Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Segitséget szeretnék kérni, egy nyaraláson lett vásárolva ez a növény.... és nem igazán tudom , hogy milyen citrus lehet..... a leveleinek nincsen semmiféle citrom illata, és teljesen tüske nélküli, 2db virág van rajta, ill.... már most bimbóvá alakulóban vannak. A virágok igen hosszú száron vannak kb: 15cm köszönöm a segitséget üdv:ádám
Az idő ugye:relatív!Ezt Einstein IS vallotta,bár őt is sokan cáfolják..
Ezek a hozzászólásaitok akár Julius Caesar idejében is pontosan annyira voltak fontosak,vagy kevésbé fontosak,mint napjainkban,azaz felejthetőek.
Az ember régi célja,hogy a természetet,az időt és sok mindent körülírjon,definiáljon és a hatalmába kerítse ezáltal mindazt,mit végső soron leigáznia eleve reménytelen!Ezzel ti is vessetek számot és ne szaporítsátok a szót feleslegesen!Részemről e vitát lezártam:Poncirushajtatásra fel,emberek!
Jó a gyümi rajta egyébként (persze nem egy trifo kategória), és kicsit később terem ugyan:))
Viccet félretéve, elvileg cserépben is lehet 2 éves poncirus 4-5mm, de az tuti hogy kemény N-t kell nyomni, amit jól be kell állítani, mert ki is nyíródhat, meg sok víz is kell nyáron a növekedéshez. De akinek van kertje inkább szabadföldbe vesse, ott tényleg 2 év alatt olthatóbb állapotú lesz,mondjuk 5-6 mm talán akkor sem.
A dugvány jobban nő nálam, azzal is lehet próbálkozni.
De ha igazán jót akar az ember akkor Swingle, jól mondom?:)) A 3-4 éves fa 15 mm törsz átmérőjű, és szuper a gyökere is, nekem lement a talajban fél méter mélyen.
Nekem eddig nem sikerült 2 év alatt, cserépben! Eddig mindig 3 év kellet, de biztos én vagyok a béna! Ha valaki tudja a titkát hogy lehet 2 év alatt PT -nél elérni a 5mm törzsvastagságot akkor kérem ossza meg velem is! Köszönöm!
PS: eddig csak 1 pár Swingle -vel/Aurantium -al sikerült!
Hozzászólásodban tehát elismered,hogy 2éves volt, vetted (nem kaptad!),600ért és 45 centis volt.
Tehát magad is tapasztaltad,hogy kellő odafigyeléssel igenis LEHETSÉGES 2év neveléssel PONCIRUS (kikelt,előnevelt) magoncból oltható méretű alanyt előállítani!
Ja ,azt hittem , hogy tudjátok , hogy a felnyíló kis kép közepébe még bele kell kattintani ( Majd mégegyszer belekattintani). Ne a sarkán a piros x-et kattinsd meg. :)