Keresés

Részletes keresés

Camille88 Creative Commons License 2012.03.18 0 0 215

Hát ilyen nehezet kérdeztem?

Camille88 Creative Commons License 2012.03.18 0 0 214

Régebben volt egy szilvafám, évekig olyan fehér penészes pöttyök voltak a terméseken, aztán ki is pusztult. Mi baja lehetett? Régen volt, vagy 15 éve. Nem számít már, csak kíváncsiságból kérdezem.

Józsi-bá Creative Commons License 2012.03.18 0 0 213

Néhány kép a szilvahimlő vírusfertőzésről, azért, hogy jobban felismerjük:
http://www.caf.wvu.edu/kearneysville/disease_descriptions/PPV/PPVGallery.htm

A Sharka vírus /PPV/ gazdanövényeinek listája hosszú: /szilva, kajszi, őszibarack, nektarin, cseresznye, meggy, mandula, vad Prunus fajták../pl.kökény, vadcseresznye stb../ valamint számos nem Prunus faj, többségük lágyszárú pl. Árvacsalán /fehér-, piros-, bársonyos-/, fehér here, réti boglárka, pásztortáska, fodros lórom, keszeg saláta, takarmány borsó ...stb., ezekről fertőzhet a vírus/. Nagyon részletes és jó az alábbi link, /a Google lefordítja, a képeket pedig ki lehet nagyítani/:
http://www.apsnet.org/publications/apsnetfeatures/pages/plumpoxpotyvirus.aspx
 .

http://massnrc.org/pests/pestFAQsheets/plumpoxvirus.html

Egy régi a táblázat:
A szilvafajták érzékenysége a szilvahimlő vírusfertőzéssel szemben:
http://www.tankonyvtar.hu/mezogazdasag/integralt-080904-198

Didergő Király Creative Commons License 2012.03.17 0 0 212

oké, értem. :( köszi!

Előzmény: Ali-bá (211)
Ali-bá Creative Commons License 2012.03.17 0 0 211

Hiába csinálsz vele akármit, kár a fáradságért, permetszerért, ha vírusos. http://www.gyumolcs-zoldseg.hu/cikkek/a_besztercei_szilva_es_utodai

http://www.weblapok.hu/benedek/ben1115.htm

Előzmény: Didergő Király (210)
Didergő Király Creative Commons License 2012.03.17 0 0 210

hát ez durva. :( annyira nem ismerem a fajtákat (mondjuk pont a besztercei az, amit névről ismerek), de valszeg besztercei, mert mielőtt ide beírtam volna, egy haverom faterjától kértem segítséget, de ő is csak panaszkodott, hogy a beszterceijének a magja olyan, mint amilyennek te leírtad, a gyümölcs eltorzul meg ilyenek. és emlékszem, hogy annak a fának is ugyanolyan a gyümölcse, mint az enyémnek. basszus, gyerekkoromban a szilvafákhoz hozzá sem kellett nyúlni. egy olyan helyen nőttem fel, ahol a környéken 30 éve elhagyott szőlős meg gyömölcsös kertek voltak, és ősszel zsákszám tudtunk szőlőt meg szilvát szedni (a szilva lehet, hogy nem besztercei volt, mert tüskés volt a fa ága, és egy kicsit kisebb méretű termést hozott, de rendes kék szilva volt). ja egyébként, amikor láttam, hogy ez a fa leszállóágba (haha) került, akkor tőle olyan 40 méterre, a ház másik oldalán ültettem egy csemetét (nagy valószínűséggel besztercei, mert a kertészetben azt kértem, hogy ne "lószilvát" adjanak, hanem ilyen "hagyományosat"), és eléggé meg voltam lepődve, amikor azt láttam, hogy már ilyen fiatalon sem ellenálló a fa. pöndörödnek a levelek meg ilyesmi. (asszem ezt csak lemosóztam).

Előzmény: Ali-bá (209)
Ali-bá Creative Commons License 2012.03.17 0 0 209

Nagy valószínűséggel a szilvafádat megtámadta a Sharka virus. Levéltetvek és kabócák terjesztik. A Besztercei szilva annyira érzékeny rá, hogy teljesen leromlik a fa, a szilvák érés előtt lehullanak. Sajnos lassan az egész országból kipusztul ez az ősi csodálatos zamatú fajta. (Ha a levélnem egyszínű zöld és a szilvamag nem egyszínű barna, hanem  foltos az biztos jel.)

Nincs más megoldás rá, le kell cserélni olyan fajtára amelyik ellen áll ennek a vírusnak!

Előzmény: Didergő Király (208)
Didergő Király Creative Commons License 2012.03.17 0 0 208

sziaszok! van egy kb. 15 éves szilvafám, aminek néhány évvel ezelőttig mindféle gondoskodás nélkül egészséges, bő termése volt. aztán egyik évben levéltetvek jelentek meg rajta, elkezdtek a levelek pöndörödni, nem fejlődtek ki teljesen, az ágak szárazabbak lettek, a termés először csak gyérült és rosszabb minőségű lett, a következő évben lehullott, mielőtt beért volna, tavaly meg már nem is termett. pedig az utóbbi három-négy évben lemosópermetezés és ilyen monília ellenni akármi is volt. meg legjobb tudásom szerint metszegettem (a beteg ágakat levágtam), de nem akar menni semmire. ahol jobban visszametszettem, és új, erős ágak nőttek, ott a levelek is egészségesebbek voltak, bár termés azokon az ágakon sem volt. kezdem már unni, hogy egy csomót foglalkozom vele, 100 kiló szilva árának megfelelő összeget ráköltök egy évben, de eredmény semmi (már annak is örülnék, ha egészségesen nézne ki, de nem teremne). egy fiatalító metszésre gondoltam, de kicsit tartok tőle, mert sok helyen nem nőttek új ágak, ahol erős metszést csináltam. mit javasoltok? (egyébként egy fiatalító metszés a szilva esetében hogy néz ki pontosan? nézegetem mindenfelé a szép szilvafákat, amiken látszik, hogy metszve voltak, de elég nehezen bírom a látottakat a gyakorlatba átültetni)

borsika79 Creative Commons License 2012.03.17 0 0 207
Szia W8. Szerintem mindkettőre tökéletes lessz.
Előzmény: Wassernyolcas (206)
Wassernyolcas Creative Commons License 2012.03.17 0 0 206

Szia! Köszi, figyelek majd rá. Tegnap ültettünk egy Bluefre szilvafát. Ugyan még korai, néhány évet kell még várni a termésére, de azért érdekelne, hogy szilvabort és aszalt szilvát szerinted lehet készíteni majd belőle? W8.

Előzmény: borsika79 (205)
borsika79 Creative Commons License 2012.03.15 0 0 205
Szia W8. Még annyiban javítanám magam,hogy a szilvát lehetőleg magozd ki ha megoldható összezúzás előtt.
Előzmény: Wassernyolcas (204)
Wassernyolcas Creative Commons License 2012.03.14 0 0 204

Szia! Köszönöm szépen a receptet. Nagy érdeklődéssel várom az őszt, ami így tavasszal talán elég furcsa. Üdv. W8.

Előzmény: borsika79 (203)
borsika79 Creative Commons License 2012.03.13 0 0 203
Szia W8. Az a szilva pont jó lessz. Szilvabor recept:3,5 l víz, 1,3kg cukor, 2,7kg szilva(érett legyen de ne túl lágy). 1 edényben törd össze a szilvát a cukor felével,öntsd rá a felforralt vizet. Keverd el és hagyd hülni kézmelegre. Rakj hozzá borélesztőt. Lefedve hagyd állni 2 napig. Ezután szűrd le valami nagyon aprójukú szürőn vagy ruhaanyagon,keverd el a maradék cukorral. Ekkor mehet az erjesztőedénybe,én üvegballonba erjesztem kotyogót rakok a szájába. Mikor elősször csitul a forrása,átfejtem. Ilyenkor megkóstolom ,s ha úgy érzem még rakok hozzá cukrot. Mikor teljesen kifort palackozni illik. Az arányokon persze változtathatsz,de minnél több a szilva annál jobb a bor. Próbáld ki fűszeres változatban is:első forráskor rakhatsz bele szegfűszeget,fahéjat ízlés szerint. Remélem neked is sikerül.
Előzmény: Wassernyolcas (187)
Flanell Creative Commons License 2012.03.13 0 0 202

Ez érdekes, mert nem lakunk messze egymástól.

Előzmény: kariko (158)
Flanell Creative Commons License 2012.03.13 0 0 201

Nekem nincs semmilyen sarjam, csak az egyik telkemtől nem messze van egy elhagyott telek, ahol van sok sarj. Azért kérdeztem, hogy merre lax, mert ha közelebb laknál, onnan lehetne kiásni tetszőleges méretűt és mennyiségűt.

Előzmény: ferenczidaniel (151)
jana001 Creative Commons License 2012.03.13 0 0 200

Köszönöm a választ ,megpróbálom.

Előzmény: gergerg (199)
gergerg Creative Commons License 2012.03.13 0 0 199
Igen, de ha még él a nemes, oltsd át a fattyát.
Előzmény: jana001 (198)
jana001 Creative Commons License 2012.03.12 0 0 198

Sziatok!

Ezen a topikon még nem írtam csak olvasgattam.

Van egy nagy szemű ringlót termő fánk.Nem tudom milyen fajta.

Elég öreg és göthös már de szeretném ha megmaradna.

Pár évvel ezelőtt tőből kihajtott. Pátyolgattuk a hajtást és kezdtünk

örülni,hogy tudjuk megújítani a fát. Akkor csalódtunk nagyot amikor

láttuk a leveléről,hogy az egész más mint a ringlóé. Megvártuk az

első termést ami sárga fosóka. A kérdésem a következő:

Károsodhat-e a ringló ha meghaggyuk a fosókát?

Köszönettel:jana

gergerg Creative Commons License 2012.03.12 0 0 197
Előzmény: gergerg (196)
gergerg Creative Commons License 2012.03.12 0 0 196

?

Előzmény: Pohárnok49 (194)
gergerg Creative Commons License 2012.03.12 0 0 195

Ami azt illeti nekem van egy csodaringlóm, nem zöld, inkább áttetszős lila, és azárt akkora  sincs mint egy alma. Sajnos vesszőt már nem tudok idén adni, esetleg szemező hajtást nyáron, vagy oltóvesszőt jövőre.  (nem sok oltásra alkalmas vessző volt rajta)

Előzmény: Pohárnok49 (186)
Pohárnok49 Creative Commons License 2012.03.12 0 0 194

ALI-BÁ!Köszönöm a gyors válaszodat, benned volt minden reményem...

Már a Dr.Surányit is kérdeztem de Ő sem tudott még segíteni.Nagyon megköszönném ha a

FÓRUMRÓL valaki tudna segíteni ennek az ÓRIÁS ZÖLDRINGLÓ-nak a fellelésében!

Szép estét mindenkinek!

ABorcsa Creative Commons License 2012.03.12 0 0 193

Ali-bá,

köszönöm a választ. Az ünnepek alatt készítek és teszek majd fel képet a mostmár cseppet sem ágasfa-jelölt zöldringlóról. :)

Előzmény: Ali-bá (191)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.12 0 0 192

:)...ne a Sieberz + a Starkl leírásait olvasd el a gyümölcsfajtákról...

Előzmény: borsika79 (188)
Ali-bá Creative Commons License 2012.03.12 0 0 191

Ha pollenhiánya van a zöld ringlónak, akkor ennyi szilva közül csak lesz ami megporozza. Várj még azzal az 'ágas fával'.

Előzmény: ABorcsa (190)
ABorcsa Creative Commons License 2012.03.12 0 0 190

Sziasztok!

Nálunk van a telken egy ilyen öregebb zöldringló-fa. Tavaly még adtam esélyt neki - mielőtt ágasfának visszavágtam volna - és termett is 5 szemet, onnan tudjuk, hogy az. :) Viszont a gondom vele az, hogy bár telistele van tavasszal virággal, mégsem termékenyülnek meg, hanem lehull mind. Kérdésem az, hogy azért, mert pollenadója nincs? Már ültettünk Beszterceit 3 éve, tavaly hozott 2 szem termést. Van másik szilvafa is (talán Stanley), az már elkezdett teremni szépen, jó nagy, diónyi lila és hamvas, magvaváló gyümölcsöket terem, isteni lett belőle az ecetes szilva. Ráadásként 2 másik kis csemete is került a kertbe a szülői háztól, ezek afféle magról kelt fácskák, Kíváncsi leszek, mi lesz belőlük.

Ezek esetleg lehetnek pollenadói a ringlónak?

Ali-bá Creative Commons License 2012.03.11 0 0 189

Gyermekkoromban nagyapámnak is volt. Sajnos nekem nincs, de itt biztosan akad jelentkező, aki küld neked oltóvesszőt, ha idén nem , akkor jövőre.

Előzmény: Pohárnok49 (186)
borsika79 Creative Commons License 2012.03.11 0 0 188
Üdv. Valakinek van esetleg Valor szilvája (alma nagyságú)?
Wassernyolcas Creative Commons License 2012.03.11 0 0 187

Elena a szilva(fa) fajta. Szép nagy termése van, ha jól emlékszem, némi dörzsölés után valóban kék színe lesz. Üdv. W8.

Előzmény: borsika79 (185)
Pohárnok49 Creative Commons License 2012.03.11 0 0 186

Szervusztok!Ali Bá!Egy másik Fórumról biztatnak hogy lehet kérdezni Tőled szilvafa ügyben

is.Pár éve ettem a Tiszánál ÓRIÁS ZÖLDRINGLÓT de azóta a fa kiszáradt és sehol nem találkozom ezzel a csemetével de még a leírásával sem.A szilva kissebb alma nagyságu sárgászöld színü magvaváló nagyon finom és édes volt.A fa kb.25-30 éves lehetett

Netán ha ismernéd ezt a ringlót,talán tudnál tanácsot adni hol vagy hogy szerezhetném be!

Előre is köszönöm:laszlojozsef@49freemail.hu

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!