A "Lélek" létezését régóta kutatja az emberiség - ahogyan az agyműködésel is ezt teszi. Vajon hol állunk tudományos szinten és mi a vallások álláspontja?
Az ilyen mondatokkal árulod el,hogy azt se tudod miről van szó. Én nem hiszek benne és nem fantázilok rola.Tudom,hogy van.Hinni abban lehet amiről nincs tapasztalatunk vagy tudásunk.
Nyilván. Ugyanis, ha a lelked éhezik meg, akkor bizonyára Bibliát "eszel".:)
"..Úgy tűnik, hogy nem csak mi vitázunk a Lélek kontra agy témában..."
Kár, hogy eleve nem ezt a címet adtad a topicnak. Láttam már rá példát, hogy a filosz modiban kértek rá lehetőséget, hogy a topic cím átírásra kerülhessen.....
Később fogok válaszolni, mert a lencsefőzelékem nagyon magányos a pocimban és kell kerítenem valamit még mellé....ha folyik bent a diskurzus, sokkal jobban érzi magát a testem.:)
Az utóbbi évtizedek egyik óriási eredménye például a szinaptikus transzmitterek és az elme betegségei közötti összefüggések felfedezése. A depresszió, a mániák, skizofréniák, paranoia, az Alzheimer-kór és így tovább, mind a neurotranszmitterek megváltozására vezethető vissza és így kezelhetővé vált.
Vagy a CT, az MRI és a PET kifejlesztése lehetővé tette, hogy egészen új ismereteket kapjunk az élő agyról.
Az utóbbi évtizedek nagy jelentőségű felfedezései az agyhullámok természete és azok befolyásolása által kapott eredmények.
Óriási fejlődést láthatsz a tanulási, az emlékezési, felidézési metódusok kutatása terén. Ma már közvetlenül meg tudjuk figyelni, amint az információ eltárolódik az agyban. Ugyanígy a komplex gondolkodás működésének vizsgálata is óriási léptekkel halad előre, bizonyos szintű gondolatolvasásra egyértelműen képesek vagyunk.
Sorolhatnám még, a különböző neurobiológiai eredményeket a pszichológiaiakig, az idegsejtek struktúrájának rendkívül pontos feltérképezése, a sejtekben lejászódó kémiai folyamatok megértése, az idegsejtek életciklusainak feltárása, a sérülések regenerációja, a látásagyi funkcióinak mélyebb megértése stb stb.
Pontosan erről beszélek. Sejtszinten az agyban nincs "önteremtés". Legfeljebb olyan van, hogy kényszerhelyzetben az agy eddig ki nem használt része "on" állásba kerül. De ez nem "önteremtés" !!!
" A lélek nem létezik, hogy te hiszel benne........."
Ez nagyon kategorikus kijelentés. Azokat pedig ritkán engedheti meg magának az ember.
Megpróbálom egy másik topiktárs véleményén keresztül bemutatni.
Ügyi2 írja :
".... De egy gyermekkora óta vallásos emberből nem lesz egyik pillanatról a másikra materialista......"
Ez így igaz. Viszont nagyon sok eset fordult már elő, hogy egy teljesen materialista ember olyan " lelki " eseményeket élt meg, hogy egy pillanat alatt megváltozott a világképe.
Tovatillant a materializmusa, a "lélekélmény" következtében.
Én tudom, de ezt most Te nem érted - nem azért, mert értetlen vagy, hanem azért, mert a T. kolléga úr olyan dolgokat írt le, amin csak mosolyogni lehet. Az agyi funkciók helye és feladata csak olyan fatális állapotban változik, mint pl. egy erős trauma (pl.agyvérzés). Ilyenkor elképzelhető (nem biztos !!!!!!), hogy a kiesett funkciók legalább egy részét az agy más területe veszi "kézbe". Egyébként "agyi önteremtés" - ilyen NINCS ! Átalakulás az van : plusz, pl. tanulás által, mínusz, pl. betegség miatt.
Persze amúgy mást nem is olvastál a nevezett úriembertől. Mert például ezeket mondja: "A szaporodó (és közérthető) ismeretek terjedése helyett újból divatba jött a misztifikálás, ismét népszerűek az áltudományos ködösítések".
Tisztelt Ügyész Úr ! Ön hazugsággal vádol ! Szíveskedjen felsorolni a bizonyítékait, különben beperelem az egész Ügyészséget !
Egyébként nem szoktam hazudni. nyugodtan meg lehet kérdezni egy pszichiáter kollégát, hogy - őszintén - szerinte hol tart ma az agykutatás, volt-e számottevő változás az elmúlt 50 évben ? (De ne a gyógyszerelés vonalán érdeklődj, hanem globális értelemben !)
"2006-ig a Lélek fogalom a kutatói körökben is elfogadott fogalom."
Nyilván a közérthetőség kedvéért fogalmazott így. Lám-lám, hová vezet, ha valaki hanyagolja a terminológiát. :-D
"Merthogy sejtszinten ugyebár ez lehetetlenség."
Már miért volna lehetetlenség? Kapcsolatok létrejönnek és megszűnnek (pl. a tanulás is ilyen folyamat), az agyban is. Mégsem tudod az agyról azt, amit tudnod kéne? ;-)
Szóval - figyelemre méltónak találom egy agykutató 2006-os mondatát:
Az agy biológiailag pontosan arra képes, amit eddig a LÉLEK speciális pszichológiai tulajdonságának gondoltunk: a folytonos önátalakításra, önmaga állandó módosítására,kicsit költőibben fogalmazva: ÖNMAGA TEREMTÉSÉRE. (Kontrollálható: az agykutató: Dr. Bánki M. Csaba)
No ez kiakasztott, mint Jóskát, mikor váratlanul hazatér a férj .....
Ugyanis nem kevesebbeket állít a kutató, mint hogy: 1. 2006-ig a Lélek fogalom a kutatói körökben is elfogadott fogalom. (Vajon hirtelen mi változtatta meg ezt az álláspontot?) 2. Az agy "önmaga módosítása" - vajon ezt sejtszinten, vagy "lélekszinten" érti a kutató kolléga. Merthogy sejtszinten ugyebár ez lehetetlenség. Ha pedig "lélek- szinten", akkor beismerjük, hogy az agyban "lélekszintű" folyamatok zajlanak ? 3. "Önmaga teremtésére" - még az átalakítás, önmódosítás is abszurd, de a folytonos "önteremtés" ........ szóval -
Úgy tűnik, hogy nem csak mi vitázunk a Lélek kontra agy témában.
Ha nem tudsz semmit nem baj de miért terjeszted ezt ki mindenkire és főleg akkor miért okoskodsz? A lélek létezik,hogy te nem hiszel benne magánügy.Attol még létezik és vannak akik sokat tudnak rola.