Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Nálam a Bergeron idén eleve alig hozott virágot, de az a kevés is mind lefagyott (-4,5).
A Kioto-n maradt valami, de a legjobb a Memphis lesz. Az összes többi fajta már teríti a leveleket, a Memphis még teljesen kopasz, a virágzása is ennek kezdődött meg utoljára (még ma is vannak teljes virágai, és még ki sem nyíltak is).
A múlt heti fagyokkal összefüggésben felmerült az, milyen fajtákat érdemes telepíteni barackból. Ma mértem fel a károkat és meglepetésemre a Bergeron nagyon jól túlélte a fagy támadását. Fővirágzásban kapott kb. -4, -5 fokot, de a fagykár nem több 60%-nál. Lesz rajta szépen termés.
A Maria Biancát viszont nagyon megviselte a hideg, pedig legalább öt nappal le volt maradva megindulásban a Bergeronhoz képest. Gyakorlatilag teljesen letarolta a fagy, talán egy-két szem lesz rajta mutatóban.
Meystar esetében még nem merek egyértelmű következtetéseket levonni, várni kell további pár napot, hogy tisztuljon a helyzet. Az viszont már most látható, hogy ezt a fát is komolyabban megcsípte a fagy.
A Championok egyelőre remekül vizsgáztak, minimális károsodás észlelhető az esetükben. Ha nem jön újabb fagy, velük tudom magam vigasztalni.
Nálam a nyári alma teljes virágban, de nem is ezt sajnálnám, hanem a cseresznyét és a meggyet. Azok telibe kapják a szerda hajnalt. A vegyszerköltségemet szoktam ebből kigazdálkodni. Valóban durva év lesz. Még a birsben bízom, hátha az marad. Az az éves bevételem nagyobb része.
Én most megörültem, amíg nem mondták a hideget, megnézve a fákat az alsó részeken 80-90% fagykár ugyan van, de még így is lesz minden néhány termés. A 3 m feletti részeken, 50 % lehet csak, ami egész jó virágzás végén -5-6 fok hideg után. Sajna most már -1-2 fok is odacsap nekik. És már az alma is nyílik lassan...
Ezzel sajnos egyetertek. En is abban remenykedek, hogy ami van annak a nagyobb resze mar megmarad . Igaz nalam nem a megelhetest biztositja, de a belefektetett munkat azt sajnalnam , a masik meg ha nem tudom kitermelni a fenntartasi koltseguket akkor jovore extenziv es bio termesztes lesz, mert a csaladi kasszabol nem fordithato a sajat hobbymra.
Az viszont kerdeses hogy a jelenlegi helyzetben lesznek e vevok, mire tudnak es akarnak majd kolteni az emberek, ha sokaig ez a helyzet marad....
Ez az év a túlélésről szól szerintem nem csak nekem hanem általánosságban az egész világon a szó szoros és átvitt értelmében is . Az , hogy nincs teljes termés már annyira nem izgat ebben a zavaros időszakban ki tudja mi lesz még a nyáron , ezzel már megbékéltem , de ezt a kis nyár végi bevételt már meghagyhatná az időjárás .
A szilván a Jojo kivételével egyelőre van a körte egyelőre jó van még kb 2 sor őszibarack ... a 17 ből és érdekes módon a nem metszett kajszikon a kert hátsó végében van túlélés a Shamade és Bergarouge fákon . Ez kb alap megélhetésre elég volna kettőnknek ha jól el tudjuk adni majd ..... De még sokat alszik kint .
Amúgy tegnap jártunk Villány felé és ( aki ismeri ) Újpetre előtt diófák vannak az út mellett . 2012 ben a nagy fagyásnál ezeken a diókon már kb 20 cm es hajtások voltak amik utána elfeketedtek most még semmi nem látszik rajtuk úgy hogy ilyen -5 ös fagyás még akár 2 hét múlva is jöhet ez sincs kizárva .
Én 2018-ban ültettem 220 db kajszit. Nyár elején az egyik idős szomszéd mondta, hogy jókor ültettem. Miért? Mert elfagyott most a barack, és a friss ültetés se terem. Szóval, most Te is jókor ültettél. :-)
Egyenlőre szerda hajnalra az ország nagyobb felére 0-2 fokot ír, illetve éjjel is közepes szelet mond, ez megmenthet minket a komoly fagytól, de még változhat a helyzet.
Köszönöm! Sajnos a múlt heti szállított fagy ide is befigyelt, csütörtök hajnalban egy rövid ideig -5,4 fok is volt kb. 1,2 m magasan. A mandulában 90% feletti a fagykár, ősziben is jelentős, kajsziról azért nem tudok nyilatkozni, mert termőkorú fám csak 6 db ceglédi arany van jelenleg, ami a tavalyi bőséges termés után alig hozott idén virágot, így a maradékot nem akartam vizsgálgatni, nehogy 10 szem barackból 9-et csináljak idénre :) De kíváncsi vagyok a Nébih-es kísérleti telepre, ők nálunk jóval lejjebb vannak, ha a nyáron a vírushelyzet miatt lesz bemutató, kíváncsian várom, hogy ott a fajták hogy teljesítettek.
Sziasztok! Ezúton szeretném megköszönni a fórumon kapott tanácsokat, a tavaly megvett 0,25 ha-os területet sikerült eltelepíteni, 100 db alma mellé 4x30 db kajszi: Tsunami, Pink Cot, Kyoto és Gönci magyar kajszi került. Utóbbi mirabolán 29C alanyon, a külföldi fajták St Julienen. 5x3 méteres térállásban, csepegtető öntözéssel és talajtakaró fóliával. A terület talajlazítózva és tárcsázva lett, a 60 cm átmérőjű és 80 cm mély ültetőgödrökbe került kb. 1 kg kálisó és 60-70 kg érett marhatrágya. 60 cm-re vissza lettek vágva a csemeték, már hajtanak és ami külön öröm, hogy úgy néz ki 100%-os az eredés. Terv szerint kompakt váza koronaforma lesz.
Ma viszont a hegyen tüzetesebben nézegettem őket...metszőollóval és ágvágóval a kezemben, ugyanis nekiálltam metszeni / + a meggyeket és a kis cserkóimat / , először megdöbbentem, aztán örültem...estig, mert akkor meg láttam a jövő hét közepi időjárást....de menjünk sorba.
a felső nagyobb fáimat még nem metszettem, de a lenti teljes ill darab orsó sort igen . ...és meglepődve láttam, hogy nem csak a Kiotó áll jól. A Robadaként kapott gyakorlatilag uazt produkálja, a Hargrand és a Pribotoként kapott / ennél hajlok, hogy másik fajta / meg kb 150 cm felett uaz mint a Kioto...ilyenek : ha nem érte volna már semmi ezeket nagyon ritkítani kellene, de ebben a sorban egy fa van csak amin nincs semmi, de sztem az elsősorban nem a fagy miatt. Amúgy mind saját gyártmány és ISHTARA alanyon vannak.
A másik, most már erősen csonka orsó sor fáin is találtam , ha nem is sokat...ami full halál az a Pinkcot , de nem lennék az aki, ha kivágnám :) bár a látszat nem ezt sejteti ...aztán ott a kis , méteres Totem ...szóval ha a hegy megúszná lenne legalább saját részre kajszi...a kert azért sokkal rosszabb, ha lesz létra megnézem a tetejüket, de ameddig felértem halál.
Elültetted a bogarat a fülemben...és ugye nem egy Rubistám van, ami először nyílott az Ishtara alanyú az full fagyás, de ma ránéztem az eredeti myrabolánosra és láss csodát, kb 2-2,5 méter felett a hosszú vesszők utolsó 30-50 centijén ez a látvány fogadott :
Az a legnagyobb fám és a kertben van, a létra meg a hegyen...egyenlőre.Amúgy ennek csak a tetején, az éves vesszőkön volt gyakorlatilag virág....esetleg maradhatott belőle.