Keresés

Részletes keresés

gergerg Creative Commons License 2012.03.28 0 0 275

Fajta nevet nem tudok, de jövőre oltóvesszőt küldhetek. Idén meg éréskor lefényképezem a fát is, meg a termést is.

Előzmény: kaalyz (274)
kaalyz Creative Commons License 2012.03.28 0 0 274

Én már nem is merek szólni. Csak annyit modjatok, hogy mégis melyik szilvát ajánljátok, ami jó ízú, évente legalább közepesen terem, ha nem is öli meg a sharka vírust de lagalább toleráns vele szemben, és a gyümölcse nem károsodik.

kukac1001 Creative Commons License 2012.03.23 0 0 273

Üdv. Mindenkinek!

Kezdő lévén levonom a gyakorlati következtetést: a vírussal együtt kell "élni".Gondolom,hogy a prevenció a megoldás a kórokozó kordában tartásában. Az idei évben fokozottan fogok figyelni a tünetek megjelenésére mert eddig hallottam hogy van de nem ismertem a tüneteket.

Kukac1001

Előzmény: Józsi-bá (264)
Józsi-bá Creative Commons License 2012.03.23 0 0 272

Én is csak kipróbálni akarok, elég sok fajtát,  Mirobalán és Isthara alanyon,  kombifa módszerrel, így mégsem lesznek túl sokan.  Elsősorban az ízük, konzisztenciájuk érdekel. Az ellenállóságuk, az meg úgyis kiderül.

A Docera  alanyokról a létezésükön kívül, én sem tudok sokat. A Michael Neumüller /a Baya Marisa vérbélű alma nemesítője/ kisérletezik velük. Az alábbi pdf-ben a 32. oldaltól van némi utalás rájuk képekkel:
Pflaumen und Zwetschen: Neue Ziele in der Resistenzzüchtung /pdf/

Előzmény: Törölt nick (269)
alfi13 Creative Commons License 2012.03.23 0 0 271

Köszönöm megpróbálok majd odafigyelni az új fáimra. A virusos fámat kivágtam és a kemencémben elégettem. Remélem többet nem lessz kedve a kertembe jönni.

Előzmény: Józsi-bá (270)
Józsi-bá Creative Commons License 2012.03.23 0 0 270

Az a gond, hogy lazán kezelik a rezisztencia szót. Ill. a napokban olvastam valahol a PPV-vel kapcsolatban, hogy van vertikális, van horizontális, van minőségi, mennyiségi és még fel volt sorolva sokféle rezisztencia.

Ezideig csak a Jojóról tudjuk, hogy nem hatol be a vírus a növénybe, mert ahogy hozzáér, azonnal demarkálódik és kilöki magából. A többi szilvafajtát mind meg lehet fertőzni.

Előzmény: alfi13 (268)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.23 0 0 269

Lepoticám már van termő /igaz teleoltogattam,mert egyrészt nekem nem igazán jött be,másrészt meg szilvából úgy szeretnék több fajtát,hogy ne legyen sok fa belőle /,Elenát 1 éve ültettem...egyebek mellett.

Lehet,hogy Wagenheimem is lesz....az egy éve ültetett Kioto kajszim ilyen alanyon volt,de kinyiffant /a szlovákok is lusták rendesen alávágni az oltványoknak.../,viszont megpiszkálva az alanyt úgy néztem még él.Visszavágtam,lekentem,átültetem...aztán ha akar kihajt.

Az Ishtarákat é is elhasználtam,tavaly amit lehetett beszemeztem,most meg beoltottam.

Vannak Weiva alanyaim is,ezek közül csak párat oltottam be,mert nemigen tudtak tavaly fejlődni /nagyon aszályos év volt,öntözni meg a hegyen nincs lehetőségem/

Előzmény: Józsi-bá (266)
alfi13 Creative Commons License 2012.03.23 0 0 268

A Tegera meg a Hanita is rezisztens a sharka-virusra.

Törölt nick Creative Commons License 2012.03.23 0 0 267

Kb így is van :)

Azt azért hozzátenném,hogy azért is van meg sztem az összhang,mert a különbözőségünket nem próbáljuk ráerőltetni a másikra és nem kritizáljuk a másik "elvont" ötleteteit...mi nem csak szakkönyvekből kertészkedünk,ezen kívül nincs nyomás rajtunk,mert nem ebből élünk...tehát bármilyen elvontnak tűnő dolgot kipróbálhatunk /na jó a Reusch fával azért nem próbálkoznék..../.

Természetesen a "trojkával" nem azt akartam hangsúlyozni,hogy ez egy zárt társaság,inkább azt,hogy ...örülök,hogy a mai lepusztult,elértéktelenedő,erőszakos  stb világban normális kis/nagy/ közösséget tudunk alkotni,az ország különböző tájaról.Ez jó,nagyon jó.

Előzmény: gergerg (248)
Józsi-bá Creative Commons License 2012.03.23 0 0 266

Mivel a Sharka vírusfertőzés elkerülésére jobbára egymásnak ellentmondó kutatási teszteredményeket találok és ezek is általában hozzáteszik, hogy a környzeti tényezők is befolyásolják az egyes szilvafajták fertőzéssel /PPV/ szembeni  ellenállásának eredményességét....  Nem maradt más hátra, mint saját környezetben kipróbálni a különböző fajtákat.
Létesítek egy saját kis szilvatesz-kertet.
A tavalyi, a  Csarli1 által hozott,  Isthara alanyok egy részét, hamarosan beoltom. Tesztelem Mirobalan alanyon is az egyes fajták viselkedését, és lesznek kombi-fák is.
Több szerzőtől összeolvasva,  a PPV rezisztenciára, kipróbálásra nekem alkalmas fajták: az Opal, a Stanley, a Wangenheim, a Bühler Zwetsche /ezekből az ősszel próbálok beszerezni/, Tuleu gras, Valjevka,  Kirke, Elena, Csacsanszka Lepotica, 'Nagy szemű szilva'/a Rumanyitól/, Jefferson, az Ageni /ez utóbbiból még várom az oltóágat/, és ami még összejön. Ízvilágukra nézve a leírások néhányat ezek közül kiemelnek.

Törölt nick Creative Commons License 2012.03.23 0 0 265

Józsi bá !...te előrébb jársz alanyok terén ,mint én...le vagyok sújtva :)))...nosza megyek utána nézni...

Józsi-bá Creative Commons License 2012.03.23 0 0 264

A Gabrovska szilváról azt írják a ' SHARKA DISEASE IN BULGARIA: PAST, PRESENT AND FUTURE' című pdf-ben   hogy valóban különbözik a PPV-re való reakciója: fogékony ugyan a szilvahimlő vírusra, de a betegségre a gyümölcsön  gyengébb tünetekkel  reagál,  kissebb a termésvesztesége,  lassúbb a fertőzés terjedése.  Hátránya, hogy önmeddő.

Ezideig a 'Jojo' az egyetlen immun szilvafajta.  A  Palesits Zsolt elmondása szerint,  a Jojo immunításának az alapja, a vírussal szembeni hyperszenzibilitás. Ezt úgy kell elképzelni, hogy ahol a vírus a levelet éri, ott a levél körülhatárolódik, megbarnul, a levélszövet elhal, kipottyanik a nekrotikus rész, lyukacsos lesz a levél.
A Jojo illatos, jó ízű, ikresedő fajta. Hátránya: az atkásodás.

Szilvahimlővirusra  /hyperszenzibilis módon/ rezisztens alanyok már vannak: a Docera 5, 6, 9 stb

Előzmény: kukac1001 (258)
kaalyz Creative Commons License 2012.03.22 0 0 263

Meg fogom próbálni.

Előzmény: Ali-bá (262)
Ali-bá Creative Commons License 2012.03.22 0 0 262

Néhány poróba után megy az. A metszfelület egyharmadánál kell behasítani az alanyt is és az oltóvesszőt is és kicsit egymáshoz nyomva, hogy a rés kinyiljon, összedugni határozottan. Mígnem fedik egymást.   (A hátad megvakarása is bonyolult, de ha viszket, valamit csak kitalálsz, ha nem éred el. Amugy minden bonyolult, mig egyszerűvé nem válik. Gyakorlás!!)

Előzmény: kaalyz (261)
kaalyz Creative Commons License 2012.03.22 0 0 261

Igazad lévén ott mintegy 6 felületen történik a kanbiumok érintkezése. Őszinte vagyok - ezt bonyolultnak találom - talán csak azért mert még nem próbáltam.

Előzmény: Ali-bá (255)
kaalyz Creative Commons License 2012.03.22 0 0 260

Szerintem csak a termés minőségéből lesz majd látható. Ha csak a leveleket bántja az a termésre nem érdekes. Szerintem.

Előzmény: gergerg (259)
gergerg Creative Commons License 2012.03.22 0 0 259

Lehetséges, nem vagyok valami jó szilvából. A rezisztencia viszont nem tudom hogy hogyan mutatható ki.

Előzmény: kukac1001 (257)
kukac1001 Creative Commons License 2012.03.22 0 0 258

Ja alényeg lemaradt:azt állítják hogy rezisztens moníliára és sarkára is.

Előzmény: kukac1001 (257)
kukac1001 Creative Commons License 2012.03.22 0 0 257

Üdv.

Valahol azt olvastam hogy van egy új "favorit" fajta Bulgáriából származtatják.Ha jól emlékszem Gabrovska aneve.

Lehetséges hogy nem álmodtam?

Kukac1001

Előzmény: gergerg (227)
kaalyz Creative Commons License 2012.03.22 0 0 256

Ali-bá

Igazad van, én is nézegetem a diófás témát, fórumot. Engem egy Ukrán óriás érdekelne. De a dió oltástól én messze állok. Azon gongolkodom, hogy venni kellene, itt Szombathely környékén nem nagyon látok ilyet.

Üdv Zoli.

Előzmény: Ali-bá (255)
Ali-bá Creative Commons License 2012.03.22 0 0 255

Az angolnyelves párosítást nem próbáltad még? Ott még nagyobb az érintkezés. A diós fórumon oltogatunk a szobában rendszeresen télen.

Előzmény: kaalyz (254)
kaalyz Creative Commons License 2012.03.22 0 0 254

Sajnos, ezt komolyan mondom, én szemezni nem tudok, legfeljebb a szomszéd aszonnyal - igaz ez sem sikerült egyszer sem. Nálam csak az oltások jönnek be, abból is a hasíték. Szerintem itt érintkezik a kanbium a legnagyobb felülettel.

Előzmény: gergerg (253)
gergerg Creative Commons License 2012.03.22 0 0 253

Ja, most látom hogy te is jövőre írtad. Úgy ok.

Előzmény: gergerg (252)
gergerg Creative Commons License 2012.03.22 0 0 252

Most tavasszal már nem hiszem hogy összejön, alig volt alkalmas ág rajta, ami esélyes volt azt meg szétosztottam néhány hete. De szemezőhajtást nyáron, vagy jövőre vesszőt szivesen küldök, csak ne felejts el jelentkezni.

Előzmény: kaalyz (251)
kaalyz Creative Commons License 2012.03.22 0 0 251

Teljességel igazad van. Ha esetleg abból a fincsi ringlóból jövőre lenne egy - két olótág megköszönném.

Egyébként a szobában meghajtatott alanyról mint ha itt halottam volna. Az idén sajnos csak kettő szilva magoncot hajtattam meg. Ebbe oltottam ék/hasítékoltással kettő db. mézringlót. Jövöre, ha tehetem, csak így oltok, sokkal kényelmesebb volt a nagy pocakommal, az asztal tetején levő alanyt a 2.75 /3.25 dioptriával ellátott szemüveggel oltani, majd uzsi zacskóból vágott kb. 2 cm-es csíkkal beterkerni.

Údv. Zoli.

Előzmény: gergerg (250)
gergerg Creative Commons License 2012.03.22 0 0 250

Hiába olvasnál, csak az tudja aki már küldött nekem valamit, vagy ő küldött nekem. Gondosan vigyázok hogy ne derüljön ki, sosem tudni ki olvassa a fórumot. :-)

Előzmény: kaalyz (249)
kaalyz Creative Commons License 2012.03.22 0 0 249

Hát igen, ha visszaolvasnék megtudnám, hol él a harmadik. Az utolsó mondattal mélységesen egyetértek. Bár én csak kb. két éve, de függővé váltam.

Údv Zoli.

Előzmény: gergerg (248)
gergerg Creative Commons License 2012.03.22 0 0 248

De hol lakik a harmadik? :-)))

Ne gondold hogy valaki valamit is felvett, vagy rossznak értelmezett,  Ati rákötött egy poént ezzel a 3 nik egy személy írásával, én meg folytattam. Nem rólad szólt. Szerintem aki ide olvas, az jól el tud különíteni hármunkat. Pláne hogy én a "hármasban" nem csak a hasonló gondolkodást, de az ellentétest is jól látom. Pl. kérdezd csak meg hogy mi a helyedben milyen koronaformát választanánk! Megspórolom a kérdést és a válaszokat.

Ali-bá: szuperorsó, tányér korona

Aitfoci: karcsúorsó, esetleg sövény

Én: sövény, katlan korona

Végülis bármiről is beszélgetsz velünk, garantálom hogy 10-10-10 válaszban szerepelni fognak ezek a szavak:-) Mindhármunknak meg van a "mániája" És mindhárman belevesszük másét a sajátunkba. Én dupla szuperorsós sövnyt csinálok, Ati szuperorsós őszibarackot, Ali-bá meg szerintem most is a kertben piszkál egy fát hogy ott hajtson ki ahol ő akarja. :-))

Egy kicsit "hóbortosak" vagyunk mind a hárman, próbáljuk megzabolászni a természetet, azunán meg hogy mi lesz belőle, majd meglátjuk. Ali-bá már letett ezt-azt az asztalra, így neki könnyű, :-) mi meg próbáljuk utól érni. Az az egy ami viszont teljes mértékben egyezik bennünk az az, hogy szinte megszálottként szeretjük a gyümölcsfákat. Nekem ez nem hobbi, kimondottan szórakozás. Magam részéről, szivacsként póbálok minnél többet megtudni, és abból összehozni valami érdekeset.

A "hármas" bár szerintem vagyunk itt többen is, csak kevésbé aktívak a fórumon, nyitott. Én bárkit szivesen látok akinek elég messzire gurult a gyógyszere, mert ha valaki egyszer igazán belekezd ebbe a hobbiba, az garantálom hogy függővé válik.

Előzmény: kaalyz (247)
kaalyz Creative Commons License 2012.03.22 0 0 247

Bocsánat én azért annyira képben vagyok, hogy tudom ki Marcali, ki Derecskei és nagyon szívesen olvaslak benneteket, de úgy érzem a többi hozzászólásból, hogy más is.

Nem gondoltam, hogy a jóakaratú hozzászólásommal hegyeket mozgatok meg.

Üdv. Zoli.

Előzmény: gergerg (240)
kaalyz Creative Commons License 2012.03.22 0 0 246

Mindig is úgy legyen.

Üdv. Zoli.

Előzmény: Ali-bá (242)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!