Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
Szeretnék segítséget kérni fajtaválasztás ügyében. Olyan fajta cseresznyét szeretnék ültetni/oltani,szemezni, ami nem kukacosodik, tehát nem kell rendszeresen permetezni( vagy csukott szemmel enni).
Mivel a (nem-)kukacosság az érésidővel van összefüggésben ezért a korai és késői érésűekre gondoltam. Az eddigi tervek szerint a következő fajtákból fogok keríteni szapotízóanyagot:
-Rita
-Szomolyai
-Bigerrau Burlat
-Katalin
-Alex
Én úgy terveztem, hogy sajmeggy alanyba oltok/szemzek ősszel, illetve mikorra megnőnek eléggé az alanyok. Képek alapján úgy tűnt hasonló a talaj nálunk az Ali-báéhoz, vagyis itt az ő véleménye érdekel elsősorban. Ez az alany ott jól bevált és kompatibilis a cseresznyével?
Mint gergerg többször írta nála a későiek(Hedelfingeni, Katalin) sem kukacosodnak. Arra lennék kíváncsi, hogy ez vajon felénk(Debrecen) is így van-e? Ezt csak azért kérdőjelezem meg, mert még senkitől nem hallottam illetve olvastam ilyet. Ezzel kapcsolatban is elsősorban Ali-bá válaszára számítok, de mástól is szívesen fogadok minden hozzászólást.
(Két féle meggyel kipróbálás alatt van a 'szuperorsó'. Ha beválik, akkor megoldható a madárkár elhárítása madárhálós védelemmel. Eddig a szőlőnél alkalmaztam eredménnyel.)
A hétvégén akartam leszedni azt a pár szem meggyet (első termés), ami mostanra érett be, erre tegnap este az fogadott, hogy semmi sem maradt a fán. Aztán találtam egy szemet elejtve, láthatóan egy csőr is belevágott az oldalába, köszönöm a rigóknak... :(
Nekem nagyon gyenge lett idén a meggy, de még mindig jobb mint a cserkó. (kevesebb fagyott le) 3,5 sárga vödörrel tudtam összesen leszedni, ami nem tünik kevésnek de legalább 5x ennyinek kellett volna lennie.
Nálam ezt az Újfehértói fürtös tudja,a nejem szerint savanyú,sztem meg rendes meggyízű...de az tuti,hogy egyedül tud annyit,mint a vele egykorú 5 db Érdi bőtermőm...
Ezt a meggyfát 10-12 éve adta apámnak egy öreg, a kertjéből ásta ki, mert túl sok növény volt benne, de már nem tudja megmondani sajnos, hogy miféle, apámnak meg akkor is mindegy volt, fő, hogy ingyen kapta...
A törzse legfeljebb 10 cm vastag, és jellemzője, hogy rengeteget köt. Normál évben annyit, hogy piros az egész fa, nem is tudja kinevelni. Idén, hogy a mellette lévők elfagytak, egy marék/fa termett, ezen meg majdnem az ideális mennyiség. Kb. 20 kg jött le róla. (Igaz, nem túl nagyszemű így sem, csak közepes, de jó.)
9 üveg befőtt, plusz 4 kg kimagvalva, lecukrozva (leve szörp, maradék fagyasztva télre), a maradéknak megmutattam a piacra vezető utat.
Tavaly szüret után elvetettem a földbe (ugy mint a babot) kb. 500 meggy magot. Idén tavasszal 20 kelt ki. (Milyen 'szaktopik'-ban véleményezték a bogyóidat?)
Ez milyen növény lehet? Meggynek az alanya volt, a szomszéd elhagyott telken. Jó nagy bozóttá nőtt, de jelenleg ugyanolyan lepukkant állapotban van, mint a környéken a legtöbb cseresznyefa. Kicsi, világos levelek, a legnagyobb talán 3 cm. (Fénykorában sem voltak nagyok, 5-6 cm talán.) Az új hajtások a képen 20 cm körüliek.
Elég sok termés volt, de lehullott, mióta nem voltam kint, ennyit tudtam megmenteni. Igen, ez nem mag, hanem komplett termés. Nagyon keserű. A mag akkora lehet, mint alul az a nagyon kicsi termés.
Ha alanynak szeretném, akkor hogy kezeljem? Egyelőre szárítsam meg, és ősszel vessem, vagy szórjam földbe most?
Jelentem megszűnt a Germersdorfi függőségem.Hosszú hányattatás után idén megmutatta a Katalinom,mire is lehet képes /az idén először termő Linda is reményt keltő/.Mivel minőségben uazt képviselik,mint a Gers,így nyugodtan kísérletezhetek a Gers kombifává alakításán/új terv/:...a Gersen 15 év alatt nem volt ilyen látvány
40 cm-es hajtáshossznál kellett volna minden hajtást megfelezni! ld.(104. 298-306) sz hozzászólások a fórum elején. Más is járt már így, most csak azt teheted, hogy minden hajtást visszavágsz 20 cm-re és várod, hogy az előtörő új hajtások mikor lesznek 40 cm-esek, hogy megfelezd őket. Stb.
A Krupnopoldnaja hajtásai majd egyméteresek, szétállóak. 1 hónapja egy kicsit megrendszabályozták a tetvek, de permetezés után megőrült. Nem kellett volna ilyen hosszúra hagyni? A Carmenstella is hasonló növekedésű.
Én is úgy saccoltam. Ez egy partoldal északi egyenes része. Dél felől 1.5 m-es takarással. Gondolom ez nem lényeges, mert a kis fa is nagyobb. Más már nem maradt. A cseresznyét viszont nagyon szeretjük.
Hogy kezdjem a gödörásáson kívül? Abban már jó vagyok. Nagyon meghálálják a sok trágyát.
Suhángot veszek és utánna? Érden hátha sikerűl megint kiimátkozni egy pár új fajtát.
Adtál valami linket régebben, csak nem találom.
Vissza kellene vágnom a Germesdorfit, mert nagyon elhanyagoltam. / Ez volt az első fa. / 4-5 cm-es ágakat kell levágnom, tehát elég brutális. Mikor javasoljátok? A könyv mostanában írja. Júli- augusztus eleje.
Tótihegy / Badacsony mögött / totálkár cseresznyéből. Még a pelék sem laktak jól. Így nem tudom, hogy a 2-3 éves ültetésem milyen? Rita, Carmen, Alex.
Egyébbként is a szarvasok embermagasságig metszik a cseresznye és megyfákat. Úgy ugorják át a 2 m magas kerítést, mint én a sámlit.
Tárnokon jobb a helyzet. Közepes a termés. Most esszük a Germesdorfit és a kérdéses Cárment. Még mindíg keserű egy kicsit. Az új ültetésü viszont kipusztúlt. Telepíthetem újra.
Mivel a helyem elfogyott, kénytelen leszek Ali-bá szuperorsóját favorizálni. Van 8-10 méterem.
A Harmat kajszimnak viszont a csodájára jártak. Most van vége. Olyan hirtelen érett, hogy lett vagy 50 liter cefrém. Most tanulhatom a pálinkafőzést.