Persze, de talán ez az Ama elleni vereség is részben a karsérülésnek is tudható be....ennek ellenére nagyon örültem Ama győzelmének, ő a kedvencem (az egyik).
Mindkét nagy meccs egy ügyes oldallépésen dőlt el. Ama persze zseniális volt, de Tochiazuma is fantasztikusan kerülte el, hogy Kotooshu övet fogjon. A bolgár csak kokkaisan hadonászni tudott :o)
Érdekes, hogy a Tochiazuma-Hakuho meccs vitatott bírói ítélete most milyen nagy erővel üt vissza. Az élbolyban lehetne fordított is az állás!
Még ha Asashoryu 100%-os formában lenne, a yusho akkor sincs már a kezében. Csak Hokutoriki mentheti meg az esélyeit, ha holnap meglepi Tochiazumát. Ha nem, akkor Asa és Kotooshu is kiesett, a meccsük tét nélküli lesz.
No, most sikerült az Asa-Ama meccset többször is és lassítva megnézni. Ama az elején nagyon ügyesen lépett oldalra, és fogott övet. A yokozuna nem talált fogást, és így Ama ügyesen "kipörgette". Szép győzelem volt, bár úgy láttam, hogy Asa jobb felkarja be volt kötözve, - gondolom a Hakuho elleni meccs "eredménye" ez a kötés - és mintha nem is igazán tudta volna használni a jobb kezét. Azt hiszem így fél karral már nem az övé lesz a yusho, szinte 99,9%.
Talán...de gondolom 11 alatt nem adják majd. Érdekes lenne az eset, mert akkor májusban akár 5 ozeki is lehetne, hacsak addig Kaio vagy Chiyo, vagy mindkettő el nem veszti ozeki rangját. Utoljára 2003 januárjában volt 5 ozeki a banzukén; Asashoryu, Kaio, Musoyama, Chiyotaikai, Tochiazuma.
Wakanoho és Baruto is 6-1-gyel végzett. Az észt fiú így nyilván megy vissza a juryoba, míg az orosz srác vélhetően a makushita eleje táján lesz a következő banzukén.
Döbbenetesen jó ez a mostani torna! Alig hittem a szememnek, mikor láttam, hogy Asa kikapott Ama-tól! Tochiazuma most már aligha hagyja elúszni ezt a tornagyőzelmet!
Bár nehéz elképzelni "összedolgozást" a szumóban, de mintha Asa ellen készült volna valami. Lélektanilag is nagyon jól jöhetett a riválisoknak, hogy ilyen sokan is tartották a lépést a yokozunával.
Csak a két régi ozekit sajnálom, hogy ilyen hamar búcsúztak. Ha még ők is ott lehettek volna a végén, az lett volna az igazi!
Egyébként, ha netán hármas/többes holtverseny alakul ki az utolsó nap végére, akkor hogyan bonyolítanának le egy rájátszást? Egy nap alatt, körmérkőzésekkel eldöntenék?
Most már nagy valószínűséggel a yusho Tochiazuma és Hakuho között fog eldőlni. Amennyiben holnap Azuma veri Hokutorikit (elég sanszos :) akkor Kotoosu és Asa már nem rúghat labdába.
A 14. nap programja elég nyilvánvaló volt, meg is mondtam előre :oD
A menők közül tán Hakuhónak van a legkönnyebb dolga (Hokutoriki, Tokitsuumi és vélhetően Kotooshu), míg Kotooshunak a legnehezebb (Tochiazuma, Asashoryu, Hakuho).
Érdekesség: Tamanoshima 1-7 állásról nem hajlandó benyelni a makekoshit, azóta ötöt nyert zsinórban.
Holnap már tényleg biztosra mennek a párosítással . Összerakták Tokitsumit Hakuhoval, Hokut pedig Tochiazumával. Ezzel Kotomitsuki megússza a 2 ozekit. Utolsó napon szvsz Kotooshu-Hakuho lesz.
Én az utóbbira tippelek, nem tartom elképzelhetőnek, hogy a yokozuna-ozeki összecsapások elmaradjanak. Illetve aztán az is lehet, hogy még azzal sem foglalkoznak, ha nyer, hát nyer, vigye a tornát felkiáltással.
Persze hittem én már sok mindent, aztán vagy bejött, vagy sem. :)
És mi van, ha Hokutoriki holnap megveri Hakuhot? Akkor elmarad Asa egyik ozeki elleni meccse és lesz Asa-Hoku meccs, vagy Hokut a két ozekivel eresztik össze szombat vasárnap?