Keresés

Részletes keresés

Dió4 Creative Commons License 2012.04.09 0 0 305

Én az Althann-t meg a Beszterceit azért választottam, mert nagyon jónak írták le az ízét, és így is van. Beváltak, csak a Besztercei sajnos valamiért keveset terem, az idén egyelőre jónak tűnnnek a kilátások, ha a fagy nem szól bele nagyon. A Tuleu-ról azt írják, hogy a beszeterceihez hasonlít, azért vettem meg, s állítólag még ellenállóbb is, de most terem először, ha igaz lesz. Egy debreceni muskotályt azért majd beszerzek, és a President legalább annak jó porzója.

Ageni, Sivákló, ezeket nem is ismerem.

Előzmény: eppur* (303)
Törölt nick Creative Commons License 2012.04.09 0 0 304

Ezt olvastam róla...szilvában nem vagyok túl erős.

Előzmény: Csarli1 (297)
eppur* Creative Commons License 2012.04.09 0 0 303

Mifelénk (Gömör--Tornai-karszt) a Besztercei a legelterjedtebb, de nem a kertészeti klónjai, hanem sarjakról szaporítjuk; és állítom, ettől jobb szilva nem is kell. Aszaljuk, lekvárt főzük belőle, kiváló az íze. Többen mondják, hogy a szelektált klónjai nem is annyira ízletesek. Az Althan ringló teljesen jó, mifelénk ez az öregek által emlegetett Rózsaszilva. A Stanley is legalább 30 éve itt van, ez az "ótott Beszterci", momentán ezt se szeretem, mert fűrészpor-ízű, de ha befőtt készül belőle (legtöbbször az), akkor már a cukros lé javít valamit rajta... Tuleu grast még nem kóstoltam, a Bluefree-t sem, bár ez utóbbit nagyon jónak írják. A Cacanska fajtacsoporttal én is hasonlóképp vagyok, mint Te, szóval elkerülöm. Nálunk a kedvenc fajta az Ageni, meg a Sivákló. Az Ageniből készül a legjobb aszalvány, valami leírhatatlan mazsolaíze van.

Előzmény: Dió4 (302)
Dió4 Creative Commons License 2012.04.09 0 0 302

Persze.Semmi gond, ha idén nem eszem belőle. Egyébként érdekes amit írsz az ízről. Én Beszterceit és Althann ringlót vettem először, azóta teremnek és nagyon elégedett vagyok az ízükkel, csak a besztercei kicsi. Vettem egy tuleut, az most virágzott először. Az angol nevű fajtáktól idegenkedtem, mert én is ettem nagy, de íztelen szilvát. Kerestem nagy ízeset. Tavaly megkóstoltam a szomszédom Presidentjét és finomnak találtam, azért vettem ezt. Aztán jól mondta-e a fajtát, nem tudom. Az az íztelen állítóla Lepotica volt. Nagy darabok, de ránk rohadt, senki nem ette. A besztercei meg mindig hamar elfogy. Akartam én is debreceni muskotályt, de sehol sem találtam.

A Blufree az jobb lehet a Presidentnél?

Előzmény: eppur* (301)
eppur* Creative Commons License 2012.04.09 0 0 301

Azt hiszem, nekem is már az első éven termett. (Mondjuk nem a kedvencem azóta se: óriási kemény gyümölcsök, semmi extra zamattal. De lehet, hogy azért vagyok zabos a fajtára, mert Debreceni muskotályt akartam venni, aztán azt hittem, azt is sikerült, csak otthon aztán elolvastam a céduláját. Fene se tudja, hogy kevertem össze. Sebaj, másnap vettem D. m.-t, az talán idén fog először virítani...) Azért még ne bízd el magad... Hol van még a virágok megporzásának sikere, meg ugye az utolsó fagyosszent, az Orbán-nap, meg a gyümölcshullás...

Előzmény: Dió4 (300)
Dió4 Creative Commons License 2012.04.08 0 0 300

Sziasztok!

Nemrég ültettem egy szilvafát. Mielőtt megtettem volna vízben volt napokon át, s ott a vízben elkezdte bontogatzni a rügyeket. S meglepődve láttam, hogy virágbimbót is. Elültetve aztén ki ism bontotta őket. Ilyen hamar még nem fordult fám termőre:-), ültetés előtt.

President szilva.

eppur* Creative Commons License 2012.04.08 0 0 299

Persze. Írd meg a címed mail-ben.

Előzmény: borsika79 (298)
borsika79 Creative Commons License 2012.04.08 0 0 298
Szia eppur*. Van még esetleg fölösleg 1-2 oltóvessződ?
Előzmény: eppur* (294)
Csarli1 Creative Commons License 2012.04.08 0 0 297

Miért kell porzó a Lepotikának? Nálam csak Lepotika van és tavalyelőtt 78 kg-os átlagtermésem volt 440 db fán. Tavaly 50%-os fagykárom volt.

Előzmény: Törölt nick (292)
Csarli1 Creative Commons License 2012.04.08 0 0 296

De igen, még meg nem indulnak. A méret gyökérnyaki átmérő és mm-ben értendő.

Előzmény: Ádi_batya (289)
Józsi-bá Creative Commons License 2012.04.08 0 0 295

Köszönöm! Elfogadom és szívesen viszonoznám.
Küldök e-mail-t.

Előzmény: eppur* (294)
eppur* Creative Commons License 2012.04.07 0 0 294

Küldjek Ageni oltóvesszőt? (A pincében, homokban alszanak...) Mifelénk ez a Boszniai, illetve a Mézes, Cukorszilva elnevezésű szilva.

Előzmény: Józsi-bá (266)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.31 0 0 293

A Tophit se szakad meg /kapott is két Toptaste-t :

A haganta szép -de némi rásegítést kap Katinka formájában :)

Törölt nick Creative Commons License 2012.03.31 0 0 292

A rana megint nem nagyon fogja porozni a lepoticát...nem véletlen,hogy mind a kettőt átoltom-szemzem......ez a C.lepotica

...ez meg a C.rana

Törölt nick Creative Commons License 2012.03.31 0 0 291

Sztem az átmérő,mm-ben :)

Előzmény: Ádi_batya (289)
Camille88 Creative Commons License 2012.03.31 0 0 290

A szilva és az Althann ill. Sermina ringló az vad szilva vagy mirabolán alanyra oltva ad jobb eredményt?

Ádi_batya Creative Commons License 2012.03.31 0 0 289

Centiben mérve?
Nem kell várni az ültetés után, hogy észhez térjen kicsit? 

Előzmény: Csarli1 (288)
Csarli1 Creative Commons License 2012.03.31 0 0 288

6-8, 8-10, 10-12 valamint +12-esek. Már most is szemezhetők

Előzmény: Ádi_batya (287)
Ádi_batya Creative Commons License 2012.03.31 0 0 287

Sziasztok!
Érdekelne hogy a magoncok amiket egy-két száz forintért árulnak, azok mekkorák?
Egy-két héten belül akarnék venni és ültetni egyet.
Szerintetek ha most kiültetem mikorra szemezhető? (jó lenne még idén nyáron) 

Ádi_batya Creative Commons License 2012.03.31 0 0 286

Tudom hogy szétszednek a rendelésekkel, de majd tudnál küldeni a nyáron szemes vesszőt ebből a rejtélyes fajtából? :)
Ja és ha már írok akkor hozzád írom a bugyuta kérdésemet: A Myrabelle de Nancy az a mirabolán? 

Előzmény: gergerg (275)
Józsi-bá Creative Commons License 2012.03.30 0 0 285

Érdemes belenézni:

'Michael Neumüller
Die Hypersensibilität der Europäischen Pflaume
 /Prunus domestica L./
 gegenüber dem Scharkavirus /Plum pox virus/'

Doktori disszertáció Hohenheim 2005. pdf.

Előzmény: Józsi-bá (284)
Józsi-bá Creative Commons License 2012.03.30 0 0 284

A Myrabelle de Nancy rezisztens, meg tolerans is, úgy mint a Kirke is vagy a Monfort is stb. Ezek a vélemények mind tapasztalati munkák helyi eredményeit tükrözik.  Rezisztens, mert a vírus alacsony koncentrációt mutat a növényben. Toleráns, mert a megfigyelő a növényen kevés és enyhe vírustünetet lát. Leegyszerűsítve ennyit jelent a két kifejezés.
lsd.:'SHARKA DISEASE IN BULGARIA: PAST, PRESENT AND FUTURE'  című pdf-ben
/Aztán sikerült Monfort-ot szerezned?/

Előzmény: kaalyz (278)
Józsi-bá Creative Commons License 2012.03.30 0 0 283

'A Kirke szilva valóban érdekel'
Én meg valóban tudok neked oltóvesszőt küldeni, mivel ezt kaptam. A vastagságuk 3-4 mm. A Csarli1-től származó Ishtara alanyon honosítom meg őket  /chip szemzés, hasítékoltás../. Próbálom termőfán is, hogy mielőbb megkóstolhassam. Ez a lehetőséged megvan akkor most neked is:) Küldj egy pósta címet e-mailben. A 'kompenzáció' a siker öröme:)

Előzmény: kaalyz (277)
kaalyz Creative Commons License 2012.03.29 0 0 282

Ekkora tapasztalattal nem ismered. R..nok.

üdv. Zoli.

Előzmény: alfi13 (279)
kaalyz Creative Commons License 2012.03.29 0 0 281

Rátaláltál, én is így gondoltam. Egyébként keletről jött minden sz@r a hideg az Or..szok, és ami legnagyobb probléma a Tuleu Gras is (erre nem mint gyümölcsre gondoltam).

Üdv. Zoli.

Előzmény: Törölt nick (280)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.29 0 0 280

gúnyhatáron túl, keletre

Előzmény: alfi13 (279)
alfi13 Creative Commons License 2012.03.29 0 0 279

Hol nemesítették a Tuleu gras-t?

kaalyz Creative Commons License 2012.03.29 0 0 278

Kutakodásaim során azt olvastam, hogy a Myrabelle de Nancy szóba sem áll a sarka vírussal. A sógórom fia vett egy fát. Arról kaptam oltóágat sajnos még a hűtőszekrényben van. A brobléma az, hogy a névjegykártyáját eldobta. Így nem tudom (még nem termett), hogy az alapfajta, vagy esetleg a javított nagyobb termésű fajta. Az övé az idén már teremni fog, ha esetleg érdekel benneteket oltág.

Üdv. Zoli.

kaalyz Creative Commons License 2012.03.29 0 0 277

Kedves qerqerq  Józsi-bá

Köszönöm válaszaitokat. Nem vagyok türelmetlen az oltóvessző jövőre is jó lesz. Előjegyzem a naptárban.

Én inkább kérdezni szoktam, mint kísérleletezni mert így hatvanon felül az ember már kevésnek érzi az erre szánható ídőt. A Kirke szilva valóban érdekel, hadd növekedjen, majd esetleg szemzésre (a Kirke kedvéért ezt is megtanulnám) vagy jövőre oltóággal. A Tuleu Gras nálam érzelmi okokból (tudod hol nemesítették) soha nem rúghat labdába, mégha arany szilvát teremne akkor sem.

qergerg köszönöm az oltóágat majd akkor jövő tavasszal visszatérünk rá, a "csoda ringlóval" egyetemben.

Nem is tudom, hogyan kompenzáljam majd kedvességetek.

Köszönettel Zoli.

Előzmény: Józsi-bá (276)
Józsi-bá Creative Commons License 2012.03.28 0 0 276

'jó ízú, évente legalább közepesen terem ....... gyümölcse nem károsodik.'

Egyszerűen próbálj ki néhány toleránsabbnak leírt, neked tetsző fajtát. Úgy is a helyi viszonyok döntik el, hogy nálad egyáltalában megjelenik-e a vírus.
A PPV-vel kapcsolatban a dolog úgy áll össze, hogy a fertőzés után, hiába 'csak' a levele fertőződött meg a szilvafának, a fa kevesebb virágrügyet / gyümölcsöt nevel. Károsodik a fotoszintézis, az asszimiláció és ez óhatatlanul a gyümölcs értékvesztéséhez vezet.
Helyileg teljesen más eredmények jönnek ki:
'SHARKA DISEASE IN BULGARIA: PAST, PRESENT AND FUTURE'  című pdf - ben a 33. oldalon olvasható Plovdiv-ban a PPV-tesztje néhány szilvának pl  a  Katinka 87,5%-ban, Elena 57,1%-ban lettek gyümölcsfertőzöttek, pedig a németek ezeket a fajtákat gyümölcsükre nézve  toleránsnak mondják.

A fenti pdf. pl. a legtoleránsabbak közé sorolja  a Tuleu gras-t, /az ízét általában nagyon jónak írják/, és a neked tetsző Kirke-t is /ennek ízét több hivatkozás 'minden más szilvafajtát túllépő'-ként' dícséri/, ha kéred,  oltóvesszőt is tudok egy keveset küldeni, de a Kirke egy kicsit vékony..... még én sem oltottam belőle.

Előzmény: kaalyz (274)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!