Szilvafajták, szilvatermesztés, szilvapálinka, szilvalekvár ... és ami még a szilvához kapcsolódik.
Ha van valaki aki él-hal a szilváért, vagy legalább szereti, az vegye pártfogásba ezt a topicot.
Én az Althann-t meg a Beszterceit azért választottam, mert nagyon jónak írták le az ízét, és így is van. Beváltak, csak a Besztercei sajnos valamiért keveset terem, az idén egyelőre jónak tűnnnek a kilátások, ha a fagy nem szól bele nagyon. A Tuleu-ról azt írják, hogy a beszeterceihez hasonlít, azért vettem meg, s állítólag még ellenállóbb is, de most terem először, ha igaz lesz. Egy debreceni muskotályt azért majd beszerzek, és a President legalább annak jó porzója.
Mifelénk (Gömör--Tornai-karszt) a Besztercei a legelterjedtebb, de nem a kertészeti klónjai, hanem sarjakról szaporítjuk; és állítom, ettől jobb szilva nem is kell. Aszaljuk, lekvárt főzük belőle, kiváló az íze. Többen mondják, hogy a szelektált klónjai nem is annyira ízletesek. Az Althan ringló teljesen jó, mifelénk ez az öregek által emlegetett Rózsaszilva. A Stanley is legalább 30 éve itt van, ez az "ótott Beszterci", momentán ezt se szeretem, mert fűrészpor-ízű, de ha befőtt készül belőle (legtöbbször az), akkor már a cukros lé javít valamit rajta... Tuleu grast még nem kóstoltam, a Bluefree-t sem, bár ez utóbbit nagyon jónak írják. A Cacanska fajtacsoporttal én is hasonlóképp vagyok, mint Te, szóval elkerülöm. Nálunk a kedvenc fajta az Ageni, meg a Sivákló. Az Ageniből készül a legjobb aszalvány, valami leírhatatlan mazsolaíze van.
Persze.Semmi gond, ha idén nem eszem belőle. Egyébként érdekes amit írsz az ízről. Én Beszterceit és Althann ringlót vettem először, azóta teremnek és nagyon elégedett vagyok az ízükkel, csak a besztercei kicsi. Vettem egy tuleut, az most virágzott először. Az angol nevű fajtáktól idegenkedtem, mert én is ettem nagy, de íztelen szilvát. Kerestem nagy ízeset. Tavaly megkóstoltam a szomszédom Presidentjét és finomnak találtam, azért vettem ezt. Aztán jól mondta-e a fajtát, nem tudom. Az az íztelen állítóla Lepotica volt. Nagy darabok, de ránk rohadt, senki nem ette. A besztercei meg mindig hamar elfogy. Akartam én is debreceni muskotályt, de sehol sem találtam.
Azt hiszem, nekem is már az első éven termett. (Mondjuk nem a kedvencem azóta se: óriási kemény gyümölcsök, semmi extra zamattal. De lehet, hogy azért vagyok zabos a fajtára, mert Debreceni muskotályt akartam venni, aztán azt hittem, azt is sikerült, csak otthon aztán elolvastam a céduláját. Fene se tudja, hogy kevertem össze. Sebaj, másnap vettem D. m.-t, az talán idén fog először virítani...) Azért még ne bízd el magad... Hol van még a virágok megporzásának sikere, meg ugye az utolsó fagyosszent, az Orbán-nap, meg a gyümölcshullás...
Nemrég ültettem egy szilvafát. Mielőtt megtettem volna vízben volt napokon át, s ott a vízben elkezdte bontogatzni a rügyeket. S meglepődve láttam, hogy virágbimbót is. Elültetve aztén ki ism bontotta őket. Ilyen hamar még nem fordult fám termőre:-), ültetés előtt.
Sziasztok! Érdekelne hogy a magoncok amiket egy-két száz forintért árulnak, azok mekkorák? Egy-két héten belül akarnék venni és ültetni egyet. Szerintetek ha most kiültetem mikorra szemezhető? (jó lenne még idén nyáron)
Tudom hogy szétszednek a rendelésekkel, de majd tudnál küldeni a nyáron szemes vesszőt ebből a rejtélyes fajtából? :) Ja és ha már írok akkor hozzád írom a bugyuta kérdésemet: A Myrabelle de Nancy az a mirabolán?
A Myrabelle de Nancy rezisztens, meg tolerans is, úgy mint a Kirke is vagy a Monfort is stb. Ezek a vélemények mind tapasztalati munkák helyi eredményeit tükrözik. Rezisztens, mert a vírus alacsony koncentrációt mutat a növényben. Toleráns, mert a megfigyelő a növényen kevés és enyhe vírustünetet lát. Leegyszerűsítve ennyit jelent a két kifejezés. lsd.:'SHARKA DISEASE IN BULGARIA: PAST, PRESENT AND FUTURE' című pdf-ben /Aztán sikerült Monfort-ot szerezned?/
'A Kirke szilva valóban érdekel' Én meg valóban tudok neked oltóvesszőt küldeni, mivel ezt kaptam. A vastagságuk 3-4 mm. A Csarli1-től származó Ishtara alanyon honosítom meg őket /chip szemzés, hasítékoltás../. Próbálom termőfán is, hogy mielőbb megkóstolhassam. Ez a lehetőséged megvan akkor most neked is:) Küldj egy pósta címet e-mailben. A 'kompenzáció' a siker öröme:)
Rátaláltál, én is így gondoltam. Egyébként keletről jött minden sz@r a hideg az Or..szok, és ami legnagyobb probléma a Tuleu Gras is (erre nem mint gyümölcsre gondoltam).
Kutakodásaim során azt olvastam, hogy a Myrabelle de Nancy szóba sem áll a sarka vírussal. A sógórom fia vett egy fát. Arról kaptam oltóágat sajnos még a hűtőszekrényben van. A brobléma az, hogy a névjegykártyáját eldobta. Így nem tudom (még nem termett), hogy az alapfajta, vagy esetleg a javított nagyobb termésű fajta. Az övé az idén már teremni fog, ha esetleg érdekel benneteket oltág.
Köszönöm válaszaitokat. Nem vagyok türelmetlen az oltóvessző jövőre is jó lesz. Előjegyzem a naptárban.
Én inkább kérdezni szoktam, mint kísérleletezni mert így hatvanon felül az ember már kevésnek érzi az erre szánható ídőt. A Kirke szilva valóban érdekel, hadd növekedjen, majd esetleg szemzésre (a Kirke kedvéért ezt is megtanulnám) vagy jövőre oltóággal. A Tuleu Gras nálam érzelmi okokból (tudod hol nemesítették) soha nem rúghat labdába, mégha arany szilvát teremne akkor sem.
qergerg köszönöm az oltóágat majd akkor jövő tavasszal visszatérünk rá, a "csoda ringlóval" egyetemben.
Nem is tudom, hogyan kompenzáljam majd kedvességetek.
'jó ízú, évente legalább közepesen terem ....... gyümölcse nem károsodik.'
Egyszerűen próbálj ki néhány toleránsabbnak leírt, neked tetsző fajtát. Úgy is a helyi viszonyok döntik el, hogy nálad egyáltalában megjelenik-e a vírus. A PPV-vel kapcsolatban a dolog úgy áll össze, hogy a fertőzés után, hiába 'csak' a levele fertőződött meg a szilvafának, a fa kevesebb virágrügyet / gyümölcsöt nevel. Károsodik a fotoszintézis, az asszimiláció és ez óhatatlanul a gyümölcs értékvesztéséhez vezet. Helyileg teljesen más eredmények jönnek ki: 'SHARKA DISEASE IN BULGARIA: PAST, PRESENT AND FUTURE' című pdf - ben a 33. oldalon olvasható Plovdiv-ban a PPV-tesztje néhány szilvának pl a Katinka 87,5%-ban, Elena 57,1%-ban lettek gyümölcsfertőzöttek, pedig a németek ezeket a fajtákat gyümölcsükre nézve toleránsnak mondják.
A fenti pdf. pl. a legtoleránsabbak közé sorolja a Tuleu gras-t, /az ízét általában nagyon jónak írják/, és a neked tetsző Kirke-t is /ennek ízét több hivatkozás 'minden más szilvafajtát túllépő'-ként' dícséri/, ha kéred, oltóvesszőt is tudok egy keveset küldeni, de a Kirke egy kicsit vékony..... még én sem oltottam belőle.