Keresés

Részletes keresés

Maci_P Creative Commons License 2017.02.10 0 0 20883

Na igen, egy új hordó, és a finomseprő kevergetése komoly kerekedést tud hozni.

Solarisom van, idén még nem engedem teremni, de ha véletlenül lesz rajta valami, 1-2 liter bort csinálok, csak a kíváncsiság kedvéért ;-) De jövő évre már tervezetten szeretnék tőkénként legalább 1 fürtöt.

Egyébként Gyukli Krisztián már nyert is vele PIWI bor érmet, nála lehet kóstolni, maradék cukros, magas savas, nagyon jól iható tétel, kóstolása után szereztem be én is a fajtát.

Előzmény: bakatorro (20882)
bakatorro Creative Commons License 2017.02.10 0 0 20882

köszönöm a jószót :)

 

a 8,5-es sav valóban sok lenne, de a savérzet az már most rendben van.

másrészt igy nem kell aggódnom az eltarthatósága miatt.

nem analizáltattam még le, de gondolom mivel igen zajos és erőteljes volt az erjedés kb. 16 fokon, az almasav nagy része lebomlott.

még úgy is, hogy a felét nem bogyóztam le, hanem egész fürtös daralást, illetve 3 napos héjon áztatást kapott.

vagy az új hordók és seprő felkeverések hozták meg az ihatóságot, fene tudja.

azért nyilván kéri a jó magyaros kosztot a bora, ha az ember 2-3 decinél többet találna inni belőle : ))

 

a rezistensekről: nézegettem ezt a solarist, meg a kék klónokat: cabernet carbon, c. carol, prior, stb.

érdekes lenne kóstolni boraikat valahol.

tudsz erről valamit esetleg?

nem mennék Badenbe csak azért ... :)

 

Előzmény: Maci_P (20880)
Fidó mester 02 Creative Commons License 2017.02.10 0 0 20881

Igen,jó lenne úgy rákészülni mint írod...

Nem szeretnék melléfogni ezért csak helyben már bizonyított fajtával fogok kezdeni.

Ám ez nehéz ügy ,mert a helyieknek kivétel nélkül többféle mustból készült boraik vannak.Van olyan aki azzal dicsekedett,hogy 30 fajta szőlője van .

Én sem eggyel kezdek,de az érési időre figyelni kell.

Kérdés!

Házasítás esetén a borok külön-külön készülnek el ,majd utólag keverik össze őket?

 

Üdv!

Előzmény: Maci_P (20878)
Maci_P Creative Commons License 2017.02.10 0 0 20880

nekem kadarkám van, P9-es klón, nyugati fekvésben, agyagon, 160 m tengerszint feletti magasságban.

csak azt akarom mondani, ha jó szeles helyen van, nem kényes.

Jó klón, talán a legjobb. És igen, biztos lehet neki jó helyet találni. De neki szerintem hobbizásra pont nem a kadarkával kellene kezdeni ;-)

 

évi 3-4 kontakt permettel meg szoktam úszni.

Ehhez gratulálok, nem tudom, hogy csináltad, lehet, hogy tényleg a jó terület... Tavalyi évben még a reziket is lefújtam ennyiszer, akkora volt a peronoszpóra nyomás.

 

a bora pedig, hmm ... finoooom! :)

Ezt nem vitatom, de sajnos kevesen tudnak belőle kimagaslót készíteni, legtöbbjük savas, vékony, jobb lett volna ha el se készül féle...

tavaly 18 MM fokkal ért , sava 8,5 gr/liter most.

Nem magas sav ez egy vörösnek?

 

ja és nem fagyott el a kéthetes -20ban.

Ez egész jó, nekem még ennyi sem volt, és a V.Viniferak szenvedtek fagykárokat

 

csak ugye a valamit valamiért elv érvényesül ebben is, szerintem.

Mint mindenben. Kadarka vitathatatlanul egy minőségi fajta, másra való, mint a rezi fajták, azokból ritkán lehet olyan nagy bort csinálni, mint a hagyományos fajtákból. De talán majd ez is változik, ha tovább folytatják a nemesítéseket.

Előzmény: bakatorro (20879)
bakatorro Creative Commons License 2017.02.10 0 0 20879

nekem kadarkám van, P9-es klón, nyugati fekvésben, agyagon, 160 m tengerszint feletti magasságban.

csak azt akarom mondani, ha jó szeles helyen van, nem kényes.

évi 3-4 kontakt permettel meg szoktam úszni.

a bora pedig, hmm ... finoooom! :)

tavaly 18 MM fokkal ért , sava 8,5 gr/liter most.

fiatal ültetvény még, ezért nem olyan karakteres ízű még, de majd ...

ja és nem fagyott el a kéthetes -20ban.

persze a rezistensek előnyei vitathatatlanok ...

csak ugye a valamit valamiért elv érvényesül ebben is, szerintem.

Előzmény: Maci_P (20878)
Maci_P Creative Commons License 2017.02.09 0 0 20878

V.vinifera fajta, fagyérzékeny, nem tudom, érzékenyebb-e az átlagos fajtáinknál, de a rezisztensek ebben is jobbak egy kicsit általában. És néha 1-2 fok is számít (főleg egy ilyen télen, mint az idei). Bora állítólag finom, fűszeres.

A kadarka valóban kényes, nem is mindegyik klónja ad jó bort, nem minden fekvés jó neki, leginkább a hegyvidékek lankáira való. Ha csak műkedvelésből csinálod, körültekintően válassz, olyat, ami neked megfelelő bort ad. A rezisztenseket azért ajánlgattam, mert kényelmesebb velük az élet. Szánj rá időt, és kóstolgass sok fajta bort, amiről tudod, milyen fajtából van, nézz utána az adott fajtáknak, mikor érnek, mit szeretnek, az sokat segít a döntésben.

 

Előzmény: Fidó mester 02 (20877)
Fidó mester 02 Creative Commons License 2017.02.09 0 0 20877

Jó, nem vagyok még műkedvelő sem -egyenlőre.Természetesen és is vessző gyökereztetésre gondoltam.

Gondoltam beszélek azzal a pár öreggel aki még termel és olyan vesszőt viszek amit ajánlanak.A kadarkát említették többen,ám én a rádióban úgy hallottam kényes...

Ez kurucvér meg  egy kék szőlőfajta, amelyet a kadarka és a muscat bouschet fajták keresztezéséből állított elő Kurucz András és Kwaysser István. (Wikipédia)

Az ismerős dícsérte ,a fagyérzékenységre nem panaszkodott-sőt inkább kései szüretelési lehetőségét említette.

Szombaton megyek megkóstolni a borát...

 

Üdv !

Előzmény: Maci_P (20875)
alfi13 Creative Commons License 2017.02.09 0 0 20876

Azt sajnos nem tudom megmondani de nagyon sok helyen láttam hogy kiszedték. Egy helyen beszéltem a tulajjal és ő akácfa oszlopokra cserélte aminek a földbe levő részét tűzbe megégettek.

Előzmény: Fidó mester 02 (20873)
Maci_P Creative Commons License 2017.02.09 0 0 20875

Nem alany, nemes :)

ugyanannyi, mint a sima, hagyományos. Nálad nem feltétlen kell oltottat használni, ha a homokod filoxéraálló, gyökeres dugványt is használhatsz, az még olcsóbb szokott lenni, ha találsz valahol termelőnél az Alföldön. Vagy veszel valamelyik kutatóból/szerzel ismerőstől nagy mennyiségű vesszőt, és gyökerezteted magad.

Előzmény: Fidó mester 02 (20874)
Fidó mester 02 Creative Commons License 2017.02.09 0 0 20874

Megértem ha az ellenállókat kedveled.Mennyi pénzbe kerül ezekből egy-egy alany?

Előzmény: Maci_P (20871)
Fidó mester 02 Creative Commons License 2017.02.09 0 0 20873

Ha a földben lévő szakaszt bekenem festékkel -víztaszítóvá- teszem akkor ez a jelenség jórészt megszüntethető?

Előzmény: alfi13 (20872)
alfi13 Creative Commons License 2017.02.09 0 0 20872

A beton oszlopoknak van egy nagy hibájuk ami miatt szőlőben főleg homokos talajon meggondolandó a használata. A környezetéből elszívja a vizet és elpárologtatja.

Előzmény: Fidó mester 02 (20869)
Maci_P Creative Commons License 2017.02.09 0 0 20871

Szép, minden feltételed megvan egy jó szórakozáshoz ;-)

Lehet, hogy én kicsit jobban kedvelem a rezisztens fajtákat, nem muszáj azt telepítened, de szerintem kevesebbet idegeskedik az ember vele, ezért megéri.

Homokot nem ismerem, de talán ha tavasszal jól megtrágyázod, őszre telepíthetsz is.

Én 2x1m-es térállással dolgoznék, 80cm-1m magasan vezérdrót, 2m magas oszlopozás, guyot szálvesszőzés vagy karokon rövid csapra metszés. A néró szerintem ideális lenne rosénak, csak nem szabad túl sokat hagyni rajta, mert képes sok kg.-ot is tőkénként hozni, de szerintem az már nem lenne jó bornak, ha beérik, max. enni.

Vörösnek talán a pannon frankos esetleg medina lehetne érdekes, ha már a rezisztens vonalnál maradunk. De ha nem akarsz héjon erjeszteni, és 2-3 hétig macerálni, a néró 2-3 napig héján tartva gyönyörű sötét színt ad.

 

Előzmény: Fidó mester 02 (20869)
gyfa50 Creative Commons License 2017.02.09 0 0 20870

Van itt a fórumokon egy nagyon aktiv, tele energiával és barátságos "szomszédod"  juhosttt,  biztosan majd fog jelenkezni, na Töle sokat tanulhatsz.

Előzmény: Fidó mester 02 (20869)
Fidó mester 02 Creative Commons License 2017.02.09 0 0 20869

Kösz a gyors választ !

 

Vörösbort szeretnék és fröccsnek rosét.

A terület 800 m2,80m hosszú 10m széles de lehet több is.

Csak magamnak a családnak és a barátoknak -pár száz litert összesen.

Van egy egytengelyes kerti traktorom- 1 m széles most készítem hozzá a permetezőkocsit.A terület a lakóháztól 15 percre van géppel.

Itt valamikor sokan termeltek szőlőt -maguknak- úgy tudom főként direkt termőket.Ma már csak néhány öreg van.

A terület összesen 3200 m2 .Most 800m2 meggyes van de az egészet gyümölcsösnek és szőlőnek szánom.

Szerves trágyám-vegyes(kecske,sertés,baromfi)- évi 100 q biztosan keletkezik.

Az ismerős termőhelye légvonalban 500m-re van -a családi házánál-lugasban -szintén homokon.

Betonoszlopokat tudok önteni -kőműves- vagyok ,olyan hosszút és formájút amilyen csak kell..

 

Üdv !

 

Előzmény: Maci_P (20868)
Maci_P Creative Commons License 2017.02.09 0 0 20868

Ha most telepítesz, és csak magadnak, keress rezisztens fajtákat, sok ilyen magyar nemesítés van, én is próbálkozom néhánnyal (Göcseji zamatos, Viktor EB-10, Néró), ki kell tapasztalni, az adott helyen mi a jó, ezt leginkább körbekérdezéssel lehet megoldani. Azt kell kitaláljad, hogy fehér vagy kék szőlőt szeretnél, meg a borstílust (fehér, rosé, siller, vörös...). Ha ezt kitalálod, akkor lehet továbblépni. Na meg az sem mindegy, mekkora területed van, milyen, művelést szeretnél.

Előzmény: Fidó mester 02 (20867)
Fidó mester 02 Creative Commons License 2017.02.09 0 0 20867

Üdv Mindenkinek !

 

Apám 35 évesen vett egy elvadult szőlőst.Sokat roboltam benne ,meg is utáltam egy kicsit...

A bort viszont szeretem.A szőlőst eladná vagy nekem adná de nekem nagyon kiesik meg a szívem sem húz hozzá igazán...

Most (52) szántam magam rá a telepítésre.A terület- valamikor szőlősnek volt használva -,enyhe délnyugati lejtő a Nyírség szélén- homoktalaj.

Egy ismerős ajánlott Kurucvér elnevezésű fajtából vesszőket.

Amit a neten találtam róla :Homoktalajon is jól terem

                                         rothadásra nem hajlamos

                                         vastag héjú,apró szemű 

                                         fagyérzékeny...

Kérném a szíves olvasóközönséget ebben a projectben legyen segítségemre, tanácsaival segítse munkámat.

Köszönöm !

 

Fidó mester

Maci_P Creative Commons License 2017.02.09 0 0 20866

Vénuszból nem tudom, milyen lenne, nem tudom, milyen paraméterekkel érik, meg azt sem, hogy milyen ízvilága van. De a néró, az alacsony sava ellenére egy jó rosé/siller alapanyag, nem véletlen termesztem magam is. A mindennapok ivóborának való, nem lesz belőle soha évekig érlelhető nagy vörösbor. Szerintem tökéletes választás lenne az alföldön tömeg-termelt hagyományos fajták leváltására, hiszen nagy a termésbiztonsága (fagyállóbb, rezisztens, magas hozamú, jól cukrosodó), olcsóbban termelhető (2-3 kontakt permetezés is elég neki átlagos években).

Előzmény: körtebolha (20865)
körtebolha Creative Commons License 2017.02.09 0 0 20865

Es a vénuszból milyen bor lenne?Ha a nérónak kevés a sava.Mint teljesen rezisztens, nem sok választás marad,ha valaki nagyon ritkán tud csak ránézni a szőlőjére.

Előzmény: Maci_P (20863)
bakatorro Creative Commons License 2017.02.09 0 0 20864

heh, kicsi a világ. : )

most tavasszal tervezek fekete leányka nemest hozni Balla Gézától és leoltatni Villányban, őszre.

ha kell pár oltvány, megbeszélhetjük ...

a néróról nekem is az a tapasztalatom amit Maci_P mond, hogy bizony alacsony a sava. 

Előzmény: Minusz- (20862)
Maci_P Creative Commons License 2017.02.08 0 0 20863

Az 1kg az teljesen jó lesz, úgyis kicsit el fog térni le-fel a mennyiség tőkénként kicsit, nagy átlagra meg majd kiadja.

Ádámék Turánja nekem is tetszik, nem sokan hozzák ki magában, mert erősen illatos, és szerintem az első évében kissé karcos, némely évjáratban 2-3 év is kell, hogy kerekedjen.

Ezen tulajdonsága miatt házasítani jó alapanyag, de mindegyik erősen illatos, és színanyagokban gazdag fajta, nem biztos, hogy tetszetős eredményt adnak. Majd kitapasztalod, lehet, hogy majd jobban jársz, ha nem a néró rovására rakod be a fekete leánykát.

Az othellónál mindegyik csak jobb lehet ;-)

Nekem csak második éve ad termést a néró, de alacsony a savtartalma, azért is jó csemegének. Idén 6g/l se lett a borban, tavalyi melegben is kb. Vagy leszeded a fenológiai érettsége előtt, alacsonyabb cukorral, magasabb savval, rosénak, vagy hagyod beérni, és ilyesmi sava lesz, de legalább 2x-es cukra ;-)

Köszi a felajánlást, ha gondolod nérómat megkóstolhatod...

 

Előzmény: Minusz- (20862)
Minusz- Creative Commons License 2017.02.08 0 0 20862

A 1,5kg a full plafon, a cél az 1kg lesz.
Vörös cuvée a cél a kettőből(Néró-75%,Turán-25%), illetve majd még Feketeleánykát tervezek beszerezni és ültetni (az pedig 12,5% lenne majd a Néró rovására).
Amúgy a Borszőlőfajták, csemegeszőlő-fajták és alanyok (Bényei Ferenc, Lőrincz András) című könyv szerint a Néró "viszonylag magas savtartalommal a mustban (kb. 9,0 g/l sokéves
átlagban)" szüretelhető.

Turánból készült vöröshöz volt szerencsém eddig ( Nyolcas és fia Borház), baromi fűszeres és karakán volt, nekem bejött, de azért egy kissé kevésbé durva bor a célom, ezért lesz csak 25%.
Mindenesetre remélhetőleg jobb lesz az Othellónál, azt egyszer próbáltam eddig, technológiailag rozé lett, színre meg valahol a siller-vörös közötti, íze meg hát...ha a rókának ilyen szaga van, akkor nem is büdös állat, de azért borban el tudok képzelni jobbat :D

Köszönöm a tanácsokat, ha lesz belőle bor pár év múlva, küldök véleményezésre! :D

Előzmény: Maci_P (20861)
Maci_P Creative Commons License 2017.02.08 0 0 20861

A bakművelés tényleg jó minőséget hoz. De az 1x1-es térállással a tőkék tenyészterülete kicsi, arra elég, hogy 0,5-1kg/ tőke termésed legyen. Minden fajtának megvan, mekkora tenyészterületet igényel, mennyivel tud kinevelni egy adott mennyiséget. Ha nem tartja be az ember, nem érik be rendesen, vagy a minősége nem lesz megfelelő. Mondjuk ezek korai fajták, tehát talán az 1,5kg is kihozható egy tőkéből, de ha tovább kell a tőkén tartsad, a savai annyira el fognak menni, hogy nem lesz értelme bort csinálni (vagy savat kell pótolni :( ).

Egyébként a szőlőt igen nehéz lefelé növésre kényszeríteni, tekintettel arra, hogy futónövény. Ha a hajtása le is fordul, a hónaljhajtásai majd mind felfelé fognak nőni, így az általad tervezett "fent nevelem" mód egy nagy dzsumbujt csinálna neked. A múltban már sok művelési módot kipróbáltak, lehet belőlük válogatni. Mivel neked adott a kis terület, meg a tőkék is, így nálad a hagyományos bakművelést kell csináljad, tegyél mellé hosszú karót, vidd fel legalább 1,5 m magasra a lombot. A néró szerintem minimális kötözéssel is meg fog állni, mert annyira erőteljes a hajtásrendszere, és mivel rezisztens, a növényvédelme is könnyű lesz. Fürtmérete 100-450g között mozog a fajtának, így majd ritkítanod kell, bár lehet, hogy bakművelésen, rövid csapon kisebbeket fog hozni. Magam részéről szeretem a fajtát, sillernek, rosénak próbáltam eddig. Turánt nem ismerem ilyen szinten, a bora megosztó, még illatosabb, mint a néró, nem rezisztens. Mindegyiknek eleve alacsony a sava, illatosak, kettőjük házasítása nem biztos, hogy jó... Már ha ezt szeretted volna.

Mindenesetre sok sikert hozzá.

 

Előzmény: Minusz- (20860)
Minusz- Creative Commons License 2017.02.08 0 0 20860

Köszi a válaszokat.
Akkor a Nérónál mondjuk tuti kizárva a merev veszők miatt.
Kivágni meg nem szándékozom, tavaly ősszel lettek ültetve az oltványok :D
Meg átültetni sem, mert pont a sűrű ültetés volt a cél, mivel csak 2db 4x15 m-es placc áll rendelkezésre, és a terv a tőkénkénti 1-1,5 kg termés, ami szerintem jobb minőséget adna, mint a fele annyi tőke kordonon, 2m-es sorközzel, de tőkénként kétszer annyi terméssel.

Amúgy így képzeltem el:


Ezek szerint akkor marad a bak, maximum nevelek egy 50cm-es törzset, és onnan ágaznának szét a szarvak, akkor mégsem lenne annyira földközelben a termés.

Maci_P Creative Commons License 2017.02.08 0 0 20859

Ha a lombfalat felhozod lentről, akkor meg kell oldani, hogy ne árnyékolják egymást. Ezt tipikusan minden második sor kivágásával szokták elérni. Ekkor pedig a kordonkaros megoldást ki lehet alakítani (80-100 cm magasra felhozni a vezért, fölötte 2-3 pár befűzőszál, 2 m magasan csonkázol, így a sorok között 2 m-es távolsággal pont jó lesz a benapozottsága. Az egyes függönyt 2,5-3 vagy még nagyobb sortávolsághoz érdemes alkalmazni, különben annyira összekapaszkodnak a sorok hajtásai a másik sor hajtásaiba, hogy lugas lesz belőle.

 

Előzmény: Minusz- (20857)
bakatorro Creative Commons License 2017.02.08 0 0 20858

az igen :))

elég vadul hangzik.

a néróról tudom, hogy "erős" növésű, a turánról olvastam, hogy nem.

nekem a függönyművelés ugrott be arról amit írtál.

annak egy változata.

viszont a függönynél kifejezetten hátrányos a merev szár (néró).

szóval én valamilyen egyes függönyt tudnék elképzelni, csak ugye akkor kell vezérdrót ...

 

a bakos megoldás szerintem túl levegőtlenné, ön-árnyékolttá tenné a lombozatot.

Előzmény: Minusz- (20857)
Minusz- Creative Commons License 2017.02.08 0 0 20857

Üdv! 

 

1x1 m-es térállásnál mennyire lenne hülyeség ha bakművelés helyett, tőkénként nevelnék egy 1,5-2 m-es törzset, és a "bakot" annak a tetején alakítanám ki,  de fejjel lefelé, hogy a hajtasok is lefelé nőjenek majd? 

Néró meg turán lenne a szenvedő alany, mondjuk kérdés hogy mennyire merev és felfelé törő a hajtásuk, vagyis hogy hagyják-e vajon magukat lecsüngetni, vagy így is felfelé nőnének,  és létráról kell majd gondoznom őket. 

 

Azt szeretném elérni ezzel, hogy ne földközelbe legyenek majd a fürtök,  viszont a kis sortávolság miatt a kordon (gondolom) nem opcio, mert nagyon leárnyékolnák egymást a síkba kiterített lombfalak. 

 

Bocs az agymenésért :D

juhosttt Creative Commons License 2017.02.05 0 0 20856

A szőlő mélynyugalmi állapotban van még, ezért a hajtatás hülyeség, ellenben a gyümölcsfákkal.

 

 

A szakirodalom (és saját egyéni tapasztalat alapján is) január 11-én ér véget a mélynyugalmi állapot a szőlőnél. Persze mint minden esetben, vannak eltérések, pl van amikor a szőlő elfelejt mélynyugalomba kerülni, bár ez inkább emberi beavatkozás hogy nem hidegben telel. Aztán pár napot csúszhatnak az egyes rügyek. 

Előzmény: Floo2 (20853)
vegyigyümi10 Creative Commons License 2017.02.05 0 2 20855

" Ott a mélyebb fekvés szerencsés lehet" .....elsőre megütötte a fülem. :)

Előzmény: Floo2 (20853)
jaro1979 Creative Commons License 2017.02.05 0 0 20854

Talán hogy a magasművelésű tőkék kevésbé veszélyeztetettek?

Előzmény: Floo2 (20853)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!