Na igen, egy új hordó, és a finomseprő kevergetése komoly kerekedést tud hozni.
Solarisom van, idén még nem engedem teremni, de ha véletlenül lesz rajta valami, 1-2 liter bort csinálok, csak a kíváncsiság kedvéért ;-) De jövő évre már tervezetten szeretnék tőkénként legalább 1 fürtöt.
Egyébként Gyukli Krisztián már nyert is vele PIWI bor érmet, nála lehet kóstolni, maradék cukros, magas savas, nagyon jól iható tétel, kóstolása után szereztem be én is a fajtát.
nekem kadarkám van, P9-es klón, nyugati fekvésben, agyagon, 160 m tengerszint feletti magasságban.
csak azt akarom mondani, ha jó szeles helyen van, nem kényes.
Jó klón, talán a legjobb. És igen, biztos lehet neki jó helyet találni. De neki szerintem hobbizásra pont nem a kadarkával kellene kezdeni ;-)
évi 3-4 kontakt permettel meg szoktam úszni.
Ehhez gratulálok, nem tudom, hogy csináltad, lehet, hogy tényleg a jó terület... Tavalyi évben még a reziket is lefújtam ennyiszer, akkora volt a peronoszpóra nyomás.
a bora pedig, hmm ... finoooom! :)
Ezt nem vitatom, de sajnos kevesen tudnak belőle kimagaslót készíteni, legtöbbjük savas, vékony, jobb lett volna ha el se készül féle...
tavaly 18 MM fokkal ért , sava 8,5 gr/liter most.
Nem magas sav ez egy vörösnek?
ja és nem fagyott el a kéthetes -20ban.
Ez egész jó, nekem még ennyi sem volt, és a V.Viniferak szenvedtek fagykárokat
csak ugye a valamit valamiért elv érvényesül ebben is, szerintem.
Mint mindenben. Kadarka vitathatatlanul egy minőségi fajta, másra való, mint a rezi fajták, azokból ritkán lehet olyan nagy bort csinálni, mint a hagyományos fajtákból. De talán majd ez is változik, ha tovább folytatják a nemesítéseket.
V.vinifera fajta, fagyérzékeny, nem tudom, érzékenyebb-e az átlagos fajtáinknál, de a rezisztensek ebben is jobbak egy kicsit általában. És néha 1-2 fok is számít (főleg egy ilyen télen, mint az idei). Bora állítólag finom, fűszeres.
A kadarka valóban kényes, nem is mindegyik klónja ad jó bort, nem minden fekvés jó neki, leginkább a hegyvidékek lankáira való. Ha csak műkedvelésből csinálod, körültekintően válassz, olyat, ami neked megfelelő bort ad. A rezisztenseket azért ajánlgattam, mert kényelmesebb velük az élet. Szánj rá időt, és kóstolgass sok fajta bort, amiről tudod, milyen fajtából van, nézz utána az adott fajtáknak, mikor érnek, mit szeretnek, az sokat segít a döntésben.
Jó, nem vagyok még műkedvelő sem -egyenlőre.Természetesen és is vessző gyökereztetésre gondoltam.
Gondoltam beszélek azzal a pár öreggel aki még termel és olyan vesszőt viszek amit ajánlanak.A kadarkát említették többen,ám én a rádióban úgy hallottam kényes...
Ez kurucvér meg egy kék szőlőfajta, amelyet a kadarka és a muscat bouschet fajták keresztezéséből állított elő Kurucz András és Kwaysser István. (Wikipédia)
Az ismerős dícsérte ,a fagyérzékenységre nem panaszkodott-sőt inkább kései szüretelési lehetőségét említette.
Azt sajnos nem tudom megmondani de nagyon sok helyen láttam hogy kiszedték. Egy helyen beszéltem a tulajjal és ő akácfa oszlopokra cserélte aminek a földbe levő részét tűzbe megégettek.
ugyanannyi, mint a sima, hagyományos. Nálad nem feltétlen kell oltottat használni, ha a homokod filoxéraálló, gyökeres dugványt is használhatsz, az még olcsóbb szokott lenni, ha találsz valahol termelőnél az Alföldön. Vagy veszel valamelyik kutatóból/szerzel ismerőstől nagy mennyiségű vesszőt, és gyökerezteted magad.
A beton oszlopoknak van egy nagy hibájuk ami miatt szőlőben főleg homokos talajon meggondolandó a használata. A környezetéből elszívja a vizet és elpárologtatja.
Szép, minden feltételed megvan egy jó szórakozáshoz ;-)
Lehet, hogy én kicsit jobban kedvelem a rezisztens fajtákat, nem muszáj azt telepítened, de szerintem kevesebbet idegeskedik az ember vele, ezért megéri.
Homokot nem ismerem, de talán ha tavasszal jól megtrágyázod, őszre telepíthetsz is.
Én 2x1m-es térállással dolgoznék, 80cm-1m magasan vezérdrót, 2m magas oszlopozás, guyot szálvesszőzés vagy karokon rövid csapra metszés. A néró szerintem ideális lenne rosénak, csak nem szabad túl sokat hagyni rajta, mert képes sok kg.-ot is tőkénként hozni, de szerintem az már nem lenne jó bornak, ha beérik, max. enni.
Vörösnek talán a pannon frankos esetleg medina lehetne érdekes, ha már a rezisztens vonalnál maradunk. De ha nem akarsz héjon erjeszteni, és 2-3 hétig macerálni, a néró 2-3 napig héján tartva gyönyörű sötét színt ad.
Ha most telepítesz, és csak magadnak, keress rezisztens fajtákat, sok ilyen magyar nemesítés van, én is próbálkozom néhánnyal (Göcseji zamatos, Viktor EB-10, Néró), ki kell tapasztalni, az adott helyen mi a jó, ezt leginkább körbekérdezéssel lehet megoldani. Azt kell kitaláljad, hogy fehér vagy kék szőlőt szeretnél, meg a borstílust (fehér, rosé, siller, vörös...). Ha ezt kitalálod, akkor lehet továbblépni. Na meg az sem mindegy, mekkora területed van, milyen, művelést szeretnél.
Vénuszból nem tudom, milyen lenne, nem tudom, milyen paraméterekkel érik, meg azt sem, hogy milyen ízvilága van. De a néró, az alacsony sava ellenére egy jó rosé/siller alapanyag, nem véletlen termesztem magam is. A mindennapok ivóborának való, nem lesz belőle soha évekig érlelhető nagy vörösbor. Szerintem tökéletes választás lenne az alföldön tömeg-termelt hagyományos fajták leváltására, hiszen nagy a termésbiztonsága (fagyállóbb, rezisztens, magas hozamú, jól cukrosodó), olcsóbban termelhető (2-3 kontakt permetezés is elég neki átlagos években).
Es a vénuszból milyen bor lenne?Ha a nérónak kevés a sava.Mint teljesen rezisztens, nem sok választás marad,ha valaki nagyon ritkán tud csak ránézni a szőlőjére.
Az 1kg az teljesen jó lesz, úgyis kicsit el fog térni le-fel a mennyiség tőkénként kicsit, nagy átlagra meg majd kiadja.
Ádámék Turánja nekem is tetszik, nem sokan hozzák ki magában, mert erősen illatos, és szerintem az első évében kissé karcos, némely évjáratban 2-3 év is kell, hogy kerekedjen.
Ezen tulajdonsága miatt házasítani jó alapanyag, de mindegyik erősen illatos, és színanyagokban gazdag fajta, nem biztos, hogy tetszetős eredményt adnak. Majd kitapasztalod, lehet, hogy majd jobban jársz, ha nem a néró rovására rakod be a fekete leánykát.
Az othellónál mindegyik csak jobb lehet ;-)
Nekem csak második éve ad termést a néró, de alacsony a savtartalma, azért is jó csemegének. Idén 6g/l se lett a borban, tavalyi melegben is kb. Vagy leszeded a fenológiai érettsége előtt, alacsonyabb cukorral, magasabb savval, rosénak, vagy hagyod beérni, és ilyesmi sava lesz, de legalább 2x-es cukra ;-)
Köszi a felajánlást, ha gondolod nérómat megkóstolhatod...
A 1,5kg a full plafon, a cél az 1kg lesz. Vörös cuvée a cél a kettőből(Néró-75%,Turán-25%), illetve majd még Feketeleánykát tervezek beszerezni és ültetni (az pedig 12,5% lenne majd a Néró rovására). Amúgy a Borszőlőfajták, csemegeszőlő-fajták és alanyok (Bényei Ferenc, Lőrincz András) című könyv szerint a Néró "viszonylag magas savtartalommal a mustban (kb. 9,0 g/l sokéves átlagban)" szüretelhető.
Turánból készült vöröshöz volt szerencsém eddig ( Nyolcas és fia Borház), baromi fűszeres és karakán volt, nekem bejött, de azért egy kissé kevésbé durva bor a célom, ezért lesz csak 25%. Mindenesetre remélhetőleg jobb lesz az Othellónál, azt egyszer próbáltam eddig, technológiailag rozé lett, színre meg valahol a siller-vörös közötti, íze meg hát...ha a rókának ilyen szaga van, akkor nem is büdös állat, de azért borban el tudok képzelni jobbat :D
Köszönöm a tanácsokat, ha lesz belőle bor pár év múlva, küldök véleményezésre! :D
A bakművelés tényleg jó minőséget hoz. De az 1x1-es térállással a tőkék tenyészterülete kicsi, arra elég, hogy 0,5-1kg/ tőke termésed legyen. Minden fajtának megvan, mekkora tenyészterületet igényel, mennyivel tud kinevelni egy adott mennyiséget. Ha nem tartja be az ember, nem érik be rendesen, vagy a minősége nem lesz megfelelő. Mondjuk ezek korai fajták, tehát talán az 1,5kg is kihozható egy tőkéből, de ha tovább kell a tőkén tartsad, a savai annyira el fognak menni, hogy nem lesz értelme bort csinálni (vagy savat kell pótolni :( ).
Egyébként a szőlőt igen nehéz lefelé növésre kényszeríteni, tekintettel arra, hogy futónövény. Ha a hajtása le is fordul, a hónaljhajtásai majd mind felfelé fognak nőni, így az általad tervezett "fent nevelem" mód egy nagy dzsumbujt csinálna neked. A múltban már sok művelési módot kipróbáltak, lehet belőlük válogatni. Mivel neked adott a kis terület, meg a tőkék is, így nálad a hagyományos bakművelést kell csináljad, tegyél mellé hosszú karót, vidd fel legalább 1,5 m magasra a lombot. A néró szerintem minimális kötözéssel is meg fog állni, mert annyira erőteljes a hajtásrendszere, és mivel rezisztens, a növényvédelme is könnyű lesz. Fürtmérete 100-450g között mozog a fajtának, így majd ritkítanod kell, bár lehet, hogy bakművelésen, rövid csapon kisebbeket fog hozni. Magam részéről szeretem a fajtát, sillernek, rosénak próbáltam eddig. Turánt nem ismerem ilyen szinten, a bora megosztó, még illatosabb, mint a néró, nem rezisztens. Mindegyiknek eleve alacsony a sava, illatosak, kettőjük házasítása nem biztos, hogy jó... Már ha ezt szeretted volna.
Köszi a válaszokat. Akkor a Nérónál mondjuk tuti kizárva a merev veszők miatt. Kivágni meg nem szándékozom, tavaly ősszel lettek ültetve az oltványok :D Meg átültetni sem, mert pont a sűrű ültetés volt a cél, mivel csak 2db 4x15 m-es placc áll rendelkezésre, és a terv a tőkénkénti 1-1,5 kg termés, ami szerintem jobb minőséget adna, mint a fele annyi tőke kordonon, 2m-es sorközzel, de tőkénként kétszer annyi terméssel.
Amúgy így képzeltem el:
Ezek szerint akkor marad a bak, maximum nevelek egy 50cm-es törzset, és onnan ágaznának szét a szarvak, akkor mégsem lenne annyira földközelben a termés.
Ha a lombfalat felhozod lentről, akkor meg kell oldani, hogy ne árnyékolják egymást. Ezt tipikusan minden második sor kivágásával szokták elérni. Ekkor pedig a kordonkaros megoldást ki lehet alakítani (80-100 cm magasra felhozni a vezért, fölötte 2-3 pár befűzőszál, 2 m magasan csonkázol, így a sorok között 2 m-es távolsággal pont jó lesz a benapozottsága. Az egyes függönyt 2,5-3 vagy még nagyobb sortávolsághoz érdemes alkalmazni, különben annyira összekapaszkodnak a sorok hajtásai a másik sor hajtásaiba, hogy lugas lesz belőle.
1x1 m-es térállásnál mennyire lenne hülyeség ha bakművelés helyett, tőkénként nevelnék egy 1,5-2 m-es törzset, és a "bakot" annak a tetején alakítanám ki, de fejjel lefelé, hogy a hajtasok is lefelé nőjenek majd?
Néró meg turán lenne a szenvedő alany, mondjuk kérdés hogy mennyire merev és felfelé törő a hajtásuk, vagyis hogy hagyják-e vajon magukat lecsüngetni, vagy így is felfelé nőnének, és létráról kell majd gondoznom őket.
Azt szeretném elérni ezzel, hogy ne földközelbe legyenek majd a fürtök, viszont a kis sortávolság miatt a kordon (gondolom) nem opcio, mert nagyon leárnyékolnák egymást a síkba kiterített lombfalak.
A szőlő mélynyugalmi állapotban van még, ezért a hajtatás hülyeség, ellenben a gyümölcsfákkal.
A szakirodalom (és saját egyéni tapasztalat alapján is) január 11-én ér véget a mélynyugalmi állapot a szőlőnél. Persze mint minden esetben, vannak eltérések, pl van amikor a szőlő elfelejt mélynyugalomba kerülni, bár ez inkább emberi beavatkozás hogy nem hidegben telel. Aztán pár napot csúszhatnak az egyes rügyek.