Megyek a stuttgarti dec. 7-ei Maidenre, 6.-án reggel indulok kocsival, aki eseteleg hasonlóképpen a stuttgarti koncertet részesíti előnybe és még nem tudja hogyan jut ki az esetleg befér még a kocsiba (2-3 szabad helyem van), haza sajnos nem jövök, mert koncert után Hollandia az úticélom.
Jaja, mi is kb. hasonló áron vettünk repjegyet. Csak remélem nem jön közbe valami kurva nagy havazás ami miatt nem tudunk elmenni és lemaradunk a koncertről.
A jegyrendelés nagyon korrekt volt. Interneten megrendeltem, kifizettem kártyával és 3 nap múlva hozta a postás, Párizsból! Néha meg itthon hetekig nem tud megjönni egy boríték. Na erről ennyit...
Amúgy az Ossian valamikor régen amikor még Maróti Zoli, Vörös Gabi és Tobola Csabi nyomta a rock 'n' roll-t szerintem jó volt. De amióta Endre apánk beolvasztotta a Senecát, nálam nem üti meg a mércét.
Hihi, Ossian. Nem vitatkozni szeretnék, de már jó 15 éve is annyira vérciki szövegeik voltak, iszonyat sablonos zenével körítve, hogy simán elmentek volna paródia zenekarnak is. Legjobb magyar metal banda, hehe. Teszem azt pl. a Blood Rainbow nem kicsivel tud többet zeneileg. Persze szerintem...
Repülünk... Nem sok kedvem lenne 15-18 órát autózni a téli utakon, stb. De a fő ok nem is ez, hanem hogy még június végén megvettük a rep-jegyeket, ami így, lévén ennyire előre dolgoztunk, mindössze - írd és mondd - oda vissza, adóva és illetékkel együtt mindössze 13.000.- forintba került...
Mondja valaki, hogy nem éri meg:)
Ráadásul úgy van járat, hogy 27-én korán reggel megy, és 29-én későn este jön vissza, úgyhogy három nap turizmus lesz egy grátisz Maiden bulival:)
Sok igazságot fogalmaztál meg az "új album zsír" felvetésedtől kezdve. Én még kiegészíteném, hogy nem csak az utolsó 3 lemez nem különül el markánsan, hanem azon belül a dalok sem.
Valóban rutin, valóban letisztult, valóban önmaguk esszenciája, ugyanakkor zeneileg a legkiérleltebbek közé tartozik mindhárom. Viszont a karakter, az valahogy... az valahogy lámpással sincs meg.
A korábbi lemezeken egy-egy nóta kapott el, mint a gépszíj, itt egy-egy dalrészletre mondhatnám ugyanezt.
A héten elmélyülten hallgattam az új lemezt, s alighanem sejtem, mire gondolsz, bár lehet, hogy más aspektusból csalódtál bennük.
Szóval, kiváló témákkal indul a lemez, Maidenes is, viszont a dalok nem karakteresek. Összefolyik az egész, és a tartós közép- de inkább lassú tempókat hallgatva olyan érzésem volt, hogy ez kicsit háttérzenévé szelídült... pedig a vonal ugyanaz, mint 2000 óta, a hangzás Maiden, első hangra felismerhető, de a dalok karakterét hiánylom. És egy kicsit több vért, zakatolást.
Hi! Szinte százra veszem, hogy ide, ebbe a térségbe is jönnek jövőre, tavasszal, avagy az év elején. Látványosan csak és kizárólag a vasfüggönyön túl nyomják a turné európai részét, míg mi, és nem csak Magyarország, hanem az egész térség – felejtős. Ilyen nincsen. Mert hogy Magyarországra nem hoznak bulit, az egy dolog, kis ország, lehet, kevés az eladás, többen szerzik be avagy töltik le feketén, szar a szervezés, stb., de hogy az egész régióra tegyenek, sem Ausztria, sem Csehország, sem (főleg) Lengyelország... És az oroszokról nem is beszéltünk... Ez egy ugyanolyan nagyszabású VILÁG KÖRÜLI turné, mint sok más előző, egy-egy koncertet minima itt is el kell hullajtaniuk, a környéken. Most lenyomják a tengeren- és a vasfüggönyön túlon, az idei évbe ennyi fér bele, és jövőre jön a resztli, ami már nem fért bele időben karácsonyig. Kis szuszipihi, felböfögik a bejglit, kiheverik a szilvesztert, és jönnek. Naiv vagyok? :) Amúgy az album zsír. Mint minden új-korszakos, Dickinson visszatérése óta kinyomott album esetében, elsőre rengeteg áthallást, néha elég direkte áthallásokat fedeztem föl korábbi albumokról, mintha minden egyes szám (vagyis szinte minden egyes...) egy-egy korábbi szám avagy sláger tökéletesített, javított, reformált feldolgozása lenne. Eleinte kissé zavaró, olyan az ember érzése, mintha benne rekedtek volna valamiben, és csak körbe-körbe járnak, de aztán megszokom. És tetszik. Nagyon is:) Lehet, a mintegy 2 évtizedes forró szerelem is segít ebben, sőt biztos, de mindegy:) Azért a régebbi albumok ezerszer jobban elkülönültek egymástól, egy Piece, Powerslave, avagy a Number of the beast és a Seventh son vagy a No prayer, hogy a Blaze-es korszak két, zeneileg szerintem abszolút bajnok albumáról ne is beszéljünk, mind-mind más hangzásvilágot, markánsan elkülönülő hangulatot hordozott. Az új albumok olyanok, mintha nem is külön albumok lennének, hanem valójában mind egyetlenegy attack alatt lettek volna megírva, csak annyi szám sikeredett a nagy igyekezetben, hogy egy lemezre, de kettőre sem fért föl, így elosztották háromra. Ha a 3 album számait zsinórban lenyomjuk a kezdőszámok nélkül egy a zenekart nem ismerő fülébe, soha nem mondja meg, hogy 3 külön albumot hall. Ez nem baj, ugyanúgy bólogatok a fejemmel erre a háromra is, tetszenek, de mindenfajta elfogódottságom ellenére látni, avagy hallani, hogy mi a helyzet. Ha ugyanennek az embernek lenyomjuk a Number, a Piece és a Power hármast (direkt csak Dickinsonos albumokat említek, hiszen a másik 2 énekes max. 2 albumos), avagy a Somewhere, Seventh, No prayer triót, + a No prayer-től szintén markánsan eltérő Fear-t, simán meghúzza az albumok közti elválasztóvonalakat, pontosan képes megjelölni, hogy iksz album itt ér véget, innentől ipszilon, onnantól meg zé. Úgy tűnik, a kör bezárult, a kígyó a saját farkába harap, kiürült a tár, az innovatív nyomakodás helyébe a tetemes életmű csiszolgatása, csinosítgatása, átdolgozgatása, reformálgatása lépett, s ezen kis műhelymunka eredményeit szülik az újabb albumok. Rutinból? Ez nem probléma, ez nem baj, ez nem hiba, hanem tény. Ezek az albumok nagyon jók ettől, most is a legfrissebb szól, SZERETEM, és ez az egyetlen klasszikus, ma is működő Heavy Metal banda, az első szerelmem, a legkifinomultabb kemény rock/metál a Deep Purple után/mellett, de attól még tartom, hogy ez a 3 album legalább olyan markánsan egybeolvad, amilyen markánsan elkülönültek a korábbiak. Persze, örüljek, örüljünk, hogy egyáltalán még nyomják, s reménykedjünk, hogy kitartanak minyima addig, mint a Stones :) Jut eszembe, a Stones és a Purple utóbbi albumairól is elmondható ugyanez, mint a Maiden-ről. Lehet, "csak" annyi van, hogy az életmű beteljesült, kiforrt iksz éve, és most a tiszteletkörök mennek, a harcot már megharcolták, és most (megint "csak") ülnek a trónon megingathatlanul, masszívan tartva a korábban kiharcolt fejedelmi pozíciójukat a a rockzene élő Pantheonjában. Hálég! Ahhoz képest, hogy nemrég még arról brekegtek, hogy nem lesz több World Tour, öregek ehhez, és csak nagyobb fesztiválokon exponálják magukat, nos, ahhoz képest villantottak újat, markánsan mást, mindnyájunk örömére. Maiden forever!!!
Nekem nem volt különösebb bajom az első verzióval sem. Ez most egyszerűbb kivitelű (papírminőség, tartalmi felosztás), annak ellenére, hogy tul.képp ugyanaz, leszámítva az azóta eltelt időszak sztoriját, szvsz tartalmilag ez egy jó könyv.
Mi a párizsi bulira megyünk, és bár én sem haltam el ettől a setlist-ötlettől, de azért rossz biztos nem lesz. Mondjuk - ha nem is tartom valami kiemelkedőnek - azért annyira rossznak sem gondolom az új albumot. Olyan hol jó hallgatni, hol meg unalmas picit.
Hogy oszinte legyek elsore nem fogadta be az agyam az uj lemezt, viszont mostanra a sokadik hallgatas utan batran allithatom, hogy, nalam legalabbis, veri DoD -ot es a BNW-t is. Siman.