Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
Pedig nálam is az jött be, amit Ali bá mondott (köszönöm!), elkezdtem óvatosan öntözni a cserkót (nem a tövénél), és gyökérfulladás helyett (amitől tartottam a kötött talaj miatt) az látszik, hogy megállt a levélhullás, zöld rajta minden levél, így már csak kihúzza októberig.
Van elég vize azoknak a kis fáknak? Nálunk nagy az aszály, nekem egy tizenéves cseresznyém szenvedi leginkább. Már kétszer hordtam rá vizet, mert már a leveleit is kezdte sárgítani, hullatni. 4-6 veder víz után két nappal a lógó levelei is normálisak lettek, aztán rá három hétre megint meg kellett öntözzem.
/Ha sikerül a macskát a kisfa közelében elkapnod és lekened sebkezelővel, akkor biztos nem megy oda többet./ :-))
Kedves cseresznyeszakértők, a tavaly ősszel ültetett két cseresznyefánk egészséges levelei az elmúlt napokban tompább színűvé, olajzöldessé váltak, némelyiknek a széle is pöndörödik befelé - ez valamilyen hiánybetegség lehet? Ráadásul az egyiknek a törzse tele van karmolásnyomokkal, gondolom, a szomszéd macska lehetett, aminek már amúgy is sok van a rovásán... - lekenjem fasebkezelővel? Köszönöm a segítséget.
a nagy kb 30 éves cseresznyefát mégis ifjitani kell, akkor mikor ? februás vagy inkább összel ? 1egészséges de "kócós elhanyagolt finom izű körta is van 25 éves lehet, azt is fiatalitani kellene melyik hónap a legjobb fűrésszel belenyulni ? üdv és köszi a választ előre is
Az idős cseresznyefák nem szeretik az erős visszametszést. Lehet ifjítani, de csak módjával. Jól meg tud ifjodni, csak a nagy sebeket nehezen viseli és hosszú évek kellenek, hogy beforrjanak.
Nekem az lenne a kérésem,hogy van egy nagy Van cseresznye fám.Most a közeljövőben jól meg szeretném ritkitani,fiatalítani .Lehet -e? Kivágni még nem szeretném.Szeretnék helyette majd ültettni,de felénk kamuk a faiskolák,mert amit ott árulnak az egy nulla.Valami híresebb iskolátol akarok beszerezni fát helyette.
köszönöm a választ ez úton is .levél számmal megjött,próbáltam jelentkezni de valószinű a hordozható tel miatt a központ "forduljon a kezelöhöz "...válaszolt és megszakadt. majd holnap megpróbálom üdv
Ameggysarjat nem ajánlom alanynak, mert örökké csak gyökérsarjakat nevel a fa körül mindenfele.
A cseresznye magonc viszont nagyon jó, pláne, ha a kertedtől nem messze nőtt. Lombhullás után kell a végleges helyére ültetni, de már most be lehet oltani-szemezni, ha módod vn rá.
kedves ali-bá, vadcseresznyét és magoncmeggyfa "gyögérhajtásait" tudok látszatra egészséges fa alol gyüjteni késöbbi ráoltásra . mikor szedjem ki és mire vigyázzak? pl visszavágás stb? mindent tanácsot köszönök üdv
Igen ezt a gyökérnövekedés serkentőt már pár napja ajánlottad, be is fogom szerezni, csak azt nem értem, hogy ugyanilyen földben miért vannak a szomszédban hatalmas cseresznye, kajszi, meggy stb fák. Régen más alanyra (nem sajmeggyre) szemeztek? Kajszinál meg azt olvastam agyagra szilva-alany kellene, de a két fa már megvan, így ha megmaradnak, nem cserélem le őket (bár valszeg vadkajszi alanyon vannak).
Kihúztam az idén tavasszal szabadgyökerűként ültetett germersdorfit, ami 2-3 levélkezdemény után besült. Simán félkézzel kijött, mintha csak egy partvisnyél lett volna a földben. Hajszálgyökér nulla, a 3-4 nagyobb gyökér meg részben penészes, de méginkább büdös (volt). Nem bírják ezt a fekete agyagot / nyiroktalajt (?) szegénykék. Őszi ültetésnél jó nagy gödröt kell ásnom és földet cserélnem, meg a szélét fellazítani, ha akarok valamit.
A regináról nem hallottam, és nem a kukacosság miatt vágtam ki hanem mert gyakorlatilag elszáradt. Gyanús lyukakat találtam alatta. Gondolom a gyökér nagy része rágott. Most lecsonkoltam, meg valamit dugok majd a lyukba. (benzines rongy vagy valami)
A kukac az a rajzás és a cseresznye állapotától függ. Az enyém nem teljesen sárga, csak olyan seszinű. Mint némelyik alma, piroskás. És június első felében érik, tele kukaccal.
Itt valami tévedés lehet/, ha más nem legalábbis az én részemről/. Gergerg sárga cseresznyéje kukacos fajta ezért vágta ki/igaz, nem teljesen/. Viszont te meg ezt írtad:"A sárga cseresznye jó eséllyel zöld a rajzáskor, így talán nem"...lesz kukacos. Valamint Ali-bá is a sárgát ajánlotta. Ez így eléggé ellentmondásos.
Valaki magyarázza meg ezt nekem.
A Reginával kapcsolatban:
Mindenkinek tele van a kertje vagy csak mindenki ennyire elfoglalt? ...Az utóbbit tartom valószínűnek... Én azért egy próbára érdemesnek tartom.
Rendben, de szerintem a Rita, Szomolyai, Hedelfingeni, Katalin kiszorítja a kertből. Az Alex és a BB nem sikerült, de nem is biztos hogy baj. A mostani négy fajtával gyakorlatilag május közepétől, július közebéig folyamatosan van/lesz cseresznye a portán. Kell ennél több? Ez a sárga is jó, csak kukacos fajta és a sötétebbeket amúgy is jobban szeretem. Ez a fa meg rosz helyen volt, épült mellé épület és sokáig úgy sem maradhatott volna ott. Most csonkolva ha kihajt, pár évet maradhat. Ha nem, akkor nem. Amúgy nagyon erős növekedésű!