Keresés

Részletes keresés

kaalyz Creative Commons License 2012.03.22 0 0 245

Már meg ne sértődjetek, hogy ezt írtam, de talán a sok tapasztalat, kisérletező kedv, hozott össze be benneteket. Én inkább örülök, hogy ezt a topicot ilyen jó humorral, és sok, sok hasznos tanáccsal tratjátok

aktívan.

Üdv Zoli.

Előzmény: gergerg (234)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.20 0 0 244

Megtisztellek egy fenéken billentéssel...én se tudok többet mint te /max több fajtát ismerek...de a kertészkedés nem csak a fajtaismeretből áll/.

Sztem megvan a hármas,mert sok az átfedés,a hasonló gondolat hármónk között...és remélem meg is marad az összhang.:))

Előzmény: gergerg (240)
Costata Creative Commons License 2012.03.20 0 0 243

Halszemű nincs? Azon belül is pontyszemű.

Előzmény: Flanell (241)
Ali-bá Creative Commons License 2012.03.20 0 0 242

Ati! Gergő! Ebben is egyet értünk.

Flanell Creative Commons License 2012.03.20 0 0 241

A lószeműről jut eszembe.

Tavaly kivágtam az egyik lószeműt, mert annyira rákosodott. Erre most az egész telken, még 100 m-re, a másik végén is rákosodnak a szilvák, valamint a kajszik szilvatörzsei. A lószeműk, a mirabolánok, valamint a President. A Bódin nincs, a Stanley-ken pedig mézgásodás nélküli a jelenség, de szerintem az is ezzel függ össze. Erős mézgásodással jár a dolog. A legtöbb még csak kis mértékben, de azért ijesztő a látvány.

gergerg Creative Commons License 2012.03.20 0 0 240

Nemrég egy adós fórumon egy másik topictársal hoztak össze, minden áron azt hitték hogy mi ketten ugyan azok vagyunk más néven. Azt hitték 2 éve beszélgetek magammal. :-)) Viszont a rengeteg elütésemmel szerintem egész egyedi vagyok. :-)

Szerintem nincs ilyen hármas, én azokat szoktam mondani amit gondolok. Amit gondolok abban viszont elég nagy befolyást gyakorolnak azok amiket hallok. És akiktől a legtöbbet hallom...... De nekem mindenképp megtisztelő ez a fajta párhuzam vonás. Az vitathatatlan hogy kettőtökkel beszélek szerintem a legtöbbet gyümölcsfákkal kapcsolatban.

Előzmény: Törölt nick (237)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.20 0 0 239

na szilvából fel vagyok mentve -:))...csak 6 fám van,de már össze-vissza szemeztem-oltottam őket,nehogy egyszerre sok legyen 1-1 fajtából.

Törölt nick Creative Commons License 2012.03.20 0 0 238

Én a két cacakit /lepotica és rana/ az első termés után elkezdtem átoltani-szemezni másikakra,persze csak én vagyok finnyás,a feleségem szerint...azért persze marad azokból is,de meglátjuk mit tudnak amik beléjük kerültek : Sermina,Althann,Katinka,Empress.

Előzmény: kaalyz (217)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.20 0 0 237

Én inkább azt mondanám,hogy egy nagyon jó kis trojkát alkotunk mi hárman.Megvan bennünk a kísérletező hajlam,a közös hang...stb.

....nehogy vki kitalálja,hogy Ali bá,te meg én az egy személy 3 nicknéven :))))))

Camille88 Creative Commons License 2012.03.20 0 0 236

Ismerek többet is, de egyiknek se tudom a nevét.

Előzmény: kaalyz (231)
gergerg Creative Commons License 2012.03.20 0 0 235

Az együttélés a vírussal: Flanell stanley-je.

gergerg Creative Commons License 2012.03.20 0 0 234

:-) Azért pendülünk egy húron mert én itt kupálódok az ők írásain. Sokszor én is észre veszem hogy ezt is, meg azt is itt tanultam.

Én nemes szilva ellenes vagyok. Annyi jó magról kelt vajta van, ezeknek nics nevük, hogy nekem nincs is nemesre szükségem. Körbe kell nézni érési időben. Ami megérik a fán és jó az íze, az a jó. Szoktam emlegetni a szomszédom beszterceijét. Olyan büszkén tudja mutogatni. Nekem csak ilyen bódi szilva félék vannak.  tizenvalahány éves a fája, de még nem evett róla. Én meg csak töltögetem a vödröket a fattyával. :-) A pince tele lekvárral, a cefre kifőzve, ecetes szilva megéve. Kell ennél több? Szerintem nem. Van minden fajtám, a kökényszerűl a lószeműig. Valamire mind jó. A kerek kék szilva például olyan mint valami óriás ribizli, annyit terem. És nem is potyog. Egy másik meg közepesen nagy szemű, magvaváló, kompótnak és gombócba való. Tavaly akadtam rá egy nagyon finom ringlóra is. Édes mint a méz. Úgyhogy hajrá parasztok, le a nemesekkel!

Előzmény: kaalyz (230)
Flanell Creative Commons License 2012.03.20 0 0 233

Sharka-ügyben nem nagyon van szilvás tapasztalatom.

A Stanley nálam elég jól bírja, abból van kettő. Viszont itt a kolléga azt állítja, hogy nála meg nem bírja.

Előzmény: kaalyz (228)
Flanell Creative Commons License 2012.03.20 0 0 232

Elképzelhető, hogy van, ahol szaporítják a muskotályost, de nem elterjedten, mert az még az alapfajtánál is vírusérzékenyebb.

Leginkább azokon a vidékeken lehet sharkamentes a szilva, ahol nincs hagyománya a gyümölcstermesztésnek, nincsenek gyümölcsösök, csak kiskertekben van néhány gyümölcsfa. Pl. az Alföld gabonatermő tájain. Vagy Bp-en.

Előzmény: Camille88 (223)
kaalyz Creative Commons License 2012.03.20 0 0 231

Akkor mondj egy olyat.

Üdv. Zoli.

Előzmény: Camille88 (229)
kaalyz Creative Commons License 2012.03.20 0 0 230

Sok-sok írásodat olvastam, mindig összevetettem Ali-Bá atifoci írásaival. Mindig Úgy éreztem, hogy Ti egy húron pendültok. És mindig jókat, hasznosíthatót mondtok. Hát akkor mondjál egy frankót, legalábbis olyat ami szerinted jó és elfogadhat.

Üdv. Zoli.

Előzmény: gergerg (227)
Camille88 Creative Commons License 2012.03.20 0 0 229

Szerintem olyan nincs, ami fantasztikusan finom és Sarka ellenálló is egyben. Csak olyan van, ami finom és ellenálló.

Előzmény: kaalyz (228)
kaalyz Creative Commons License 2012.03.20 0 0 228

Szerinted a muskotályos az igazi. Te mint tapasztalt, ajánlj valamit, ami bírja a vírust, jó ízü, esetleg aszalásra is jó (most vettem egy aszaló masinát). Szeretnék végre valami jófajta szilvát enni.  Az én gyerekkoromban az 1960-as évek elején még azt sem tudtuk, hogy mi a PP azaz a sarka vírus. Azn akkori szilvafák permetezés nélkül hozták a termésüket.

Előzmény: Flanell (222)
gergerg Creative Commons License 2012.03.20 0 0 227

Szerintem két fajta ember van az országban, aki tudja hogy vírusos a szilvája, és aki nem. Persze lehet néhány kivétel. De azért bizonyos fajtáknál meg lehet tanulni együtt élni a vírussal.

Előzmény: kaalyz (226)
kaalyz Creative Commons License 2012.03.20 0 0 226

Akkor szerinted az egész.

Előzmény: gergerg (224)
Camille88 Creative Commons License 2012.03.20 0 0 225

Jajajjj....  Pedig mifelénk nem hallottam még erről, persze attól még lehet.

Előzmény: gergerg (224)
gergerg Creative Commons License 2012.03.20 0 0 224

Igen, van:

A narancssárga rész a fertőzött terület.

Előzmény: Camille88 (223)
Camille88 Creative Commons License 2012.03.20 0 0 223

A muskotályos beszterceit nem lehet kapni?

Amúgy van valamilyen térkép, ami jelzi, hogy a Sarka vírus az ország mely területein van és melyeken nincs?

Előzmény: Flanell (222)
Flanell Creative Commons License 2012.03.19 0 0 222

A Stanley kimondottan jó ízű.

A muskotályos Beszterceit persze nem közelíti meg, de a sima Beszterceit, amit manapság lehet kapni, igen.

kaalyz Creative Commons License 2012.03.19 0 0 221

Még annyit, amilyen jó és híres, nemzetközileg is elismert nemesítőink vannak meggy, cseresznye, kajszi, alma, málna esetében, annyira nem foglalkoznak, új szilva, öszibarack, körte, nektarin fajták magyar tájba, éghajlatba való létrehozásával, sajnos.

Előzmény: kaalyz (220)
kaalyz Creative Commons License 2012.03.19 0 0 220

Egy ilyen magonc nekem is van. Azt nem mondom, hogy vírusos, mert a jellemző jegyeket nem mutatja. Kis szemű de jó ízű. Több évben mérsékelten hozott termést. Viszont 2010-ben amikor rendkívüli sok csapadék volt, hozta magát, tele volt a fa. A csonthéjasok sok vizet kívánnak, amit én sajnos csak hordóból tudok bíztosítani. Ez meg úgy van, ha az égiek adnak, akkor megtelnek a hordók, ha nem adnak akkor szenved a kert.

Előzmény: CBNora (219)
CBNora Creative Commons License 2012.03.19 0 0 219

Sajnos a szenvedő, de jóízű szilva nem alternatíva. Van egy vírusos szilvafánk (fajta nem ismert, falusi besztercei jellegű magonc), az összes termés lepotyog róla, mielőtt megérne. Így nincs jóízű szilvánk.

Camille88 Creative Commons License 2012.03.19 0 0 218

Sajnos nincs róla képem. Mindegy, nem számít, régen volt. Szerencsére az újabb szilvafáimnak sosem volt semmi baja. Úgy látszik ezek már ellenállóbbak.

Előzmény: Ali-bá (216)
kaalyz Creative Commons License 2012.03.19 0 0 217

Ali-bá

De milyen fajtákra cseréljük le. Én tavaly összel ültettem egy Csacsanszka Lepoticát, egy Stanleyt, mindkettőre azt írják, hogy toleránsak a vírussal szemben de az ízük közepes, vagy itt vannak a Német szilvafajták, a Jojó-tól a Hagantáig hát azok vajon milyenek, megközelítik egyáltalán a Besztercei ízét. Vagy alkudjunk meg, vagy termő szilvafa, vagy szenvedő de jó ízü szilva. Mit gondolsz erről a témáról.

Előzmény: Ali-bá (209)
Ali-bá Creative Commons License 2012.03.18 0 0 216

Áááá nem!   Csak annyi baja volt, hogy penészes foltok voltak a terméseken és ...kipusztult már jó régen. :-))

De ha van egy fényképed róla mikor gyengélkedett és a penészesfoltú szilvájáról, akkor ...esetleg.

Előzmény: Camille88 (215)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!