lenne a kedvenc Fortepan-megfejtéseitekre. Lehet saját vagy másé, régi vagy új, ráismeréses vagy hosszan nyomozós, egyéni siker vagy közösségi. Minél többet írtok, annál jobb, majd ügyesen válogatok. Köszönöm!
Teljesen lehetetlen. Két és fél évig volt egészségügyi miniszter, a hidegháború legdurvább éveiben. Előtte szövőnő, utána mellőzött káder, aki haláláig ki sem tette a lábát Pesterzsébetről. Megeszem a cipőmet, ha Pozsonyig eljutott.
Végülis, ez alapján dr Dienes-Oehm különindoklásában leírt aggály teljesen jogos volt.
"E törvény indokolásának és a miniszteri expozénak a határozat indokolásában való eltúlzott szövegszerű idézése azonban azt a látszatot kelti, mintha a törvényhozó akkori erkölcsi megítélésének ma is érvényesülnie kellene a magánviszonyokban, azaz a formális tiltás teljesüléséhez mai viszonyaink közepette ugyanolyan társadalmi érdek és elvárás fűződne."
Ezt akartam már két hete betenni nektek. December 13-i képek.
Ez meg a bónusz, ha mér arra jártam. Nem a Horváth-házat építik éppen át, azt már a felismerhetetlenségig átépítették évekkel ezelőtt. (A sárga, tornyos az.)
Az ügyvédem ez ügyben júliusban nekem küldött levele:
------
Csatoltan küldöm a címhasználat ügyében az AB határozat kivonatát, azzal, hogy a vitatott jogszabály - érdekes módon - a vitézi címről nem rendelkezett, tehát azt elvileg a szocializmus idején is lehetett volna használni. Vitézi és lovagrendek jelenleg is működnek Magyarországon a társadalmi szervezetekre vonatkozó jogszabályok alapján, ezek a szervezetek Vitézi és lovagi címet most is adományoznak. Ha a névjegykártyán aktív állományú rendőr rangja és beosztása szerepel, az szerintem sem magán névjegykártya, függetlenül attól, hogy azt kinek a pénzén nyomtatták. Azonban az AB határozat tükrében és az előzőleg kifejtettek szerint ez nem ütközik jogszabályba.
-------
Az AB 2011. okt. 24-25-i üléséről a rövid összefoglalót képként kaptam meg, így azt be kellene pötyögnöm. Csak az utolsó mondatát írom le:
"A nemesi címeknek és rangoknak a magánérintkezésben a mellőzése elvárt, de a használata nem korlátozott."