Ez nagy gáz, de remélhetőleg egyedi eset és kívánom hogy pozitív vége legyen. A Viscount gyártól háromszor rendeltem utalással, háromszor rendben megjött. DB3, DB5, basszpedál.
Külföldön már ára is van: cirka 750-760 HUF-ra átszámítva. (Én azért tamáskodom a mű-szuzukik terén! Az SK1,2 is impozánsnak tűnt a promó videókon, aztán élőben a legnagyobb csalódást okozta.)
(Hogy mást is mondjak, az olaszoktól az ebayen is óvva intenek mindenkit. Ismerősöm ennek ellenére egy 8/8-as Tascam audio interfacet rendelt egyik délután egy ottani bolttól ebayen. Nem akarta elhinni, MÁSNAP! délután, a postás már csengetett az ajtaján a dobozzal és minden rendben volt. Na ennyit a külföldi szállításról.)
Feltétlenül olvassátok el,és zenész fórumokon is adjátok át!
December elején írtam a fórumon,hogy sikerült vágyaim hangszerét egy Hamichord MC3-at megvásárolnom egy Olasz hangszerkereskedésnél.
Leleveleztük a feltételeket,megbeszéltük a szállítási díjat,megküldték a céges bekérőt.Én elég alapos embernek tartom magam,ezért mielőtt utaltam a pénzt
/ugye kereskedésnél szóba sem jöhet az utánvét/még egyszer leegyeztettem az adatokat.Megnéztem a céget,tulajdonost,számlaszámot,és mindent rendben találtam.Mivel ők ráadásul egy Európai társaság tagjai(S4K),ezért még kevésbé gondoltam bármi rosszra.A személyes átvételen nem gondolkodtam,mert marha messze van.Olaszország,Bari.Céges számláról utaltam,mivel a hangszert vállalkozásomhoz vettem volna.Miután elment a pénz(Dec.2),közölték,hogy szállítási idő 24 nap.Nem akarom bő lére ereszteni, a lényeg, ezután minden indokkal az időt húzták.Kevés a szállításra megbeszélt pénz;más szállítót keresnek;közben karácsony,ilyenkor nincs nagy csomag szállítás náluk stb.stb.Mikor már elfogyott a türelmem közölték,hogy sikerült feladni,hozza a TNT.Láss csodát, NEM jött!Végig leveleztünk,de most már nem válaszolnak.SE HANGSZER,SE PÉNZ!!!
Jövő héten megyek ügyvédhez,rendőrségi feljelentés.Nyilván a a pénzt sem fogják visszautalni!Sajnos nem sok jóval kecsegtetnek,egy másik ország,Magyar ügyvéd nem tud eljárni,csak ottani.Itt kérnék segítséget,esetleg ha valakinek volna ismeretségi körében magyarul beszélő,Olaszországban praktizáló ügyvéd ismerőse,egyszerűbb lenne a dolog.Nem tudom,hogy hol rontottam el,de szerintem ebbe sokan beleszaladtak volna.
Sokan azt mondják,hogy az ember ilyenkor hallgat, szégyenli,hogy becsapták.Én sem vagyok büszke rá hogy így rá tudtak szedni.DE!!Ha a példámon okulva,csak egy kollégát is sikerül megóvni ettől a mondhatom rohadt szar érzéstől( a sírás kerülget)már megérte,hogy leírtam.
Végül az Olasz kereskedő cég elérhetősége amit MESSZIRE KERÜLJETEK EL,bármennyire is csábító az ajánlat!
Csak halkan hallgattam a mobil kis hanxóróján most, de a killer B3 tetszett. Nem vékonyodott el a hangja fullon.
Végre egy ügyes, univerzális jószág! Koncertező zenésznek a legkompaktabb. Így hangra is tetszett, de persze az igazi kipróbálás alapján lehet megalapozott ítéletet alkotni.
Egyet el tudnék még képzelni: Lenne hosszított változata egy oktáv fekete preset billentyűkkel, ahol zongora módban pl. egy oktávval több játékfelületet adna.
De! Az E3 is már osztható lower/upper manuálosként és váltható a split point is ahová akarjuk, sőt a midi setup lehetőséget ad bármelyik más midi csatornáról külső keyboarddal is hajtani, de csakis orgona módban. C/V is szelektív itt is ja.
Úgy tudom az E5-ben nem volt még a B3 bass pedal rész mint a C2D-ben és most az E6-ban is, s a split csak ilyen kombinációkban volt lehetséges:
Splits and Layers – Piano/Organ, Piano/Sample, Sample/Organ
E6
"An improved dedicated Bass mode simulating the Pedal Bass Tonewheels are available for either splitting with a Piano or Synth or with a B3 Upper Manual in Dual Organ Mode."
Persze ez másokhoz képest nem nagy kunszt valóban, de önmagukhoz képest már igen. Meghallgattattak a userek imái. :)
A bill. recsegés a fekete félhangoknál van érdekes mód és az oka az, hogy van a billentyűbakon amire ráül a billentyű lenyomáskor, szóval azon van egy gumigyűrű, hogy ne koppanjon keményen müa. a müa.-hoz. Ez nyöszörög, mikor a gumi és a müa. találkozik. Én is gondoltam egy kis szilikonsprayre ott, de még nem teszteltem...
Tökéletes Hammond klón nem is lesz sosem. Aki igazit akar az "sajnos" kell vegyen egy igazit.
Amin szerintem lehetne még csiszolni: jobb ring mod effekt, egy 11 pin lezli aljzat, jobb torzító, állítható műlezli paraméterek (mint pl. a Hammond-Suzukiknál), és a billentyűzet...ami - ahogy írtam - már az 5-ben is kevésbé recsegős műanyag. Nekem ezek lennének az újítások... ezeknek örülnék, hogy úgy mondjam. Persze mindenkinek más-más lehet a kívánsága.
Ettől függetlenül elégedett vagyok az 5D-vel, de még nincs a csúcson a klónfejlesztésük. Ez is egyfajta tervezett elavulás lehet, tudnának ők jobbat is gyártani, de jelenleg ez is hoz nekik profitot... amíg megvesszük. És veszik-viszik. Magamra is gondolok. Nekem sem adták ingyér' :D Szóval ügyesek na.
Na igen, orgonáláshoz nem is Electro kell, egyetértünk, csak akkor meg miről beszélünk hogy mindjárt fanyalgunk rajta? :)))
Másütt se más a trend mint a light face lift. Kijött a 1,5 milkós Yamaha Genos is, aztán a nevén kívül semmit nem hozott újat a kategóriájában.
Én személy szerint számítottam most az E6 megjelenésére, de egy C3D-jére már később sem sok a sansz. Könnyen lehet hogy a Nord is ezzel lezártnak tekinti az orgona engine fejlesztést, mint ahogy a Roland is a VK8-al és ugyan az lesz minden ezután is majd az Electro 7 meg 8-nál is...
Csak rá kell nézni az oldalra, azt hiszem elég egyértelműek az újdonságok a 6-osban! Elég fontos változtatások ezek azért a Nord háza táján belül, aki meg drágálja, majd olcsóbban vehet régebbi modelleket. Vagy 89-es Casiot is akár. :)
NE6
MAIN FEATURES General Seamless Transitions NEW 3 part multi-timbral NEW Split and Layer all 3 sections with optional Split Point Crossfades NEW Organize Mode for quickly rearranging programs, sounds and pages NEW
Piano Section Piano Filters NEW Extended Voice Polyphony NEW
Sample Synth Expanded memory (512 MB) for Nord Sample Library NEW
Hogy drágább lesz... :) A többi teljesen felesleges "újítás". Inkább a C2D-t kellene fejleszteni, már az is 6 éves. Erről a 6-osról levették az orgona Preset 1 és 2 kapcsolókat, amiket én pont szeretek, és használok is. :/
Azt meg nem értem, hogy ezen a split meg layer funkción mit lovagolnak. Azt még a Casio-m is tudta 1999-ben. :D
Elkészült az ötödik példány a saját tervezésű zengetőmből. Fassang Laci orgonáját fogja gazdagítani.
Specifikáció:
- rugós zengető, vetekszik (simán lehagyja) a régi OrganMate zengetőket hangszín, minőség tekintetében.
- Mély és magas EQ (bypasselhető, ha nincs rá szükség)
- a zengető előtt található egy effect insert pont, ami egy TRS jack-kel van megoldva. Ide lehet bármilyen külső effektet (gitár pedál, way, torzító, chorus, digitális delay, stb) csatlakoztatni. Megfelelő jelszinten és hangminőség romlás nélkül.
- szerelhető a 40cm-es és a 25cm-es zengető taggal is, a legkisebb bemeneti impedanciás (8omh) tagok kivételével szinte bármelyiket elhajtja
- műveleti erősítők hajtják
- betápja 230V, ebből +/- 15V-t állít elő magának
És mindez elérhető áron, nem az amerikai űrtechnika árfekvésében....
Dr. Lonnie Smithnek pl tetszett a hangja, igaz eddig mindenki másnak is :)
Egy apró adalék, hogy meg tudom építeni különálló effektként is, tehát orgona nélkül, szintire, gitárra, studióeffektnek is alkalmas.
Valamit biztosan csiszoltak a hangzásán is, de a felületét úgy csinálták meg hogy az eddigi SK2 tulajok érezzék rosszul magukat. 9-2-9 drawbar, ez már egész használható összeállítás. Nem tudom elképzelni hogy erre a kialakításra most jöttek rá. Inkább szándékosan butították le a korábbi változat szolgáltatásait.
Csak feltételezem ezen egyetlen kép alapján hogy akár mindkét drawbarkészlet működhet csak fölülre is, mivel alul tizedannyi váltásra nincs szükség.
Hogy betették-e az ügyes és hatásos tripla érintkezőt, vagy mennyivel jobb a hangja a korábbinál, az majd kiderül?
Kompakt méret mint a C2D és nincs rákényszerítve a tulaj egy további billentyűzet, hangmodul használatára mint a Nordoknál a dupláik esetén. Ha két manuálon mindent el lehet érni, azt komoly előnynek tulajdonítom. Nekem is teljesen elég a két manuál, úgyis csak két kar lóg ki a vállaim alól, csak legyen szabad bármelyikkel bármilyen hanxínen játszanom. Sok szemét gyártó kitiltja az ütésérzékenységet a billentyűk alól, nehogy már másra is lehessen a dobozukat használni! :-( Egyébként a mostani sampleres megoldásom mellett ilyen volt a VK7-esem is.