Én utánajártam a dolgoknak (nagyon szeretnék egy kettőnyócasat) és azt szűrtem le, hogy pl a 2,8-nál az árelőny összességében nem több mint kb. 30-40 eFt, amiért sztem nem érdemes kockáztatni. Az USA-ból venni sztem akkor érdemes, ha van kint ismerősöd aki behozza.
7-8% a vám. Ha lábon mész ki (esetleg repülő) és úgy hozod haza, akkor egy bizonyos értékig nem kell fizetned vámot. Áfa viszont akkor is van... Szerintem inkább +20-30 ezer itthon egy százezres tételnél, és nyugodtan alszom :D
A "szürkeimport" az valóban azt jelenti, szinte mindíg, amit Fudi írt! A pécsi üzlet nem a Nikon Kft-n keresztül szerzi be a termékeket, ezért nincs is a hivatalos honlapjukon feltüntetve mint viszonteladó. Ami érdekes- minden reklám nélkül- a Pécsi CCS. Csomó mindent vásároltunk tőlük 2003-tól kezdődően. Egyszer volt garanciális problémánk, a visszaérkezett- kijavított termék csomagolásán azt hiszem Hamburgi javítási cím volt feltüntetve. És itt jön a DE: a múltkor vettünk náluk- kedvező áron- hivatalos Nikon hologramos 70-300 VR-t. Így ez nem szürke :)
Az USA-ból ha szerencséd van (százalékot nem írok :) ) akkor valóban jó áron lehet vásárolni. Konkrét példa pl a VR. Itt Brutto 150e körül. Kint 480 dollár. Az magyarpízbe kb 89.000 Ft. Szállítási díj pl FEDEX 1 kg alatt azt hiszem 25.000 körül. Legális küldemény esetén kb +8%vám és ezekre összesen 20% ÁFA = 147.000 Ft
Ha olcsóbb a posta és elkerüli a vámot, akkor nyertél. Ha elveszik a cucc, vesztettél.
Átutalás költsége nincs azt már megnéztem, a szállítás házhozjön nyilván azt ki kell fizetni, de a vámot nagyon nem írták, hogy kellene fizetni, mert az is benne van a költségekbe. Bár ebbe nem akarok belemnni, mert ezt még nem tudom pontosan ;)
Magyarországon vehetsz nikon.hu-s gépet. Illetve vehetsz monnyuk németországból behozott gépet, nyilván ilyenkor maga a cég akitől veszed, ő adja a gart, illetve juttatja el németbe javíttatni. ccsfoto, edigital ezek asszem mind2ő ilyen. Némileg olcsóbb, nyilván nem annyira mint amiból. Viszont az amis cuccot el kell vámolnod, +áfát fizetni rá +haza kell hozatnod, nembeszélve az átutalás költségéről stb.
Én még továbbrais a magyar szürkeimportosokat javallanám inkább, de ahogy érzed. Egy obinál is lehet gubanc, de egy váznál meg nagyonsok féle lehet. Nembizti hogy minden problémát megúsznál 20 rugóbó. Gondold át mégegyszer mielőtt belevágsz, mer ugye nem cukorka árban van :)
Bohóckodtam egyet a digiszkópos cuccal, nyolc méterről fényképeztem tarka nőszirmot. Kicsit körülményes, mert kell az a nyolc méter tiszta rálátás (fedettebb vagy szűk helyen halott dolog), de így nincsenek életlen fűszálak a háttérben, olyan mintha "normális" géppel készült volna, nem szappantartóval. Ha mégis, akkor ábrándítsatok ki!