Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Van valakinek vörös húsú mandarinja(ruby clementin)?Mert szeretnék rendelni, de mindegyik oldalon kb ugyanaz az egy nem sokat mutató kép van és érdekelne, hogy hogy néz ki a teljes fa.
A lime fa júliusi 2. Kötéséből megtartott 3 at, amik augusztusig szépen szemmel láthatóan fejlődtek, viszont aug eleje óta semmit.Mi lehet az oka?Esetleg még a kis fa nehezebben tudja kinevelni, vagy csak türelmetlen vagyok?:-)
Van ez a kicsi, gyengécske citrom dugványom kb. 2 hónapos. Elsősorban az itt olvasottak alapján dugványoztam és nevelgetem. Eddig az udvaron félárnyákban kis "üvegház" alatt tartottam ahogy látjátok.
Azt szeretném kérdezni, hogy szerintetek mi lenne a legbiztosabb módszer a teleltetésére?
Próbáljam a lakásban erősíteni a tél folyamán vagy tegyem a 8-12 fokos pincébe telelni?
Kibírná ez a kis növény a teleltetést? Még alig lehet gyökere.
Hagyjam még rajta a pet palackot vagy már vegyem le, esetleg télen is legyen rajta?
Üdv!Egy, számomra érdekes dolgot szeretnék veletek megosztani. Volt egy citromfám ami 2013 nyarára 2-3 levele kivételével minden levelét ledobálta.Valahol tettem is róla fel képet.Maradtak a zöld ágak. Egy évig próbáltam mindenféle praktikát, tápot, de az istennek nem akart belombosodni. Ez év májusa körül egy másik topikon olvastam, hogy valaki a mediterrán növényét fenyőtáppal locsolja.Lesz ami lesz alapon/veszteni valóm már nem volt/ elkezdtem a citromot azzal locsolni.3 hónap alatt egy szép lombos kis fám lett.Ilyen volt- ilyen lett.
Akkor marad az tavaszi-őszi ki-be cipekedés, nem szeretném tönkre tenni a kiültetéssel.
Az 1950-es években Rákosiék kitalálták, hogy citrusféléket kellene termeszteni az Alpokalján, ezt humoros formában dogozta fel a Tanú című film. Úgy hallottam, hogy ültetvények is voltak, gondolom az első tél elvitte az állomány 99 %-t
Semmiféle tápot nem szoktam használni, legfeljebb komposztot terítek a citromfám talajának a tetejére, korábban jelentkezett vashiány, mert a levelek világos sárgák voltak. Igaz akkor nem láttam napi szinten a növényt mert anyukámnál volt, így nem tudtam folyamatosan nyomon követni a fejlődését.
Azért remélem minden évben lesz most már rajta termés.
Jó estét evvel a kis fával bővült a citrusfa készletem ,úgy néz ki tiszta tőzegbe van ültetve ebbe a szeptemberi idöjárásba belefér -e egy átültetés vagy inkább hagyjam jövő nyár elejére az átültetést . Szokás szerint kicsit túllocsolva árulták a kertészetben vagy sok esőt kapott.
Nálam a kumquat 15-16 fokon telelt nagyobb gond nélkül. A locsolást megfelelően kell szabályozni és viszonylag fényes, közepesen fényes hely kell, így minimális levélveszteséggel megúszhatja. Ami nagyon fontos hogy jól nézd át mielőtt a teleltetőbe kerül, nehogy bármilyen betegség, kártevő legyen rajta. Idén a naranccsal is ki tervezem próbálni, remélem bejön.
A kumkvat-tal lehet gond, de ha igen világos helyen van ez a 15 fok, akkor jól telelhetnek. Kicsit jobban hullhat a levele, de nem számottevő, magasabb viszont ne legyen a hőfok.
A citromok igen érzékenyek a fagyra, éjszakára olyan -3-4 fokot kibírnak, bár a gyökerek sérülhetnek, ha a föld nagyon átfagy, viszont a termések már -2 nél is károsodhatnak. Ha viszont tartósan nappal is -3-4 fok érik, elég csúnya sérülés szenved.
Ez persze növény mérettől, alanytól, és ami még fontosabb fajtától. Pl. a Meyer jobban bírja, a lunario viszont igen érzékeny.
Most olvasva a teleltetési tapasztalatokat lehet félni valóm, ha 14-16 C körüli hőmérsékleten tudom teleltetni a tahiti lime, kumquat, vörös citrom , és mandarinomat is??