A média káros hatása tagadhatatlan, de nem is a tinivígjátékokkal kezdődött, hanem azzal, amikor megtett ideállá egy olyan testképet, amit átlagos ember nem ér el egykönnyen, mert egy olyan életvitel kell hozzá (táplálkozás, edzés) amire a nagy átlag nem hajlandó sem az egészsége, sem a külseje érdekében.
Mégis idol lett, méghozzá olyan idol, amit sok ilyen átlag ember elkezdett megkövetelni a másik nemtől, de magától nem. A jelentős felesleggel élő, vagy éppen csontsovány és deszkalapos lánynak az izmos, kigyúrt pasik tetszenek, a 90 kilós, vagy éppen a 60 kilós nyüzüge srácnak meg a kisportolt, izmos nők. Na mármost, ezek meg inkább egymással mennek el, az átlagos meg hoppon marad. De más átlagosok nem vonzzák, így ahelyett, hogy a súlycsoportjában keresgélne, meg van sértődve a világra, amiért neki nem jut olyan partner.
Mondjuk, amit a saját környezetemben körülnézve látok (ott ugye nincsenek incelek) az az, hogy a nagyon is átlagos külleműeknek is van párja. Sőt, olyanoknak is, akik nem is felelnek meg egyáltalán ennek a most bálványozott képnek, pl. olyan lányok, akiken van vagy 20-30 kiló. Ugyanakkor képesek nőiesen viselkedni, és így találnak is maguknak fiút. Még csak nem is feltétlenül hasonló adottságokkal bírót.
Az irreális elvárások mellett az incelség másik oka szerintem a fellépés lehet, pontosabban annak hiánya. Sok incel szerintem nem is tudja, hogyan kéne kapcsolatba lépnie egy nőneművel. A kis gyűlöletcsoportjukban meg adják egymás alá a lovat. Pedig néha egy spontán kiszólás, megjegyzés elég egy beszélgetés elindításához.
Én pl. a volt barátommal egy egyetemi matekóra után kezdtem ismerkedni, amin ő tett egy megjegyzést, amiből kiderült, hogy szeretjük ugyanazt a sci-fi sorozatot. Ez már jó alap volt, hogy dumálni kezdjünk. Nem kellett hozzá sem autó, sem kigyúrt test.
Szerintem sok ilyen incel kocka, aki a gépen él szociális életet. De egy Tinderig már nem jut el, vagy addig, hogy akkor hasonló kocka csajokkal kezdjen.