Léteznek a gyári rádiók helyére beépíthető, a gyárinál olcsóbb, nagyobb tudású és egyszerűbb kezelésű készülékek. Vajon miben jobbak, miben rosszabbak?
– OSD nyelvet nem kellett telepíteni, csupán a menüből kiválasztani a magyart.
– IGO alapból rendelkezik magyar nyelvvel, ott is a beállítások menüben a „területi beállítások”-at megnyitva állítható (program nyelve, mértékegységek stb.).
Előbb-utóbb bizonyára minden funkció rendben fog működni, legalábbis a leírtakból erre tudok következtetni.
Az eddig felvetődött problémákra/kérdésekre igyekszem válaszolni.
(1) Nincsenek megcserélve az említett vezetékek. A fejegységek (a régi autóktól eltekintve) a gyújtáskulcs „0” állásában (kapcsolt 12 V/piros) nincs tápfeszültség, kivéve a sárga/állandó 12 V-os vezetéket. Azért is nevezik kapcsolt 12 V-nak, mert azon a feszültség a gyújtáskulcs „1”-es állásában jelenik meg. Ezt sajnos, de tudomásul kell venni. Amennyiben nem így lenne, akkor állandó veszélyként jelentkezne (még akkor is, ha a rádió kikapcsolható), hogy figyelmetlenség következtében rövid idő alatt lemerítené az AKKU-t. Még nyugalmi állapotban is (típustól függően) 300-500 mA az áramfelvétel.
Ehhez kapcsolódóan sokaknál probléma, főként ha a navigáció is megy, hogy egy motorleállítás (leállás) után újólag bootol a készülék, de legalábbis újra indul, s a navigációt is újra kell indítani. Ennek elkerülése végett lehetőség van (nem minden készülék esetében) a menüben beállítani a késleltetett kikapcsolást (általában - az AKKU védelme érdekében - nem több, mint 30’). Amennyiben ilyen lehetőséget a fejegység nem biztosít, és kívánalom, úgy a beszereléskor kell egy egyszerű diódás-kondenzátoros kapcsolással kiegészíteni. Ismét nem kívánom leírni, de megtalálható a Honda Jazz tapasztalatok fórumon 65705. sz. hozzászólásomban: https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9098791
(2) Külső mikrofon elhelyezéséhez: nem szentírás, de talán célszerű a szélvédő bal oldalán vezetőhöz közeli részén elhelyezni (ízlés és használhatóság).
A menü általában felkínálja a belső vagy külső mikrofon használatát, tehát ott lehet ki-be kapcsolni.
Össze dugdostam értelem szerűen, (gyártó specifikus adapter kábel köteggel) minden adta magát, viszont csak gyújtás bekapcsolt állapotában megy, pedig az eredeti gyári rádió ment gyújtás nélkül is. /feltételezem nem ez a normális megoldás/
Rajz nem jött hozzá, gondolom megcserélték az állandó pozitív és a kapcsolt pozitív vezetékeket.
A tolató kamera kábelezéssel a csomagtartóig juttam, holnap folytatom. A külső mikrofont is "bekötöttem" de a helyét még ki kell találnom hol legyen.
A készülék csak angol nyelven kommunikált, de telepíthető volt a magyaron kívül még vagy 80 nyelv.
A nagyobb szívást az IGO navigáció okozta, mivel számomra valami "hottentotta" (talán román?) nyelven kivűl semmi mást nem tartalmazott. /USB-n keresztül bemásoltam a magyar nyelv és hang csomagot, így már megy rendesen.
A GPS vevőt a müszerfal boriítás belső oldalára ragasztottam a rajta lévő 3M-es ragasztóval. (Ki kellett venni a komplett központi levegő ellátási rendszert a felett lévő "zárt fiókkal" együtt, 1 db csavar és sok patent fogta.)
/találtam egy videót, ott lestem el/ Kapásból kommunkál 8-10 holdal.
Külső mikrofont hova a legjobb elhelyezni? A készülék belső mikrofonját le lehet,-kell titani?
Kamerából egy mezei 8 ledest küldtek, hiú remény volt hogy, márka specifikust fogok kapni. /ami mehelyezhető a rendszám világitások (2 db) egyikének helyére. Lehet majd utólag rendelek egy "házat"
Köszi a segítséget,egyenlőre nemtudom mit kellene lépni,az oroszt én is megtaláltam ott van a gyártónál meg nincs,ez érdekes.Működni mintha működne mindene ,kivéve az android ,mintha az sérült volna.Majd alszom rá.
Amennyiben a „szerelés nélküli” kísérletek nem vezettek eredményre, elképzelhető, hogy nagyobb a baj. Felkészültség és műszerezettség nélkül valóban csak találgatni lehet. Javaslatom: egy multimédia szerelésével, javításával foglalkozó szerviznél érdeklődni. Van olyan, amelyik a vizsgálatért nem kér pénzt, továbbá olyan, amelyik a vizsgálati díjat nem számítja fel, ha ők javítják (árajánlat mindenkor van, s annak ismeretében dönteni, hogy gazdaságos-e a javítás).
Az is elképzelhető, hogy nem az MTC RK3066 a hibás, és egy vétel felesleges kiadás. Ha esetleg a szerviz úgy ítéli meg (ami azért előfordul), akkor még mindig össze lehet vetni a várható javítási költséget egy esetleges alkatrész vásárlásával, különösen oly vonatkozásban, hogy megoldható-e javítás saját erővel.
Mellesleg pl. láttam orosz hirdetést – de aztán ki tudja, hogy mennyire megbízható…?!
Nem ismerem a készüléket. Annyit tudok róla, hogy a BMW 3-as (2005) sorozatba szerelték, a HuaFei KGL-790-es modelljét. Nem valószínű, hogy segítene, de egy felvételt az említett képernyőképről szívesen megnéznék.
Szerintem talán ez esetben is a gyári beállítás visszaállításával kellene kezdeni…?
Küldök néhány linket a gyári visszaállítással (vagy ha nem áll fel a rendszer) kapcsolatban. Nem tudom, konkrétan milyen fejegységről van szó, de elképzelhető, hogy valamelyik megoldás célra vezethet (készülékfüggő).
RST gomb vagy bekapcsológomb hosszú idejű megnyomása pl. megfelel egy kiegyenesített gemkapocs, de lehetséges, hogy a hangerő (VOL) szabályozó gombbal (érintőképernyőn a hangerő fel) együtt kell nyomni, de olyan eset is van, mint látható, amikor csak a hangerőgomb nyomása is hatásos. A mellékelt linkek bemutatják a további lépéseket is.
ez alakiítás nélkül berakható az egyik armatura helyére, és csak át kell tenni a bajonettes foglalattal az izzót. /a Punto 2012-őn kettő azonos van belőle, tolató lámpa pedig 1 db, a lökhárító jobb alsó sarkán:
Köszönöm a gyors választ!Akku pozitív végére rákötöm 12v dir és az ACC jelölésűt negatív vége meg a GND.Küldöm a képet amit kaptam maga a multimédiáról.Amit felraktam az az autóm 17 pines csatlakozója.Amit most küldök az meg az androidé.Hibaüzenetnél frissítem újra próbálja tölteni,sikerül is neki viszont rá egy percre valami oknál fogva kijelentkezik és kikapcsol.Na ezt nem tudom miért csinálja gondolom vagy az android rendszerrel van a baj vagy valami kábel el lehet kötve?Kocsival nem kommunikál normálisan?
A fentiek más-más szerelési eljárást igényelnek. A legegyszerűbb a rendszámtábla világításba épített, valamint a rendszámtábla keretbe integrált változat, már csak azért is, mert kis ügyeskedéssel, nem vagy csak minimálisan szükséges „hozzányúlni” a karosszériához.
Mindkét kocsimra a rendszámtábla keretbe szerelt kamera + radar változatot szereltem. A kamera vertikálisan minimálisan, de állítható, fúrást-faragást nem, vagy alig igényel (típusfüggő). Kellő pontosságúak, és évek óta hibamentesen üzemelnek. Horizontális látószög javasolt értéke 170o . Nem feltétlenül szükséges LED-es világítású (fogyasztás, s gyakran túlzott melegedés).
Célszerű elkerülni a vezeték nélküli kamerát, egyrészt a nagyobb fogyasztás (adó és vevő oldalon történő tápellátás), valamint a zavarérzékenység, továbbá a meghibásodási lehetősége miatt. Körültekintő szerelése esetén a vezetékes sokkal hosszabb életű, s hiba esetén is csupán a kamerát szükséges cserélni.
A kamera tápellátása a tolatólámpa + 12V-os pólusáról, s ugyancsak onnan vezetni a fejegységhez is az RCA kábelbe integrált tápvezetéken (piros):
A Punto rendszámtábla (tudtommal) a csomagtérajtó alatt helyezkedik el. A vezetékeket (táp és video/RCA) különösebb nehézség nélkül lehet bevezetni. Nagyon kedvező, ha a csomagtér belső-alsó borítása eltávolítható (Pl. a KIA Rio esetében ilyen), mert akkor mögötte minden könnyen elhelyezhető és rögzíthető.
Én mindenkor a bal hátsó tolatólámpáról tápláltam a kamerát, az RCA kábelt pedig szintén a kocsi bal oldalán a szőnyeg és műag. borítás közé betolva (műanyag eszközzel), például:
Nem ártana látni a hátoldali aljazatok magyarázatát. Az egyik fele láthatóan lemaradt.
A fejegység tápbekötése 3 ponton történik: állandó 12 V (itt úgy vélem, hogy 12 V Dir, vagyis a 9-es számú lehet), kapcsolt 12V (ez az 5-ös ACC jelölésű), és természetesen a test (GND, 15- számmal jelölt).
A hibajelzés jelentése: nem lehetséges betölteni az Android rendszert, egyben javasolja a gyári adatok visszaállítását (Factory reset).
Most kaptam egy androidos fejegységet,a kérdésem az lenne hogy amikor bekapcsolom akkor egy perc után beadja ezt a hibaüzenetet.Újra butolom akkor újra tölti de utána automatikusan kikapcsol.Nem tudom hol keresem a hibát,esetleg fent akkumlátoról hogy tudnám beüzemelni.Az 5 ös a pozitív a 15 a negatív de arra nem indul gombnyomásra kell esetleg a bekapcsolásához?
Köszönöm a választ, a gyári fejegység kiszerelése nem okoz gondot, (már vettem ki korábban, beépítettem egy AUX csatlakozót, mert gyárilag nem volt) -müszerész a szakmám, de nem autospecifikus- én inkább praktikussági tényezőkre gondoltam, kábelek elhelyezkedése, /tolató lámpa pozitív vezetéke, holcélszerű csatlakoztatni a kamerát? GPS vevő elhelyezése, stb) hol célszerű a kamera vezetékét elhelyezni, hol kell a legkevesebbet bontani? Én sem találtam ezirányú leirást, videót eddig. Ha nem lesz más majd kitalálom.
Szia köszönöm szépen a választ.
Nem tudom mennyiért vették ezt az oldalt csak belinkeken hogy pontosan milyen a rádió.
Az a baj hogy sehol nem találok hozzá programot. ☹️
Ki dobni meg azért kár lenne. Tudom nem ért sokat de akkor is....😃
Ha esetleg valakinek van és el küldi nekem azt meg köszönném.
Üdv szép napot.
Mivel a fejegység autó specifikus, minden szükséges kábelköteggel rendelkezik, beleértve a kormánytávirányításhoz szükséges interface-t (adaptert) is. Nincs más teendő, mint értelemszerűen csatlakoztatni a kapott kábeleket a fejegységhez, valamint az autóban levő kábelcsatlakozókhoz. Az esetlegesen mellékelt bekötési vázlat leginkább a fejegység és a hozzá adott kábelkötegek csatlakoztatására szorítkozik.
A gyári rádió kiszerelésével kapcsolatban (ha esetleg szükséges lenne) nem tudok használható információval szolgálni, mivel csak japán és koreai (Honda, Kia) gépkocsikban cseréltem rádiókat, s hirtelenjében a Youtube-on sem találkoztam vele.
Neked is köszönöm a választ, időközben most este kaptam SMS-t, (DHL Express) hogy a kézbesítés nov.07-én várható, amely vámáru esetén a vámkezeléstől függően módosulhat. / helyszin: EAST MIDLANDS - UKfeldolgozva EAST MIDLANDS - UK / akkor nem kell áfát vámot fizetni? Anglia jelenleg még EU-s ország!
Másik kérdésem, a csomagban lesz-e bekötési rajz, (manual) vagy nekem kell vadásznom valahonnan?
A kínai cégek azért alkalmazzák ezt a megoldást, hogy neked már ne kelljen megfizetni az ÁFÁ-t, ezért Angliában vámoltatják, gondolom valami átalány rendszerben, aztán onnan már úgy érkezik, mint EU-s áru
Amikor a tracking number megérkezett, (szombaton) azt közölték mellette: "becsült érkezés okt30-nov8"
/holott a cseh oldalon valóban 4-7 nap van, mégcsak nem is munkanap/ Akkor nincs más mint várni nov.08-ig. (számomra az nem világos, "mit keres" a fejegység Angliába?
Még talán annyit, de nem vennék mérget rá, hogy a készülék megérkezett Nagy-Britanniába. Ez esetben elképzelhető még 5-7 nap, míg ide érkezik. Vagyis, 26 + 7 nap. Legfeljebb 10. 4-5-ig várnék még.
Ahogy látom, rajtam kívül nincs válaszoló, pedig hasznos lenne más szemszögből is láttatni, a felmerülő problémák megoldási lehetőségeit.
Csehországi rendelés esetén 4-7 nap átfutási időt jeleznek. Ennek alapján már meg kellett volna érkezni a küldeménynek. Nem lehetséges, hogy netán mégis Kínából történt a rendelés, akkor ugyanis 7-15 nap szállítási időt adnak meg. Amennyiben mégis az első változat szerinti, akkor pedig – én legalábbis megtenném – érdeklődni kell (már csak a biztonság kedvéért is!).
4-7 nap alatt ugyanis eddig még az angliai rendeléseim is megérkeztek.