Nos, Olympus 50%-os citromlével tettem próbát, ami már persze önmagában is higított. Higítás nélkül 1-2 pH-jú volt ami azt jelenti hogy erős tüneteknél akár igy higítatlanúl is kaphat citromlevet, hisz a föld pufferhatása úgysem engedi a föld Ph-ját 4-5 alá. De ha csak szintentartás kell, akkor olyan fele-fele higítás megfelelő(3-4 pH). Ja borkősavból én annak idején pár tablettát tettem egy liter vizbe.
A tápoldat az folyékony műtrágya, amit boltban veszel és hígítassz.:)) A karambola csak frissítőnek használt gyümi, de inkább csak díszitésre való:)) A magok vetőközegben kb. egy hónap alatt kicsíráznak 25-28 fokon.
Igen ez egy ősi módszer. Akkor csak pár szó: bizonyos növényeknél 100%-os, soknál nem fog eredményre vezetni. A citrusoknál hosszabb idő lehet mire elkezd igy gyökeresedni, kivinél is. Vigyázni kell, a gombára érzékeny növényeknél ez a gyökereztetést pusztulásuhoz is vezethet. Óvatosan. Mandarint viszont ne szaporítsuk igy, mert nagyon érzékeny lesz a gombás fertőzésekre, inkább oltsuk, az sokkal biztosabb. Kezdők fikusszal próbálkozzanak az biztos siker:))
Tiszta, éles késsel felfelé metsszük be a szárat kb. a feléig, egy kis nyelvszerű hasítékot elhajlítva a szártól. A vágás fölött és alatt 7 cm hosszan vágjuk le a leveleket.
Gyufaszállal vagy fogpiszkálóval óvatosan peckeljük ki a növény sebét.
Vékony ecsettel kenjük a gyökereztető hormont körben a szárra és a vágott felületre.
Húzzunk nylonzacskóból készült csövet a szárra, kössük le és töltsük fel a gyökereztető közeggel.
Amikor a gyökerek már jól láthatóak, távolítsuk el a műanyag borítást és vágjuk át a szárat, hogy az új növényt kiszabadítsuk.
Ne vegyük le a gyökereztető közeget, ültessük el a növényt megfelelő talajba, és alaposan öntözzük meg.
Ok! A tápoldat alatt mit értesz? Maradjunk csak a sima citromlénél, azt bármikor be tudom szerezni. Ma felvágtam a karambola gyümölcsöm. Volt venne 2 mag! :) Igyekszem elültetni. De milyen fura íze volt a gyümölcsnek.... :) Mint valami illatos virág, olyan kellemes az illata, de az íze mint valami nagyon enyhe köszméte. :) Fura volt... :) de nagyon lédús.
Egy érdekes gyökereztetési módot szeretnék megosztani veletek.Én még nem próbáltam ki,de nem lehet hülyeség.A tőlem rutinosabbaknak bizonyosan van véleményük.Tehát egy kertésznél láttam,aki így gyökereztette a mandarinjait és a citromait.A kifejlett növény gyökereztetni kivánt ágát átvezette egy egy jó öklömnyi nagyságú,földdel tömött zacskón. A zacskót felkötötte egy támasztó karóra.Igy a lekötött,földben levő rész nyugodtan,100%-ig biztosan meg tudott gyökeresedni.A gyökerek megjelenését az átlátszó zacskón keresztül jól lehet látni.A gyökeresedést a zacskó alatt levő ág részleges bevágásával lehet siettetni. Szerintem ezt jól lehet használni a kivi,bugi citrom,és még sok minden szaporításánál.
Én még nem próbáltam citromsavval ugyan, de ki kell próbálni. Persze nem kell nyakra- főre öntözni, csak ha hiánytünete van, tehát nem túl szép zöldek a levelek, száradnak stb. Ha nincs baja elég a normál öntözővíz. A savas oldattal együtt tápot is kapjon, és ha tudsz venni komplex vast, az is jó lenne. A citromsav oldást szilárd citromsavból is csinálhatod, vagy a borkősav is jó savanyításhoz. Ezeket borszaküzletekben(vagy pl. mg-i boltokban: Hermes), vagy ilyenkor ősszel hipermarketek akciós heteiben vehetsz esetleg. A pH papírt egyenlőre hagyd, majd megnézem egy normál citromlevet kb. mennyire kell higítani.
Nem érted? Hátha az én 30 l-es dézsámba, a kávé talajába bele tudsz keverni savanyú tőzeget, akkor gratula. Másrészt a 3-4 pH nagyon is jó a kávénak. Viszont ha már eléggé meszes kezd lenni a talaja, és erős hiánytünetei vannak, akkor már átültetésnél bekevert sav. tőzeg sem elég, szükséges a savanyítás... A tözeges dolog akkor lenne teljesen jó, ha a gyökerekről levernéd a földet atültetésnél, ez viszont nem túl biztonságos:))
Gondolom oltást akartál írni.Valóban a naspolyát birs alanyokra oltjuk,de most nem
lehet csak tavasszal.Előre meg kell szedni az oltóágat és nyirkos papirba csomagolva hűtőbe tárolni tavaszig.Amikor az alany megindul akkor kell feloltani.
Szemzés talán egyszerűbb,azt augusztusban szoktam csinálni és szinte 100%-osan
meg szokott eredni.Sajnos az utóbbi években a tüzelhalás sok birset megtámadott,
így a naspolya is veszélyben van.Pedig nagyon értékes gyümölcs.
Citromsavnál enyhébb a szag, igen. Lakmuszpapírt főleg laboreszközboltban, vagy hasonló helyről kéne nézni, bár elég borsos az ára. Citromsav viszont nem olyan erős sav, igy töményebben sem árt meg a gyökereknek.
A citromsavnál nincs szaghatás tudtommal, csak minimális. Pont erre voltam kíváncsi, hogy ha veszek sima citromlevet, akkor azzal elérem-e a célomat? Na meg olyan ph beállító lakmuszpapírt honnan tudnék venni? Árulják azt egyszerű földi halandónak? :)
Hát valamilyen sav kell hozzá, kénsav híján esetleg szerves savakkal. Bórkősav sem rossz. Citromsav vagy ecetsav is jó lenne, de mondjuk ezeknél van szaghatás is:)
Tegnap kaptam 6 db kidobásra itélt mangót.(gyümölcsöt) Mind a hat magot elültettem,aztán hulljon a férgese.Van egy 40-50cm magas citromom.Egy kis csenevésznek vettem.Most az új hajtásai már magasabbak ,mint az az ág amivel vettem.Sajnos minden új hajtása, ferde -ágas bogas lett. Hagyjam meg az eredeti ágat,had nöljön,erősödjön? A többit pedig most vágjam vissza a tövéig? A levágott ágakat megpróbálhatom meggyökereztetni? Ezt azért kérdezem,hogy most is lehet gyökereztetni,vagy várjak a metszéssel-gyökereztetéssel tavaszig?Melyik a biztosabb?
Sima mezei vanilla planifolia, nemigen vannak fajtái, hacsak nem a csíkos. Nem termett, nem is igen szokott hazánkban, persze én most arra hajtok, hátha:))
Vaníliád nincs véletlenül? :) Már régóta fáj a fogam rá, de sajna messze vannak Rappaiék hogy csak úgy kiruccannyak hozzájuk... Bár Pest sincs sokkal közelebb. :)