Szóljon ez a topic csak a MANDOLINról. Nem igaz, hogy az egész országban 3 év alatt nem sikerül 2-3 embernél többel találkoznom, akinek van ilyen hangszere. Úgyhogy írjatok bármiről, a mandolinotokról, kedvenc zenéről, példaképekről, itthoni koncertekről, tapasztalatokról.
Szia! Nem, sajnos egy ideig nem is fog, egyrészt mert vegetálós időszak van koncertből (havi 2, és az is villanygitáros), másrészt meg a hangosítást még nem oldottam meg. Viszont imádom a gityót, most dolgozgatom ki rajta az ötleteimet, és kb. ősztől startolnék egy önálló műsorral, meglátjuk, mi lesz belőle. Addig is bőven van mit fejleszteni a béna, pengetőhöz szokott jobb kezemen.
Atteeharp, ez a Furch nem tudom miért, talán a telifa fedlap miatt, vagy pont olyanok a frekvenciák, de úúgy szól slide-dal mint az álom!! Baromi hangos, olyan jó hangsúlyosan kijönnek rajta a slide-dal játszott hangok... Szal nagyon örülök neki, de egyelőre csak magamat meg a családtagokat boldogítom vele :-)
nálunk vanank mandolinok, de csak F-Style és full tömőr hangszerek, amik a legdrágábbnak számítanak a FURCH kínálatában. Ha mégis érdekel segítek fínanszirozásban stb... Rover...gitár debütált már koncerten?
Én is javaslom az ausztriai látogatást. Egyébként van egy Perro Negro nevű latin/mediterrán zenekar Debrecenben, ahol ilyen mandolinon játszik a srác (Arany Zoltán, ott van a mobilja), tavaly a veszprémi utcazene-fesztiválon találkoztam vele, idén is lesznek. Esetleg őt kérdezd meg, hogy van-e ötlete. Az utcazene.hu honlapon a galériában azt hiszem van is fotó a srácról és a hangszeréről.
A buzukiról írhatnál többet, hogy mi jött be rajta, mi nem. Oktávozott G meg D húrokat használsz rajta?
Van zenekar, olyan Kaláka-szerű felállásban játszunk megzenésített verseket, népzenét meg ilyesmiket. Én gitározok főként, de egyéb pengetősöket is megszólaltatok úgy-ahogy (mandolin, tamburica, koboz). Most egy régi - szerintem ruszki, de fenyő fedlapos - mandolinunk van kölcsönben, ami nem megoldás, ezért kéne az a tökhátú. Tulajdonképpen kiegyeznék egy diszkrét külsejű lapossal is, de nem nagyon van normális hangszer ott, ahol eddig néztem, vagyis Szombathelyen (én sárvári vagyok) meg Komarno-ban. Szászrégeni buzukim nekem is van, nagyjából elégedett vagyok vele, de ugyanilyen mandolint nem akarok venni.
A Vintage '52 árlistáján van mandolin, de a kérdéseimre azt írták, hogy nézzem meg, az a legjobb. Szóval nem egyszerű...
Heló, Isten hozott! Ajánlom figyelmedbe ezt. Alapvetően egyikünk sem tanácsolja a neten történő hangszervásárlást, de azért vannak kivételek. Találkoztam már például olyannal, aki Bécsben lakó eladóval üzletelt, és kiment, kipróbálta, utána vette meg. Nem is kellett sokat utaznia érte.
Az ebay-en néha előfordulnak Suzuki mandolinok ilyen típusban, sztem nagy gáz nem lehet velük és nem is méregdrágák. De a kezemben még egy sem volt sajnos.
Te milyen zenét játszol? Klasszikust, vagy mediterrán/olasz dolgokat? Zenekar van?
Sajnos nem, mert itt még egy normális hangszerbolt sincs. Az öreg Józsi bácsi boltjában van ugyan egy klasszikus nápolyi mandolin, de nagyon csodálkoznék, ha reális ára lenne.
A fórumot olvasgatva kiderült számomra, hogy ti country-mandolinosok vagytok inkább, de azért felteszem a kérdésemet, miszerint: tudtok-e nekem segíteni abban, hogy egy tűrhető tökhátú mandolin vegyek, ráadásul nem is olyan drágán?
Hatalmas gratula inch-nek az ifjú mandolíner-nemzedék új tagjának érkeztéhez!! Egy izomból felpergetett G-dúrt küldök az örömére (szigorúan "üres" G és D húrokkal, hogy jó hangos legyen)!
A hangszedőt amiről beszéltünk Schertlernek hívják. Svájci nagy múltú cég akik erre specializálták magukat mát jópár évvel ezelött. Teljesen specifikus hangszedőket készítenek ami annyit tesz, hogy nem piezot használnak alapul, hanem az általuk kifejlesztett elektrosztatikus dinamikus mikrofont,amit a hangszer testére vagy húrlábára lehet helyezni a hozzá adott gyurmás ragacs által.Amit mutattam az a Djangology Ákos kollegáé(akinek ismét köszönöm, hogy tesztelésre odaadta nekünk a darabot) és a Basic típus.Ez amolyan jolly-joker,amit több hangszerre is lehet használni, mert egy nagyon jó átlag hangot tud. Ennek az ára kb. 25-27 ezer Ft körül lesz. A célspecifikus profi modellek már jóval drágábbak, de eddigi utánajárásom alapján a világon egyedülálló technológiát alkalmazó High-Tech hangszedőkről beszélünk, amiket előszeretettel használnak pro-audio alkalmazásokban is hangosító cégek, színházak,stb. Furch A-STYLE mandolinok árai: MA-21-CM 139 800,-Ft MA-22-CM 198 600,-Ft MA-23-SF 246 600,-Ft
A G21-CR már bent van a boltban, azaz jöhetsz bármikor az összehasonlítás miatt.
Még 1 kérdés, amit elfelejtettem amikor találkoztunk: az ovális lyukú A mandolinja mennyi a Furch-nak? A honlapjukon csak f-lyukasat láttam, de a múltkor volt egy ovális a német ebay-en.
Köszi igyekszem! Inspiráló hangszer, és nekem tkp. ez a legfontosabb.
Besszusgitáros barátom sajna beleszerelmesedett egy 4x10-es Ampeg Classic ládába, úgyhogy most arra költi a pénzmagot, de én folyamatosan ütlegelem bele, hogy mennyire fontos egy akusztikus hanxer beszerzése, vagy netán átállás a bőgőre, ebben kitartó leszek :-)
Arról a ragasztós hangszedőről írj ide légy szíves pár szót, ami most érkezett hozzátok, mert sztem a többi mandolinost is érdekelné! Én ilyenben korábban az AKG-t ismertem, meg atteeharp hívta fel a figyelmemet a Microvox-ra, ezexerint ez egy 3. gyártó. Nekem hamarosan mindenképpen aktuális lesz a dolog, mert a gitár/mandolin/ír buzika hangosítás még egyelőre megoldatlan.
Próbáld ki jó alaposan a hangszert, mert még választhatsz mást is ami belefér a keretbe. Azon vagyok, hogy segítsek a neked legmegfelelőbb hangszer kiválasztani és remélem sikerül és örömödet leled benne. Akusztikus bass, ha érdekes szóljatok és segítek mint ahogy azt ajánlottam a gitárok finanszírozásával kapcsolatban is. Mandolinok...drágák...az a helyzet, hogy mandolinból a top modelek vannak a boltban és az F-style eleve 25%-kal drágább mint a D vagy A test típusok. Ezeket a mandolinokat azért nem nagyon lehet összehasonlítani a magyar piacon fellelhető egyéb mandolinokkal. Mandolinokhoz még plusz, hogy csináltattam hozzá tokokat(20ezer magyar pénzért) a Kerekes Andreával, nagyon profi lett és a hangszer árában itt a tok is benne foglaltatik a gitárokkal ellentétben. Szóval tekerd ki jól a nyakát a hangszernek, hogy kiderüljön a számodra minnél több. Jó muzsikálást! OFF: Levi's Tele is gone! Nagyon jó hangszer volt, én is hajaztam rá csak már annyi gitárom van...azért sajnálom. Még mielött elvitték volna készítettem hangmintákat a Bare Knuckle Boss típusú hangszedővel a Telebe. Jövő héten fel is pakolom a mintákat a honlapunkra további Strat mintákkal és ha minden igaz Humbucker hangmintákkal együtt.
na itt vagyok bekk Veszprémben, egy Furch gityóval a hátam megett... hát ez Communication Breakdown volt, viszont épp akkor jött Benkő Zsolti, úgyhogy vele blúzoltunk egy kevéskét a legméregdrágább gitárokkal.
Még 1x megyek ám fel, mert most elhoztam egy G21-CR cutaway-t, és Ernő visszahozza magához a Vintage-ből a nem-cutaway-t, amivel szeretném ezt összevetni, s lehet hogy inkább azt viszem el. Szombat reggel, vagy hétfő-kedd-szerda délután fél 6 felé fordulok elő, előtte majd szólok neked!
ON: kipróbáltam a mandolinokat, és hát tökjók meg minden, de ennyiért... Inkább a gitárokra koncentráltam.
:-D hát ez a lényege, ezért nem tudtam arra menni, most meg végre van indok a bossznál. Ha munkaidőn kívül akarnék menni, elindulnék 4kor, odaérnék fél 6kor, akkor meg már csak max. kézrázásra és szemrevételezésre lenne idő. Nem érsz rá egy félórára? Én 11 felé leszek ott.