Na...akkor reménykedünk. :) Kell még pár nap hogy megérjen a gyümi. Még zöld. Nállunk van egy erdő, és az erdő szélén, az egyik hétvégi kertben volt naspolyafa. Szerencse hogy a kerítés mellett volt. Így aztán 3 gyümölcsel és egy nagyobbacska ággal tértem haza. A gyüminek még érnie kell, az ágat meg gyökereztetem. Hátha... :)
3 magot csiráztattam, ebből egy kicsírázott, majd elszáradt, lemondtam róla, de ugyanabból a magból még egyet csírázott. Mondjuk ez is érthetetlen volt, de igaz.
Hűvös tartás megfelelőbb neki(10-15 fok), ennek megfelelően szárazabb körülmények közt, kevés öntözéssel teleltethető (csak annyira hogy ne száradjon ki). Kiváncsi vagyok jövőre is jól fog e fejlődni, mert a tapasztalatok azt mutatják hogy a klímánkon nemigen nő jól, és 2-3 év alatt, tartási viszonyoktól függetlenül, megadja magát. Ennek okára sajnos még nem jöttünk rá.
Üdv következő kérdésem lenne: tavaly legnagyobb meglepetésemre kicsírázott egy licsi magom, elég jól fejlődött ezen a nyáron. Árnyékos párás, de meleg helyen tartottam. Télen van e valami különleges teendőm vele? Hol kell ilyenkor tartani és mennyi vizet igényel télen? köszi
Ezeket én is tudom róla, csak viccből mondtam hogy hol reklámozták:)) Viszont még tényleg kevesen kostólták, de aki igen az irja meg milyen volt az íze. Ha nincs extra hideg, tényleg szépen kibirja a telet, azt már láttam.
1800 Ft A vadcitrom és a narancs keresztezéséből előállított, -15C-ot tartósan elviselő, kiemelkedő fagytűrésű fajta. Három levélkéből összeálló, a vadcitromra hasonlító levelei és tüskéi is jóval nagyobbak, mint a Télálló mandariné. 26dkg-os vékonyhéjú gyümölcsei meglepően jóízűek, édesek, enyhe vadcitrom arpmával. Télálló narancs Vissza http://www.rappaikerteszet.hu/Mediterran_szuntropusi_gyumolcsok.html
Üdvözlet mindenkinek! Segítségeteket kérném a következő probléma miatt: A nemrég vett édes granadilla és maracuja levelein apró fehér foltok jelentek meg, majd átlyukadtak és az érintett levelek szélük felől kifakulnak és elszáradnak. Ha valaki tudja mi ez, és mivel lehet ellene tenni, kérem írja meg! Itt van pár kép a növényekről:
A saját mimózám magja, tehát nem hiszem hogy rossz lenne, fény meg lesz neki. Az az igazság hogy azt nem tudtam hogy mikor kell vetni, így aztán elvetettem. :) Bent lesz a szobában, tavasszal meg kiköltözik a fóliaházba.
Mondjuk azon csodálkozom,hogy most veted.A mimozát tavasszal február-márciusban szokták vetni mert a telet,főleg a fényhiányt nagyon nehezen viselik,java része bedöglik.
Én nem pincében teleltetem mert ott tuti a gomba. Van egy kis melléképületünk amit téliesítek, hőszigetelt üveget teszek a sima helyére, meg belülről leszigetelem, aztán oda teszem a növényeimet. Most még a fóliaházban vannak.
Nem gond , de én tavasszal szoktam metszeni , mert ilyenkor könnyebben gombásodik. Nekem a kék a pincében , sötétben telelt , és azon kívül , hogy egy levél sem maradt rajta az ég világon semmi baja nem lett.
Mármint a pirosak akarnak aludni? Azt olvastam hogy ilyenkor szeret virágozni, na és hogy trópusi és meleget igényel télen is. Kb 2 hete van bent a házban, de már előtte elkezdte hozni a bimbójait.
Ők ilyenkor már aludni szeretnének , várd meg a nyarat , meglátod sikerülni fog! Vagy szerezz egy ilyen munkást , hátha ügyesebb:)) És akkor lesznek ilyen terméseid.
Úgymond forráztam a mimózamagokat és elvetettem. :) Kíváncsi vagyok. Mennyi idő kell neki a kikeléshez? Vettem dithane-t és topsin-m et, na meg gyökereztető hormont lágy és fás szárúakhoz egyaránt.