Mert kosho statuszt kapott. (Tochiazuma illetve Kaio is volt igy, egyebkent). Ezt a szabalyt viszont 2004-ben eltoroltek.
kosho seido, arrangement which allowed rikishi who was injured during a honbasho torikumi to maintain his rank in the next honbasho (but only in one) despite the fact that he may have had to skip a whole honbasho due to the injury, rule was abolished in 2004.
Nézegettem régebbi statszikákat, és feltűnt, hogy Chiyonál kétszer is előfordult, hogy egy make-koshit követően el sem indult a következő tornán, és mégis maradhatott ozeki. Ez hogy van? Mitől függ az, hogy egy tornáról való hiányzás make-koshi lesz-e, vagy sem?
Ő volna Wakanoho (Soslan Gagloyev) az oroszok ifjú (18) reménysége, akiről Zombie is írt korábban. A legutobbi 6-1-gyel vélhetően a makushita elejére kerül, és még egy jó basho után akár már a juryoban is bemutatkozhat májusban.
Én amúgy mindhárom hawai óriást kedveltem, csak mióta Akbono szerintem elég bután belevágott a K1-be, azóta egy kicsit (sokat?) vesztett nimbuszából számomra. De Musashimarut és Konishikit változatlanul kedvelem. Konishiki esetében különösen ez a szegény gyerekek felkarolására létrehozott alapítvány szimpi.
Musa ennek ellenére is gyors, viszonylag ügyes volt és több technikát használt, mint Akebono és Konishiki. Érdekes viszont, hogy Takanohana megdöbbentően sokat -ránézésre 80 kilót- fogyott 3 év alatt, gyakorlatilag "normál" alkata van ismét. A többieknek ez nem jött össze.
A Sumo Kyokai honlapjáról letölthető PDF formátumban egy kis "kézikönyv", ami mindenki által végezhető szumó gyakorlatokat (Sumo-Kenko-taiso) tartalmaz az egészség megőrzése érdekében. Szerintem érdemes kipróbálni. Legalábbis én ki fogom. A szövetség mindenkinek (fiatalnak, idősnek, nőnek, férfinak) jó szívvel ajánlja ezeket a gyakorlatokat.
Nem hiszem. Összehasonlításképpen Musashimaru, 20 éves korában amikor még csak makushita volt már több mint 160 kiló volt, Kotooshu pedig már 23 éves lezs hamarosan. Az óriások jó részt a nagy testüknek köszönhetően jutottak fel a csúcsra sokkal kevésbé voltak technikásak mint a bolgár, mire ozekik lettek már megközelítették a 200-at. Konishikinek gyakorlatilag csak annyit kellett tenni, hogy ellenfelét maga előtt tartsa és gyalogoljon előre :) ez a stílus nagyon távol áll Kotooshutól.
Itt találtam egy kb. 40 perces filmet, ami Konishiki és Kirishima ozekik pályafutását mutatja be. Remek kis film, csak az a kár, hogy franciául van a kommentár. Azért érdemes megnézni, mert nagyon jó kis meccseket válogattak össze.
Nem tudjátok véletlenül, hogy hol lehet hozzájutni régebbi bashok videójához? Sajnos Konishikit nem láttam szumózni fénykorában, és nagyon érdekelne pl. 91-92-es bahsok felvétele, amikor két yushot is szerzett.
arra hogy ha nem verik körbe egymást akkor nem hiszem hogy mind az 5 el tudja érni a pozitiv mérleget....
pl ha most hakuho ozeki lesz és mondjuk azuma cimre tör kotooshu meg hoz egy 10-5 öt akkor az annyi győzelmet elszippant hogy tuti hogy a 2 öreg közül az egyik kiesik.
Miért kéne tartósan? Egy-két éves távlatban Kaio és Chiyotaikai visszalép, Kotooshu, Hakuho és Tochiazuma meg küzd a yokozuna címért. Nagy szerencsével akár mindhárom odaérhet.