Wakanoho és Baruto is 6-1-gyel végzett. Az észt fiú így nyilván megy vissza a juryoba, míg az orosz srác vélhetően a makushita eleje táján lesz a következő banzukén.
Döbbenetesen jó ez a mostani torna! Alig hittem a szememnek, mikor láttam, hogy Asa kikapott Ama-tól! Tochiazuma most már aligha hagyja elúszni ezt a tornagyőzelmet!
Bár nehéz elképzelni "összedolgozást" a szumóban, de mintha Asa ellen készült volna valami. Lélektanilag is nagyon jól jöhetett a riválisoknak, hogy ilyen sokan is tartották a lépést a yokozunával.
Csak a két régi ozekit sajnálom, hogy ilyen hamar búcsúztak. Ha még ők is ott lehettek volna a végén, az lett volna az igazi!
Egyébként, ha netán hármas/többes holtverseny alakul ki az utolsó nap végére, akkor hogyan bonyolítanának le egy rájátszást? Egy nap alatt, körmérkőzésekkel eldöntenék?
Most már nagy valószínűséggel a yusho Tochiazuma és Hakuho között fog eldőlni. Amennyiben holnap Azuma veri Hokutorikit (elég sanszos :) akkor Kotoosu és Asa már nem rúghat labdába.
A 14. nap programja elég nyilvánvaló volt, meg is mondtam előre :oD
A menők közül tán Hakuhónak van a legkönnyebb dolga (Hokutoriki, Tokitsuumi és vélhetően Kotooshu), míg Kotooshunak a legnehezebb (Tochiazuma, Asashoryu, Hakuho).
Érdekesség: Tamanoshima 1-7 állásról nem hajlandó benyelni a makekoshit, azóta ötöt nyert zsinórban.
Holnap már tényleg biztosra mennek a párosítással . Összerakták Tokitsumit Hakuhoval, Hokut pedig Tochiazumával. Ezzel Kotomitsuki megússza a 2 ozekit. Utolsó napon szvsz Kotooshu-Hakuho lesz.
Én az utóbbira tippelek, nem tartom elképzelhetőnek, hogy a yokozuna-ozeki összecsapások elmaradjanak. Illetve aztán az is lehet, hogy még azzal sem foglalkoznak, ha nyer, hát nyer, vigye a tornát felkiáltással.
Persze hittem én már sok mindent, aztán vagy bejött, vagy sem. :)
És mi van, ha Hokutoriki holnap megveri Hakuhot? Akkor elmarad Asa egyik ozeki elleni meccse és lesz Asa-Hoku meccs, vagy Hokut a két ozekivel eresztik össze szombat vasárnap?
Lehet, hogy a yokozunának már jár egy kis esélypótlék. ;)
És utánaturkásztam egy kicsit a korábbi győztes alacsony rangú (m10+)maegashiráknak.
2000 márciusában (Haru Basho) Takatoriki (M14) úgy nyert tornát, hogy csak az utolsó 5 napban kapott sanyaku ellenfeleket. Akkor csak yokozunából volt 4 (bár Wakanohana visszalépett a torna során), és még az utolsó napon is, rajta kívül 3 yokozuna és 2 sekiwake is esélyes volt a tornagyőzelemre (rájátszással). De Takatoriki megnyerte az utolsó mérkőzését (az egyik győzelmi esélyes sekiwake ellen), és ezzel mindenkit maga mögé utasított. Ha veszít, hármas holtverseny lett volna.
1998 novemberében Kotonishiki (M12) a 12. napon, 11 győzelem (és 0 vereség) után kapta az első sanyaku ellenfelet, mondjuk egyből egy yokozunát (kikapott, így lett 11-1) utána egy ózekit (nyert, így lett 12-1), majd a másik yokozunát (nyert 13-1, és ekkorra már mindenkinek volt rajta kívül legalább 2 veresége) és itt már övé volt a torna. Az utolsó napon már gyengébb ellenfelet kapott (Kyokushuzan, ő is M12, 8-6-ra állt).
Ezek alapján valószínűsíthető, hogy az alulról érkező rikisiknek elég jó esélye van arra, hogy csak a torna legvégén tekintsék őket esélyesnek, így aztán elkerülhessenek néhány erős ellenfelet. De azért 2-3 esélyesen még így is át kell magukat verekedniük.
Hokutorikinek Hakuho lesz a második esélyes (és az első sanyaku). Így az előző két esethez viszonyítva kapott egy nap haladékot.
De talán még érdekesebb Tokitsuumi esete. Ő szintén még az esélyesek közé tartozik, és (Hokutoriki kivételével) nem igazán kapott erős ellenfeleket. Sőt, a 13. napon is még az alsóházból való ellenféllel kell küzdenie.
Habár az Ama előtt álló maegeshirák közül Tokitenku, Takekaze, Tochinohana, Hakurozan, Asasekiryu és Kasuganishki is tuti make-koshival végez, így Ama egy 8-7-es kachi-koshival is elég sokat jöhet előre.
Annál is inkább, mert reméltem, hogy Ama legalább egy 9-6-ot összeszed, ami így elég nehéz lesz szegénynek. Ha holnap kikap Asától, akkor az utolsó két napon nem hibázhat. Igaz, ha csak egyet megnyer akkor a kachi-koshi már megvan. Milyen szép is lenne, ha Ama nyerni tudna.... álmodik a nyomor. :D
Ha elfogadjuk a Te forgatókönyvedet (és én hajlamos vagyok elfogadni, szerintem Osh megveri Azumát), akkor az utolsó két napnak nem négyen, hanem minimum öten, de inkább hatan fognak nekivágni (ha Tokitsuumi veri Kakizoét, amire megint csak merek fogadni).
Szóval meg lehet oldani, de akkor sem értem, miért van szükség holnap a tök fölösleges Asa-Ama meccsre, meg persze Tokitsuumit miért pont Kakizoéval akarják megállítani :oD