"nem olyan drága az. Ennyit még megérne." Lehet hogy 1-2 hónapja rakta bele valami "szakember" az egyik RAM-ot, és most kiderül, hogy tök feleslegesen. Ez azért bosszantó.
"igényli-e a két tök egyforma ramot, vagy elég, ha csak mindkettő 2 gb-os, és egyezik a frekije, időzítése?" A méretének és az oldalankénti memóriaIC darabszámnak mindenképpen egyeznie kell. Ezeken túl minél inkább hasonlítanak, annál nagyobb az esély a hibátlan működésre.
Ezt nem tudom, de megnézem, ha legközelebb bekapcsol. A winchesterhez annyit, hogy olyankor is van lefagyás, ha épp nem történik semmi (nem nyitok meg új fület a böngészőn és más nagyobb alkalmazás sem fut, nem is indul el semmi). Gyakran akkor szeret kiakadni, amikor új oldalt/fület nyitok meg.
Van egy Toshiba A50-em. Pár napja kékhalállal kezdett kiakadni, méghozzá naponta többször. Tegnap óta viszont úgy fagyogat le, hogy "bezizzen" a képernyő és vége. Vajon lehet memóriahiba az ok?
Ricsi, látom, te nagy szaki vagy. Van két érdekes noti most nálam...
Az egyiken (msi 630x) A tapipad esetlegesen műkszik. Ha ki-be kapcsolgatom, akkor megy. Ha várok vele pár órát, akkor néha megy, néha nem.
Ha épp nem megy, akkor hiába indítgatom a gépet, a tapipad nem mozdul. (külső egérről megy) Ha elindítom csökkentett módban, rendszergazda felhasználóval, akkor egyszer csak elindul a tapipad.. Van ötleted?
Másik: távsegítség okán egy órára kikapcsolták a tűzfalat... beszedett egy olyan vírust, ami szinte mindent lebarmolt, ami a wsock-al kapcsolatos. Fájlokat, és registry bejegyzéseket is. Nem volt semmi hálózat, se tűzfal, se biztonsági központ, és a win is vagy 15 perc alatt indult el.. Tegnap visszababráltam a a wsock fájlokat, és a registryt.. Hálózat már van, viszonylag gyorsan is indul, de a biztonsági központ nem megy... Van ötleted, hogy ezt hogyan lehetne újra működésre bírni? (xp javító telepítés nem használ)
6-9e Ft egy 2 gigás sodimm.. nem olyan drága az. Ennyit még megérne. Kérdés csak, hogy ha ilyen kényes a memóriára a cucc, akkor igényli-e a két tök egyforma ramot, vagy elég, ha csak mindkettő 2 gb-os, és egyezik a frekije, időzítése?
Így van, erre számítottam: fele sávszélességgel működik a memória rendszered.
Ebből a helyzetből nem olcsó kikeveredni. Vagy a 2GB-osnak veszel egy párt, és az 1GB-osat megpróbálod eladni vagy beszámíttatni, vagy fordítva. Utóbbi olcsóbb, de a 2x1GB idővel kevés lehet, főként, hogy a VGA számára lefoglalt méretet nem tudod befolyásolni. A 2x2GB-nál pedig csak a nagyobb sávszélességet nyered, mert a jelenleg használt oprendszerek 3-3.5GB-nál többet nem tudnak használni. 64bites oprendszer kellene ehhez.
A notidnál a CPU-Z "Memory" füléről tudnál egy képernyőképet beszúrni ide? És nézd meg az SPD fület is, lenyitva a slot1-slot2-t, hogy mekkora modul size-t ír hozzájuk.
A Turion X2-ben integrált memóriavezérlő van, ezért az alaplapnak mindössze annyi köze van hozzá, hogy arra van forrasztva a 2 foglalat, és azon futnak a vezetőszálak procihoz.
Az AMD prociknál csak egyforma méretű modulokkal működik a dual-channel.
A 10-20%-ot pedig olyan tesztben olvashattad, ahol többmagos proci kizárólagosan használhatja a rendszermemóriát. Az integrált VGA viszont iszonyatos sávszélességet igényel. Mivel a procinak van cache, valamennyire védekezni tud a kisebb sávszél hatásai ellen. A VGA-nak viszont nagyon leesik a teljesítménye, ha lefeleződik a sávszélessége.
A dual channel kb. 10-20% sebességnövekedést tud produkálni. Normálisabb alaplapon, pl. ebben az acerben is, megy a két különböző ram modullal. Hisz a lényege csak annyi, hogy nagyobb sávszélességgel tudjon turkálni a ramokban.
A procid tudná a dual-channel memóriakezelést, de ez csak akkor működik, ha mindkét memória egyforma. Nálad így most lefeleződött a memóriasebesség, ami a procinak és az integrált VGA-nak is lerontja a sebességét.
őőőő az a durva h nem én huztam a VGA-n magátol lett ien... :) néztem biosba sajna nemlehet állitani :S, már kérdeztem, hogy szerintetek elfutna a GTA4 a gépen ? ( AMD Athlon 64 x2 dual-core 1,9ghz, Nvidia Geforce 8400M G, 3GB DDR2 )
A Turbo Cache azt jelenti, hogy a kártyádnak van egy kevés saját memóriája, amit ki tud egészíteni azzal, amit a rendszermemóriából adsz neki. Ha 800x600-ban játszadozol, teljesen felesleges 512MB-nál többet adni neki. Sőt, igazából már 256MB-nak is elégnek kell lennie.
Ha túl nagy memót adsz a VGA-nak, a felesleget semmire sem használja, viszont annyival kevesebb jut a Windowsnak, ami komolyan lassulhat, ha kevés memória van a gépben.
Véleményem szerint a legtöbb, amit érdemes tenni, hogy teszel bele 2 db 1 gb-os 800 mhz-es ramot. A biosban pedig annyi ramot adsz a videokártyának, amennyit csak lehet. (már ha lehet állítani a te gépeden)
találtam egy olyat, hogy nyomok egy jobb kliket az asztalon settings->advanced->adapter fül és itt azt irja h chip type: Geforce 8400M G DAC type: integratedRAMDAC memory size: 512mb ( és ez viszta allat csak 128 volt, akk most 512 es a video-karim ? am ez van a vga-rol irva a laptopra h Up to 1407mb Nvidia Geforce 8400M G Turbo Cache, tehat akk még lehetne feljebb is hoznom ? :O)
köszike minden, de találtam 1 régebbi windows-t egy eredeti másolatot ( nem pedig egy szét hack-elt foss-t) és azzal tökéletesen felment minden, nemvolt gond semmivel :) am a laptopom tipusa acer aspire 5520G szerintetek mennyit lehetne huzni a VGA-n ?:)
Notiban a réz hűtőbordának a CPU-val érintkező felületén van egy vastagabb alufóliához hasonló valami. Újrapasztázáskor ezt is el kell távolítani, vagy csak a régi hővezető paszta maradványait? Ezt azért kérdezem, mert más proci kerül a gépbe, és a fóliába jól láthatóan bele van nyomódva a korábbi proci magjának a téglalapja.
Távolíts el minden hangdriverrel kapcsolatos cumót a gépről, csinálj egy registry takarítást, majd a gyártó honlapján levő driverek közül először a chipset drivereket pakold fel, aztán a hangét. Az xp "új hardvert találtam" ablakában nem szabad a mégse gombra kattintani, mert akkor sok xp meghülyül...
..ja, ha van az eszközkezelőben felkiáltójeles hanggal kapcsolatos cucc, akkor azt is el kell először távolítani. (jobb gomb, eltávolítás)
Mi a pontos típusa a gépednek? ha megírod, ránézek a driverekre..
Okéy :) aham nagyon jolmegy, eddig kikapcsolt XP-t telepités közben most meg mindenprobléma nélkül felment, elmult a bugás, nem melegszik :) most új hibába akadtam :) felraktam egy régi XP-t ( mert más nemvolt itthon ) Windows XP Blade Edition-t és már leszedtem vagy 4 féle audio drivert de egyik se jo :S de hangnélkül kiprobáltam pár játékot :) és teljesétménybe igy tisztán és XP- allat elképesztő mennyivel jobb... PL a Crysis 800X600 mediumon fut szagatás mentesen Soilder of Fortune 3 is teljesen jol megy néha beszagat, de nemvészes... Sajnos nemtudom felrakni a hangot, kerestem ien setup log-ot, hova lehetne bemásloni az audio file-okat de sehol nemtaláltam :S, pedig manuálisan is megprobálnám megcsinálni... a setup-al az a baj, hogy bejön végig megy kér egy restartot, ujra inditom és semmi nem változik... esetleg nemtudsz segiteni találni valami log-ot h hova kell bemásolni a file-okat ? (az acer honlapjárol szedtem le és mégse jo, pedig jonak kéne lennie) :(
Neee... így is túl sok szétszedett notit látok.. :-)
"bemutató" célzattal keresgélek egy jó filcesre tömött laptophűtőt... Amikor beesik egy ilyen a szervizbe, vagy nincs nálam a fényképezőgép, vagy sürgős, és nincs idő fényképezni, vagy le van márülve a fényképezőben az elem.. :-)
Próbálgattad azóta a gépet? Most nem kapcsolgat ki?