Szilvafajták, szilvatermesztés, szilvapálinka, szilvalekvár ... és ami még a szilvához kapcsolódik.
Ha van valaki aki él-hal a szilváért, vagy legalább szereti, az vegye pártfogásba ezt a topicot.
Szia W8. Az a szilva pont jó lessz. Szilvabor recept:3,5 l víz, 1,3kg cukor, 2,7kg szilva(érett legyen de ne túl lágy). 1 edényben törd össze a szilvát a cukor felével,öntsd rá a felforralt vizet. Keverd el és hagyd hülni kézmelegre. Rakj hozzá borélesztőt. Lefedve hagyd állni 2 napig. Ezután szűrd le valami nagyon aprójukú szürőn vagy ruhaanyagon,keverd el a maradék cukorral. Ekkor mehet az erjesztőedénybe,én üvegballonba erjesztem kotyogót rakok a szájába. Mikor elősször csitul a forrása,átfejtem. Ilyenkor megkóstolom ,s ha úgy érzem még rakok hozzá cukrot. Mikor teljesen kifort palackozni illik. Az arányokon persze változtathatsz,de minnél több a szilva annál jobb a bor. Próbáld ki fűszeres változatban is:első forráskor rakhatsz bele szegfűszeget,fahéjat ízlés szerint. Remélem neked is sikerül.
Nekem nincs semmilyen sarjam, csak az egyik telkemtől nem messze van egy elhagyott telek, ahol van sok sarj. Azért kérdeztem, hogy merre lax, mert ha közelebb laknál, onnan lehetne kiásni tetszőleges méretűt és mennyiségűt.
Ami azt illeti nekem van egy csodaringlóm, nem zöld, inkább áttetszős lila, és azárt akkora sincs mint egy alma. Sajnos vesszőt már nem tudok idén adni, esetleg szemező hajtást nyáron, vagy oltóvesszőt jövőre. (nem sok oltásra alkalmas vessző volt rajta)
Nálunk van a telken egy ilyen öregebb zöldringló-fa. Tavaly még adtam esélyt neki - mielőtt ágasfának visszavágtam volna - és termett is 5 szemet, onnan tudjuk, hogy az. :) Viszont a gondom vele az, hogy bár telistele van tavasszal virággal, mégsem termékenyülnek meg, hanem lehull mind. Kérdésem az, hogy azért, mert pollenadója nincs? Már ültettünk Beszterceit 3 éve, tavaly hozott 2 szem termést. Van másik szilvafa is (talán Stanley), az már elkezdett teremni szépen, jó nagy, diónyi lila és hamvas, magvaváló gyümölcsöket terem, isteni lett belőle az ecetes szilva. Ráadásként 2 másik kis csemete is került a kertbe a szülői háztól, ezek afféle magról kelt fácskák, Kíváncsi leszek, mi lesz belőlük.
Szervusztok!Ali Bá!Egy másik Fórumról biztatnak hogy lehet kérdezni Tőled szilvafa ügyben
is.Pár éve ettem a Tiszánál ÓRIÁS ZÖLDRINGLÓT de azóta a fa kiszáradt és sehol nem találkozom ezzel a csemetével de még a leírásával sem.A szilva kissebb alma nagyságu sárgászöld színü magvaváló nagyon finom és édes volt.A fa kb.25-30 éves lehetett
Netán ha ismernéd ezt a ringlót,talán tudnál tanácsot adni hol vagy hogy szerezhetném be!
Ali-bá! Egy másik fórumon a napokban elhangzott (íródott) néhány, pontosabban két kérdés körtefa, ill. cigánymeggyfa témakörben. Utólagos engedelmeddel a kollégék figyelmébe ajánlottalak. Ha rosszul tettem, elnézésedet kérem. Üdv. W8.
Üdv Ali-bá. Akkor felrakom ide a fórumra a szilvaborreceptet. Amúgy telefonrol vagyok fent,és senki emailcímét nem látom ha a nevére kattintok. Innen nem is tudok privire írni.
Ha nem túl hosszú (csak 50 sor), inkább ide írd, hátha más is szeretne szilvabort készíteni. Vagy ide röviden, priviben hosszan. (Ha a névre kattintasz akkor megtalálod bárki email címét.)
Szia wasser8-as. Hova írjam a receptet. A fórumra vagy privire. Ha privire akkor ide írj:borsika1979@freemail.hu ,mert a fórumrol nem tudok privire írni.
Sajnos pontos adatokat nem tudok, régen aszaltam fügét és akkor még gázsütőm volt, nem lehetett pontosan szabályozni a hőmérsékletet, de nagyon kis lángon volt. Kb. 50-60 fok lehetett és nyitva vot résnyire a sütőajtó. Az aszalás hossza nagyban függ attól is, hogy mennyi nedvesség van a gyümölcsben és mekkorák a darabok. Gyakran kell nézegetni és kiválogatni, ami már jó. Most már villanysütőm van, de abban nem aszaltam, mert vettünk forgótálcás aszalót, nekem bevált, azóta azt használom. Abban szilvát és barackot szoktam aszalni, mert a fügebokor kipusztult, nincs aszalnivaló füge.
A sütőajtót ventillátor mellett is nyitva tartanám.
Szia! Nagyon hálás lennék, ha egy Nálatok már bevált szilvabor receptjét leírnád. Nálunk minden évben a sógoromék jóvoltából elég sok szilva beesik az ajtón, mindig gondot jelent a hasznosítása. Reggel, délben és este nem lehet mindig szilvát, szilvalekvárt enni, viszont ha jó bort is tudnék csinálni belőle jobban szét lehetne húzni a szilva szezont. Aszalt szilva készítése ügyében is hasonló okok miatt ügyködök. Előre is köszönöm, üdv.: W8.
A borra visszaterve még. Idén is sok új különlegességet akarok még készíteni pl.:muskotályos mazsolabort. Szeretnék naspolyábol is csinálni,de nincs hozzá receptem. Valaki tud ilyet?