Valahol olvastam erről, hogy ez egy nagy átverés, a neten is sok helyen élő növénynek hirdetik. Amúgy nem sokat értek hozzá. Ha gondolod, kérdezz rá a Milyen növény topikban, ott vannak profik, akik meg tudják mondani, hogy egy csipkeharaszt-féle kibírja-e élve a kiszáradást. Szerintem nem.
Nekem volt. Nem tudom, hogy élt-e akkor, de én nagyon hamar sikerült tönkrevágjam. Az egész bepenészedett. Igaz, akkor még nem tudtam, hogy csak mondjuk egy hétig szabad zölden tartani, utána megint ki kell szárítani és így a végtelen ciklusba. De azért be kell valljam, annyira nem volt egy szépség.
most az idei friss tavaszi kelések még a vetési talajukban vannak,kint vannak a régi üvegházban amit gyakorlatilag alig fütünk.5-10 fok van benne és....épek egészségesek....még.
Az biztos, hogy MÁR elpusztíthatatlan. :) Ha jól tudom, ez egy elpusztult csipkeharaszt, ami vizet felszívva kizöldül, és a kapillárishatás miatt kiegyenesedik. De nem kel életre.
Sajnos nem igazán tudom mit kéne tenni, ilyen hamar azért nem szokott becsődölni, esetleg gombaölővel kezelés hátha segít vagy lehet hogy míg kicsi, melegebb világosabb helyre kéne állítani, nekem most 20 fok fölött van tartva és stagnál.
elkezdett száradni a szoban forgó licsi magonc levele. 3 levele van ebből az egyik lassan de biztosan feketedik és szárad. Küzdjek érte vagy hagyjam mert reménytelen?
egyelőre egy hűvös13-15 fokos helységben van, sajnos nem eléggé világos.
Hello! Ismeri valaki a pomelo nevű gyümölcsöt?Múltkor egy gyümölcskiállításon szereztem, voltak benne magok, de nem olyanok, mint a narancsnak vagy citromnak, hanem csak pici lapos valamik.Ezek lehetnének normális esetben is a magjai?Mert akkor megpróbálnám elültetni őket.
Ezt keresed? Jeriko rózsáját mindenki ismeri. Ez a növény elpusztíthatatlan, még ha az ember nem locsolja is. A fényes zöld szín minden szoba dísze. Tisztítja a levegőt, amiért dohányzók nagyon kedvelik. Na és ahonnan megrendelheted: http://www.bonprix.hu/bh/offer.htm?cat=5.14.397.1.2.1&pr=24425
Nos, Olympus 50%-os citromlével tettem próbát, ami már persze önmagában is higított. Higítás nélkül 1-2 pH-jú volt ami azt jelenti hogy erős tüneteknél akár igy higítatlanúl is kaphat citromlevet, hisz a föld pufferhatása úgysem engedi a föld Ph-ját 4-5 alá. De ha csak szintentartás kell, akkor olyan fele-fele higítás megfelelő(3-4 pH). Ja borkősavból én annak idején pár tablettát tettem egy liter vizbe.
A tápoldat az folyékony műtrágya, amit boltban veszel és hígítassz.:)) A karambola csak frissítőnek használt gyümi, de inkább csak díszitésre való:)) A magok vetőközegben kb. egy hónap alatt kicsíráznak 25-28 fokon.
Igen ez egy ősi módszer. Akkor csak pár szó: bizonyos növényeknél 100%-os, soknál nem fog eredményre vezetni. A citrusoknál hosszabb idő lehet mire elkezd igy gyökeresedni, kivinél is. Vigyázni kell, a gombára érzékeny növényeknél ez a gyökereztetést pusztulásuhoz is vezethet. Óvatosan. Mandarint viszont ne szaporítsuk igy, mert nagyon érzékeny lesz a gombás fertőzésekre, inkább oltsuk, az sokkal biztosabb. Kezdők fikusszal próbálkozzanak az biztos siker:))
Tiszta, éles késsel felfelé metsszük be a szárat kb. a feléig, egy kis nyelvszerű hasítékot elhajlítva a szártól. A vágás fölött és alatt 7 cm hosszan vágjuk le a leveleket.
Gyufaszállal vagy fogpiszkálóval óvatosan peckeljük ki a növény sebét.
Vékony ecsettel kenjük a gyökereztető hormont körben a szárra és a vágott felületre.
Húzzunk nylonzacskóból készült csövet a szárra, kössük le és töltsük fel a gyökereztető közeggel.
Amikor a gyökerek már jól láthatóak, távolítsuk el a műanyag borítást és vágjuk át a szárat, hogy az új növényt kiszabadítsuk.
Ne vegyük le a gyökereztető közeget, ültessük el a növényt megfelelő talajba, és alaposan öntözzük meg.
Ok! A tápoldat alatt mit értesz? Maradjunk csak a sima citromlénél, azt bármikor be tudom szerezni. Ma felvágtam a karambola gyümölcsöm. Volt venne 2 mag! :) Igyekszem elültetni. De milyen fura íze volt a gyümölcsnek.... :) Mint valami illatos virág, olyan kellemes az illata, de az íze mint valami nagyon enyhe köszméte. :) Fura volt... :) de nagyon lédús.
Egy érdekes gyökereztetési módot szeretnék megosztani veletek.Én még nem próbáltam ki,de nem lehet hülyeség.A tőlem rutinosabbaknak bizonyosan van véleményük.Tehát egy kertésznél láttam,aki így gyökereztette a mandarinjait és a citromait.A kifejlett növény gyökereztetni kivánt ágát átvezette egy egy jó öklömnyi nagyságú,földdel tömött zacskón. A zacskót felkötötte egy támasztó karóra.Igy a lekötött,földben levő rész nyugodtan,100%-ig biztosan meg tudott gyökeresedni.A gyökerek megjelenését az átlátszó zacskón keresztül jól lehet látni.A gyökeresedést a zacskó alatt levő ág részleges bevágásával lehet siettetni. Szerintem ezt jól lehet használni a kivi,bugi citrom,és még sok minden szaporításánál.
Én még nem próbáltam citromsavval ugyan, de ki kell próbálni. Persze nem kell nyakra- főre öntözni, csak ha hiánytünete van, tehát nem túl szép zöldek a levelek, száradnak stb. Ha nincs baja elég a normál öntözővíz. A savas oldattal együtt tápot is kapjon, és ha tudsz venni komplex vast, az is jó lenne. A citromsav oldást szilárd citromsavból is csinálhatod, vagy a borkősav is jó savanyításhoz. Ezeket borszaküzletekben(vagy pl. mg-i boltokban: Hermes), vagy ilyenkor ősszel hipermarketek akciós heteiben vehetsz esetleg. A pH papírt egyenlőre hagyd, majd megnézem egy normál citromlevet kb. mennyire kell higítani.
Nem érted? Hátha az én 30 l-es dézsámba, a kávé talajába bele tudsz keverni savanyú tőzeget, akkor gratula. Másrészt a 3-4 pH nagyon is jó a kávénak. Viszont ha már eléggé meszes kezd lenni a talaja, és erős hiánytünetei vannak, akkor már átültetésnél bekevert sav. tőzeg sem elég, szükséges a savanyítás... A tözeges dolog akkor lenne teljesen jó, ha a gyökerekről levernéd a földet atültetésnél, ez viszont nem túl biztonságos:))