Musa ennek ellenére is gyors, viszonylag ügyes volt és több technikát használt, mint Akebono és Konishiki. Érdekes viszont, hogy Takanohana megdöbbentően sokat -ránézésre 80 kilót- fogyott 3 év alatt, gyakorlatilag "normál" alkata van ismét. A többieknek ez nem jött össze.
A Sumo Kyokai honlapjáról letölthető PDF formátumban egy kis "kézikönyv", ami mindenki által végezhető szumó gyakorlatokat (Sumo-Kenko-taiso) tartalmaz az egészség megőrzése érdekében. Szerintem érdemes kipróbálni. Legalábbis én ki fogom. A szövetség mindenkinek (fiatalnak, idősnek, nőnek, férfinak) jó szívvel ajánlja ezeket a gyakorlatokat.
Nem hiszem. Összehasonlításképpen Musashimaru, 20 éves korában amikor még csak makushita volt már több mint 160 kiló volt, Kotooshu pedig már 23 éves lezs hamarosan. Az óriások jó részt a nagy testüknek köszönhetően jutottak fel a csúcsra sokkal kevésbé voltak technikásak mint a bolgár, mire ozekik lettek már megközelítették a 200-at. Konishikinek gyakorlatilag csak annyit kellett tenni, hogy ellenfelét maga előtt tartsa és gyalogoljon előre :) ez a stílus nagyon távol áll Kotooshutól.
Itt találtam egy kb. 40 perces filmet, ami Konishiki és Kirishima ozekik pályafutását mutatja be. Remek kis film, csak az a kár, hogy franciául van a kommentár. Azért érdemes megnézni, mert nagyon jó kis meccseket válogattak össze.
Nem tudjátok véletlenül, hogy hol lehet hozzájutni régebbi bashok videójához? Sajnos Konishikit nem láttam szumózni fénykorában, és nagyon érdekelne pl. 91-92-es bahsok felvétele, amikor két yushot is szerzett.
arra hogy ha nem verik körbe egymást akkor nem hiszem hogy mind az 5 el tudja érni a pozitiv mérleget....
pl ha most hakuho ozeki lesz és mondjuk azuma cimre tör kotooshu meg hoz egy 10-5 öt akkor az annyi győzelmet elszippant hogy tuti hogy a 2 öreg közül az egyik kiesik.
Miért kéne tartósan? Egy-két éves távlatban Kaio és Chiyotaikai visszalép, Kotooshu, Hakuho és Tochiazuma meg küzd a yokozuna címért. Nagy szerencsével akár mindhárom odaérhet.
A hakkeyoi.net-en nézegettem Musashimaru statisztikáit. Hihetetlen, hogy 1991-ben került fel a makuuchiba, és 2000 januárjáig egyetlen egyszer sem csinált make-koshit. A 2000-es Hatsu Bashon - már yokozunaként- is csak sérülés miatt végzett 2-2-11-gyel.
Hakke yoi! - (szinte) minden statisztika, mi szem-szajnak ingere Glossary of Sumo Terms - szumo szotar tobb ezer kifejezessel Es persze az elmaradhatatlan Szumo.hu.
Egyet mondj még meg nekem. Honnan szedted ki ilyen rövid idő alatt ezt az adatot? :)) Magam is elég sokat foglalkozom statisztikákkal, adatokkal más sportág kapcsán, de fel nem tudom fogni, hogy tudjátok elővarázsolni pillanatok alatt az ilyen spéci adatokat...
Most olvastam egy Sumoforumos topicban Asa sérüléséről. Még nem tudni, hogy csak húzódás, vagy szakadt is az izom, de állítólag már korábban is panaszkodott, hogy fáj a jobb karja, és vélehtően a Hakuho elleni meccs nem is tett túl jót neki. Ha tényleg szakadt az izom, akkor valószínűtlen, hogy a következő bashora teljesen rendbe jön, de ha csak húzódás, akkor sem fog tudni túl sokat gyakorolni, mielőtt Osakába megy.
A kihagyott meccs veresegnek szamit, a makekoshit (ami a kovetkezo bashon eredmenyezi a kadoban ozeki statuszt) pedig a gyozelmek alapjan szamoljak (7, vagy kevesebb a 15-bol). A rang megtartasahoz a sima kachikoshi eleg a kadoban ozekiknek.
Igyekszem megérteni a szabályok finomságait is, de persze bőven van még mit tanulnom. Azt tudtam, ha egy ozeki negatív mérleget csinál, akkor a következő tornán mindenképp kachikoshi kell neki, hogy megőrizze a pozíciót. De az nem volt tiszta, hogy ha visszalép, akkor az ugyanolyan megítélés alá esik-e mintha sorban kikap. Ugye Chiyo 4-4-nél, Kaio pedig 3-6-nál állt ki. De a végleges statisztikákban mégis megkülönböztetik a további (elmaradt) meccseiket a mérkőzéseken elért vereségektől.
Hm.. végigolvastam a topicot. Érdekes vélemények. Ebből egyértelműen kiderül, hogy Asashoryu megsérült, és ennek is tudható be a gyengébb eredmény. Kérdés, hogy milyen hatással lesz rá ez a sérülés. Az egyik csóka írta, hogy annak idején amikor Mushashimarunak megsérült a csuklója senki nem tulajdonított neki nagy jelentőséget, de később bebizonysodott, hogy soha többé nem tudott a régi fényében tündökölni, és végül ez a sérülés vezetett a visszavonulásához. Szóval a következő bashon kidrülhet, hogy Asának mennyire sikerül kiheverni ezt a sérülést.
Zete: kevered a dolgokat. A következő tornán egy sima 8-7 kachikoshi is elég. És ha elveszítik a címet, akkor májusban egy 10-5 tel visszakapják. Az ozekik nagyon be vannak betonozva.