Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Most bizonyította először ezt a tulajdonságát.Eddig ha fagyott akkor mindent vitt , ha nem akkor olyan volt mint a többi...igaz ílyen típusú tél vége-tavasz eleje sztem azért nem volt mióta kertészkedek.
A poén amúgy, hogy ki akartam cserélni őket /még volt/van belőle 2/ , de ezeket gyökeresen kellett volna kiszedni, hogy tudjak a helyükre ültetni , de nem volt rá időm a fontosabb munkák miatt, így maradt a csere őszre...vagy ezek után még meggondolom :)
150 fajta közül ez bizonyult a legjobb fagytűrésűnek osztrák kísérletek alapján: igen gazdagon, középkésőn virágzik és öntermékeny, emiatt igen korán fordul termőre, sokat és rendszeresen terem. A fagymentes években korán és erősen kell ritkítani a gyümölcsöket, különben elaprósodik. Gyümölcse középnagy, jó gyümölcshúskeménységű, világos narancssárga alapszínű, a napos oldalon, kb. a gyümölcs harmadáig piros fedőszínű, kellemes ízű. Kevéssel a Hargrand és a Magyar kajszi előtt vagy azokkal egyidőben érik.
Olvasva a hozzászólásaitokat, látom, hogy alany, virág forma, virágzás ideje, fagytűrés, ültetés helye, fagyvédelem mind meghatározók. Nálam lesz őszre egy kis védett hely, ahová a családnak idővel elég kajszit hozó "kemény 2db" fát el tudok ültetni. No de melyek azok az ajánlott tulajdonságú fajták, amik későn virágoznak??
-az alany témában : ősszel ültettem orange red-et Myrabolan 29c alanyon, a kérdésem annyi lenne hogy az álltalában kapható Myrabolan - tól illetve a St Julien alanytól mennyiben tér el habitusában?
Nekem az a véleményem hogy az alany kiválasztásánál elsősorban a talaj és a művelés módját kell figyelembe venni . Pl . ha meszes száraz a talaj és nincs mód rendszeres öntözésre akkor mandula vagy mandula-barack hibrid ha semleges talaj és mód van öntözésre akkor egy jól szelektált vadőszi jó választás lehet ... későbbi indulás fagyrepedésnek ellenáll kisebb az intolerancia alany -nemes között .
Most ilyen brutális fagy után mindenki próbál kitalálni valamit de azért nem lesz minden évben ilyen fagy és akkor a többi dolog is lényeges lesz .... szárazságtűrés , gyümölcsméret , szineződés , hozam ...stb ezekben meg jó a Gf alany . Persze más alanyok is jók lehetnek de pl az Ishtara a korai indulásával lehet hogy ebből a szempontból nem a legjobb . Én továbbra is fenntartom , hogy a nemes többet számít mint az alany ezen a téren . Ma néztem pl az Amandát ami igen korai fajta ellenére messze jobb túlélést mutat mint bármelyik Royal sőt azt is megkockáztatom , hogy az 1 so Amandán több lesz mint 4-5 sor Royalon . Amúgy az Amandán is viszonylag későn fakadnak a lombrügyek a koraisága ellenére .